Κατρούγκαλος: Θετική η αναγνώριση της κυβέρνησης για επέκταση των χωρικών υδάτων και Ανατολικά της Κρήτης

Κατρούγκαλος: Θετική η αναγνώριση της κυβέρνησης για επέκταση των χωρικών υδάτων και Ανατολικά της Κρήτης

«Καλωσορίζουμε και από το βήμα της Ολομέλειας, όπως πράξαμε και στην Επιτροπή, την προσχώρηση της κυβέρνησης της ΝΔ σε μια στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

katrougkalos
Θετική χαρακτήρισε ο τομεάρχης εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος την τοποθέτηση του κ. Νίκου Δένδια περί επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη τόσο προς τα Νότια όσο και προς τα Ανατολικά.

Με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής και σχολιάζοντας τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών δήλωσε: «Να επισημάνω ότι ακούω για πρώτη φορά και δέχομαι θετικά την αναγνώριση ότι θα επεκταθούν τα χωρικά ύδατα και ανατολικά της Κρήτης, κάτι που είναι συνεπές με την αφήγηση του Υπουργού Εξωτερικών ότι όπου έχουμε συμφωνία για ΑΟΖ, επεκτείνουμε συνέχεια τα χωρικά ύδατα. Περιμένω να το ακούσω και από τον Πρωθυπουργό».

Νωρίτερα ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας για το νομοσχέδιο για την επέκταση των υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο ανέφερε: «Καλωσορίζουμε και από το βήμα της Ολομέλειας, όπως πράξαμε και στην Επιτροπή, την προσχώρηση της κυβέρνησης της ΝΔ σε μια στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» υπενθυμίζοντας πως οι προετοιμασίες για την επέκταση ξεκίνησαν επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Πέραν αυτών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του κ. Δένδια και του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «με επανειλημμένες δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών περιορίζει το αντικείμενο της συζήτησης στις «θαλάσσιες οικονομικές ζώνες», δηλαδή αποκλειστικά στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Ο πρωθυπουργός επανειλημμένα αναφέρεται στις «θαλάσσιες ζώνες» συνολικά, ορισμό που περιλαμβάνει όχι μόνον ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα αλλά και τα χωρικά ύδατα, την αιγιαλίτιδα ζώνη. Αυτά είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει ο πρωθυπουργός και όχι εσείς κ. Υπουργέ. Αφενός γιατί δεν είστε εσείς που αποκλίνετε από την εθνική θέση. Αφετέρου γιατί δεν είμαι βέβαιος ότι γνωρίζει το Υπουργείο Εξωτερικών τι κάνει το γραφείο του Πρωθυπουργού. Η συμφωνία του Βερολίνου είναι κατ εξοχήν παρόμοια περίπτωση. Ακόμη είμαστε στο σκοτάδι για το τι συμφωνήθηκε εκεί. Δεν έχετε θέσει τα πρακτικά αυτά στη δημοσιότητα ούτε καν έχετε ενημερώσει τα κόμματα ακριβώς για το περιεχόμενό τους. Όμως ειδικά ενόψει της έναρξης των διερευνητικών επαφών, του προκριματικού σταδίου της διαπραγμάτευσης με την Τουρκία όλα πρέπει να είναι στο φως. Και ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να ξεπεράσει την ανευθυνότητα που έχει επανειλημμένα δείξει στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, όπως π.χ. όταν μας κατήγγειλε ότι τάχα ανταλλάξαμε τις συντάξεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τώρα, με τις διερευνητικές επαφές αυτή η στάση γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη. Εμείς θεωρούμε ότι δεν έχουμε άλλο δρόμο από το διάλογο για την επίλυση της διαφοράς με τον ανατολικό γείτονα. Και για αυτό το λόγο στηρίζουμε τις διερευνητικές επαφές, που θα πρέπει να γίνουν όμως στο φως, χωρίς εκβιασμούς και χωρίς απειλή χρήση βίας. Και η διαδικασία αυτή ξεκινά υπονομευμένη γιατί ο κ. Μητσοτάκης απέτυχε – και πρόκειται περί προσωπικής αποτυχίας- να εξασφαλίσει κυρώσεις σε διαδοχικά ευρωπαϊκά συμβούλια. Κυρώσεις που θα παρείχαν ένα πλαίσιο εγγυήσεων ότι η Τουρκία δεν θα υποτροπιάσει ξανά, δεν θα επιστρέψει στην επιθετικότητα την οποία πρωτοφανώς είδαμε το 2020.

Έστω και έτσι η διαπραγμάτευση πρέπει να προχωρήσει και η κυβέρνηση οφείλει να προσδιορίσει ποια είναι η τακτική της για μία έντιμη συμφωνία. Όσο καταστροφική θα ήταν η προσχώρηση στην τουρκική ατζέντα, στην διεύρυνση δηλαδή του αντικειμένου της διαπραγμάτευσης σε θέματα κυριαρχίας πέραν από τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες, άλλο τόσο αντιπαραγωγική θα είναι μία στάση ότι πάμε εκεί για να ακούσουμε απλώς τι θα πει η Τουρκία, ή ακόμη χειρότερα, προεξοφλούμε το ναυάγιο και φροντίζουμε από τώρα να μην εισπράξουμε εμείς το blame game».

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης στο υπ. Εσωτερικών: Δέσμευσή μας να αλλάξουμε την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση

Απομονωμένος και με τη δημοτικότητα… στα τάρταρα φεύγει από τον Λευκό Οίκο ο Τραμπ

Βρετανία: Οι εμβολιασμοί «αυξάνουν» τις ταξιδιωτικές κρατήσεις και τις ελπίδες τουριστικής ανάκαμψης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης