Βέμπερ στο «Θέμα» μέρος β’: Η προσέγγιση Μητσοτάκη είναι ο σωστός τρόπος να γίνονται τα πράγματα

Βέμπερ στο «Θέμα» μέρος β’: Η προσέγγιση Μητσοτάκη είναι ο σωστός τρόπος να γίνονται τα πράγματα

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, επισημαίνει την ανάγκη για έναν κοινό πυλώνα άμυνας και καθαρών θέσεων απέναντι στη Ρωσία του Πούτιν

weber-5
Την ανάγκη ευρωπαϊκής ενότητας και καθαρών θέσεων απέναντι στη Ρωσία του Πούτιν επισημαίνει ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΕΛΚ και υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς Μάνφρεντ Βέμπερ, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», με αφορμή το συνέδριο της Ν.Δ. το οποίο και ολοκληρώθηκε την Κυριακή.

Ο κ. Βέμπερ επαινεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πορεία διακυβέρνησης και αποκατάστασης της σταθερότητας στην Ελλάδα, ενώ επισημαίνει ότι η φωνή της χώρας είναι πλέον ισχυρή στην Ευρώπη και εξαπολύει εκ νέου πυρά στον κ. Αλέξη Τσίπρα.

- Ξεκινώντας τη συζήτησή μας από τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπάρχει μια αίσθηση κόπωσης όταν πρόκειται για κυρώσεις, παρότι η κυρία Φον ντερ Λάιεν παρουσίασε ένα νέο πακέτο. Πιστεύετε πως υπάρχει ανάγκη για μια ακόμη πιο ισχυρή ευρωπαϊκή απάντηση σε ό,τι αφορά τη Ρωσία;

Το σημείο εκκίνησης είναι η ευρωπαϊκή ενότητα. Μπορούμε να απαντήσουμε στη ρωσική επιθετικότητα και βαρβαρότητα στην Ουκρανία μόνο μέσω της ευρωπαϊκής ενότητας. Και γι’ αυτό είμαι χαρούμενος και συμφωνώ με το πακέτο στο τραπέζι. Το βασικό ερώτημα είναι το ηθικό δίλημμα για εμάς ως Ευρωπαίους, ότι εξακολουθούμε να πληρώνουμε τη Ρωσία για τον λογαριασμό ενέργειας και ο Πούτιν σίγουρα χρησιμοποιεί μέρος των χρημάτων για να σταθεροποιήσει το σύστημα εξουσίας του και χρηματοδοτεί επίσης τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ευρώπη βγαίνει βήμα-βήμα από αυτό το ηθικό δίλημμα και αυτό το σταθερό πακέτο είναι καλό. Ως ηγέτης του Ομίλου Ε.Ε., θα έλεγα ότι θα ήθελα να δω περισσότερη ταχύτητα, περισσότερη ενότητα σχετικά με την εφαρμογή αυτών των δομικών πραγμάτων, αλλά θέλω να υπογραμμίσω την ενότητα.

- Σε αυτό το πλαίσιο, αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία και μπορεί να επεκταθεί στη Μολδαβία ή και αλλού, θα είναι ένα μήνυμα αφύπνισης για μια κοινή στρατηγική και αμυντική προσέγγιση και στην Ευρώπη;

Αυτό είναι το ερώτημα αυτής της ιστορικής στιγμής. Αυτό είναι και το μήνυμά μου, ότι μετά τις 24 Φεβρουαρίου πρέπει να βελτιώσουμε τις αμυντικές μας δυνατότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και για να λαμβάνουμε γρηγορότερα αποφάσεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτό σημαίνει να καταργηθεί η ανάγκη ομοφωνίας για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτό είναι το πρώτο βήμα και στη συνέχεια πρέπει να δομήσουμε έναν ευρωπαϊκό πυλώνα άμυνας. Και, για να είμαστε συγκεκριμένοι, πρέπει να ξεκινήσουμε άμεσα με θέματα που έχουν ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία, όπως η κυβερνο-άμυνα. Διότι αυτοί που μας επιτίθενται δεν ενδιαφέρονται για το πού είναι κανείς, αλλά για το λογισμικό που χρησιμοποιεί. Ως προς την πυραυλική άμυνα, πρέπει να προστατεύσουμε τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο από κοινού σε ευρωπαϊκό και όχι σε εθνικό επίπεδο.

- Η εισβολή στην Ουκρανία έχει και πολιτικές συνέπειες. Βλέπετε κίνδυνο για αναβίωση του λαϊκισμού; Είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος και για την Ελλάδα; Το ρωτώ, ζητώντας ένα σχόλιο για τη ρητορική του κ. Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο εσείς έχετε πολλές φορές συγκρουστεί στο παρελθόν.

Κλείσιμο
Αρχικά, η πανδημία και ο πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος ελπίζω ότι θα ενισχύσουν τις κεντρογενείς πολιτικές δυνάμεις. Οι πολίτες αναγνωρίζουν ότι μια ισορροπημένη προσέγγιση είναι η καλύτερη σε περιόδους κρίσεων και εκεί είναι το σημείο ενίσχυσης για το ευρωπαϊκό πολιτικό πεδίο, στο κέντρο. Πολιτικά μιλώντας, έχω ακόμα στο μυαλό μου ότι, όταν ανέλαβε ο κ. Τσίπρας και έγινε πρωθυπουργός, ο ίδιος και ο υπουργός Εξωτερικών του πήγαν πρώτα στη Ρωσία, ζητώντας χρήματα. Δεν τα πήραν, αλλά ήταν εξαιρετικά φιλικοί. Γι’ αυτό ας μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, αλλά να σταθεροποιήσουμε μια κεντροδεξιά προσέγγιση. Την προσέγγιση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτός είναι ο σωστός τρόπος να γίνονται τα πράγματα.

- Αυτές τις μέρες είχαμε το συνέδριο της Ν.Δ. Ποιο είναι το μήνυμα που εσείς εισπράττετε από ένα κεντροδεξιό κόμμα στην εξουσία που από τη μια διαχειρίζεται κρίσεις και από την άλλη προσπαθεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα με το οποίο εξελέγη;

Η Ελλάδα για εμάς, ως ΕΛΚ, αυτή τη στιγμή, είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση. Γιατί στην Ελλάδα βλέπουμε ότι η ορθολογική διακυβέρνηση σημαίνει εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη και στη σταθερότητα, ενώ η χώρα βγαίνει από τα προγράμματα του παρελθόντος. Συνεπώς, βήμα-βήμα η Ελλάδα επανακάμπτει. Και αυτό είναι ένα σπουδαίο μήνυμα, χάρη στις προσπάθειες των πολιτών, ιδίως στο πεδίο της οικονομίας.

Ο τουρισμός ήταν μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη τα προηγούμενα χρόνια. Συνεπώς, βλέπετε ότι η σταθερότητα και η κεντροδεξιά προσέγγιση στη διακυβέρνηση ωφελούν την καθημερινότητα των πολιτών. Και θέλω να υπογραμμίσω ότι, υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα είναι ένας εταίρος που τυγχάνει σεβασμού στην Ε.Ε. Μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και στις υποσχέσεις του Ελληνα πρωθυπουργού. Συνεπώς, αυτό επαναφέρει τον σεβασμό.

Και τώρα που γίνονται οι συζητήσεις για την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου πολλά χρήματα είναι στο τραπέζι, για το μέλλον του Συμφώνου Σταθερότητας, για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., για την Κίνα και μια σειρά άλλων θεμάτων, η ελληνική φωνή μετράει. Η ελληνική συνεισφορά τυγχάνει σεβασμού και είναι μια ισχυρή φωνή στις συζητήσεις των Ευρωπαίων ηγετών. Και στην οικογένεια του ΕΛΚ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ηγετικό ρόλο, ανάμεσα στα μέλη του κόμματος - και γι’ αυτό υπολογίζω πολύ στη στενή μας συνεργασία.

Ειδήσεις σήμερα:

Μύκονος: Δίνουν 1.000 ευρώ το μήνα για babysitting... σκύλου!

Καρδίτσα: Προσέφυγε στο ΣτΕ η υγειονομικός που απολύθηκε επειδή έκανε «μαϊμού» εμβολιασμούς

Έγκλημα στην Καβάλα: Ο φόνος ήταν προμελετημένος υποστηρίζει η οικογένεια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης