Ντόναλντ Τουσκ - Φόρουμ Δελφών: Η Τουρκία παραμένει εταίρος της Ε.Ε

Ντόναλντ Τουσκ - Φόρουμ Δελφών: Η Τουρκία παραμένει εταίρος της Ε.Ε

Ο επικεφαλής του ΕΛΚ απέφυγε να εντάξει τη γειτονική χώρα στα αυταρχικά καθεστώτα υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα συνεργάζεται με τις Βρυξέλλες σε ευαίσθητα θέματα όπως το μεταναστευτικό - «Οι Έλληνες πρέπει να είναι λογικοί και πραγματιστές απέναντι στην Τουρκία» ανέφερε

Donald_Tusk
Την ανάγκη εγρήγορσης για την προσπάθεια προάσπισης της δημοκρατίας τόσο από εξωτερικά αυταρχικά καθεστώτα αλλά και από παρόμοια φαινόμενα στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ντόναλντ Τουσκ στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών κατά τη διάρκεια συζήτησης που συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης.

Ο κ. Tουσκ άρχισε ενθυμούμενος την παρουσία του στο Ζάππειο πριν από την πανδημία όπου είχε μιλήσει για τις απειλές προς τη δημοκρατία. Ανέφερε την εξιστόρηση του Θουκυδίδη για την εποχή του Πελοποννησιακού Πολέμου, περίοδο αναταραχής κατά την οποία δεν υπήρχαν περιθώρια για συμφωνίες και συγκλίσεις.

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ ανέφερε ότι η πανδημία τα ανέτρεψε όλα, αλλά δεν απαξίωσε την δημοκρατία. Το ψέμα, είπε, και η μικρή του αδερφή, η υποκρισία, είναι πάντα απειλές για την δημοκρατία, όπως ήταν και επί Περικλέους.

Οι πολιτικοί έχουν έφεση στην μετατόπιση των κόκκινων γραμμών. Αλλά γεωπολιτικά η Ευρώπη δεν πρέπει να ενδώσει στην υφέρπουσα ενδοτικότητα έναντι αυταρχικών καθεστώτων, είπε ο κ. Tusk αναφέροντας συγκεκριμένα τη Ρωσία και την Κίνα. Όπως είπε δεν μπορούμε να επηρεάσουμε την πολιτική της Ρωσίας. Πρέπει να αμυνθούμε όμως και ο αγώνας αυτός εκτός από την προάσπιση της δημοκρατίας και των αξιών της μπορεί να μας προσδιορίσει.

Ο κ. Tουσκ θεώρησε ότι πρέπει να τεθούν αμετακίνητες κόκκινες γραμμές για να προστατευτούμε από τις επιθέσεις των αυταρχικών καθεστώτων και η επαναπροσέγγιση Μπάιντεν μας βοηθάει σε αυτό. Δεν μπορούμε να τηρούμε ίσες αποστάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας ή Κίνας. Αυτή η συμμετρία θα ήταν τεράστιο λάθος. Δεν μπορούν οι επενδύσεις να μας αποτρέψουν από την προάσπιση της δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να αντιμετωπίσουμε και αυταρχικούς εχθρούς στο εσωτερικό. Δεν πρέπει οι εταίροι να πλησιάζουν και να χρηματοδοτούν τους εχθρούς μας.

Ερωτώμενος γιατί στην αναφορά του σε αυταρχικά καθεστώτα δεν συμπεριέλαβε και την Τουρκία, ο Πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος ανέφερε τις μεγάλες αλλαγές που έχει δει στην Τουρκία και στον ίδιο τον Ερντογάν, όμως τόνισε ότι η Τουρκία παραμένει εταίρος της Ε.Ε σε ευαίσθητα θέματα όπως το μεταναστευτικό. Ανέφερε δε ότι οι Έλληνες πρέπει να είναι λογικοί και πραγματιστές απέναντι στην Τουρκία.

Κλείσιμο
Ερωτώμενος αν μπορεί η Ευρώπη να αποκτήσει στρατηγική αυτονομία, απάντησε ότι δεν είναι ένθερμος θιασώτης της αυτονομίας και αναφέρθηκε ξανά στον κίνδυνο ίσων αποστάσεων από Ρωσία και Αμερική, λέγοντας μάλιστα ότι οι ΗΠΑ είναι ο καλύτερος φίλος μας.

Ειδήσεις σήμερα 

Ο πίνακας του Πικάσο με τη μούσα-ερωμένη του πουλήθηκε έναντι 103,4 εκατομμυρίων δολαρίων

Στα «δίχτυα» της ΑΑΔΕ 35 κοντέινερ λαθραία τσιγάρα - Από τις μεγαλύτερες υποθέσεις λαθρεμπορίου στην Ευρώπη

Βίντεο: Με... αύρες νερού υποδέχτηκαν τους πρώτους τουρίστες στη Μύκονο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης