Μητσοτάκης: «Από την ΕΕ ζητάμε αλληλεγγύη και ρητή αναγνώριση των συμφερόντων μας στα ζητήματα με την Τουρκία»

Μητσοτάκης: «Από την ΕΕ ζητάμε αλληλεγγύη και ρητή αναγνώριση των συμφερόντων μας στα ζητήματα με την Τουρκία»

Κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - Τι είπε για ψηφιακό πιστοποιητικό, Τουρκία, Λευκορωσία - «Η Ελλάδα του 2021 ατενίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία»

mitsotakis-michel-arthro
Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβολίου, Σαρλ Μισέλ, είχε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι οποίοι έκαναν κοινές δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησής τους. 

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη διαχείριση της πανδημίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο πρόσφατο περιστατικό με τη Λευκορωσία. 

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας λόγο για τις «κατακτήσεις» της Ένωσης στο μέτωπο της πανδημίας, «μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα», οι οποίες στην Ελλάδα αντικατοπτρίζονται στους «5 εκατ. εμβολιασμούς, σε έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς εμβολιασμών στην Ευρώπη και στο ότι η Ελλάδα πρωταγωνίστησε στην έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού, το οποίο είναι ένα σημαντικό εργαλείο, που θα επιτρέψει και πάλι στους πολίτες της ΕΕ να ανακτήσουν το δικαίωμα της ελέυθερης και απρόσκοπτης μετακίνησης εντός της Ένωσης»

«Καθώς η έξοδος από την πανδημία είναι πλέον ορατή, γίνονται ορατά και τα αποτελέσματα της συνεργασίας μας», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Εξασφαλίστηκε ενιαίο σύστημα για την προμήθεια και τη διανομή των εμβολίων και τώρα καθιερώνεται το ψηφιακό πιστοποιητικό που καθιερώνει τις μετακινήσεις», σχετικά με το ψηφιακό πιστοποιητικό. 

«Η Ευρώπη απέδειξε και κάτι ακόμα, ότι έχει τη δύναμη να αλλάζει υπερβαίνοντας αγκυλώσεις μπροστά σε μεγάλα προβλήματα», συνέχισε λέγοντας ο πρωθυπουργός προσθέτοντας: «Βαδίζει προς την επόμενη μέρα με το Ταμείο Ανάκαμψης, για το οποίο χρειάστηκαν πέντες μέρες διαπραγματεύσεων τον Ιούλιο και η κατάλληλη καθοδήγηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για να πετύχουμε κάτι τόσο σημαντικό. Ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που θα μας επιτρέπει να κάνουμε πράξη την αλλαγή για μια ψηφιακή, πράσινη και συνεκτική Ευρώπη».

«Ναι, υπάρχουν δύσκολες στιγμές στην ΕΕ», παραδέχτηκε ο κ. Μητσοτάκης, «αλλά οι επιτυχίες είναι πολύ πολύ περισότερες και κάθε νεότερος απολογισμός είναι καλύτερος από τον προηγούμενο».

Σχετικά με τα την εξωτερική πολιτική, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «ο κ. Μισέλ γνωρίζει πολύ καλα τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και υπογράμμισα γα ακόμα μια φορά την καθοριστική συμβολή της πατρίδας μας για τη σταθερότητα σε έναν χώρο που είναι ζωτικός όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ένωση συνολικά, έναν χώρο που είναι κομβικός για τη διεθνή νομιμότητα και ασφάλεια» και συνέχισε: «Όπως γνωρίζεις φίλε Σαρλ, η χώρα μας υπήρξε η πρώτη από το νότο που έγινε δεκτή στην κοινότητα. Και οι δύο προεδρίες που άσκησε ταυτίστηκαν με διευρύνσεις. Δεν είναι μόνο συνειδητή επιλογή μας αλλά και μια ιστορική αποστολή συμβαδίζοντας πάντα με την επέκταση ευρωπαϊκού κεκτημένου».

«Εμείς εμμένουμε στη θέση μας. Ο μόνος τρόπος για να συνομιλήσουμε με την Άγκυρα -πράγμα που και εμείς επιθυμούμε- είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και οι επιθετική ρητορική» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Μόνο τα δικά μας συνετά δείγματα και τα ευρωπαϊκή είναι αυτά που θα δημιουργήσουν το κλίμα, ώστε να οδηγηθούμε σε διάλογο, πάντα με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».

«Η κοινοτική συμπαράσταση προς την Ελλάδα και την Κύπρο δεν αποτελεί μόνο αυτονόητη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και ρητή αναγνώριση ότι στο πεδίο αυτό δοκιμάζονται τα στρατηγικά και γεωπολιτικά συμφέροντας της ΕΕ» τόνισε συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Κοινή είναι και η οπτική μας για τη Λιβύη» συμπλήρωσε, σημειώνοντας ως «θα πρέπει να εκλείψουν οι εξωτερικές παρεμβάσεις τρίτων, οι οποίες οδηγούν σε αποσταθεροποίηση».

Κλείσιμο
Τέλος αναφέρθηκε και στην Λευκορωσία, λέγοντας πως «ταυτόσημες είναι και οι θέσεις μας για τα δραματικά γεγονότα στη Λευκορωσία» για να καταλήξει τονίζοντας ότι «ο κρατικός αυταρχισμός δεν έχει θέση στην ήπειρό μας».

Τελειώνοντας τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που ακολούθησε μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφερε πως: «Την τελευταία φορά που ο φίλος Σαρλ Μισέλ βρέθηκε στην Ελλάδα ήταν σε μια δύσκολη συγκυρία όταν μαζί επισκεφτήκαμε τον Έβρο, τα σύνορα Ελλάδος και Τουρκίας που αποτελούν σύνορα με τη ΕΕ. Τόνισα πόσο σημαντική ήταν η παρουσία του για να στείλουμε μήνυμα ότι η χώρα έχει υποχρέωση να φυλάει τα σύνορά της που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα και εκφράσουμε την απόρριψή μας απέναντι σε πολιτικές που εργαλειοποιούν πρόσφυγες, μετανάστες και τους κάνουν πιόνια. Αυτές οι πρακτικές δεν μπορεί και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνουν ανεκτές».

«Η Ελλάδα του 2021 ατενίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία και φιλοδοξεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή μας και στις ευρωπαϊκές εξελίξεις», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Μισέλ: Ο δυναμισμός, ο ενθουσιασμός και οι προτάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού είχαν θεμελιώδη επίδραση στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εξέφρασε κατά τις κοινές δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, τη χαρά του στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την ανταλλαγή απόψεων για το μέλλον της Ευρώπης και τόνισε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι «πολύτιμος», κάτι που αναδείχθηκε ιδιαίτερα από την αρχή της κρίσης.

Υπογράμμισε πως η ανθρώπινη εμπιστοσύνη είναι το θεμέλιο σε όλη αυτή την περιπέτεια και πρόσθεσε πως ο δυναμισμός, ο ενθουσιασμός του και οι προτάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού είχαν θεμελιώδη επίδραση στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης.

«Καταφέραμε να δουλέψουμε από κοινού, καταφέρουμε να έχουμε σημαντικές επενδύσεις για να παράξουμε νέα εμβόλια, για να αυξήσουμε την παραγωγικότητα των εμβολίων και για να ανασχέσουμε αυτό το κύμα της covid-19 και για να ξανανοίξουμε τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας ώστε η Ευρώπη να είναι στο ύψος των προκλήσεων», τόνισε ο Σαρλ Μισέλ.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκανε αναφορά στο Πιστοποιητικό covid-19, τονίζοντας ότι ήταν κι ο ίδιος από τους πρώτους που το είδαν πριν από μερικούς μήνες κι «από τότε είχαμε συζητήσει πώς θα μπορέσουμε να ξαναβρούμε αυτό το οποίο είναι το θεμέλιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου δηλαδή την ελεύθερη μετακίνηση».

Υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία του για τουριστικές χώρες όπως η Ελλάδα και εξέφρασε τη χαρά του που βρέθηκε στη σημερινή παρουσίασή του.

Ακολούθως τόνισε ότι το πώς θα ενισχύσουμε την οικονομία μας είναι το δεύτερο μεγάλο ζήτημα, το πώς δηλαδή θα έχουμε μεγαλύτερη ευημερία αλλά και μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή. Αναφέρθηκε στην «ιστορική απόφαση για το κοινοτικό οικοδόμημα», την απόφαση του περυσινού Ιουλίου για τη διάθεση 540 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανάκαμψη μετά την covid.

«Όλες οι χώρες αποφάσισαν στη διάσκεψη κορυφής τα νομικά εργαλεία τα οποία θα επιτρέψουν αυτή τη νέα ανάκαμψη και τη νέα ευημερία», επεσήμανε και πρόσθεσε πως «θα εργαστούμε για να γίνουν πραγματικότητα αυτές οι νέες μεταρρυθμίσεις, που είναι απαραίτητες ώστε να έχουμε τη δυνατότητα για περισσότερη οικονομική ανάκαμψη αλλά και ψηφιακή ανάκαμψη που είναι πραγματικά μια πολύ σημαντική ατζέντα».

«Πρόκληση νέων αυταρχικών κρατών που δυστυχώς δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα»

Ο Σαρλ Μισέλ, υπογραμμίζοντας ακόμη τη σημασία της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ στο σύνολό της όσον αφορά στο κράτος δικαίου, τη δημοκρατία, τις ελευθερίες είπε πως ο υπόλοιπος κόσμος εμπνέεται από μας και αυτός είναι ο τρόπος που υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας αλλά και τις αξίες μας.

«Αναφορικά με τις σχέσεις μας με την Τουρκία, είναι κάτι που το έχουμε συζητήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα το δουλέψουμε ακόμη περισσότερο», τόνισε ο κ. Μισέλ επισημαίνοντας: «Οι σχέσεις μας θα είναι σταθερές, θα είναι ισχυρές και σίγουρα θα σέβονται τις αξίες μας».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στις διατλαντικές σχέσεις της ΕΕ και την επικείμενη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ αλλά και στην «πρόκληση» όπως είπε της νοτιοανατολικής Μεσογείου όπως και «η πρόκληση νέων αυταρχικών κρατών που δυστυχώς δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Υπογράμμισε επίσης τη σημασία από κοινού δράσης και ανάπτυξης στρατηγικών πρόληψης και όχι μόνο αντιμετώπισης τέτοιου είδους προκλήσεων.

Ο Σαρλ Μισέλ ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ευχαριστώντας και πάλι τον πρωθυπουργό και επισημαίνοντας πως «η καρδιά μου είναι κοντά σας. Αυτό το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας της Ελλάδας είναι ένα φως το οποίο διαχέεται σε όλη την Ευρώπη, σε όλα τα ευρωπαϊκά πρότζεκτ και αποτελεί μία πραγματική πηγή έμπνευσης για όλη την Ευρώπη, για όλες τις συζητήσεις και για όλες τις δράσεις αλλά φυσικά και για τα 450 εκατομμύρια πολιτών της ΕΕ».

Ειδήσεις σήμερα: 

Δείτε φωτογραφίες: Καρχαρίες δίπλα σε ψαράδες σε Αμάρυνθο και Κινέτα

Λαμία: Θήκη δοντιού σφηνώθηκε σε πνεύμονα ασθενή - Συνέβη στη διασωλήνωση!

Λάρισα: Έκρηξη σε αποστακτήριο - Οκτώ τραυματίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης