Άτυπη Σύνοδος Κορυφής στη σκιά της εισβολής Πούτιν και της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους

Άτυπη Σύνοδος Κορυφής στη σκιά της εισβολής Πούτιν και της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους

Να εξαιρέσουμε τις αμυντικές δαπάνες από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων, είπε ο Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο - «Να προστατεύσουμε τους πολίτες από την ακρίβεια» , ανέφερε -  Μίλησε για «βίαιη ενηλικίωση της Ευρώπης» τις 15 ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία - Χωρίς κινητά και πάλι οι ηγέτες στη Σύνοδο

mitsotakis-macron3
Στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους  στην Ευρώπη , ξεκίνησε η άτυπη σύνοδος Κορυφής στις Βερσαλίες, με τους ηγέτες για άλλη μία φορά χωρίς κινητά τηλέςφωνα.  Προηγήθηκε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας, στην Αττάλεια της Τουρκίας, κατά την διάρκεια της οποίας δεν διαφάνηκε πρόοδος ως προς την συμφωνία για μία εκεχειρία. Αντίθετα, η εικόνα  από το Κίεβο είναι ότι οι Ρώσοι έχουν ξεκινήσει την προώθησή τους προς το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας. 

Σε ανάρτησή της με την αναμνηστική φωτογραφία των ηγετών, στις Βερσαλλίες, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι είναι μία καθοριστική στιγμή για την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται μόνον για μία επίθεση στην Ουκρανία, αλλά για μία επίθεση στην ελευθερία των ανθρώπων να επιλέγουν τη μοίρα τους, «την βασική αρχή στην οποία βασίζεται η Ένωσή μας». Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης , εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων σε νοσοκομείο της Μαριούπολης και ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός. Είπε ότι η   Ευρώπη «ενηλικιώθηκε βίαια» τις 15 ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία, η οποία καλείται να ταυτίσει την οικονομική της ισχύ με το γεωπολιτικό της εκτόπισμα. Ο πρωθυπουργός μίλησε για πίεση την οποία πρέπει να ασκήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία λέγοντας πως ζητά να μπει πλαφόν στις τιμές αερίου,  ζήτησε κοινή ευρωπαϊκή απάντηση για την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους κάνοντας αναφορά στην πρότασή του των 6 σημείων για την χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Παράληλα, δήλωσε ότι  η Ένωση συζητά έτσι ώστε να βρει τρόπους να προστατεύσει πολίτες, και επιχειρήσεις και αγρότες από τις αυξανόμενες τιμές στην ενέργεια, ενώ ζήτησε την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τα ελλείμματα. 

Δείτε την δήλωση Μητσοτάκη: 

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cigce8ohal4p)
Κλείσιμο
Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού:

«Βρισκόμαστε εδώ, στις Βερσαλλίες, στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη σκιά του μεγαλύτερου πολέμου που έχει γνωρίσει η ευρωπαϊκή ήπειρος μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στην άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βερσαλλίες.

«Καταρχάς, θέλω να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για όσα συνέβησαν χθες στην Μαριούπολη: οι τραγικές εικόνες που είδαμε με τον βομβαρδισμό ενός μαιευτηρίου. Και να κάνω ακόμα μία φορά μια έκκληση για κατάπαυση του πυρός όσο το δυνατόν πιο σύντομα, αλλά και για ανθρωπιστικούς διαδρόμους έτσι ώστε όσοι θέλουν να εγκαταλείψουν τις εμπόλεμες ζώνες, να μπορέσουν να το κάνουν με ασφάλεια», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Και συμπλήρωσε: «Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις σημαντικές επιπτώσεις από αυτή την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Να επαναβεβαιώσουμε, προφανώς, την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε και να εντείνουμε -αν χρειαστεί- το πλαίσιο των κυρώσεων, έτσι ώστε να ασκήσουμε την μέγιστη δυνατή πίεση στην Ρωσία να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Θα συζητήσουμε, όμως, και τις επιπτώσεις των εξελίξεων, των γεωπολιτικών εξελίξεων, στην αγορά ενέργειας. Θέλω να θυμίσω ότι προχθές έστειλα στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μία επιστολή με την οποία ζητώ ευρωπαϊκή παρέμβαση ώστε να μπει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στη χονδρική αγορά. Απαιτείται μια ευρωπαϊκή αντίδραση έτσι ώστε να προστατεύσουμε καταναλωτές, επιχειρήσεις, αγρότες, από αυξομειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και κατά συνέπεια της ηλεκτρικής ενέργειας, που δεν υπαγορεύονται από κανόνες προσφοράς και ζήτησης αλλά είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά και μόνο κερδοσκοπίας στην αγορά του φυσικού αερίου».

Καταλήγοντας στη δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Θα συζητήσουμε, βεβαίως, και τα ζητήματα που αφορούν τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Η Ελλάδα είναι χώρα η οποία έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή αυτής της συζήτησης. Πιστεύουμε στην ανάγκη η Ευρώπη να ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με τις οικονομικές της δυνατότητες. Και θα έλεγα ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία -τις τελευταίες 14 ημέρες- αποτέλεσαν ουσιαστικά τη βίαιη «ενηλικίωση» της ηπείρου μας. Και υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα και διαμορφώνεται, νομίζω, η συναίνεση για να μπορέσουμε να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο ουσιαστικά, πολύ πιο αποτελεσματικά σε αυτό το πεδίο.

Και βέβαια να εξαιρέσουμε ένα μέρος ή ενδεχομένως και όλες τις αμυντικές δαπάνες από τους υπολογισμούς του ελλείμματος, έτσι ώστε χώρες όπως η Ελλάδα οι οποίες ιστορικά ξοδεύουν περισσότερα σε αμυντικές δαπάνες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να μην τιμωρούνται γι' αυτή τους τη στρατηγική επιλογή».

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία

Η Σύνοδος κυριαρχείται από τις εξελίξεις στην υπόθεση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία:  Μάλιστα, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρου, ο οποίος συνταξίδεψε με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με το τρένο από τις Βρυξέλες στο Παρίσι, «ανέβασε» μία φωτογραφία στο twitter δηλώνοντας ότι συναντήθηκαν με τρεις νεαρές κοπέλες, πρόσφυγες  από την Ουκρανία, με τις οποίες συνταξίδεψαν. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες «κόβουν τα φτερά» της Ουκρανίας, που ζητούσε ένταξη «εδώ και τώρα», λόγω της ρωσικής εισβολής. 

Ο Μακρόν «ξεκόβει» τα περί ταχείας ένταξης της Ουκρανίας στην Ένωση

Για το αίτημα της Ουκρανίας να ενταχθεί με «ταχείες διαδικασίες» στην ΕΕ, ο Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε πριν από τη Σύνοδο ότι πιστεύει πως είναι «μη ρεαλιστικό» να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με μια χώρα που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι δεν βλέπει να υπάρχει μια διπλωματική λύση στον πόλεμο τις επόμενες ώρες ή ημέρες.

Είναι σημαντικό ότι η Ουκρανία υπέβαλε αίτημα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως δεν υπάρχει κάποια ταχεία διαδικασία ένταξης, δήλωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βερσαλλίες.

Η Ουκρανία ζήτησε την ένταξή της στην ΕΕ λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στο έδαφός της, πριν από δύο εβδομάδες.


Η πρόταση 6  σημείων από Μητσοτάκη  και η πρόταση Μακρόν για ευρωομόλογο

Σε αυτή την άτυπη σύνοδο, ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να αναδείξει  την πρόταση έξι σημείων που κατέθεσε προχθές με επιστολή του στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, με αιχμή το "πλαφόν" στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, αλλά και στα όρια μεταβολής της ημερήσιας τιμής. Παράλληλα, προτείνεται ο καθορισμός σταθερής τιμής ως "αντίδραση έκτακτης ανάγκης" σε δηλώσεις αναφορικά με την προοπτική διαταραχής της ροής αερίου από τη Ρωσία, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έθεσε και το ζήτημα της αύξησης της ρευστότητας φυσικού αερίου δια της σύνδεσης της αγοράς μεταξύ ΗΠΑ-Ευρώπης-Κίνας. Ένας πρακτικός τρόπος, θα ήταν επιπρόσθετα φορτία LNG από την Κίνα, πέραν των όσων διατίθενται από τις ΗΠΑ κ.ο.κ.

Στη σημερινή Σύνοδο, ο πρωθυπουργός, ο οποίος πέτυχε στα συμπεράσματα του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ενταχθεί πρόβλεψη για δέσμη μέτρων που θα απορροφήσει τις διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αναμένεται να επιμείνει ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και με τέτοια προσέγγιση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Δεν θα πρέπει να αναμένεται συζήτηση επί της πρότασης του κ. Μητσοτάκη αυτής καθ' αυτής, ο ίδιος, όμως, παρουσίασε την προσέγγισή του που θεωρείται τολμηρή, ενώ σε παρόμοιο μήκος κύματος κινείται και η Ισπανία.

Από τη Σύνοδο, ο κ. Μακρόν θέλει ως βασική "νίκη" μια προαναγγελία για το mega-ευρωομόλογο που θα χρησιμοποιηθεί για ενεργειακές και αμυντικές δαπάνες, αν και υπάρχουν ακόμα σημαντικές γερμανικές ενστάσεις για το ζήτημα της περαιτέρω αμοιβαιοποίησης χρέους. Στη συζήτηση για την άμυνα, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει θέσει επανειλημμένα το ζήτημα της εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς κανόνες, θα επιμείνει ότι πρέπει το θέμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας να είναι προτεραιότητα της Ε.Ε.

Έτοιμο το πακέτο στήριξης

Η συζήτηση στις Βερσαλλίες θα είναι σημαντική και "τροχιοδεικτική" ως προς τι μέλλει γενέσθαι στο πεδίο της ενέργειας, αλλά υπάρχει και η τακτική Σύνοδος Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου στις Βρυξέλλες που έχει αποφασιστικό χαρακτήρα. Ο κ. Μητσοτάκης θα "πάρει κλίμα" και την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το νέο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στη σκιά της ενεργειακής κρίσης, το οποίο ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε στο Υπουργικό.

Η παρέμβαση αυτή θα περιλαμβάνει τις επιδοτήσεις για το κόστος ενέργειας τον Μάρτιο, στήριξη που θα συνεχιστεί στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενδεχομένως με διαφορετικό μίγμα, τη λεγόμενη "επιταγή ακρίβειας", σε μια αρκετά ευρεία περίμετρο συμπολιτών μας, αλλά και "κάτι ακόμα". Αρμόδια πηγή λέει στο protothema.gr ότι ο βασικός σκελετός των μέτρων έχει κλειδώσει, όπως και το ύψος του πακέτου, αν και αυτά τηρούνται ακόμα ως επτασφράγιστο μυστικό. Ο λόγος, πάντως, που η παρέμβαση δεν είχε ανακοινωθεί ως τώρα ήταν, αφενός για να υπάρξουν σαφείς ενδείξεις για την πορεία του Α' τριμήνου, αλλά και για να γίνει η παρέμβαση στον σωστό χρόνο. "Αν ανακοινώναμε μέτρα πριν από έναν μήνα, τώρα θα έπρεπε να παρέμβουμε ξανά", έλεγε κυβερνητική πηγή, η οποία προσέθετε ότι βασικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η ενεργειακή ασφάλεια, μετά ο έλεγχος των τιμών και ύστερα η όποια επιδότηση.

Ειδήσεις σήμερα:

Το ΔΝΤ ενέκρινε έκτακτη χρηματοδότηση 1,4 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία

Αύξηση του δείκτη μετάδοσης της Covid 19 έφερε το εορταστικό τριήμερο

Κακοκαιρία Φίλιππος: Κλειστοί δρόμοι σε Φυλή και Πεντέλη λόγω χιονόπτωσης - Πού χρειάζεται αλυσίδες στην Αττική

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης