Στις 12:00 ξεκίνησε η συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν στο Σότσι

Στις 12:00 ξεκίνησε η συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν στο Σότσι

Ποια η ατζέντα των συζητήσεων - Oι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς - Τι εκτιμούν στελέχη του κλάδου της ενέργειας

putin-mitsotakis-arthro
Αυτή την ώρα -ξεκίνησε στις 12:00 ώρα Ελλάδος- πραγματοποιείται στο Σότσι της Ρωσίας η πρώτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την εκλογή της κυβέρνησης, τον Ιούλιο του 2019.

Είχε προηγηθεί η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα με τον ισχυρό παράγοντα του Ρωσικού Κολοσσού της Gazprom Αλεξέι Μίλερ με βασικό θέμα της ατζέντας μια πιο ευνοϊκή συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου.

Σήμερα, οι δύο ηγέτες έχουν την δυνατότητα να συζητήσουν θέματα για τις σχέσεις των δύο χωρών με έμφαση τη συνεργασία στους τομείς της Ενέργειας, του Τουρισμού, του Πολιτισμού και της Παιδείας. Θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.


Για την χώρα μας η Ρωσία αποτελεί βασικό τροφοδότη με τις ποσότητες του καυσίμου που έχουν εισαχθεί από αρχές του έτους έως το Νοέμβριο στην ελληνική αγορά να καταγράφουν ρεκόρ και να φτάνουν σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες η ρωσική πλευρά τα 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές παρέπεμπαν στις δηλώσεις που θα γίνουν σήμερα από τον Πρωθυπουργό σχετικά με το αποτέλεσμα της συνάντησης. Ωστόσο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση των συζητήσεων. Στελέχη του κλάδου εκτιμούν ότι στο πιο αισιόδοξο σενάριο η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει μείωση των τιμών φυσικού αερίου από 10% έως το πολύ 20%.

Την ίδια ώρα όπως αναφέρει το newmoney.gr, μικρό καλάθι στις διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους κρατούν παράγοντες της ενεργειακής αγοράς εκτιμώντας ότι το κλίμα που επικρατεί στην ΕΕ με το Nord Stream 2 αλλά και η ψυχρή περίοδο των ελληνορωσικών σχέσεων δεν ευνοούν μια ικανοποιητική συμφωνία στο φυσικό αέριο.

Βασικό αγκάθι όμως της διαπραγμάτευσης αποτελεί ο τρόπος τιμολόγησης. Αν δηλαδή η Ελλάδα θα εξασφαλίσει να βγει από το δυσμενές περιβάλλον του Ολλανδικού hub που καθορίζει τις τιμές και είναι ο δείκτης TTF που χθες έκλεισε στα 95,85 ευρώ η μεγαβατώρα από 15 ευρώ πέρσι ή αν θα επιστρέψει στην βάση της αρχικής συμφωνίας με τους Ρώσους που η τιμολόγηση γίνεται σύμφωνα με το δείκτη του αργού πετρελαίου (oil indexed) που φέτος είναι φθηνότερο από το αέριο. Πέρσι που το οικονομικό περιβάλλον ήταν διαφορετικό και το αέριο ήταν πιο φθηνό η Ελλάδα είχε πετύχει συμφωνία με τους Ρώσους ώστε η τιμολόγηση να γίνεται κατά 40% από το TTF και κατά 60% από το πετρέλαιο.

Η Ρωσική πλευρά είναι σαφές ότι επιδιώκει να διατηρήσει τις υψηλές τιμές, oι οποίες λόγω της ενεργειακής κρίσης έχουν ανατιμηθεί κατά 500% σε σχέση με πέρσι.


Ειδήσεις σήμερα:

Τα καλά και τα κακά νέα για την «Όμικρον»: Τα τρία συμπεράσματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Πάτρα: Ανεμβολίαστα αδέλφια πέθαναν με διαφορά λίγων ωρών

Θεματοφύλακες του Συντάγματος: Οι αρνητές που υπόσχονταν διαγραφή χρεών και πλήρωναν με... πέτρες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης