Νίκος Παπανδρέου: Το μισό ΠΑΣΟΚ και όλο το σύστημα ήθελε να «φάει» τον Γιώργο

Νίκος Παπανδρέου: Το μισό ΠΑΣΟΚ και όλο το σύστημα ήθελε να «φάει» τον Γιώργο

Ο Νίκος Παπανδρέου αναφέρθηκε στα όσα συνέβησαν λίγο πριν από τις εκλογές του 2012 κατηγορώντας τρεις γυναίκες για την πτώση του αδελφού του -

papandreou__1_
Τις «εικόνες» της σφοδρής σύγκρουσης και του «πολεμικού» κλίματος που επικρατούσε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ανασύρει από την πρώτη μνημονιακή περίοδο ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Παπανδρέου.

Μετά από μια μικρή αποχή από την πολιτική δραστηριότητα λόγω της περιπέτειας με την υγεία του, ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και αδερφός του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου καταθέτει την δική του οπτική για την διαχείριση της οικονομικής κρίσης από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και επιχειρεί να περιγράψει με ενάργεια τα γεγονότα του 2011. Ο κ. Παπανδρέου δεν αποφεύγει να μιλήσει με ονόματα - κατηγορώντας ευθέως τρεις γυναίκες για την πτώση, όπως λέει, της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.

Υποστηρίζει ότι «πρωτοπαλίκαρο» του Βενιζέλου πλησίασε στη Βουλή τον Γ. Παπανδρέου και του είπε «είσαι παρελθόν», ενώ η Εύα Καϊλή τότε, του ζήτησε να παραιτηθεί για να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ο κ. Παπανδρέου είπε: «Έτσι είναι. Τρεις γυναίκες,  οι Αποστολάκη - Κεφαλίδου - Καϊλή». Μιλώντας στον Alpha 98,9 σχολίασε ότι «όταν γίνεται παιχνίδι εξουσίας μόνο και μόνο για την εξουσία, καταστρέφεται ένα ολόκληρο σύστημα». 

Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι επί υπουργίας του Γ. Παπανδρέου στο ΥΠΕΞ μπήκε η Κύπρος στην Ευρώπη, «κάτι που όλη η ΝΔ αμφισβητούσε», όπως είπε. «Χωρίς ρήτρα και χωρίς αστερίσκους. Δεν νομίζω ότι τέτοια επιτυχία έχει σημειωθεί στην εξωτερική πολιτική τα τελευταία 20 χρόνια».

Μάλιστα, όπως είπε «όλα αυτά τα ψηφιακά που χειροκροτάμε, και καλά κάνουμε, ξεκίνησαν από την τότε προσπάθεια», κάνοντας αναφορά στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ»: «Ξέρουμε για πρώτη φορά πόσα μολύβια αγοράζει το υπουργείο». Όπως είπε, «αυτό ο Γιώργος το έβαλε σαν ρήτρα στο ΔΝΤ γιατί πίστευε ότι οι επόμενες κυβερνήσεις, θα το κόψουν - κι έγινε προσπάθεια να το κόψουν γιατί δεν βολεύει ποιανού ξαδέλφη έχει προσληφθεί στο Δημόσιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ότι επί Παπανδρέου, δεν δούλεψε καλά το επικοινωνιακό κομμάτι, για να πιστωθεί την επιτυχία των πρωτοβουλιών ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Δεν πέρασε στην κοινωνία γιατί όταν τρέχεις να σώσεις τη χώρα, δεν προλαβαίνεις να το επικοινωνήσεις και φυσικά δεν υπήρχε ομάδα να τα επικοινωνήσει. Η πολιτική τότε ήταν να φύγει ο Γιώργος, να πούμε την αλήθεια. Οπότε ποιος θα θέλει να πει τα καλά; Όλη η ΝΔ, όλος ο ΣΥΡΙΖΑ συν το μισό ΠΑΣΟΚ εναντίον του Γιώργου, συν η μισή διεθνής κοινότητα, συν οι τράπεζες».

«Αυτοί που έλεγαν θα σκίσουμε το μνημόνιο, οι δύο επόμενοι, δεν το έσκισαν αλλά το υπέγραψαν», επισήμανε με νόημα. Γιατί κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ δεν ήθελαν πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου; «Χάλαγε το σύστημα εξουσίας που υπήρχε τότε. Ψυχάρη, Λαμπράκη, τη διαπλοκή… Δεν έπαιζε αυτό το παιχνίδι. Αυτό ήταν όλο. Ούτε έκανε καλή επικοινωνία ούτε έδωσε μεγάλα δάνεια. Από τα πρώτα δάνεια που δόθηκαν  ήταν στο συγκρότημα Λαμπράκη. Με το καλημέρα».

Όπως είπε, τότε δεν υπήρχε η ορολογία «Fake News», τονίζοντας ότι έχει προσπάθεια να «αποπανδρεοποιηθεί» και το ΠΑΣΟΚ και η Ελλάδα, φέρνοντας κάποια παραδείγματα, όπως το “Γιώργος, προδότης, υπέγραψε ψεύτικα στοιχεία κι ανέβασε το έλλειμμα” και το “Η Μαργαρίτα Παπανδρέου έχει 550 εκατ. στο εξωτερικό”, τα οποία όπως είπε ήταν ψέματα.

Μετά τα fake news, τόνισε πως «όταν η Μαργαρίτα έμπαινε στον Σκλαβενίτη στην Κόρινθο να ψωνίσει, την κοίταζαν περίεργα, γιατί έλεγαν “έχεις 550” και λέω εγω, θα πήγαινε στο σούπερ μάρκετ με το καροτσάκι να αγοράσει το πιο φθηνό, αν είχε 550;».

Εξέφρασε την πικρία του, λέγοντας ότι κανείς δεν βγήκε από το ΠΑΣΟΚ να πει ότι αυτά ήταν ψέματα, κανείς δεν στήριξε. «Μια χαρα βολευτήκαν πήγαν ΣΥΡΙΖΑ, δεν βγήκαν τότε να στηρίξουν», είπε, ενώ διευκρίνισε ότι δεν βάζει σε αυτό το τσουβάλι τον Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Υπογράμμισε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου τότε «ήταν πιο σκληρός με μας παρά με τους άλλους», στην προσπάθειά του να μην δώσει τροφή για να μιλήσει κάποιος για οικογενειοκρατία. Όπως είπε, ο ίδιος δεν συνεργαζόταν τότε με τον Γιώργο Παπανδρέου. «Απλώς τράβαγα τα μαλλιά μου με αυτά που θεωρούσα λάθη, με τη φορολογική πολιτική.  Είχα πει τότε ότι 40% στο μηδέν εισόδημα, είναι μηδέν φόρος. Δεν μπορείς να βάζεις ψηλά τον φόρο, όπως έκανε o ΣΥΡΙΖΑ και να περιμένεις να έχεις και έσοδα. Απλά πράγματα», είπε.

Ο ίδιος είχε κόντρα με τους συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου. «Εχω τσακωθεί με όλους. Με τον πατέρα μου έχω τσακωθεί, με όλους… Διαφωνούσα με την διαγραφή, μου φαινόταν παλιοκομμουνιστικό κατά κάποιον τρόπο. Αυτή η έννοια της διαγραφής, τι είναι αυτό το πράγμα;», απάντησε με ειλικρίνεια.

Όπως είπε, εξακολουθεί να τον ενδιαφέρει η πολιτική, τονίζοντας πως «ακόμα με ενδιαφέρει το θέμα της Ευρωβουλής γιατί, αισθάνομαι καλά να εκπροσωπώ την Ελλάδα στο εξωτερικό. Το έχω κάνει σε όλη τη ζωή μου, οπότε θα είναι μια φυσική συνέχεια».

Κλείσιμο
Ερωτηθείς, αν με τις απόψεις που εκφράζει φοβάται ότι θα έχει εμπόδιο στην εκλογή του στην Ευρωβουλή, είπε: «Ναι, δεν βγήκα Ευρωβουλή, το είδατε. Προφανώς δεν ήμουν καλά οργανωμένος και προφανώς υπήρξε αρκετή προσπάθεια να μην βγω». Όπως είπε, μάλιστα, έγινε «μάθημα το πάθημα» και θα το κερδίσει το «στοίχημα».

Αναφερομένος στον διάλογο που έχει ανοίξει ανάμεσα στον Κώστα Καραμανλή και τον Κώστα Σημίτη για τα ελληνοτουρκικά, σχολίασε πως «είναι δύο διαφορετικές πολιτικές».

Ο ίδιος πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει εθνική συνεννόηση. «Θα ήταν πολύ καλό. Δεν ξέρω αν θα έβρισκαν τη λύση. Γιατί, ας πούμε, η γραμμή του παραδοσιακού ΠΑΣΟΚ είναι να μην είναι δόγμα της ακινησίας υπό τον φόβο μην γίνει κάτι, και από την άλλη πλευρά λένε να μην κάνουμε τίποτα γιατί μην μπλέξουμε, μην χάσουμε. Υπήρχε η ευκαιρία να πάμε το 2004 στη Χάγη από το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν το εκμεταλλεύτηκε η επόμενη κυβέρνηση». Επισήμανε ότι τότε «ήταν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα» και τόνισε ότι «τώρα έχουμε μια Τουρκία που ζητά και νησιά».

Αναφερόμενος στον Τζο Μπάντεν, τον χαρακτήρισε «φιλικό προς την Ελλάδα», τονίζοντας πως «πιστεύω έχει αλλάξει η στάση προς την Τουρκία. Μόνο και μόνο που δεν τον έχει πάρει ακόμα (τον Ερντογάν) τηλέφωνο… Μόνο ότι θέτουν ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ειδήσεις σήμερα:

Κοντοζαμάνης: Μόνο για το πρώτο διάστημα διπλά self test στα σχολεία - Τι πρέπει να κάνουμε αν βγει «άκυρο»

«Χαρτογραφούν» τις κινήσεις των δολοφόνων του Γιώργου Καραϊβάζ - Πώς κινήθηκαν μετά το έγκλημα

Περίπου 700 νεκροί λόγω κορωνοϊού στα κοιμητήρια του δήμου Θεσσαλονίκης
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης