Κωνσταντίνος Φίλης (ΘΕΜΑ 104,6): Όσα είπε ο κ. Δένδιας απηχούν την άποψη όλων μας

Κωνσταντίνος Φίλης (ΘΕΜΑ 104,6): Όσα είπε ο κ. Δένδιας απηχούν την άποψη όλων μας

«Έβαλε την Τουρκία στη γωνία» τόνισε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου

kon_filhs
Τη δημόσια σύγκρουση Δένδια – Τσαβούσογλου σχολίασε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Φίλης.

Όπως ανέφερε ο κ. Φίλης, της χτεσινής συνάντησης είχε προηγηθεί διάστημα 18 μηνών κατά το οποίο συνέβησαν δύο διερευνητικές και καμία συνάντηση σε υψηλό επίπεδο, έχει μεσολαβήσει το τουρκολυβικό σύμφωνο, ο Έβρος, το Oruc Reis, οι παραβιάσεις της Κυπριακής ΑΟΖ, δηλαδή μία περίοδος μεγάλης έντασης, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Όταν σε περίοδο έντασης τα μέλη που εμπλέκονται σε αυτή δεν συζητούν, σημείωσε ο κ.Φίλης, είναι πολύ λογικό όταν θα βρεθούν για πρώτη φορά να αρκεί μία σπίθα για να ανάψει η φωτιά. Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, πως είναι σαφές ότι όταν τα ζητήματα αυτά τίθενται πίσω από τις κλειστές πόρτες, δεν είναι σύνηθες να γίνει μία δημόσια αντιπαράθεση μπροστά στις κάμερες.

Κλείσιμο
Υπάρχει, όπως είπε, το σενάριο να υπήρξε μία εκτόνωση χτες με αυτά που ειπώθηκαν από τα δύο μέρη, τα οποία έχουν καταγραφεί από τα διεθνή μέσα, καθώς παραμένει το ερώτημα ποιος ήταν ο στόχος της επίσκεψης. Αν ο στόχος της επίσκεψης ήταν να πάμε και να τους τα πούμε στην έδρα τους, το καταφέραμε και με το παραπάνω, αν όμως ο στόχος της επίσκεψης ήταν συντήρηση της ύφεσης, τότε εκεί βάζουμε ένα μικρό ερωτηματικό, σημείωσε ο κ. Φίλης. Εξηγώντας πως από τη μία είναι σαφές ότι οι Τούρκοι θα ήθελαν πολύ να απαντήσουν επί του πεδίου σε αυτό το οποίο συνέβη χτες, γιατί δεν μπορούν να το χωνέψουν εύκολα, από την άλλη βέβαια, μπορεί να είναι και μία κίνηση από δική μας πλευράς υπολογισμένου ρίσκου, υπό την έννοια ότι λόγω της πορείας της οικονομίας ο Ερντογάν έχει υποχρεωθεί να κάνει ανοίγματα προς τη Δύση.

Οπότε, πρόσθεσε, δεν μπορεί να επικαλεστεί μία συνέντευξη Τύπου να πει η Τουρκία πως σταματά τις διερευνητικές, αλλά η αλήθεια είναι πως από χτες το κλίμα έχει επιβαρυνθεί, σημείωσε, άρα το θέμα είναι ποιος είναι ο απώτερος στόχος, ο απώτερος στόχος ο δικός μας είναι να κάνουμε μία ανάσχεση της τουρκικής επιθετικότητας που είναι δεδομένη μέχρι εκεί και τίποτα περισσότερο ή να κάνουμε μία ανάσχεση και να επιδιώκουμε μία λύση, με όλες τις δυσκολίες που αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν, εκεί βάζω ένα ερωτηματικό και σε σχέση με τη χτεσινή συνάντηση, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης.

Παράλληλα, τόνισε ο κ. Φίλης πως τα όσα είπε ο κ. Δένδιας απηχούν την άποψη όλων μας, αναφέροντας πως η συγκεκριμένη προσέγγιση έβαλε την Τουρκία στη γωνία, μίλησε για το διεθνές δίκαιο, μίλησε για τις παραβιάσεις.

Σε ερώτηση για το αν ο ίδιος αιφνιδιάστηκε από την χτεσινή αντιπαράθεση Δένδια – Τσαβούσογλου ο κ. Φίλης απάντησε πως ναι, όπως αντίστοιχα είχε αιφνιδιαστεί στο παρελθόν από το επεισόδιο Παυλόπουλου – Ερντογάν στην Αθήνα, υπό την έννοια σε ό,τι αφορά στο χτεσινό, ότι το σύνηθες κατά τα διπλωματικά πρότυπα, είναι ό,τι διαφωνία υπάρχει να συζητιέται πίσω από τις πόρτες και όχι δημόσια, σημειώνοντας πως είναι ελάχιστες οι φορές που μπορεί ο ίδιος να ανακαλέσει περιστατικά με τέτοιου είδους αντιπαράθεση, καταλήγοντας, πως για τον ίδιο στην παρούσα φάση κινούμαστε στην κατεύθυνση του να εξισορροπήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο και να μετριάσουμε την τουρκική επιθετικότητα.

Ειδήσεις σήμερα: 

Οκτώ νεκροί μετά από πυροβολισμούς σε κτίριο της FedEx στην Ιντιανάπολις

Σκληρές εικόνες: Αστυνομικός στις ΗΠΑ πυροβολεί 13χρονο που σηκώνει τα χέρια ψηλά

Εμβόλιο Pfizer: Γιατί θα χρειαστεί και τρίτη δόση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης