Μητσοτάκης για Τουρκία: Ενημέρωσα τον Στόλτενμπεργκ για τις τουρκικές παραβιάσεις και υπερπτήσεις στο Αιγαίο

Μητσοτάκης για Τουρκία: Ενημέρωσα τον Στόλτενμπεργκ για τις τουρκικές παραβιάσεις και υπερπτήσεις στο Αιγαίο

Αυστηρό μήνυμα του πρωθυπουργού για το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων: «Πρέπει να σταματήσουν αμέσως» - Oι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Φινλανδή ομόλογό του

marin-mitsotakis-arthro
Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για το μπαράζ προκλήσεων στο οποίο επιδόθηκε χθες, έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις κοινές δηλώσεις που πραγματοποίησε με την Σάνα Μαρίν.

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα που κορυφώθηκε με το μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά χθες. «Μίλησα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτνεμπεργκ και τον ενημέρωσα για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Με επικίνδυνες υπερπτήσεις πάνω από Σάμο, Χίο, Κάρπαθο και άλλα ελληνικά νησία. Και κατέστησα σαφές στον κ. Στόλντμπεργκ ότι αυτή η συμπεριφορά από είναι απαράδεκτη και μη αποδεκτή από έναν νατοϊκό εταίρο στη ΝΑ Πτέρυγα το ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία με τις προκλήσεις της, υπονομεύει την ενότητα του ΝΑΤΟ, την ώρα που πρέπει να παραμένουμε ενωμένοι. Αυτή η συμπεριφορά υπονομεύει την πρόοδο που κάναμε κατά τη συνάντηση μου με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Πρέπει να σταματήσει. Εμείς θα θέσουμε αυτό το ζήτημα σε όλα τα διεθνή φόρουμ. Η Τουρκία δεν έχει εναρμονιστεί με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει τα κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και αυτή δεν είναι συμπεριφορά κράτους που επιθυμεί να είναι υποψήφιο μέλος της ΕΕ».

Ξεκινώντας τις δηλώσεις του, μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία, αλλά και όσα συζήτησε με την Σάνα Μαρίν. «Τα θέματα που έχουμε να συζητήσουμε είναι πολλά ξεκινώντας από τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ηδη είχαμε μια πολύ παραγωγική συζήτηση που θα συνεχιστεί. Η Ουκρανία όπως είπα ήταν το κορυφαίο θέμα της συζήτησης μας. Από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα έλαβε ξεκάθαρη θέση σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις θεμελιώδεις αρχές της εξωτερικής μας πολιτικής. Θέλω να επαναλάβω όσο πιο ξεκάθαρα μπορώ ότι η ρωσική εισβολή είναι επιθετικός πόλεμος κατά μιας ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό στην Ευρώπη του 21ου αιώνα».

Όπως πρόσθεσε: «Δυστυχώς οι περιοχές που ζει η Ελληνική Κοινότητα έχει δεχθεί τα πιο σφοδρά χτυπήματα. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η Ευρώπη θα γινόταν μάρτυρας τέτοιων φρικαλεοτήτων. Οι ένοχοι θα πρέπει να προσαχθούν στην δικαιοσύνη. Η Ελλάδα έχει ζητήσει ήδη την διερεύνηση των εγκλημάτων στην Μαριούπολη. Θίξαμε το θέμα μιας πιθανής αίτησης της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Γι αυτό θα αποφασίσει ο λαός. Εγώ από πλευράς μου διαβεβαίωσα ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί την απόφαση του κυρίαρχου φινλανδικού λαού», τόνισε.

H πρωθυπουργός της Φινλανδίας από την πλευρά της τόνισε ότι η χώρα της με την δική μας αισθάνονται μεγάλη αλληλεγγύη απέναντι στην Ουκρανία. «Οι στρατιωτικές επιθέσεις της Ρωσίας προκάλεσαν την μεγαλύτερη κρίση από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο» πρόσθεσε και τόνισε ακόμα ότι «όσο συνεχίζεται ο πόλεμος θα στηρίζουμε τους πρόσφυγες».


Δείτε τις κοινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Σάνα Μάριν
Κοινές δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη - Sanna Marin
 



Ειδήσεις σήμερα:

Εκπαιδευμένα δελφίνια ανέπτυξαν οι Ρώσοι στη Μαύρη Θάλασσα - Ποια είναι η αποστολή τους

Νέος κύκλος καταθέσεων από γιατρούς για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Πρωτοφανείς πυρηνικές απειλές και ενεργειακός πόλεμος από τον Πούτιν – Η Ευρώπη απορρίπτει τον εκβιασμό της Μόσχας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης