ΚΙΝΑΛ: Τρέχουν καλοκαιριάτικα οι τρεις και ο... άγνωστος Χ

ΚΙΝΑΛ: Τρέχουν καλοκαιριάτικα οι τρεις και ο... άγνωστος Χ

Το μεγάλο στοίχημα των διεκδικητών είναι να πάνε στις κάλπες τον Νοέμβριο όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη και φίλοι - ψύχραιμη η Φώφη Γεννηματά, συνεχίζει την προεκλογική του εκστρατεία ο Ανδρέας Λοβέρδος, ετοιμάζεται για περιοδείες ο Νίκος Ανδρουλάκης - Τι σκέφτονται Καστανίδης και Γερουλάνος

EKLOGES_KINAL_

Ετοιμοπόλεμοι και αποφασισμένοι να δώσουν σκληρές μάχες μέχρι τον... τελικό του Νοέμβρη εμφανίζονται οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. και οι άνθρωποι των επιτελείων τους. Παρότι δεν έχουν ακόμη βάλει το πόδι τους στην επίσημη αφετηρία της εκκίνησης, τρέχουν κι απλώνουν τα σχέδιά τους ανά την Ελλάδα, πηγαίνουν πόρτα-πόρτα σε κάθε περιοχή, συναντούν πρόσωπα-κλειδιά από το κόμμα σε «μυστικά δείπνα» και οργανώνουν ταυτόχρονα τα βήματα και τα άλματα του επόμενου κρίσιμου τριμήνου.

Το μόνο φρένο στην πορεία τους συνδέεται με τις άγνωστες παραμέτρους της πανδημίας, αλλά οι έμπειροι των επιτελείων δηλώνουν ότι διαθέτουν και plan B για την περίπτωση που οι επιδημιολογικές συνθήκες βγάλουν απαγορευτικό στις προσδοκίες για μαζική προσέλευση στις κάλπες του Νοέμβρη. Αυτό άλλωστε είναι και το μεγάλο στοίχημα των διεκδικητών της ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛ., που παραμένει σε μονοψήφια ποσοστά: να φτάσουν στις κάλπες όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη και φίλοι. Το 2017 ψήφισαν περίπου 220.000.

Η μεγάλη συμμετοχή αιφνιδίασε τότε, όχι μόνο τους 10 υποψηφίους, αλλά και τα άλλα κόμματα που υπολόγιζαν με βάση τις χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις του ΚΙΝ.ΑΛ. Και τώρα; Ο προβληματισμός είναι διάχυτος. «Αν έχουμε έξαρση της πανδημίας και έρθουν 20.000 στις κάλπες έχουμε χάσει από την αφετηρία», εκτιμούν έμπειρα στελέχη εξηγώντας ότι «η ισχνή προσέλευση στις εσωκομματικές κάλπες θα αποδυναμώσει την προσπάθεια στη συνέχεια για διψήφια ποσοστά στις εθνικές κάλπες, όποιος κι αν είναι ο αρχηγός».

4827367

Η Φώφη Γεννηματά δεν βιάζεται. Παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στο ραντεβού του Σεπτέμβρη, οπότε και θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή για να αποφασίσει για τον χάρτη της προεκλογικής εκστρατείας. Ωστόσο, η αρχηγός του ΚΙΝ.ΑΛ., αξιοποιώντας τη θεσμική της ιδιότητα, επιταχύνει τους ρυθμούς, επιχειρεί να αναδείξει το πολιτικό της στίγμα και διά των συνεργατών της ζεσταίνει τους συμμάχους της στην εσωκομματική σκακιέρα.
«Η πρόεδρος διπλασίασε τα ποσοστά του κόμματος, το έβγαλε από την απαξία, του έδωσε ξανά την προοδευτική του ταυτότητα και κανείς σήμερα δεν μπορεί να χαρακτηρίζει το ΚΙΝ.ΑΛ. συμπλήρωμα της Δεξιάς», επιμένει έμπιστος συνεργάτης της, επαναλαμβάνοντας ότι η κυρία Γεννηματά είναι «σκληρή παίκτρια» και έχει σταθερή πυξίδα. «Ούτε δεξιά, ούτε αριστερά, αυτόνομη προοδευτική πυξίδα για να διπλασιάσουμε ξανά τα ποσοστά μας», λέει ο συνεργάτης της προσθέτοντας: «Η Γεννηματά μπορεί να κρατήσει το κόμμα ενωμένο, ακόμη και μετά από μια άγρια εσωκομματική μάχη».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος συνεχίζει αδιάκοπα την προεκλογική του εκστρατεία. Εχει προγραμματίσει κάθε βήμα του μέχρι τον Νοέμβρη. Και αν αναβληθεί η αναμέτρηση λόγω έξαρσης της πανδημίας; «Αλλο να γίνει, κι άλλο να εύχεσαι να γίνει!», υπογραμμίζει στους συνομιλητές του, εννοώντας ότι στο παιχνίδι υπάρχουν πάντα, εκτός από τους πραγματικούς, και οι προσχηματικοί λόγοι για μια κίνηση. «Δεν μπορώ να σκεφτώ ότι υπάρχουν πολιτικοί που πιστεύουν ότι... μια πανδημία θα μας σώσει, κατά το “μια βροχή θα μας σώσει”», επισημαίνει ο υποψήφιος για την ηγεσία στους συνομιλητές του, οι οποίοι έχουν εδώ και μήνες ξεκινήσει εκστρατεία κινητοποίησης ανά την επικράτεια.

4938283

Ολο τον Αύγουστο

Ο κ. Λοβέρδος βρισκόταν προχθές στη Χίο. Θα συνεχίσει όλο τον Αύγουστο σε Εύβοια, Θράκη, Φωκίδα, Ηλεία και αλλού. Βλέπει κόσμο, κουβεντιάζει αναλυτικά μαζί τους. Αρκετοί πρώην βουλευτές και δήμαρχοι δηλώνουν επίσημα υποστηρικτές του, όπως η Ελπίδα Τσουρή και ο Μίμης Σαράφογλου, τους οποίους συνάντησε στη Χίο. Προχθές, Παρασκευή, βγήκε ανοιχτά υπέρ του ο βουλευτής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, πολιτικός του φίλος επί χρόνια. Ο Λοβέρδος υπόσχεται επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, εννοώντας ότι θα ληφθούν αποφάσεις στο συνέδριο για την ανάδειξη του συμβόλου, του ονόματος και της ιστορίας του. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε προσανατολιστεί να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του από Σεπτέμβρη.

«Πανικοβλήθηκε με τη δυναμική των άλλων και το έκανε μέσα στον Ιούλη;», αναρωτιούνται οι άσπονδοι φίλοι του, παρατηρώντας ότι η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του συνέπεσε με τα όχι και τόσο ενθαρρυντικά στοιχεία στα γκάλοπ και με τις διαρροές υποστηρικτών του το 2017 προς το στρατόπεδο του Λοβέρδου. Πάντως, αρκετοί στο επιτελείο του, αναγνωρίζοντας ότι η πανδημία επιβάλλει τον ρυθμό, τον πίεζαν να βγει μπροστά στις αρχές του καλοκαιριού - «για να μπορούμε να οργώνουμε την Περιφέρεια με άλλον αέρα», έλεγαν χαρακτηριστικά. Ο κ. Ανδρουλάκης, στέλεχος από τις νεότερες γενιές του ΚΙΝ.ΑΛ., έχασε, αλλά στον δεύτερο γύρο, από την κυρία Γεννηματά το 2017 - θεωρείται και σήμερα ικανός και σκληρός παίκτης. Η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του βρήκε θετική ανταπόκριση.  Μάλιστα ο Ανδρέας Σπυρόπουλος και ο Στέφανος Ξεκαλάκης υποστηρίζουν ότι αμέσως άρχισαν να μετρούν επίσημους υποστηρικτές.

2285169
Κλείσιμο

Ο Χάρης Καστανίδης αποφεύγει επί του παρόντος την επίσημη ανακοίνωση - «η υποψηφιότητά του αποτελεί ειλημμένη απόφαση», δηλώνουν με σιγουριά οι συνομιλητές του πρώην υπουργού και βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης. Ο κ. Καστανίδης απαντά σε στελέχη που τον ρωτούν ότι δεν επρόκειτο να ρωτήσει τον Γιώργο Παπανδρέου αν θα κατέβει στην κούρσα. Οπως και οι άλλοι παπανδρεϊκοί, γνωρίζει ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα επιχειρήσει και αυτή τη φορά να κρατήσει αποστάσεις από τα πράγματα. Ναι, αλλά ποια υποψηφιότητα θα τους προσελκύσει; «Ακούμε προτάσεις, περιμένουμε δεσμεύσεις και θα κρίνουμε τις υποψηφιότητες», τονίζουν παπανδρεϊκοί, όπως ο Μιχάλης Καρχιμάκης.

Θα κατέβει στη μάχη και ο Παύλος Γερουλάνος, εκ των βασικών υπουργών στην κυβέρνηση Παπανδρέου; Προς το παρόν οργανώνεται και οργανώνει τη μάχη για την Α’ Αθήνας. Αλλά οργώνει και την επαρχία. Αύριο θα μιλήσει σε εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη με συντονιστή τον πρώην υπουργό και παπανδρεϊκό επίσης Γιώργο Πεταλωτή. Από εκεί θα κατέβει στην Αταλάντη για ομιλία σε αντίστοιχη εκδήλωση με τον ίδιο τίτλο: «Αναγέννηση στην οικονομία και την κοινωνία». Οι καλά γνωρίζοντες προβλέπουν ότι οι υποψήφιοι θα συμπληρώσουν τετράδα (Γεννηματά, Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Καστανίδης), αλλά δεν βάζουν και στοίχημα...



Ειδήσεις σήμερα: 
Η πειθώ το μεγαλύτερο όπλο για να χτιστεί το τείχος ανοσίας - Με φειδώ οι περιορισμοί

Φιλιππίδης: Καταιγισμός στο Twitter για την προφυλάκισή του - «Επίδαυρος οι φυλακές της Τρίπολης»

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για πέντε περιφέρειες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης