Μητσοτάκης: «Σκοτεινό διάλειμμα» στην ευρωπαϊκή πορεία μας το 2015

Μητσοτάκης: «Σκοτεινό διάλειμμα» στην ευρωπαϊκή πορεία μας το 2015

Ισχυρά πολιτικά μηνύματα στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδος στην ΕΟΚ - Στη συμβολή της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη αναφέρθηκαν Σασόλι, Σαρλ Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν

Μητσοτάκης: «Σκοτεινό διάλειμμα» στην ευρωπαϊκή πορεία μας το 2015
Αφορμή για αποτίμηση μιας πορείας -ενίοτε και περιπέτειας- 40 ετών της Ελλάδας ως ισότιμου μέλους της Ενωμένης Ευρώπης προσέφερε η επετειακή εκδήλωση για την ένταξη της χώρας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Από το περιστύλιο του Ζαππείου, δηλαδή από τον ίδιον ακριβώς χώρο όπου είχε υπογραφεί η αρχική συνθήκη ένταξης της χώρας μας στην ΕΟΚ, το 1979, οι διακεκριμένοι ομιλητές κάλυψαν διάφορες πτυχές του ιδιαίτερου δεσμού Ελλάδας-ΕΕ.

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, του Προέδρου της Βουλής, Ελλήνων και ξένων επισήμων, άρχισε η εκφώνηση των ομιλιών.

Με την εξαίρεση της αδέξια κεφάτης και ακόμη πιο αλλόκοτα ενδεδυμένης (ιδίως από τη μέση και κάτω) σε σχέση με την περίσταση ποπ τραγουδίστριας Μόνικας, στην οποίαν ανατέθηκε το μουσικό διάλειμμα της βραδιάς, η υπόλοιπη εκδήλωση χαρακτηρίστηκε από την αναμενόμενη, επετειακή και τυπική, σοβαρότητα.

Ωστόσο, δεν έλειψαν τα ισχυρά πολιτικά μηνύματα, για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ευρωπαϊκής μοίρας της Ελλάδας. Με πιο έντονες ορισμένες σχετικές αποστροφές στην ομιλία του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες


Παίρνοντας το λόγο από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών και υπεύθυνο για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ευρωπαϊκή 40ετία της Ελλάδας. Επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «η ελληνική υπόθεση πλούτισε και την εμπειρία της ίδιας της Ευρώπης. Γιατί ήταν η πρώτη υποδοχή κράτους του Νότου από εκείνα που είχαν βιώσει δικτατορικά καθεστώτα. Για να ακολουθήσουν, λίγο μετά, η Ισπανία και η Πορτογαλία, και αργότερα οι χώρες του ανατολικού μπλοκ. Ήταν, λοιπόν, η ελληνική είσοδος στην ευρωπαϊκή οικογένεια η αρχή μιας πολυσήμαντης διεύρυνσης. Μιας διεύρυνσης όχι μόνο σε μέλη, αλλά και σε αξίες. Γι’ αυτό και τολμώ να πω ότι η ώσμωση με τον τόπο μας και την ιστορία του αποτύπωνε και την απόφαση της τότε ΕΟΚ να αναδειχθεί, εκτός από ένα σχήμα οικονομικής συνεργασίας, και σε έναν υπερεθνικό φάρο δημοκρατίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ίσως ξάφνιασε ορισμένους, καθώς αποφάσισε να μην παρακάμψει τα λιγότερο ευτυχή σημεία της διαδρομής, με πιο χαρακτηριστική την αναφορά του στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: «Η ελληνική πορεία στην Ευρώπη δεν υπήρξε πάντοτε ανέφελη. Όμως, σχετικά γρήγορα ο αντιευρωπαϊσμός έπαψε να αποτελεί κεντρικό επιχείρημα στην ελληνική πολιτική ζωή. Γύρω από το ζητούμενο της δυνατής ευρωπαϊκής Ελλάδας οικοδομήθηκαν, λοιπόν, ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις αναβαθμίζοντας την ποιότητα της εσωτερικής πολιτικής ζωής.

» Με ένα μόνο σκοτεινό διάλειμμα: την περίοδο κατά την οποία επικράτησε ο διχαστικός λαϊκισμός, το 2015. Τότε που η χώρα οδηγήθηκε ένα μόλις βήμα πριν τον γκρεμό. Και πάλι όμως, οι προοδευτικές δυνάμεις αντιστάθηκαν και διέλυσαν τα έωλα συνθήματα. Κράτησαν τον τόπο στην Ευρώπη και στο κοινό νόμισμα. Και τελικά συνέτριψαν τη δημαγωγία μαζί με το διπλό αντιευρωπαϊκό και αντιδημοκρατικό ψέμα, τόσο αυτό με το αριστερό προσωπείο όσο και εκείνο με το ακροδεξιό πρόσωπο του φασισμού και του μίσους».

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε επίσης -με την αναπόφευκτη «οικογενειακή» χροιά- ότι «το 1992, η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη προώθησε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, με ευρύτατη πλειοψηφία τότε, χάρη στην ωριμότητα και των άλλων πολιτικών κομμάτων. Αλλά και ως αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία στήριξε τους δύο εθνικούς στόχους: την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την είσοδό μας στην Οικονομική και Νομισματική ένωση και τελικά στο ευρώ».

Κλείσιμο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του με τονίζοντας ότι «η Ελλάδα βαδίζει γοργά στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, γιορτάζοντας τα 200 χρόνια της ελευθερίας της και τα 40 χρόνια της ευρωπαϊκής διαδρομής της. Και θυμάται ότι πάντα σε αυτή την πολυκύμαντη και ταραχώδη διαδρομή, πάντα στις δυσκολίες, έστρεφε το βλέμμα της στην Ευρώπη. Και η Ευρώπη ήταν πάντα εκεί για την Ελλάδα, όπως και η Ελλάδα ήταν και είναι εδώ για την Ευρώπη».

Μητσοτάκης: «Σκοτεινό διάλειμμα» στην ευρωπαϊκή πορεία μας το 2015


Προηγουμένως, ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είχε προλειάνει το έδαφος με την εισαγωγική του ομιλία και το πρώτο καλοσώρισμα στην εκδήλωση. Αναφέροντας ότι «σας καλωσορίζουμε στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου το ελληνικό πεπρωμένο ταυτίστηκε με τον ευρωπαϊκό κατά την υπογραφή της Συνθήκης Ένταξης στις 28 Μαΐου 1979. Έκτοτε, μέσα από μια πολυκύμαντη σχέση 40 ετών, η Ελλάδα ωρίμασε παράλληλα με την Ευρώπη και μέσα σε αυτή. Απέκτησε σταθερούς δημοκρατικούς θεσμούς, εδραιώθηκε ως σύγχρονο Κράτος Δικαίου, αναβάθμισε τις υποδομές της, προόδευσε κοινωνικά, έγινε πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Το μήνυμα είναι σαφές: Ελλάδα και Ευρώπη πάνε μαζί. Οι Έλληνες αγαπάμε και πιστεύουμε στη βαθύτερη ουσία της Ευρώπης πέρα από το γράμμα των Συνθηκών και από τη γραφειοκρατία των διαδικασιών. Ξέρουμε τι αντιπροσωπεύει για τους πολίτες της. Και είμαστε υπερήφανοι για όλα αυτά που συνθέτουν τον Ευρωπαϊκό τρόπο ζωής.

Σήμερα, ξεκινά και επίσημα στη χώρα μας ο διάλογος για το Μέλλον της Ευρώπης. Καλούμε όλους τους Έλληνες πολίτες να συμμετάσχουν μέσα από αυτό το ψηφιακό δημοκρατικό βήμα. Ζητήσαμε σήμερα να είναι μαζί μας εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών με φυσική ή διαδικτυακή παρουσία. Με την παρουσία τους στέλνουμε ένα μήνυμα, ότι τώρα είναι η ώρα να ακουστεί η δική τους φωνή. Μαζί μας είναι η δασκάλα που διδάσκει έναν και μόνο μαθητή στο νοτιανατολικό της άκρο της Ένωσης, στο νησάκι των Αρκιών. Είναι εκπρόσωποι παραγωγικών δυνάμεων, του εμπορίου, της βιομηχανίας, του τουρισμού, της ναυτιλίας. Άνθρωποι της παραγωγής, εκπρόσωποι των εργατικών σωματείων και του αγροτικού κόσμου κ.α. Κλείνοντας, εύχομαι από εδώ, από αυτό τον ιστορικό τόπο, σε αυτή την ιστορική στιγμή που μοιραζόμαστε απόψε, χρόνια πολλά στην Ευρωπαία Ελλάδα! Και χρόνια πολλά στην Ελληνική Ευρώπη!»

Τα Ευρωπαϊκά μηνύματα

Τον κ. Μητσοτάκη διαδέχτηκαν στο βάθρο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Νταβίντ Σασόλι και ακολούθως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Σαρλ Μισέλ. Αμφότεροι εξήραν με ενθουσιασμό τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη. Χωρίς να παραλείψουν προσωπικά στιγμιότυπα από τη σχέση τους με τη χώρα μας, όπως πχ η αγάπη του κ. Μισέλ για την αρχαιοελληνική γραμματεία, τη φιλοσοφία του Σωκράτη κ.ο.κ.

Μητσοτάκης: «Σκοτεινό διάλειμμα» στην ευρωπαϊκή πορεία μας το 2015
Μητσοτάκης: «Σκοτεινό διάλειμμα» στην ευρωπαϊκή πορεία μας το 2015


Με βιντεοσκοπημένα μηνύματα και -κατ' ανάγκην, λόγω Covid-19, εξ αποστάσεως- την 40ή επέτειο χαιρέτισαν ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και Προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, κ. Αντόνιο Κόστα και ακολούθως η πρόεδρος της Κομισιόν, κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η τελευταία αναφέρθηκε εκτενώς στη συμβολή της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, επισημαίνοντας ανάμεσα σε άλλα ότι «μεγάλης κλίμακας ευρωπαϊκές επενδύσεις και υψηλής ποιότητας υποδομές άλλαξαν την καθημερινή ζωή, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις απέκτησαν πρόσβαση στην Ενιαία Αγορά, μία μοναδική πηγή ευκαιριών. Αλλά δεν είναι μόνο η Ελλάδα που ωφελείται από το να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ίδιο ισχύει και από την αντίστροφη πλευρά.

» Η Ένωσή μας αποκτά επίσης τεράστιο όφελος έχοντας την Ελλάδα στον πυρήνα της. Ιδίως κατά τους τελευταίους μήνες. Το πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας είναι από τα πιο αποτελεσματικά στην Ευρώπη. Είναι ένα λαμπερό παράδειγμα του τι μπορούμε να επιτύχουμε όταν εργαζόμαστε μαζί.

» Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προμηθεύτηκε τα πιο ελπιδοφόρα εμβόλια για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και οι Ελληνικές Αρχές οργάνωσαν ένα πρόγραμμα εμβολιασμών που αποτελεί αντικείμενο 'φθόνου' από πολλές άλλες χώρες. Και όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό, η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάστηκαν χέρι-χέρι.

» Ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ένας από τους πρώτους που προώθησαν την ιδέα να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις, μεταξύ άλλων, για τους εμβολιασμένους πολίτες. Και μπορώ με περηφάνια να πω ότι το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό θα μπορεί να τεθεί σε ισχύ ήδη από τον Ιούνιο.

» Το θετικό από μία τόσο στενή φιλία είναι ότι μπορούμε να μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον. Σκεφτείτε μόνο το "Next Generation EU", το Πρόγραμμά μας για την Ανάκαμψη και την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Μητσοτάκης: «Σκοτεινό διάλειμμα» στην ευρωπαϊκή πορεία μας το 2015


» Με αυτό το σχέδιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε να κάνει κάτι που δεν έχει ποτέ στο παρελθόν σε τέτοια κλίμακα: με την ισχυρή υποστήριξη των 27 κρατών-μελών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντλεί χρήματα από την κεφαλαιαγορά, και μαζί θα επενδύσουμε δισεκατομμύρια στην ανάκαμψη που τόσο χρειαζόμαστε όλοι.

» Από κοινού επενδύουμε για να αντιμετωπίσουμε την κρίση και να κάνουμε την Ένωσή μας πιο ψηφιακή και πιο πράσινη. 32 δισεκατομμύρια ευρώ από το "Next Generation EU" προγραμματίζονται για την ανάκαμψη της Ελλάδας.

» Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται χέρι-χέρι με τις Ελληνικές Αρχές με σκοπό την βέλτιστη αξιοποίηση αυτής της μοναδικής ευκαιρίας. Θέλουμε να δώσουμε στην Ελληνική οικονομία μία ώθηση. Θέλουμε να επενδύσουμε στους ανθρώπους, σε δουλειές, στην ευημερία. Θέλουμε να επιτύχουμε μία καλύτερη ποιότητα ζωής για κάθε πολίτη.

Μητσοτάκης: «Σκοτεινό διάλειμμα» στην ευρωπαϊκή πορεία μας το 2015


» Κυρίες και Κύριοι, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο μεγάλος πολιτικός που σχεδίασε την προσχώρηση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε πει κάποτε: 'Το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται στην ενσωμάτωση και το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται σε μία ενωμένη Ευρώπη'.

Τα λόγια αυτά παραμένουν σήμερα τόσο αληθινά όσο και πριν από 40 χρόνια. Γι' αυτό ας αποτελέσουν τα σοφά αυτά λόγια πηγή έμπνευσης για τα επόμενα 40 χρόνια».
Μητσοτάκης: «Σκοτεινό διάλειμμα» στην ευρωπαϊκή πορεία μας το 2015

Μετά από την ολοκλήρωση των ομιλιών και τα δύο τραγούδια που εκτέλεσε η Μόνικα συνοδεύοντας τον εαυτό της στο πιάνο, οι υψηλοί παριστάμενοι περιηγήθηκαν στην έκθεση φωτογραφίας η οποία δημιουργήθηκε ειδικά για την αναδρομή στα 40 χρόνια της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας. Στο τέλος της εκδήλωσης έγιναν τα αποκαλυπτήρια της αναθηματικής πλάκας για την υπογραφή της πρώτης συνθήκης ένταξης της χώρας μας στην ΕΟΚ, το 1979.

Μητσοτάκης: «Σκοτεινό διάλειμμα» στην ευρωπαϊκή πορεία μας το 2015

Μητσοτάκης: «Σκοτεινό διάλειμμα» στην ευρωπαϊκή πορεία μας το 2015
Μητσοτάκης: «Σκοτεινό διάλειμμα» στην ευρωπαϊκή πορεία μας το 2015


Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Στα 1.905 τα νέα κρούσματα - 540 οι διασωληνωμένοι, 39 θάνατοι

Τραγωδία στα Χανιά: Τα ανεξίτηλα τραύματα στην ψυχή της 11χρονης Ιωάννας «που είχε περάσει πολλά» 


Μητσοτάκης στην Bild: Η Ελλάδα του 2021 είναι μία διαφορετική χώρα - Δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015 ή του 2010 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης