Φώφη Γεννηματά: Τους ένωσε όλους στο τελευταίο «αντίο»

Φώφη Γεννηματά: Τους ένωσε όλους στο τελευταίο «αντίο»

Ενταφιάστηκε στο Α' Νεκροταφείο, δίπλα στον πατέρα της, τον αείμνηστο Γιώργο Γεννηματά - Ράγισαν καρδιές, πλημμύρισαν με δάκρυα τα μάτια, μία ολόκληρη χώρα θρήνησε σπαρακτικά σήμερα για τη Φώφη Γεννηματά, αποχαιρετώντας την με χειροκρότημα και όλες τις τιμές που αρμόζουν σε ένα σπουδαίο άνθρωπο - Απλοί πολίτες, αλλά και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος ήταν εκεί, για τον ύστατο φόρο τιμής στην αδικοχαμένη σύζυγο, μητέρα και πολιτικό

pompi-main2
Σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης, πάνδημης θλίψης και απέραντης οδύνης για το τεράστιο κενό που αφήνει στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας κηδεύτηκε η Φώφη Γεννηματά, στην οποία άπαντες αναγνώρισαν το σπάνιο ήθος, τη μεγαλειώδη δύναμη και το παράδειγμα της μαχήτριας που αφήνει ως πολύτιμη παρακαταθήκη στην παράταξή της, στην ελληνική κοινωνία και σε κάθε άνθρωπο ξεχωριστά που δίνει μάχη για τη ζωή.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής στη Μητρόπολη Αθηνών, οι αγαπημένοι της, πολλοί σύντροφοί της και απλοί άνθρωποι ξεσπούσαν σε κλάματα, μην αντέχοντας την οδυνηρή απώλεια, αλλά όλος ο κόσμος λύγισε, όταν τα τρία παιδιά της, ο Γιώργος, η Κατερίνα και η Αιμιλία, εκφώνησαν συγκινητικούς επικήδειους, αποχαιρετώντας το καθένα, με το δικό του μοναδικά συγκλονιστικό τρόπο, τη μητέρα τους και δείχνοντας ότι πήραν από τη Φώφη την γλυκύτητα και τη δύναμη, που χαρακτήριζαν την ίδια.

funeral_ena


funeral_dyo


funeral_tria


«Κρατήθηκες με όσες δυνάμεις σου είχαν απομείνει, για να μας κρατήσεις στην αγκαλιά» είπε ο γιος της, με τη μικρή κόρη Κατερίνα, να λέει ένα σπαραχτικό «αντίο μαμά, είσαι μαχήτρια», ενώ η μεγάλη κόρη Αιμιλία ανύψωσε τη μητέρα της στα μάτια όλων, με την φράση «η ζωή σου είναι οδηγός».

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cfa6zav1hmah-sf)
Κλείσιμο


Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cfa6rtfkc5wx-sf)

Τραγική φιγούρα ο σύζυγός της, Ανδρέας Τσούνης, ο οποίος ακροβατούσε μεταξύ του σπαραγμού και του καθήκοντος να εμπνεύσει και να μεταδώσει θάρρος και αντοχή στην οικογένειά του και τους στενούς ανθρώπους της.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cfa4jfit0m9d-sf)


Οι εικόνες με κορυφαίους πολιτικούς παράγοντες, ανθρώπους του επιχειρηματικού κόσμου και απλούς πολίτες να μην μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους ήταν καθηλωτικές και δηλωτικές της αγάπης και του σεβασμού που κέρδισε η Φώφη, ενώ πολλές φορές ακούστηκε η λέξη «αθάνατη».

Το στερνό «αντίο»

Το στερνό αντίο στη γενναία γυναίκα, με την ακατάβλητη θέληση και την παροιμιώδη αξιοπρέπεια, είπαν η οικογένειά της, στενοί φίλοι και συγγενείς, χιλιάδες μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθώς και πλήθος κόσμου, που κατέκλυσε τη Μητρόπολη Αθηνών από το πρωί για το λαϊκό προσκύνημα στη σορό της και την εξόδιο ακολουθία και τη συνόδευσε στην τελευταία της κατοικία στο Α’ νεκροταφείο της Αθήνας, όπου ενταφιάστηκε δίπλα στον πατέρα της Γιώργο Γεννηματά.

Παρούσα, σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία εκφώνησε τον πρώτο επικήδειο λόγο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κούτσούμπας, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, υπουργοί, βουλευτές και εκπρόσωποι όλων των πολιτικών δυνάμεων. Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

Επικήδειους, πέρα από την κυρία Σακελλαροπούλου και τα τρία παιδιά της Φώφης, εκφώνησαν ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, εκφράζοντας την θλίψη της ελληνικής Βουλής για την απώλεια ενός εξέχοντος μέλους της και ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, που εκπροσώπησε μία παράταξη, αποσβολωμένη από τον χαμό της αρχηγού της, αλλά και περήφανη για την κληρονομιά που η Φώφη αφήνει πίσω της.

Μετά την εξόδιο ακολουθία, μία πομπή με χιλιάδες ανθρώπους και βουβό πόνο συνόδευσε το σκεπασμένο με τρεις σημαίες φέρετρο (την ελληνική, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ) στο Α' Νεκροταφείο, αφού έκανε μία μικρή στάση μπροστά στη Βουλή, στην οποία η Φώφη εκλέχθηκε για πρώτη φορά πριν 21 χρόνια.

Οδυνηρές ήταν και οι τελευταίες στιγμές στο Α' νεκροταφείο, με τους παρευρισκόμενους να μην μπορούν να πιστέψουν και να δεχτούν το μοιραίο.

Στην ταφή, στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές στην εκλιπούσα.

funeral_tessera


funeral_pente


Μία πένθιμη, μα τόσο ανθρώπινη μέρα

Η σορός της Φώφης Γεννηματά έφτασε στη Μητρόπολη Αθηνών, λίγο μετά τις 08:00 το πρωί. Οδηγήθηκε, με τη συνοδεία της προσωπικής της γραμματέως και του αστυνομικού που είχε δίπλα της τα τελευταία χρόνια στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης όπου από τις 10:00 τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα.

Λίγο μετά τις 09:30, στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης, βρέθηκε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, για να πουν οι βουλευτές το «τελευταίο αντίο» στη πρόεδρό τους. Χιλιάδες άνθρωποι με λουλούδια στα χέρια, ανείπωτη θλίψη και δάκρυα στα μάτια, είχαν φτάσει απ’ όλη την Ελλάδα και έκαναν ουρά για το τελευταίο κατευόδιο. Πολλοί από αυτούς με ένα λουλούδι στο χέρι και λόγια συγκίνησης μέσα σε λυγμούς.

Αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε το λαϊκό προσκύνημα και λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι, το φέρετρο μεταφέρθηκε στη Μητρόπολη Αθηνών, με κόσμο να πετά λουλούδια και να φωνάζει «αθάνατη».

Όσο πλησίαζε η ώρα για την εξόδιο ακολουθία, πολιτικοί παράγοντες και άνθρωποι από τον επιχειρηματικό κόσμο, κοινωνικές οργανώσεις, επιστημονικούς φορείς και απλοί πολίτες έφταναν στη Μητρόπολη.

Το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης, με τη σύζυγό του Δάφνη ο Λουκάς Παπαδήμος, ο Αντώνης Σαμαράς με τη σύζυγό του Γεωργία, αλλά και ο Γιώργος Παπανδρέου, τον οποίο πολλοί παραβρισκόμενοι υποδέχθηκαν με χειροκρότημα. Επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης , ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ήταν εκεί δεκάδες στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Κώστας Γείτονας, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου,

Οι πιο στενοί της συνεργάτες, Μανώλης Όθωνας, Χρήστος Πρωτόπαππας και Νίκος Βοσδογάνης.

Ακόμα, ο πρώην υπουργός Αλέκος Φλαμπουράρης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο Γιώργης Βαρδινογιάννης, η Γιάννα Αγγελοπούλου.

Στη Μητρόπολη Αθηνών έφτασε και η Ντόρα Μπακογιάννη, υποβασταζόμενη από τον γιο της Κώστα και την κόρη της Αλεξία. Η Ντόρα Μπακογιάννη συγκίνησε τις προηγούμενες ημέρες, όταν ανακοίνωσε ότι έχει καρκίνο. Ο κόσμος την υποδέχθηκε με χειροκροτήματα.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cfa8dcxkkcnd-se)
kideia-fwfi__11_
kideia-fwfi__9_
kideia-fwfi__10_
kideia-fwfi__8_
kideia-fwfi__7_

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cfa5l2e8k7s9-se)

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cfa550r9316x-se)
oikogeneia__1_
oikogeneia__2_
oikogeneia__3_
5411486__1_
5411487
5411494

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cfa4wi8g1qs1-se)
oikogeneia-gennimata__2_
Η οικογένεια της Φώφης Γεννηματά

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cfa4zleux4fd-se)
dora_fofi




Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cfa4ou0vjw95-se)



IMG_2191
IMG_2185
IMG_2186
IMG_2188
5411511
5411507
5411503
DSC_4172-01
arxigoi__1_
arxigoi__2_
DSC_4168-01
DSC_4119
DSC_4112
DSC_4115
DSC_4156
DSC_4127

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cfa4x6k60std-st)
kideia_fwfis___3_
fwfi_kosmos__
proskinima__8_
Κόσμος με λουλούδια στα χέρια περιμένει υπομονετικά
Δηλώσεις κόσμου για τη Φώφη Γεννηματά

proskinima-mesa__1_
Κόσμος στο παρεκκλήσι
papandrou_feretro
Ο πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου
DSC_0917
DSC_0924
Το ΚΙΝΑΛ στη Μητρόπολη
Το ΚΙΝΑΛ στη Μητρόπολη
samaras__3_
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς

Οι δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά 


Κηδεία Φώφης Γεννηματά: Δήλωση Αντώνη Σαμαρά
Γιώργος Γεραπετρίτης
Γιώργος Γεραπετρίτης
Θανάσης Πλεύρης
Θανάσης Πλεύρης
kideia_fwfis____1_
Δόμνα Μιχαηλίδου και Παναγιώτης Τσακλόγλου




othonas_protopapas
Μανώλης Όθωνας και Χρήστος Πρωτόπαππας

PAVLOS_CHR
Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης
5411170
5411164
proskinima-mesa__2_
5411166
5411168

Στεφάνια για τη Φώφη Γεννηματά 
kideia_fwfis___2_
kideia_fwfis___12_
kideia_fwfis___11_
kideia_fwfis___7_
kideia_fwfis___8_
kideia_fwfis__2_
kideia_fwfis__3_
funeral_oktw
funeral_epta


funeral_6







Ειδήσεις σήμερα

Για πρώτη φορά στο «τραπέζι» η... 4η δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό από το αμερικανικό CDC

Το συγκινητικό βίντεο του Κινήματος Αλλαγής για τη Φώφη Γεννηματά: Θα ήθελα να θυμούνται αυτά που έχω κάνει

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον ΥΠΕΞ της Κίνας: «Οι διμερείς σχέσεις αναπτύσσονται πολύ ομαλά»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης