Γεννηματά: Βαθιά συντηρητική η κυβέρνηση Μητσοτάκη και στην Εργασία

Γεννηματά: Βαθιά συντηρητική η κυβέρνηση Μητσοτάκη και στην Εργασία

Το Κίνημα Αλλαγής θεωρεί ως casus belli τον νέο νόμο για τα εργασιακά – Νέα τηλεδιάσκεψη της Φώφης Γεννηματά που μετείχαν και οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ

Γεννηματά: Βαθιά συντηρητική η κυβέρνηση Μητσοτάκη και στην Εργασία
Casus Belli αποτελεί για το Κίνημα Αλλαγής ο νέος νόμος για τα εργασιακά. Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερο είναι το βάρος που έχει δοθεί τον τελευταίο καιρό από την ηγεσία της κεντροαριστερής παράταξης στα θέματα αυτά, προσεγγίζοντας ξανά τις παραδοσιακές σχέσεις που είχε το ΠΑΣΟΚ με τα σωματεία εργαζομένων αλλά και τα συνδικαλιστικά όργανα. Την Τετάρτη το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη υπό την πρόεδρο του κόμματος, Φώφη Γεννηματά στο οποίο μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος και ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σταύρος Κουτσουμπέλης.

Τη συζήτηση συντόνιζε ο γραμματέας του Τομέα Εργασίας του Κινήματος Αλλαγής, Χρήστος Μέγας. Ομιλητές ήταν επίσης, ο Άρης Καζάκος καθηγητής ΑΠΘ, Γιώργος Ματζαβάς, ασκούμενος δικηγόρος και μέλος της Νεολαίας του κόμματος, Γιώργος Μουλκιώτης βουλευτής.

Στην ομιλία της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σημείωσε πως οι θέσεις της σοσιαλδημοκρατίας δίνει βάρος στις δημόσιες επενδύσεις που δημιουργούν απασχόληση, στηρίζει το εισόδημα των νοικοκυριών και το κοινωνικό κράτος, φορολογεί το μεγάλο πλούτο.

«Η εργασία σε μετάβαση: αξιοπρέπεια ή ισοπέδωση;»

Ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση/συζήτηση με αφορμή το εργασιακό νομοσχέδιο με τίτλο: «Η εργασία σε μετάβαση: αξιοπρέπεια ή ισοπέδωση;».

Posted by Fofi Gennimata on Wednesday, May 26, 2021


«Είναι η δική μας ατζέντα, της σοσιαλδημοκρατίας.

Εμείς οι σοσιαλδημοκράτες οφείλουμε να διαμορφώσουμε γρήγορα τη δική μας ατζέντα και να σταθούμε στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για ανάπτυξη με Κοινωνική Δικαιοσύνη και μείωση των ανισοτήτων», είπε χαρακτηριστικά. .

Η κ. Γεννηματά, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως εκμεταλλεύτηκε την κρίση της πανδημίας, ώστε να προωθήσει πιο γρήγορα τις επιλογές της, τις συντηρητικές και ιδεοληπτικές της πολιτικές.

«600.000 εργαζόμενοι ζούσαν για μήνες με 534 ευρώ. 350.000 μακροχρόνια άνεργοι έμειναν χωρίς καμία στήριξη.Το εργατικό εισόδημα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ υπέστη σημαντικές μειώσεις που αφορούν τους 6 στους 10 εργαζόμενους. Μειώσεις που για μεγάλο ποσοστό αυτών ήταν πάνω από 30%. Πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι βιώνουν ακόμη τον κίνδυνο της απόλυσης και την ανασφάλεια της ανεργίας, σε επιχειρήσεις που είτε δεν άνοιξαν, είτε δυσκολεύονται ιδιαίτερα να τα βγάλουν πέρα» σημείωσε προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση συστηματικά υπονομεύει ή αφαιρεί τα εργασιακά δικαιώματα. Υλοποιεί τις δεσμεύσεις που ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε προεκλογικά στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ».


Γεννηματά: Βαθιά συντηρητική η κυβέρνηση Μητσοτάκη και στην Εργασία



Γιατί το ΚΙΝΑΛ λέει «όχι» στις ρυθμίσεις


Κλείσιμο
Πιο αναλυτικά η κ Γεννηματά υπογράμμισε την αντίθεση της στο νέο νομοσχέδιο παρουσιάζοντας τους λόγους διεξοδικά:

1ον) Δεν αποδεχόμαστε τις πολιτικές που παραπέμπουν το κρίσιμο εργατικό δικαίωμα του 8ωρου, στην άνιση ατομική διαπραγμάτευση εργοδότη-εργαζόμενου.

Ώστε να μεταβάλλεται σε 10ωρο, για να μην πληρωθούν υπερωρίες και να δημιουργούνται πρόσθετα προβλήματα στην οικογενειακή ζωή του εργαζόμενου.

Μόνο με τις συλλογικές συμβάσεις που προβλέπει ο Ν. 3846/10 του ΠΑΣΟΚ μπορεί τα δικαιώματα των εργαζομένων να περιφρουρηθούν και οι καταχρήσεις να ελεγχθούν.

Αλλιώς θα οδηγηθούμε στην ασυδοσία.

Γιατί και αυτή ακόμη η «κάρτα εργασίας»-δική μας νομοθετική πρόβλεψη και αίτημα της ΓΣΕΕ-δεν θα εφαρμοσθεί, παρά μόνο «πειραματικά» όπως ο ίδιος ο Υπουργός εξήγγειλε.


2ον) Δεν αποδεχόμαστε λογικές που εντείνουν την ανασφάλεια του εργαζόμενου, απελευθερώνουν ακόμη περισσότερο τις απολύσεις και περιορίζουν δραστικά το δικαίωμα επαναπρόσληψης για όσους δικαιώνονται στα δικαστήρια.


3ον) Δεν αποδεχόμαστε λογικές που αντί να ενισχύουν την Συλλογική Διαπραγμάτευση, θέτουν νέα προσκόμματα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, στην σύναψη και εγκυρότητα των κλαδικών συμβάσεων.

Εμείς λέμε ΝΑΙ στις κλαδικές συμβάσεις, με βάρος στην υποχρεωτικότητα και την καθολική εφαρμογή τους.

4ον) Δεν αποδεχόμαστε λογικές που μειώνουν το εισόδημα του εργαζόμενου, φθάνοντας στο ακραίο σημείο που αφορά την καθήλωση του κατώτατου μισθού. Που απαγορεύουν στους κοινωνικούς εταίρους να τον διαπραγματεύονται ελεύθερα μέσω της ΕΓΣΕΕ.

Επιβάλλεται άμεσα να γίνει δεκτή η πρόταση της ΓΣΕΕ για επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ εντός του έτους και στη συνέχεια καθορισμός του ελεύθερα με τις διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων.


5ον) Δεν αποδεχόμαστε τις λογικές της Κυβέρνησης που προωθούν συνειδητά την αποδυνάμωση και διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους για την εφαρμογή των νόμων και των συμβάσεων στους εργασιακούς χώρους.

Οι προβλέψεις της Κυβέρνησης οδηγούν σε εργασιακή ζούγκλα με τον Υπουργό Εργασίας να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο.

Είναι αδιανόητο για ένα σοβαρό, πραγματικό επιτελικό κράτος, όχι το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη, να μην ελέγχει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Θα έπρεπε να θέτει τους κανόνες και να ελέγχει την εφαρμογή τους. Είναι στοιχειώδες συστατικό στοιχείο ενός σοβαρού επιτελικού κράτους.

Το ΣΕΠΕ αντίθετα πρέπει να αναβαθμισθεί-υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Εργασίας-ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα αντί της μαύρης εργασίας που σήμερα κυριαρχεί.

6ον) Δεν αποδεχόμαστε λογικές που επιχειρούν την αποδυνάμωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Που θεωρούν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και την προστασία «βαρίδια και προνόμια».

Που επιδιώκουν να αποδυναμώσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας.

Για μας,τη Δημοκρατική Παράταξη, το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής τα συνδικάτα και η ελεύθερη συνδικαλιστική δράση ήταν, είναι και θα είναι βάθρο της Δημοκρατίας.

Ρόλος που ο Ν. 1264/82, ο πιο δημοκρατικός νόμος σε όλη την Ευρώπη, κατοχυρώνει. Είναι αδιανόητο να αποδομηθεί αυτό σήμερα και να μην υπάρχει προστασία στα συνδικαλιστικά στελέχη απέναντι στην απόλυση.

Το Κίνημα Αλλαγής όπως τόνισε η κ. Γεννηματά βάζει δύο σημαντικές προτεραιότητες. Τη δημιουργία ενός νέου δικτύου προστασίας για τους εργαζόμενους με τηλεργασία και τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες.

Τέλος, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι σε περίπτωση που η κυβερνητική πλειοψηφία ψηφίσει τελικά τις αντεργατικές, όπως τις χαρακτηρίζει διατάξεις τότε δεσμεύτηκε στην κατάργηση τους, όταν μελλοντικά οι πολιτικοί συσχετισμοί το επιτρέψουν.

Ειδήσεις σήμερα:

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 13,9 μονάδες το προβάδισμα της ΝΔ


Τραγωδία στα Χανιά: «Έχει αποκλειστεί η εγκληματική ενέργεια» για τον θάνατο της 11χρονης



Ο EMA ερευνά τον θάνατο Βελγίδας από θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό με Johnson & Johnson
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης