Μητσοτάκης: Πώς με πέντε λέξεις απάντησε σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς

Μητσοτάκης: Πώς με πέντε λέξεις απάντησε σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς

Ανέβηκαν οι τόνοι κατά της αντιπολίτευσης στη δευτερολογία του πρωθυπουργού για την πανδημία - «Κάποτε μείνατε με το νταούλι στο χέρι», είπε σε Τσίπρα - «Μου θυμίσατε Τσίπρα, αλλά χωρίς το ταλέντο στο ψέμα», είπε σε Γεννηματά - Μετά το Πάσχα το άνοιγμα της εστίασης, η εκτίμηση Μητσοτάκη

mitsotakis-arthro
Με την εκτίμηση Μητσοτάκη ότι η εστίαση θα ανοίξει μετά από το Πάσχα -η μοναδική είδηση που «βγήκε» από την συνεδρίαση- και τις αναφορές του στο πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων του κλάδου που ανακοίνωσε ήδη η κυβέρνηση , ολοκληρώθηκε μετά από 5 ώρες η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή, για την διαχείριση της πανδημίας

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος επιχείρησε στην πρωτολογία του να διαμορφώσει την βάση ώστε να υπάρξει ένα ελάχιστο πλαίσιο συνεννόησης, πέρασε στην αντεπίθεση με την δευτερλογία του, όταν διαπίστωσε την διάθεση σφοδρής αντιπαράθεσης των υπολοίπων πολιτικων αρχηγών. 

Κυριάκος Μητσοτάκης - Βουλή 2/4/2021


Έτσι, επέλεξε να απαντήσει με πέντε λέξεις, μία για κάθε πολιτικό αρχηγό  να απαντήσει  στα πυρά της αντιπολίτευσης για την διαχείριση της πανδημίας. «Χρέωσε» στην κυρία Γεννηματά «μαξιμαλισμό» και στους κ.κ Τσίπρα, Κουτσούμπα, Βελόπουλο και Βαρουφάκη, «μηδενισμό», «αρνητισμό», «λαϊκισμό» και «σουρεαλισμό» αντίστοιχα. Επιλέγοντας το πεδίο του «ρεαλισμού», όπως είπε, απευθύνθηκε στους πολίτες και επιχείρησε να δώσει «ευανάγνωστες» απαντήσεις για όλα τα μείζονα ζητήματα της περιόδου που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την επιδημιολογική κρίση.

Στάθηκε ωστόσο στην ρητορική της Φώφης Γεννηματά, που προκάλεσε με αίτημά της την σημερινή προ ημερησίας συνεδρίαση στην βουλή, για να σχολιάσει ότι οι προτάσεις της προς την κυβέρνηση ήταν «τα κάνατε όλα λάθος, λύσεις είναι οι προσλήψεις και τα λεφτά». Μιλώντας δε, για το περιεχόμενο της ομιλίας της αρχηγού του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Μητσοτάκης διέκρινε -και όχι τυχαία- ταυτόσημα στοιχεία με τις παρεμβάσεις του κ. Τσίπρα αλλά και μια διαφορά, καθώς όπως πρόσθεσε: «η κυρία Γεννηματά μου θύμισε τον κ. Τσίπρα, χωρίς όμως το ταλέντο στο ψέμα και στον λαϊκισμό».

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός με την σημερινή παρουσία του στην Βουλή, ναι μεν άπλωσε χείρα συνεννόησης για την υπέρβαση της επιδημιολογικής κρίσης με την συζήτηση επί συγκεκριμένων εισηγήσεων, αλλά δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας της στρατηγικής που ακολουθεί. Υπεραμύνθηκε της ανάγκης να γίνουν όλα με τον τρόπο  και στον χρόνο που έχουν προγραμματιστεί από την κυβέρνηση, υπογράμμισε την σημασία για τον έλεγχο της κατάστασης από την χρήση των self test, περιέγραψε τα βήματα του κορυφαίου εγχειρήματος για τον εμβολιασμό, ενώ  παρέθεσε τις προτεραιότητες για το κρίσιμο δίμηνο που ακολουθεί.

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να αποδομήσει τον καταγγελτικό λόγο των αρχηγών της αντιπολίτευσης, επαναλαμβάνοντας  τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας,  επικαλούμενος συγκεκριμένα στοιχεία για την σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Μάλιστα, αναφερόμενος στα «ψέμματα», όπως είπε,  του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόσθεσε ότι: «Ο κ.Τσίπρας είπε λίγο ή πολύ ότι όλα τα έχουμε κάνει θάλασσα και ότι αυτή είναι η αλήθεια. Μας δείξατε έναν χάρτη που δείχνει κόκκινη την Ελλάδα αυτή την εβδομάδα. Εγώ περιέγραψα τα στατιστικά στοιχεία των 13 μηνών και τη συνολική αντιμετώπιση της πανδημίας. Όταν μιλάτε για δραματική αποτυχία της χώρας στην αντιμετώπιση της πανδημίας πρέπει να είστε πιο προσεκτικός. Αν δεν είχαμε κλείσει τον Ιανουάριο, είμαστε απολύτως βέβαιοι πως η αύξηση θα ήταν επιθετική και δεν θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε την κρίση. Έπρεπε να πάρουμε τα μέτρα τότε και τα πήραμε νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του επέμεινε ότι στόχος του είναι η συμβολή στην μάχη κατά της πανδημίας και «επέστρεψε» στον κ. Μητσοτάκη την κατηγορία περί ψευδών περιγραφών της κατάστασης και των στοιχείων. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν την αναφορά του κ. Τσίπρα ότι η «επόμενη μέρα δεν θα είναι με ροδοπέταλα κι ότι ο κ. Μητσοτάκης ζει σε μια πραγματικότητα που είναι επίπλαστη». «Χρειάζεται αλλαγή πλεύσης», υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης  και έδωσε βάρος στην ανάγκη εμπροσθοβαρούς αναπτυξιακής προοπτικής που θα αντιμετωπίσει τις νέες ανισότητες που δημιούργησε η πανδημία. Αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Κλείσιμο
Η Φώφη Γεννηματά ανεβαίνοντας στο βήμα για την δευτερολογία της διαπίστωσε έλλειψη χιούμορ του Κ. Μητσοτάκη λόγω πίεσης, επανέλαβε τα περί αποτυχίας της κυβέρνησης και την πρότασή της για την «εθνική μάχη τώρα». «Ηρεμήστε, κ. Μητσοτάκη. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Δεν έχουμε καμία σχέση με τον τρόπο αντιπολίτευσης του κ. Τσίπρα, γιατί εμείς έχουμε απόλυτα τεκμηριωμένες προτάσεις. Εσείς μοιάζετε με τον κ. Τσίπρα. Κάθε μέρα μοιάζετε με έναν γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν σας ψήφισε γι' αυτό ο λαός», δήλωσε η κυρία Γεννηματά , επιχειρώντας  να αναδείξει τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τόσο στις πολιτικές και τις προτάσεις, όσο και στο προφίλ της αντιπολίτευσης που ασκούν.

Ειδήσεις σήμερα: 

Βίντεο: Έφιπποι αστυνομικοί και υδροφόρες διέλυσαν τεράστιο υπαίθριο κορωνοπάρτι στις Βρυξέλλες

Υπόθεση κατασκοπείας στην Ιταλία: Τι έγγραφα του ΝΑΤΟ παρέδωσε ο αντιπλοίαρχος

Μπέργκαμο η Γαλλία - Δραματικές ώρες στις ΜΕΘ: Γίνεται επιλογή ασθενών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης