Γιατί οι Τούρκοι πυροδοτούν ξαφνικά την ένταση στο Αιγαίο

Γιατί οι Τούρκοι πυροδοτούν ξαφνικά την ένταση στο Αιγαίο

Πρωτοφανείς σε αριθμό παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, με την Άγκυρα να ρισκάρει θερμό επεισόδιο, καθώς συγκεντρώνει σε πολύ μικρή περιοχή τρομερή δύναμη ισχύος - Στο στόχαστρο κυρίως η περιοχή των Δωδεκανήσων - Πρόκληση και με ερευνητικό σκάφος στη Σάμο

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
tourkika-maxitika-arthro
Πρώτο θέμα στην εσωτερική πολιτική ατζέντα έγιναν πάλι τα Ελληνοτουρκικά, μετά τις μαζικές υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών που μέσα σε λίγες ώρες την προηγούμενη Τετάρτη πέταξαν πάνω από 22 ελληνικά νησιά, μεταξύ των οποίων η Ρόδος, η Σάμος, η Κως, η Λέρος, η Κάρπαθος, η Κάλυμνος, τα Ιμια και το Καστελόριζο, καταγράφοντας 41 πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος και 168 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου!

Η επιλογή της ηγεσίας της Αγκυρας να δώσει οδηγίες στους πιλότους των τουρκικών F-16 να κάνουν «σουρωτήρι» τον ελληνικό εναέριο χώρο προκάλεσε συναγερμό στα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών. Είναι ενδεικτικό ότι το μεσημέρι της Τετάρτης, αφού τα τουρκικά μαχητικά είχαν κάνει 15 υπερπτήσεις σε Λειψούς, Αρκιούς, Σάμο, Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι, Φούρνους και Οινούσσες, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε εκτάκτως τον πρεσβευτή της Τουρκίας για να του υποβάλει διάβημα διαμαρτυρίας. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα των προειδοποιήσεων της Αθήνας, ότι οι τουρκικές προκλήσεις όχι μόνο παραβιάζουν την ελληνική κυριαρχία, αλλά και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων πολιτικών αεροσκαφών στο Αιγαίο; Μέσα σε τέσσερις ώρες από την ελληνική διαμαρτυρία, από τις 17.17 μέχρι τις 21.15 το βράδυ της Τετάρτης, τα τουρκικά F-16 έκαναν ακόμη 26 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, κουρελιάζοντας κάθε έννοια καλής γειτονίας και αποδεικνύοντας ότι οι προφορικές διαβεβαιώσεις του Ταγίπ Ερντογάν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 13 Μαρτίου, για «ήρεμο καλοκαίρι» στο Αιγαίο δεν διήρκεσαν πολύ.

«Δεν έχει ξανασυμβεί αυτό», σχολίασε υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή που μίλησε στο «ΘΕΜΑ», την ώρα που συνεχίζονταν οι τουρκικές υπερπτήσεις. Η ελληνική αντίδραση για την αντιμετώπιση των 18 τουρκικών F-16, 10 εκ των οποίων πετούσαν οπλισμένα με πυραύλους αέρος-αέρος, ήταν η απογείωση μαχητικών αεροσκαφών επιφυλακής σε αριθμό ίσο ή και μεγαλύτερο των εισβολέων. Παρά τον αριθμό των 168 παραβιάσεων, σημειώθηκαν μόνο δύο εμπλοκές, αφού οι Τούρκοι πιλότοι αρκούνταν στην τακτική του κλεφτοπόλεμου και των πτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος και δεν επιδείκνυαν διάθεση να προκαλέσουν εικονικές αερομαχίες με τους Ελληνες χειριστές.

Αναθεωρητική ατζεντα

Η επιλογή των νησιών πάνω από τα οποία πέταξαν τα τουρκικά F-16 δείχνει ότι η αναθεωρητική ατζέντα της Αγκυρας επικεντρώνεται στην περιοχή των Δωδεκανήσων. Αρκιοί, Λειψοί, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι, Ρω, Καστελόριζο, Καλόλιμνος, Ιμια, Τέλενδος, Κάλυμνος, Σύμη, Ρόδος, Λέρος, Κως, Στρογγύλη, Νίσυρος, Χάλκη, Κάρπαθος και Πρασονήσι ήταν τα νησιά του συγκροτήματος της Δωδεκανήσου πάνω από τα οποία πέταξαν τα τουρκικά F-16 την προηγούμενη Τετάρτη.

Κλείσιμο
«Οι Τούρκοι θα πιέζουν όσο θεωρούν ότι τους παίρνει μέχρι να πειθαναγκάσουν την ελληνική πλευρά σε αυτό που θέλουν να κερδίσουν», παρατηρεί έμπειρος διπλωματικός παράγοντας με τον οποίο συνομίλησε το «ΘΕΜΑ», προεξοφλώντας ότι ο Ταγίπ Ερντογάν «θα κάνει τα ίδια, πότε με περισσότερη και πότε με λιγότερη ένταση, όσο δεν του δίνουμε αυτά που θέλει».

Την επομένη του μαζικού κύματος των 41 τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία δεν έστειλε ούτε ένα μαχητικό στο Αιγαίο, επιβεβαιώνοντας ότι η Αγκυρα μπορεί να αυξομειώνει την ένταση, να απειλεί και να δημιουργεί κλίμα πρόκλησης θερμού επεισοδίου κατά βούληση.

f2_FRaTM9AXIAAX3t-
f3_FRaTNwaWYAEfiNT
f4_-FRaTOlCXoAIrX0N
f5_FRaTPX3XsAADDTY
Αναπαράσταση των προκλητικών πτήσεων τουρκικών F-16 πάνω από ελληνικά νησιά, έτσι όπως χαρτογραφήθηκαν από στρατιωτικούς αναλυτές
Παρατηρώντας τους χάρτες με τα νησιά πάνω από τα οποία πέταξαν τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, είναι εύκολο να διαπιστωθεί η τρομακτική συγκέντρωση ισχύος σε ένα μικρό γεωγραφικό χώρο και οι προφανείς κίνδυνοι πρόκλησης ατυχήματος.

Την επομένη του αρνητικού ρεκόρ των 41 υπερπτήσεων και 168 παραβιάσεων, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε νέο, έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματικής αποστολής στην Αθήνα.

Ο γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, απευθυνόμενος στον Τούρκο πρεσβευτή, επισήμανε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη και προειδοποίησε ότι με μονομερή ευθύνη της Τουρκίας οι ενέργειες αυτές δημιουργούν κλίμα ιδιαίτερης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών, παρά τις προσπάθειες βελτίωσης.

Η δεύτερη αντίδραση στις τουρκικές προκλήσεις ήταν η απόφαση να μετατεθούν για το μέλλον οι συζητήσεις για τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που οι κύριοι Μητσοτάκης και Ερντογάν είχαν συμφωνήσει να διεξαχθούν αυτή την περίοδο.

Το βασικό μήνυμα αποτροπής ήρθε από το ΓΕΕΘΑ που έδωσε εντολή να αναπτυχθούν στις επιχειρησιακές θέσεις οι οποίες προβλέπονται από τα σχέδια μάχης όλα τα αντιαεροπορικά συστήματα που βρίσκονται στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Μετά την εκτίμηση του βαθμού ετοιμότητας της ελληνικής αντιαεροπορικής ομπρέλας με συστήματα που αν απαιτηθεί μπορούν να εγκλωβίσουν στα ραντάρ τους άγνωστα ίχνη, όπως τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο χωρίς να έχουν καταθέσει σχέδια πτήσης, το ΓΕΕΘΑ έδωσε οδηγίες για πραγματοποίηση εκπαιδευτικής άσκησης.

Από την πλευρά τους, οι Τούρκοι επιχείρησαν να κάνουν το άσπρο μαύρο και όχι μόνο αρνήθηκαν ότι πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά, αλλά κατηγόρησαν την Αθήνα για παραβίαση του... τουρκικού εναέριου χώρου!

«Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε προβοκατόρικες πτήσεις κοντά στις ακτές της χώρας μας μεταξύ 26-28 Απριλίου 2022, παραβιάζοντας επανειλημμένα τον τουρκικό εναέριο χώρο στα Δίδυμα, στην Ντάτσα και στην περιοχή του Ντάλαμαν. Η Πολεμική Αεροπορία μας απάντησε σε αυτές τις προβοκατόρικες πτήσεις και παραβιάσεις σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς.

«Οταν στρατιωτικοποιούνται αυτά τα νησιά, τότε κανένας δεν έχει δικαίωμα να πει κουβέντα απέναντι στις προσπάθειες της Τουρκίας που έχουν αμυντικό στόχο», είχε πει τη Μεγάλη Παρασκευή ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.

f6_PHOTO-2022-04-28-14-15-06
tur2022-04-29_-1_23
Tο τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Tubitak Marmara» εμφανίστηκε ξαφνικά ανάμεσα στη Σάμο και τις τουρκικές ακτές. Στον χάρτη φαίνονται οι κινήσεις του στην περιοχή, όπως αποτυπώθηκαν στο Traffic Marine


Η ισορροπία στη θάλασσα

Τα ελληνικά χωρικά ύδατα βόρεια της Σάμου παραβιάζει τις τελευταίες ημέρες το μικρό τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Tubitak Marmara» που κινείται στην περιοχή πραγματοποιώντας εργασίες αποτύπωσης των σεισμικών ρηγμάτων. Πρόκειται για τα ρήγματα που προκάλεσαν τον φονικό σεισμό της 30ής Οκτωβρίου του 2020 στη Σμύρνη. Οι επιστημονικές έρευνες για τη χαρτογράφηση των ρηγμάτων και την προσπάθεια υπολογισμού του σεισμικού δυναμικού της περιοχής ανοιχτά της Σάμου, σύμφωνα με τον παράκτιο σταθμό της Σμύρνης που εξέδωσε Navtex στις 18 Απριλίου, θα διαρκέσουν μέχρι τις 15 Μαΐου.

Το «Tubitak Marmara» δεν συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία και παρακολουθείται διακριτικά από μια ακταιωρό της τουρκικής Ακτοφυλακής. «Η φύση των τουρκικών ερευνών δεν μας ανησυχεί, πρόκειται για προσπάθεια καταγραφής του ρήγματος», ανέφερε στο «ΘΕΜΑ» αρμόδια πηγή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, επισημαίνοντας ότι τμήματα των εργασιών του «Tubitak Marmara», που κινείται με πολύ χαμηλή ταχύτητα μόλις 4 κόμβων, διεξάγονται σε περιοχή πάνω από ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το κρεσέντο των τουρκικών υπερπτήσεων δείχνει ότι το καθεστώς της Αγκυρας δεν έχει μεταβάλει τις σταθερές επιδιώξεις του για τη δημιουργία τετελεσμένων στο Αιγαίο. Σε μια περίοδο που ο Ταγίπ Ερντογάν και η Τουρκία προβάλλονται ως «έντιμοι διαμεσολαβητές» μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας με σκοπό τον τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων, η διεθνής κοινότητα μοιάζει να υιοθετεί δημοσίως στάση παρατηρητή.

Στη διπλωματική σφαίρα είναι κοινό μυστικό ότι οι μετοχές της Αγκυρας έχουν ανέβει μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, αν και ο Ερντογάν τηρεί στάση επαμφοτερίζουσα, στηρίζοντας ταυτοχρόνως και τη Μόσχα αλλά και το Κίεβο. «Υπενθυμίζω ότι η Τουρκία δεν έχει ευθυγραμμιστεί με καμία από τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση και όλα τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ. Θέλω απλώς να επισημάνω ότι αυτό δεν συνιστά τυπική συμπεριφορά εκ μέρους μιας χώρας που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης την Πέμπτη, έχοντας δεξιά του την πρωθυπουργό της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν.

Ειδήσεις σήμερα

Το ξαφνικό τέλος του μητροπολίτη Δράμας και ο αγώνας του κατά των αντιεμβολιαστών και «ψεκ»

Οι Ρώσοι λεηλάτησαν θησαυρούς των Ελλήνων και «χρυσό των Σκυθών» από μουσεία σε Μελιτόπολη - Μαριούπολη

Σοκαριστικό βίντεο: Άντρας σε ψαροταβέρνα δελέασε με φαγητό γάτα και την κλώτσησε στη θάλασσα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης