Σκληρό μπρα-ντε-φερ Αθήνας-Άγκυρας για την εύνοια της Λιβύης

Να μην ενεργοποιηθεί το ανυπόστατο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο ζητά η Ελλάδα - Να πειθαναγκάσει τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης να δώσει άδεια στην τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου για έρευνες νότια της Κρήτης προσπαθεί ο Ερντογάν

dendias_libya
Η επιστροφή του Νίκου Δένδια στη Λιβύη για δεύτερη φορά σε λιγότερο από μία εβδομάδα αποκαλύπτει την σημασία που αποδίδει η Αθήνα στην βελτίωση των σχέσεων με την γειτονική χώρα. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συνόδευσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Τρίπολη την προηγούμενη Τρίτη 6 Απριλίου. Στους συνομιλητές τους, τόσο στον μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊντά όσο και στον επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου και πρώην πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα  Μοχάμεντ αλ Μένφι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Δένδιας ζήτησαν την ακύρωση του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου με το οποίο η Άγκυρα επιχειρεί να σφετεριστεί θαλάσσιες ζώνες ελληνικής κυριαρχίας. 

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός των Εξωτερικών επιχείρησαν να πείσουν τους Λίβυους συνομιλητές τους να μην προχωρήσουν σε κινήσεις για την ενεργοποίηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, δηλαδή να μην προχωρήσουν σε αποφάσεις που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως έμπρακτη κίνηση ενεργοποίησης των προβλέψεων του παράνομου μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες. Η επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης, σε πρώτη φάση, είναι τα πράγματα να μην επιδεινωθούν και παράλληλα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση ελληνολιβυκού διαλόγου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών από το σημείο που είχαν διακοπεί το 2010. 

Μετά τη χθεσινή επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Λιβύη για την ενεργοποίηση του γενικού προξενείου της Ελλάδας στη Βεγγάζη, διπλωματικές πηγές σχολίαζαν ότι το βασικό μήνυμα που μετέφερε ο υπουργός των Εξωτερικών στον πρόεδρο του λιβυκού κοινοβουλίου Αγγίλα Σάλεχ και στον αναπληρωτή πρωθυπουργό Χουσεϊν Ατίγια Αμπντούλ Χαφέζ αλ Κατράνι ήταν -σε πρώτη φάση- να μην αναληφθούν πρωτοβουλίες για το παράνομο και ανυπόστατο «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο». Η ελληνμική κυβέρνηση έστειλε επίσης το μήνυμα ότι θέλει να είναι παρούσα στη γειτονική Λιβύη στηρίζοντας τις προσπάθειες για σταθεροποίηση και ανοικοδόμηση της γειτονικής χώρας. 

Οι τοποθετήσεις Κατράνι και Σάλεχ

Τόσο κατά τη συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, αρμόδιο για την Ανατολική Λιβύη κ. Κατράνι όσο και με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Σάλεχ, τονίστηκε από λιβυκής πλευράς ότι η θέση τους αναφορικά με το παράνομο και ανυπόστατο «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» είναι σαφής και παραμένει σταθερή. Ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν πρόκειται να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο και αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη απόφαση Λιβυκού δικαστηρίου που το έκρινε άκυρο. Υπογράμμισε επίσης ότι η παρούσα κυβέρνηση της γειτονικής είναι μεταβατική και ότι βασικός της στόχος θα πρέπει να είναι η διοργάνωση των εκλογών του προσεχούς Δεκεμβρίου, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι είναι προσωρινή.

Στο πλαίσιο αυτό ο Αγγίλα Σάλεχ επεσήμανε ότι ορισμένες τρίτες χώρες, των οποίων η επιρροή θα μειωθεί εφόσον εκφραστούν ελεύθερα οι πολίτες, δεν επιθυμούν την διεξαγωγή των εκλογών και καταβάλλουν σχετικές προσπάθειες.

Οι Λίβυοι συνομιλητές του Νίκου Δένδια συμφώνησαν ότι βασικό ζήτημα για την ομαλή οργάνωση και διεξαγωγή των εκλογών είναι η πλήρης αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το έδαφος της χώρας τους, θέση που ασπάζεται και η Ελλάδα. Σημειώνεται ότι μέχρι και σήμερα υπολογίζονται σε περίπου 10.000 οι Τούρκοι μισθοφόροι και στρατιωτικοί που βρίσκονται στη Λιβύη.

Επίσκεψη του Λίβυου πρωθυπουργού στην Άγκυρα

Την ώρα που ο Νίκος Δένδιας βρισκόταν στην Βεγγάζη, ο πρωθυπουργός της Λιβύης έμπαινε στο παλάτι του Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, επικεφαλής αντιπροσωπείας 14 υπουργών της μεταβατικής κυβέρνησης. Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας θέλει να αξιοποιήσει την καλή του σχέση και με τον νέο μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊντά και να προωθήσει με όποιον τρόπο μπορεί το σχέδιό του για έρευνα και αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή νότια από την Κρήτη την οποία επιχειρεί να αρπάξει με βάση την συμφωνία που είχε συνομολογήσει παρανόμως με τον Φαγιέζ αλ Σαράζ τον Νοέμβριο του 2019. Ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να διασφαλίσει ότι η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης δεν θα προβεί σε κινήσεις για την ακύρωση του ανυπόστατου μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες όπως αξιώνει η Αθήνα και μοιάζει σχεδόν δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα θα κάνει ό,τι μπορεί για να αναγκάσει την Τρίπολη να το ενεργοποιήσει. 

Αυριο στην Αθήνα ο μεταβατικός πρόεδρος της Λιβύης

Στην Αθήνα, όπου διατέλεσε πρέσβης της Λιβύης μέχρι την απέλασή του τον Δεκέμβριο του 2019 λόγω της υπογραφής του μνημονίου Ερντογάν-Σαράζ επιστρέφει αύριο ο επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης. Ο Μοχάμεντ αλ Μένφι θα έχει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Από ελληνικής πλευράς θα εκπεμφθεί εκ νέου το μήνυμα για ακύρωση του παράνομου και ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού «μνημονίου» και την αποφυγή, σε πρώτη φάση οποιασδήποτε πρωτοβουλίας που θα δυσχέρανε τις σχέσεις της Λιβύης τόσο με την Ελλάδα, όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν μη τι άλλο, το γεγονός ότι σε διάστημα 48 ωρών ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης επισκέπτεται την Τουρκία ενώ ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας θα βρίσκεται στην Ελλάδα, δείχνει τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η Αθήνα στην προσπάθεια ακύρωσης του τουρκο-λιβυκού μνημονίου που είναι καταφανώς ορατό ότι δεν υπακούει στους κανόνες του διεθνούς δικαίου αλλά ούτε και στην γεωγραφία. Και πάντως, σε μια χώρα διαιρεμένη σε φυλές και με πολλά και αντικρουόμενα συμφέροντα που επί μια δεκαετία έχουν μάθει να επιβιώνουν παρά τον εμφύλιο, η προσπάθεια ευθυγράμμισης με τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου δεν θα είναι εύκολη.


Ειδήσεις σήμερα:

Κίνα: Ανεύθυνη η απόφαση της Ιαπωνίας να πετάξει το μολυσμένο νερό από τη Φουκουσίμα στη θάλασσα

Καθησυχαστικές μελέτες - Η «πιο μεταδοτική» βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού δεν είναι και πιο θανατηφόρα

Οι Έλληνες του Τουταγχαμών: Τα άγνωστα μυστικά του νέου αιγυπτιακού μουσείου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης