Ελληνοτουρκικά: Με δύο «πρόσωπα» η Άγκυρα - Κινήσεις διαλλακτικότητας και συνεχιζόμενες προκλήσεις

Ελληνοτουρκικά: Με δύο «πρόσωπα» η Άγκυρα - Κινήσεις διαλλακτικότητας και συνεχιζόμενες προκλήσεις

Για τη σημασία «διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας» μίλησε χθες ο Χουλουσί Ακάρ, ωστόσο Τούρκοι παρενόχλησαν μέσω ασυρμάτου το ελικόπτερο που μετέφερε τον υφυπουργό Άμυνας - «Εχουμε τελειώσει τις συναντήσεις μας με την Ελλάδα» δήλωσε ο Ερντογάν

erdogan
Λίγο πριν από την Σύνοδο Κορυφής το πρόβλημα της Τουρκίας θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο. Η Άγκυρα επιχειρεί μία τακτική αναδίπλωση διαλλακτικότητας, με τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, προέβη σε μια δήλωση που διαφοροποιείται από τις απειλές που εξαπέλυε κατά των ελληνικών νησιών λίγες ημέρες νωρίτερα. «Τονίστηκε η σημασία της διατήρησης των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας, η επικέντρωση στη θετική ατζέντα, η συμβολή της επικοινωνίας στις σχέσεις καλής γειτονίας, η διμερής/περιφερειακή συνεργασία, καθώς και η σημασία της διατήρησης του διαλόγου για τη μείωση των εντάσεων».

Αυτό δεν σημαίνει ότι απεφεύχθη μία ακόμα τουρκική παρενόχληση στον εναέριο χώρο. Τούρκοι παρενόχλησαν μέσω ασυρμάτου το ελικόπτερο που μετέφερε τον υφυπουργό Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά. «Πάντοτε θα υπάρχει το αδιαπέραστο τείχος, που έχουν οικοδομήσει οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, με την καθολική στήριξη του ελληνικού λαού», δήλωσε εκείνος από τον Άγιο Ευστράτιο στέλνοντας μήνυμα λίγες ώρες αργότερα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε τις πολλές αναφορές στην Ελλάδα και αρκέστηκε να δηλώσει τα εξής: «Όσον αφορά την Ελλάδα, έχω εκφράσει τις αντιρρήσεις μου, ειδικά ως προς τη διαδικασία. Είπαμε, δεν θα ξανασυναντηθούμε μαζί τους, ειδικά αν δεν βρεθεί μπροστά μου ένας έντιμος πολιτικός και ότι έχουμε τελειώσει με τις συνεδριάσεις του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου και ότι δεν θα πραγματοποιήσουμε τη σύνοδο του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου με την Ελλάδα. Δεν θα κάνουμε τη συνάντηση φέτος. Δεν μπορεί να υπάρξει πιο ξεκάθαρη, πιο ανοιχτή απάντηση από αυτό. Η Ελλάδα ας δει πώς θα τα βγάλει πέρα μόνη της».

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη για συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κύπρου. Εκτίμησε ότι σύντομα θα επανέλθουμε σε πιο ήρεμα νερά: «Εκτιμώ ότι αυτή η προσέγγισή μας τελικά είναι η ορθή και ότι θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σύντομα σε πιο ήρεμα νερά, κρατώντας πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας οι οποίοι, και στις πιο δύσκολες συγκυρίες- άποψή μου ήταν και είναι- δεν πρέπει ποτέ να κλείνουν». Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης την πάγια εθνική θέση για το Κυπριακό ότι δεν νοείται λύση χωρίς κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και χωρίς την πλήρη απόσυρση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

Κλείσιμο
Το Στέιτ Ντιπαρτμεντ σημείωσε ότι «Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να προστατεύεται», αναφερόμενο στο ζήτημα της «στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών» στο Αιγαίο, στο οποίο επανέρχεται διαρκώς η Τουρκία.

Την ίδια στιγμή, εκπροσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι περιμένουμε από την Τουρκία να απέχει από βήματα που κλιμακώνουν την ένταση, διαφορετικά η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της θα αναγκάζονταν να εξετάσουν κατάλληλη απάντηση.

Ειδήσεις σήμερα:

«Θρίλερ» στον αυριανό β' γύρο των γαλλικών εκλογών - Σκληρή μάχη για τον Μακρόν ενώ ο Μελανσόν καραδοκεί

Φωτιά σε δασική έκταση στη Σκόπελο

Αυτός είναι ο 71χρονος δράστης της αιματηρής επίθεσης σε εκκλησία της Αλαμπάμα με τρεις νεκρούς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης