Αύξηση του δείκτη μετάδοσης της Covid 19 έφερε το εορταστικό τριήμερο

Αύξηση του δείκτη μετάδοσης της Covid 19 έφερε το εορταστικό τριήμερο

Το Rt σκαρφάλωσε στο 0.99 από το 0.93 της προηγούμενης εβδομάδας - Ένα στα τρία κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική, μεγάλη η διασπορά στην Κρήτη - Η σταθεροποίηση των «σκληρών» δεικτών επέτρεψε την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα και τα πλοία - Αναλυτικά οι αποφάσεις

krousmata_2
Στα μέσα Φεβρουαρίου...επανέρχεται η επιδημία απο πλευράς νέων κρουσμάτων. Έπειτα από τρεις εβδομάδες υποχώρησης των ημερήσιων κρουσμάτων κάτω από τα 21.000, σήμερα καταγράφηκαν περισσότερα από 23.000 θετικά κρούσματα κορωνοϊού. Ειδικότερα, ο αριθμός νέων διαγνώσεων ανήλθε στις 23.335, με τα 6.564 να αφορούν ανηλίκους.

Ακολουθώντας σταθερά την πορεία προς τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε κατά τη σημερινή της συνεδρίαση ακόμα δύο «ελευθερίες»:

- την αύξηση της πληρότητας εμβολιασμένων θεατών στα γήπεδα έως στο 75%.

- μετά την πληρότητα στο 100% των τουριστικών λεωφορείων την περασμένη Τετάρτη, την αύξηση της πληρότητας στο 100% στα πλοία.

Μικρή αύξηση στο Rt

Η έντονη κινητικότητα του πληθυσμού κατά το εορταστικό τριήμερο ξεκινά, όπως φαίνεται, να αποτυπώνεται τόσο στον αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων όσο και στη μικρή άνοδο του δείκτη μετάδοσης της νόσου, το γνωστό Rt. Ειδικότερα, το Rt σκαρφάλωσε στο 0.99 από το 0.93 της προηγούμενης εβδομάδας με σημαντικές ωστόσο διακυμάνσεις ανά περιοχή από 0.89 – 1.09, σύμφωνα με το επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ. Η τελευταία φορά που είχε παρατηρηθεί αυτή η αύξηση ήταν στις 18 Φεβρουαρίου, με τις επόμενες εβδομάδες αυτής να παρατηρείται μια σχετική σταθεροποίηση.

Αντιστοίχως, το ποσοστό θετικότητας παρουσίασε στο σύνολο των ελέγχων μικρή άνοδο, φτάνοντας στο 2,26% την εβδομάδα 28/2 με 6/3, σε αντίθεση με το 2,08% ακριβώς μια εβδομάδα πριν. Πιο συγκεκριμένα, 66 από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας βρίσκονται κάτω από το 2,99%, ενώ η νησιωτική χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται στη δίνη του κορωνοϊού: η ΠΕ του Ηρακλείου στο 4,1% της θετικότητας, της Ικαρίας στο 4,11%, της Καρπάθου στο 5,36% και των ΠΕ Κω, Μήλου και Σάμου στο 3,45%, 3,36% και 3,53% αντιστοίχως.

Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, εξακολουθεί να πρωτοστατεί η Αττική, με σχεδόν 1 στα 3 κρούσματα να εντοπίζονται στην πρωτεύουσα. Μια ανάσα πριν από τον αριθμό των κρουσμάτων της Θεσσαλονίκης βρίσκεται ολόκληρο το νησί της Κρήτης, με 2.252 κρούσματα κορωνοϊού και 2.087 αντιστοίχως. Μάλιστα, μόλις στην ΠΕ του Ηρακλείου εντοπίζονται τα 1.225 των σημερινών κρουσμάτων του νησιού.

Εμμένει η σταθεροποίηση των «σκληρών» δεικτών

Η επαναφορά στην πραγματικότητα της επιδημίας συνεχίζει να αποτυπώνεται και στα κρούσματα των παιδιών την εβδομάδα 28/2 με 06/03. Το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 30.899, αποτελώντας το 30% (-3% από την προηγούμενη εβδομάδα) των κρουσμάτων, σε αντίθεση με τους 32.571 ασθενείς της προηγούμενης εβδομάδας.

Θετικό είναι ακόμα το γεγονός ότι και αυτή τη βδομάδα, παρά την υπέρμετρη εξάπλωση του κορωνοϊού στην κοινότητα λόγω της παραλλαγής Omicron ήδη από την αρχή του χρόνου, οι «σκληροί» δείκτες εμμένουν στη σταθεροποίηση.

Ο αριθμός των διασωληνώμενων, που ακριβώς πριν μια εβδομάδα έσπασε το φράγμα των 400 ασθενών, παίρνοντας την κατιούσα αυτή τη φορά, εξακολουθεί να μην έχει υπερβεί αυτό το όριο. Το αντίθετο μάλιστα, παρατηρείται σταθερά πτωτική πορεία των διασωληνομένων την τελευταία εβδομάδα, ενώ αντίστοιχα οι συνολικές νοσηλείες δεν υπερβαίνουν τις περίπου 2.800.

Τέλος, μελανό σημείο εξακολουθούν να αποτελούν και οι θάνατοι των συμπολιτών μας, που σήμερα ανέρχονται στους 61, σε σύγκριση με τους 54 που σημειώθηκαν χτες.

Ειδήσεις σήμερα:

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Μένιος Φουρθιώτης

Την αύξηση της πληρότητας σε γήπεδα και πλοία εισηγήθηκε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Πάνω από 400.000 Ουκρανοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ