Οικονόμου: Επίταξη γιατρών στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας εάν δεν καλυφθούν οι ανάγκες του ΕΣΥ

Οικονόμου: Επίταξη γιατρών στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας εάν δεν καλυφθούν οι ανάγκες του ΕΣΥ

Εαν δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα οι ιδιώτες ιατροί θα προχωρήσει η επίταξη των υπηρεσιών τους -  «Δεν θα υπάρξει άλλο lockdown στη χώρα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - Στα όριά τους οι παθολογικές κλινικές στη βόρεια Ελλάδα - Δείτε το briefing

meth_no1000_xr
Για την πορεία της πανδημίας και τα μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ με την συμβολή του ιδιωτικού τομέα μίλησε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ήδη υπάρχει ενίσχυση του Συστήματος Υγείας από τον ιδιωτικό τομέα, και στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής είπε ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν στη διάθεση του ΕΣΥ 200 κλίνες, ενώ στη Θεσσαλία 206. Και για την Αττική βρίσκονται στη διάθεση του ΕΣΥ ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα αν παραστεί ανάγκη. Όπως είπε, γίνονται προσπάθειες να αυξηθούν, μέσω της συνεννόησης με τον ιδιωτικό τομέα οι διαθέσιμες ΜΕΘ συμπληρώνοντας ωστόσο πως εάν δεν καλυφθούν οι ανάγκες των νοσοκομείων, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα ενεργοποιηθεί η επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

«Δεν έχουμε εξαντλήσει ακόμα τα μέτρα κατά του κορωνοϊού», είπε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε πως «δεν θα υπάρξει άλλο lockdown στη χώρα».

Έκανε λόγο για επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι εννέα στους δέκα ασθενείς στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. «Η έξαρση της πανδημίας αφορά όπως παρατηρεί ο καθένας όλο το βόρειο ημισφαίριο και όχι μόνο την Ελλάδα. Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον της δυναμικής κλιμάκωσης των κρουσμάτων η χώρα μας εξακολουθεί την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας με την οικονομία, την εκπαίδευση, την κοινωνία πλήρως λειτουργικές χωρίς να έχουμε εξαντλήσει ακόμα όλα τα περιθώρια αντίδρασης και άμυνας στον κορωνοϊό», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δείτε το briefing:



Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα για επίταξη μίλησε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. «Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ αλλά το προσωπικό που απαιτείται εκεί. Κρίσιμη είναι η ενίσχυση στις εφημερίες, από τις ιδιωτικές κλινικές», είπε το πρωί της Πέμπτης μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Οι ιδιώτες θα πρέπει να αποφασίσουν άμεσα να καλύψουν θέσεις οικειοθελώς, διαφορετικά την ερχόμενη εβδομάδα ενεργοποιείται επίταξη σε ειδικές κατηγορίες και ξεκινώντας από τη Βόρεια Ελλάδα», πρόσθεσε ο υπουργός. «Τα μέτρα επιτάξεων δεν είναι αρεστά, αλλά τα κίνητρα συμπεριλαμβάνουν υπερδιπλάσια χρήματα. Αντιλαμβανόμαστε ότι για 2-3 μήνες θα πάει πίσω η ιδιωτική τους δουλειά, αλλά καλούμε ιδιώτες έστω και για μερική απασχόληση», είπε ο κ. Πλεύρης.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cfmt5up003e1-sf)
Κλείσιμο

Στα όριά τους οι παθολογικές κλινικές στη βόρεια Ελλάδα

Σημειώνεται πως χθες, μέχρι αργά το βράδυ, τηλεδιάσκεψη είχε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος με το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και εκπροσώπους των Ιατρικών Συλλόγων της Β. Ελλάδας.

Στόχος ήταν να διερευνηθούν οι τρόποι συνεργασίας των ιδιωτών γιατρών με το ΕΣΥ, ώστε αυτό να ενισχυθεί περαιτέρω, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες που δημιουργεί το νέο κύμα της πανδημίας. Από την πλευρά του Υπουργείου τονίστηκε η σημασία της συνδρομής των γιατρών στο σύστημα, το οποίο δέχεται ισχυρή πίεση λόγω των αυξημένων κρουσμάτων της Covid-19.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι αυτή τη στιγμή οι Παθολογικές Κλινικές στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας νοσηλεύουν αριθμό ασθενών έως και τετραπλάσιο της δύναμής τους.

Το Υπουργείο έχει θεσπίσει κίνητρα για τους γιατρούς που θα στηρίξουν το σύστημα, συμβάλλοντας στη βέλτιστη δυνατή φροντίδα όλων των ασθενών, covid και non covid. Οι εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων δεσμεύθηκαν να ευαισθητοποιήσουν τα μέλη τους, ώστε να δηλώσουν οικειοθελώς τη στήριξή τους.

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την οικονομία

«Πριν από λίγο δημοσιεύτηκαν οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2021, 2022 και 2023 για τις χώρες της ευρωζώνης και της ΕΕ. Για τη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης για το 2021, 7,1% που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη, με μέσο όρο 5% και σημαντικά αυξημένος από τις καλοκαιρινές της προβλέψεις», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, νωρίτερα ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Για το 2022 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 5,1% σημαντικά υψηλότερος από τον μέσο όρο που είναι στο 4,3% και για το 2023 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 3,6% επίσης αυξημένος με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που θα είναι στο 2,4% για την ευρωζώνη».

Όπως μάλιστα επεσήμανε: «ταυτόχρονα οι προβλέψεις δείχνουν ότι η χώρα μας θα έχει τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη ενώ θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση της ανεργίας. Οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιώνουν τη δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, δικαιώνουν τη μεταρρυθμιστική μας πολιτική, επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά ότι η Ελλάδα αλλάζει επίπεδο, με μια πολιτική που αποδίδει αποτελέσματα και που διαμορφώνει σταθερές βάσεις προκοπής και ευημερίας για όλους τους Έλληνες».

Ακολούθως ο κ. Οικονόμου πέρασε στα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο.

Είπε: «Είναι γνωστό ότι η κυβέρνησή μας ήταν από τις πρώτες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που έλαβαν μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακή κρίσης και συνεχίζουμε προς την κατεύθυνση αυτή. Μετά την πρώτη επέκταση των μέτρων προχωρήσαμε χθες και σε μία ακόμη που αφορά όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας για τη χαμηλή τάση αφορά και επιχειρήσεις καθώς και τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου.

Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από τον Νοέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο και περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Αυξάνεται από τα 18 στα 39 ευρώ τον μήνα το ύψος της κρατικής επιδότησης σε όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή τάση για τις πρώτες 300 kWh.
  • Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση διαμορφώνεται σε 45 ευρώ τον μήνα από 24 ευρώ.
  • Για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, αναστέλλεται η χρέωση των τελών χρήσης δικτύου από τον Νοέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο. Με το μέτρο αυτό, ένα νοικοκυριό με μέση κατανάλωση δύο θερμικών MWh τον μήνα θα έχει μείωση στον λογαριασμό του που θα κυμανθεί από 20 έως 40 ευρώ τον μήνα.
  • Αναστέλλεται για χρονική περίοδο πέντε μηνών (από τον Νοέμβριο 2021 έως και τον Μάρτιο 2022) η πληρωμή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για επιχειρήσεις με βιομηχανικές χρήσεις χαμηλής και μέσης τάσης καθώς και λοιπές χρήσεις μέσης τάσης. Οι χρεώσεις ΥΚΩ για τις επιχειρήσεις αυτές ανέρχονται σε 63 εκατ. ευρώ».

Για την Τουρκία

Αναφορικά με τις προκλητικές δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ για στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο και τα εξοπλιστικά της Ελλάδας, απάντησε: Με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα η χώρα μας υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα, είναι παράγοντας ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Συνεχίζουμε στην ιδία γραμμή, έχουμε επιτύχει πολλά και θα πετύχουμε περισσότερα.

Αναφορικά με την μήνυση της εφημερίδας Δημοκρατία από την Άγκυρα, ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Στη χώρα μας η ελευθεροτυπία προστατεύεται, οι αυταρχικές αντιλήψεις δεν γίνονται ανεκτές, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για απειλές».

Ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2022 το «πρώτο ένσημο»

Όπως τόνισε ο κ. Οικονόμου: «Συνολικά, οι πόροι που θα διατεθούν για αυτή την ενίσχυση σε νοικοκυριά, σε επιχειρήσεις σε καταναλωτές ξεπερνά τα 620 εκατ. ευρώ για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021.

Το διεθνές περιβάλλον είναι ρευστό, οι κλυδωνισμοί που αρχικά προκάλεσε η πανδημία δυστυχώς προχωρούν και σε άλλες μορφές του βίου, επεκτείνονται και σε άλλες διαστάσεις της ζωής μας όμως η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με ανατιμήσεις, ανησυχεί για τις ανατιμήσεις αυτές, τις βιώνει και δεν μπορούμε να τις προσπερνάμε. Οφείλουμε ως κυβέρνηση με μετρημένες πολιτικές, με σοβαρότητα και με αποτελεσματικότητα να στηρίξουμε την κοινωνία, τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, και αυτό κάνουμε.

Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και μία ακόμη ενότητα ανακοινώσεων που έχω να κάνω σήμερα», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και ανέφερε: «Έχουμε πολλές φορές ξεκαθαρίσει, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι βασική φιλοσοφία της αναπτυξιακής μας στρατηγικής είναι αυτή να έχει αντίκρυσμα σε όλους τους Έλληνες και να μην αφήνει κανέναν πολίτη απροστάτευτο. Έτσι, με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που ψηφίζεται σήμερα γίνονται πράξη οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για τους νέους, για τους ανέργους, για την ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων καθώς και για ρυθμίσεις οφειλών που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Συγκεκριμένα:

Ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2022 το «πρώτο ένσημο» για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας νέων ηλικίας 18-29 ετών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό για έξι μήνες η κάθε πρόσληψη πλήρους απασχόλησης χωρίς προηγούμενη εμπειρία των νέων ανθρώπων με το ποσό των 1.200 ευρώ, που επιμερίζεται για έξι μήνες μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη».

Ο κ. Οικονόμου πρoσέθεσε ότι επίσης δίνεται η δυνατότητα και για πρόγραμμα μερικής απασχόλησης που θα απευθύνεται σε φοιτητές που θέλουν να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία όπου εκεί φυσικά η επιδότηση μειώνεται στο μισό.

Δεύτερον επεκτείνεται από την 1η Ιανουαρίου του 2022 το πρόγραμμα των 100.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας που θεσπίστηκε ως μέτρο για ανάσχεση των παρενεργειών της πανδημίας.

Τρίτον διπλασιάζεται για τον Δεκέμβριο η μηνιαία εισοδηματική ενίσχυση για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και η καταβολή της προσαύξησης θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου.

Και τέταρτον δίνεται η δυνατότητα για οφειλές που υπήρξαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας να ενταχθούν από την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων σε αυτή των 72 δόσεων».

Ειδήσεις σήμερα:

Θεμιστοκλέους: Πάνω από 200% η αύξηση στους εμβολιασμούς

Γρηγοράκος σε αρνητές: Δε βλέπετε την τραχειοστομία μου, 11 μήνες και δεν έχω ξεπεράσει πλήρως τον ιό

Μέγκαν Μαρκλ: Λαμπερή με κατακόκκινο φόρεμα στη Νέα Υόρκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης