Στο σπίτι του Πανουργιά στην Άμφισσα, Σακελλαροπούλου και Αγγελοπούλου

Στο σπίτι του Πανουργιά στην Άμφισσα, Σακελλαροπούλου και Αγγελοπούλου

Εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση του Κάστρου των Σάλωνων

sakelaropoulou_1
Στην πόλη της Άμφισσας για στις επετειακές εκδηλώσεις των 200 χρόνων από την απελευθέρωση του Κάστρου των Σάλωνων, βρέθηκαν το Σάββατο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου και η πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021 Γιάννα Αγγελοπούλου.

Οι εορτασμοί πραγματοποιήθηκαν από τον δήμο Δελφών, με την δέουσα λαμπρότητα, αλλά υπό το καθεστώς που επιβάλλει η πανδημία. Έτσι μετά την καθιερωμένη δοξολογία και την απόδοση τιμών με κατάθεση στεφάνων, δεν ακολούθησε η στρατιωτική παρέλαση που γινόταν άλλοτε.

Αντί αυτού οι υψηλοί προσκεκλημένοι της διοργανώτριας αρχής, η ανώτατη πολιτειακή αλλά και οι λοιποί πολιτικοί παράγοντες, ξεναγήθηκαν σε χώρους πολιτισμικής αξίας, που αφθονούν τόσο στην Άμφισσα όσο και στην γύρω περιοχή του Κρισσαίου πεδίου και των Δελφών.

2__2_
3__1_
5


Ειδικότερα, το πρόγραμμα περιελάμβανε την ξενάγηση των κ. Σακελαροπούλου και κ. Αγγελοπούλου, στο νεοσύστατο Μουσείο Ελληνικής Επανάστασης, στην Άμφισσα. Όπου η μόνιμη έκθεση «Όψεις του Αγώνα της Ανεξαρτησίας», στην οποία δεσπόζει η Πολεμική Συλλογή του συλλέκτη Θεοδώρου Χρ. Γκούμα.

Κλείσιμο
Το μουσείο στεγάζεται στο σπίτι που έζησε μετά την απελευθέρωση ο οπλαρχηγός Πανουργιάς με την οικογένειά του και αποκαταστάθηκε στην αρχική του μορφή. Πρόκειται για ένα οίκημα που χρονολογείται από τα τέλη του 18ου αιώνα και ακολουθεί την λαϊκή αρχιτεκτονική της Ρούμελης.

Ακολούθως έγινε επίσκεψη και ξενάγηση στο Χρισσό Φωκίδας, στο Εθνολογικό Λαογραφικό Μουσείο, όπου ο συλλέκτης και δωρητής Ηλίας Δαραδήμος, επί σειρά ετών, διασώζει και διαφυλάσσει αντικείμενα.

Ειδήσεις σήμερα

Δολοφονία Καραϊβάζ: Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ βίντεο που δείχνει τις κινήσεις των εκτελεστών 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο οικισμός Ρομά στο Χαλάνδρι - Έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία 

Απεβίωσε ο Ιάκωβος Τσούνης, ο εφοπλιστής που δώρισε την περιουσία του στις Ένοπλες Δυνάμεις 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης