Μητσοτάκης: Παγώνει για δέκα μέρες η αύξηση του προστίμου στα 500 ευρώ

Επιβεβαίωσε την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής-  «Δεν έχουμε ανοικτά όλα τα εμβολιαστικά κέντρα γιατί δεν έχουμε όλα τα εμβόλια. Δεν θα στείλουμε εμβόλια σε σημεία που δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν και θα υπάρχει κίνδυνος να χαθούν δόσεις», επεσήμανε 

mitso-art
Την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου σε όλη τη χώρα ανακοίνωσε κατά την τριτολογία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι παγώνει για δέκα μέρες η απόφαση για αύξηση του προστίμου μη χρήσης μάσκας άσκοπης μετακίνησης από τα 300 στα 500 ευρώ: Στο διάστημα αυτό θα καταγραφεί η συμπεριφορά συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα και θα ληφθούν αποφάσεις.

Πέραν αυτού ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση μελετά σχέδιο κλιμακωτής απαλλαγής των επιχειρήσεων από την επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής που λαμβάνουν. Το ποσοστό της μη επιστροφής θα εξαρτάται από την πτώση του τζίρου τους.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός είπε:

Ο σκοπός μας είναι να αποφύγουμε 3ο κύμα. Η απόφαση που λήφθηκε από τους ειδκούς μας επιτρέπει να ανοίξουμε λιανεμπόριο εκτός από τις κόκκινες περιοχές και κάνουμε μια έκκληση για πρόσθετη προσοχή από όλους και όλες. Αν θέλουμε να στηρίξουμε την οικονομία σας λέω ότι καμία διαγραφή προστίμων και ρύθμιση οφειλών και επιστρεπτέα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον τζίρο λειτουργίας.

Εϊναι σημαντικό το λιανεμπόριο να λειτουργήσει αλλά με κανόνες που θα παρουσιαστούν σε μισή ώρα από τώρα. Να ανοίξει η αγορά αλλά με κανόνες ώστε να περιορίσουμε στο βαθμό του εφικτού μια νέα άνοδο κρουσμάτων

Στα οικονομικά μέτρα. Επιστρεπτέα προκαταβολή, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει όλη η επιστρεπτέα να είναι μη επιστρεπτέα. Η κα Γενηματά προτείνει διαβαθμίσεις ανάλογα με την ζημία των επιχειρήσεων. Αυτό είναι ορθό σκεπτικό και σε αυτή την λογική κινείται η κυβέρνηση αλλά αυτή την στιγμή δεν είμαι σε θέση να σας πω τι ακριβώς θα επιλέξουμε.

Επαναλαμβάνω ότι όσο κρατήσει η περιπέτεια αυτή και ελπίζω να ,μην κρατήσει πολύ και έχω λόγους να πιστεύω ότι από τον Απρίλιο θα φανεί ότι πηγαίνουμε πολύ καλύτερα. Όμως οι επόμενοι 3 μήνες θα είναι δύσκολοι και θα σταθούμε δίπλα στους μικρομεσαίους και τις επιχειρήσεις τους εργαζόμενους και τους ανέργους.

Προφανώς είναι ευχή και επιθυμία και θα εργαστούμε το σταδιακό άνοιγμα να μην οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων.

Για να γίνει αυτό απαιτείται προσοχή από όλους. Δεν έχω αμφιβολία ότι οι επιχειρηματίες στο λιανεμπόριο θα τηρήσουν τους κανόνες. Δεν είναι ανάγκη να πάμε όλοι την Δευτέρα και γι αυτό θα διευρύνουμε το ωράριο με λειτουργία και Κυριακές

Όμως κ. Τσίπρα αναφερθήκατε και στα πρότισμα ώστε να μην είναι τιμωρητικό. Το πρόστιμο υπάρχει γιατί κάποιος εν γνώση του παραβιάζει κανόνα και η πράξη του έχει επιπτώσεις και στους διπλανούς του. Ως μια ένδειξη καλής θέλησης είμαι διατεθειμένος να κρατήσω τα πρόστιμα στα 300 ευρώ για μια εβδομάδα ώστε να δούμε πως θα ανταποκριθούν οι πολίτες. Αναγνωρίζουμε όμως απόλυτα ότι υπάρχουν συμπολίτες που επέδειξαν προκλητικότατες συμπεριφορές. Όμως εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η παραβατική συμπεριφορά δεν θα έχει μόνο τραγικά αποτελέσματα στον ίδιο αλλά και στον γύρο τους. Αλλά σε μια ένδειξη ότι θέλουμε την συλλογική ευθύνη και όχι τον φόβο του προστίμου θα κρατήσω το πρόστιμο στα 300 ευρώ. 


«Η αλήθεια είναι ότι καθυστέρησε η Ε.Ε τη διαδικασία έγκρισης εμβολίων. Όμως, αν υπάρχουν χώρες και αποδειχθεί ότι παραβίασαν την ευρωπαίκή συμφωνία αγοράζοντας πρόσθετα εμβόλια εις βάρος των κρατών μελών είναι απολύτως κατακριταίο και κάτι τέτοιο πρέπει να καταδικαστεί», τόνισε κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κλείσιμο
«Δεν έχει αποδειχθεί ότι η Γερμανία αγόρασε πρόσθετες δόσεις. Το ερευνά η Ευρωπαίκή Επιτροπή. Εχω κάνει σαφή ερώτηση και δεν έχω λάβει ξεκάθαρη απάντηση. Αν αποδειχθεί θα είναι σίγουρα χτύπημα στην ευρωπαίκή αλληλεγγύη από μια μεγάλη χώρα όπως είναι η Γερμανία και θα είναι πράξη καταδικαστέα», επεσήμανε ακόμη ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας για την πανδημία.

«Δεν έχουμε ανοικτά όλα τα εμβολιαστικά κέντρα γιατί δεν έχουμε όλα τα εμβόλια. Δεν θα στείλουμε εμβόλια σε σημεία που δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν και θα υπάρχει κίνδυνος να χαθούν δόσεις. Το αντικείμενο μελλοντικής κριτικής θα είναι η ταχύτητα εμβολιασμού. Οσο πιο γρήγορα εμβολιάσουμε τον πληθυσμό τόσο πιο γρήγορα θα έχουμε τείχος κατά πανδημίας», συνέχισε.

«Όμως είμαστε εξαρτημένοι από τις συμφωνίες σε ευρωπαίκό επίπεδο. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη συζήτηση πατέντας. Αυτό είναι περισινή είδηση. Η Ευρώπη αποφάσισε να κινηθεί συνολικά και να αγοράσει μαζικά εμβόλια. Αυτό που πρότεινε ο κ. Τσίπρας είναι πυροτέχνημα για το οποίο ήδη απάντησε η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Ερχομαι να πω ότι το να επανερχόμαστε στην πιο δύσκολη στιγμή της πανδημίας Δεκεμβρίου αδικεί την προσπάθεια που κάναμε από τότε. Ουδέποτε αρνήθηκα ότι ο Νοέμβριος ήταν εξαιρετικά δύσκολος και επώδυνος», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σήμερα καταφέραμε αυτό το δεύτερο κύμα να το ελέγξουμε και αυτό οδηγεί ειδικούς μας να συναινέσουν στο άνοιγμα του λιανεμπορίου και σε εβδομαδιαία βάση θα εξετάζουμε δεδομένα και αυτρό αποτελεί μια σημαντική ανάσα. Κάναμε όλοι μαζί μια προσπάθεια να ελέγξουμε το δεύτερο κύμα και να ανοίξουμε την οικονομία. Όμως, κάθε άνοιγμα σχολείων ή οικονομικής δραστηριότητας εγκυμονεί κάποιους κινδύνους. Εως τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το λιανεμπόριο είχε αρνητική συνεισφορά στην πανδημία», συμπλήρωσε.

«Μιλάτε για τα ΜΜΜ, αν και σας έχουμε πει τα στοιχεία για τα πόσα λεωφορεία προστέθηκαν στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ειδικά για την Θεσσαλονικη όλοι γνωρίζουμε την άθλια κατάσταση που μας παραδώσατε τον ΟΑΣΘ. Όμως, μιας και επιμένετε και μιλάτε για συνωστισμό στα ΜΜΜ. Να σας πω ότι δεν υπάρχει μελέτη που να συνδέει την έξαρση πανδημίας με τα ΜΜΜ. Προφανώς όπου υπάρχει συνωστισμός εγκυμονούν κίνδυνοι γι αυτό και λέμε να είμαστε διπλά προσεκτικοί στο άνοιγμα λιανεμπορίου γιατί η ειλικρινής απάντηση είναι ότι δεν γνωρίζουμε αν το άμνοιγμα θα συνοδευτεί με αύξηση κρουσμάτων. Όμως αυτή την στιγμή οι ειδικοί μας λένε να ανοίξουμε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στις αιτιάσεις του Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με τον συνωστισμό στα Μέσα Μεταφοράς.

«Η κοινωνία αντιλαμβάνεται την ανάγκη να επιστρέψουμε σε κανονικότητα αλλά και την ανάγκη να τηρήσουμε τα μέτρα. Ουσιαστικά υπάρχουν δύο μέτωπα προστασίας και ανοσίας. Το πρώτο είναι ο εμβολιασμός όλπου του πληθυσμού. Το δεύτερο είναι ο εμβολιασμός συμπολιτών μας που αν αρρωστήσουν έχουν αυξημένες πιθανότητες να νοσηλευτούν και δυστυχώς να καταλήξουν γι αυτό και έχουμε προτεραιοποιήσει τις ηλικιακές ομάδες ξεκινώντας εμβολιασμούς από τους πιο ηλικιωμένους», υπογράμμισε.

«Καταλαβαίνω ότι θέλετε να κλείσετε το μάτι στους αντιεμβολιαστές κ. Βελόπουλε αλλά ας είμαστε πιο προσεκτικοί. Υπάρχουν συμπολίτες μας που ε΄χουν επιφυλάξεις και πρέπει να τους πείσουμε με ουσιαστικά επιχειρήματα και όχι με φήμες από το διαδύκτιο μόνο και μόνο για να κάνετε εσείς μικροπολιτικούς εντυπωσιασμούς», κατέληξε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο.

Νωρίτερα κατά την πρώτη του τοποθέτηση στην Βουλή για το 2021, είπε χαρακτηριστικά πως αυτή δεν θα μπορούσε να μην έχει στο επίκεντρό της την πανδημία.  Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως το μέτρο της κάλυψης του ενοικίου στο 80% επεκτείνεται για ακόμα έναν μήνα δηλαδή και για τον Φεβρουάριο. Είπε δε πως το πρόστιμο για τους παραβάτες των μέτρων για άσκοπη μετακίνηση θα αυξηθεί από τα 300 ευρώ στα 500 ευρώ, ώστε να μπορούμε να αναθερμάνουμε την οικονομία δίχως να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία με ένα τρίτο κύμα πανδημίας. Επεκτείνονται δε, είπε και θα καταβάλλονται κανονικά για δύο μήνες ακόμη όλα τα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει.


«Όχι μόνο γιατί ξεκίνησε ο μαζικός εμβολιασμός με το πρόγραμμα 'Ελευθερία' αλλά γιατί θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση είναι μια ευκαιρία στην αρχή του χρόνου να δοθούν απαντήσεις για το σχέδιο που θα μας οδηγήσει στο αύριο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να σκιαγραφήσει την κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή «Μπορούμε να διαφωνούμε σε επίπεδο πολιτικών προτάσεων, η αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να ασκεί τεκμηριωμένη κριτική, δεν γίνεται όμως να διαφωνούμε για τα πραγματικά δεδομένα και για το τι έχει συμβεί τους τελευταίους δέκα μήνες», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τα επίσημα στοιχεία του ECDC, σύμφωνα με τα οποία σήμερα με βάση τον χάρτη, όλη η Ευρώπη είναι κόκκινη και οι μόνες κίτρινες χώρες με ορισμένες πράσινες περιφέρειες είναι η Ελλάδα και Φιλανδία. «Αυτή είναι η κατάσταση στην χώρα μας σήμερα και καταθέτω τους χάρτες», είπε.

«Τον Νοέμβριο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το δεύτερο κύμα που αποτυπώθηκε σε ταχύτατη αύξηση των νοσηλευομένων συμπολιτών μας σε νοσοκομεία και αύξηση διασωληνομένων. Η γραφική απεικόνιση της πορείας πανδημίας σε νοσηλευομένους. Η απότομη αύξηση σε νοσηλείες που συμπαρέσυρε τους θανάτους ξεκίνησε αρχές Νοεμβρίου. Ηταν δραματική έφτασε σε μέγιστο αριθμό 4.500 περίπου αρχές Δεκεμβρίου και ξεκίνησε αποκλιμάκωση και σήμερα νοσηλεύουμε 1.690 συμπολίτες μας με covid», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στην συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Αντίστοιχη είναι η πορεία των διασωληνωμένων. Η αποκλιμάκωση δεν ήταν τόσο γρήγορη. Σήμερα έχουμε 328 συμπολίτες μας διασωληνωμένους».

«Στην πιο μακάβρια λίστα θανάτων η Ελλάδα βρίσκεται στην 21η θέση. Είμαστε οι πέμπτη καλύτερη χώρα στους θανάτους», είπε για να συνεχίσει: «Έχουμε ακούσει πολλά και για τον αριθμό θανάτων ας έχουμε μια αίσθηση ότι τα έχουμε καταφέρει καλύτερα από άλλες χώρες. Ειδικά χθες η Ελλάδα είχε λιγότερους θανάτους σε όλη την ΕΕ και ευχόμαστε αυτή η τάση να συνεχιστεί».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε στην συνέχεια πως «η επιτυχημένη αντιμετώπιση του 2ου κύματος οφείλεται πρώτα απ όλα στις εκπληκτικές προσπάθειες υγειονομικού προσωπικού. Ειδικά Νοέμβριο και Δεκέμβριο στις επιβαρυμένες περιοχές υπερέβαλαν εαυτούς και με ανθρωπιά και επαγγελματισμό συνέβαλαν στην αποκλιμάκωση. Στην αποκλιμάκωση συνέβαλε και η ελληνική κοινωνία που έδειξε πειθαρχία στην περίοδο εορτών. Αν είχε συμβεί κάτι δραματικό στις εορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα είχε ήδη φανεί. Ευτυχώς φαίνεται ότι ξεπεράσαμε σκόπελο εορτών χωρίς αναταράξεις και σε αυτό βοήθησε η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να επανέλθουμε σε αυστηρότερο καθεστώς lockdown από αυτό που εισηγήθηκαν οι ειδικοί».

Μητσοτάκης: Δεν χωρά εφησυχασμός

«Αυτή η θετική πορεία δεν δικαιολογούν κανένα απολύτως εφησυχασμό. Έχουμε δει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που τα πήγαιναν καλά μια πολύ γρήγορη αύξηση κρουσμάτων. Κατά συνέπεια επόμενα μέτρα είναι προδιαγεγραμμένα: Διατήρηση μέτρων αυτοπροστασίας, σταδιακό άνοιγμα οικονομίας, αύξηση εμβολιασμού και στοχευμένη δράση σε επιβαρυμένες περιοχές», είπε ο πρωθυπουργός.

«Θα ήθελα σήμερα να απαντήσω σε ορισμένα ερωτήματα αντιπολίτευσης και πολιτών», τόνισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε χαρακηριστικά:

«Υπήρχε άλλος δρόμος; Μήπως η τακτική που ακολουθήσαμε υποδηλώνει έλλειψη σχεδίου και παθητική παρακολούθηση;

Κάθε άλλο. Αν κάτι έχουμε μάθει από τον Covid είναι ότι συνδέεται με κύριο χαρακτηριστικό των ανθρώπων που είναι η επικοινωνία. Εκδηλώνεται με διαφορετική ένταση. Υπάρχουν χώρες ΕΕ που αντιμετωπίζουν το ζήτημα της βρετανικής μετάλλαξης που καθιστά τον ιό πιο μεταδοτικό. Αυτά είναι τα συνεχώς μεταβαλλόμενα δεδομένα που κάθε κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίζει. Είναι σαν να οδηγεί κάποιος σε δρόμο με στροφές βράδυ . Σε ένα τέτοιο δρόμο άλλοτε πατάς γκάζι, άλλοτε φρένο και αλλάζεις ταχύτητες. Την ίδια στρατηγική συνεχούς εναλλαγής στρατηγικής έχουν ακολουθήσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Γι αυτό και προχωρήσαμε σε πιο θεσμοθετημένη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε υγειονομική επιτροπή που θα συνεδριάζει κάθε Πέμπτη, θα παίρνει αποφάσεις θα εισηγείται και η κυβέρνηση σε εβδομαδιαία βάση κάθε Παρασκευή θα ανακοινώνει τα μέτρα.

Η Πολιτική Προστασία εκτάκτως θα επεμβαίνει με περιοριστικά μέτρα όπου κρίνει απαραίτητο κατά τόπους. Δίνουμε δυνατότητα σε Πολιτική Προστασία πιο στοχευμένα να κάνει ιχνηλάτηση και να δρα άμεσα.

Γι αυτό και λαμβάνονται αποφάσεις σε τοπικό επίπεδο, προκαλούνται αντιδράσεις αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται με πραγματικά δεδομένα.

Αν αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μπορούμε να ακολουθήσουμε τότε έρχεται η δεύτερη απορία: τον ακολουθούμε όπως πρέπει; Κάναμε ό,τι μας αναλογεί; Ακούμε την κριτική ότι η κυβέρνηση άφησε ανοχύρωτο το ΕΣΥ και δεν κάναμε ότι έπρεπε για να το στηρίξουμε ενόψει 2ου κύματος και πως εμείς οι ανάλγητοι νεοφιλελεύθεροι δεν ενδιαφερόμαστε για το δημόσιο σύστημα υγείας. Κοιτάξτε, όταν αναλάβαμε το ΕΣΥ, παραλάβαμε 557 κρεβάτια ΜΕΘ. Θυμίζω στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι κάθε χειμώνα -αυτό είναι παλαιό φαινόεμνο- όταν είχαμε εποχική γρίπη είχαμε αναμονές στις εντατικές που έφταναν έως και τις 30 ημέρες.

Σήμερα, έχουμε στην διάθεσή μας 1.295 μονάδες ΜΕΘ. Εκτιμούμε στους 2 επόμενους μήνες θα έρθουν άλλες 150 στο πλαίσιο δωρεάς Στ. Νιάρχου που εξοπλίζει περιφερειακά νοσοκομεία. Σήμερα έχουμε 424 κενά κρεβάτια σε ΜΕΘ στο ΕΣΥ. Έχουμε δηλαδή την ασφάλεια να μπορούμε να συζητήσουμε μια περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών και επαναφορά στην κανονικότητα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής καθώς επιτεύχθηκε ο βασικός στόχος να συζητάμε χαλάρωση μέτρων μόνο από την στιγμή που μειώνεται σημαντική η επιβάρυνση στο ΕΣΥ.


Ξεχωριστή σημασία έχει ο δείκτης θετικότητας, το ποσοστό θετικών τεστ. Σήμερα είναι κάτω του 3%, ευτυχώς ο δείκτης βαίνει μειούμενος. Καθώς αυξάνουμε τα τεστ που κάνουμε έχουμε μεγαλύτερες δυνατότητες να κάνουμε αυτό που ζητούν οι επιδημιολόγοι τυχαίες δειγματοληψίες».

«Δεν είναι δυστυχώς αναμενόμενη η ανταπόκριση των πολιτών στην πλατφόρμα για δωρεάν τεστ και ζητώ να βοηθήσει και η αντιπολίτευση σε αυτό», είπε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Τα μέτρα στήριξης της Οικονομίας

Ο πρωθυπουργός σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας είπε: «Την ίδια ώρα η οικονομία δοκιμάζεται. Έχουμε πει ότι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα είναι η προστασία της υγείας αλλά για να την υπηρετούμε θέλουμε και ισχυρή οικονομία. Δεν θα μείνει κανείς απροστάτευτος. Διαθέσαμε 24 δις ευρώ εντός του 2020, σχεδόν 15% του ΑΕΠ και επαναλαμβάνω ότι το Κράτος αποζημιώνει και τώρα όσους είναι σε αναστολή εργασίας καλύπτοντας και ασφαλιστικές εισφορές».

Δίνοντας σχετικά στοιχεία σημείωσε: «Σχεδόν 700.000 επιχειρήσεις ωφελήθηκαν από επιστρεπτέα. Σε αυτό το ασταθές 2020 δεν είδαμε ευτυχώς καμία επιβάρυνση στο ισοζύγιο απασχόλησης. Η πολιτική της κυβέρνησης που έδωσε πάνω και πέρα προστασία στην απασχόληση τελικά απέδωσε. Μην ξεχνάμε από 1.1.2021 το εισόδημα νοικοκυριών θα αυξάνεται καθώς θα οφεληθούν από κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης μείωση εισφορών και οι επιχειρήσεις ωφελούνται από την μετάθεση υποχρεώσεων».

Σε ποιο βαθμό και αν η κυβέρνηση ακολουθεί πιστά τις οδηγίες ειδικών, διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός. 

«Η απάντηση είναι καταφατική. Σε κάθε περίπτωση ακολουθήσαμε υποδείξεις της επιτροπής. Μια φορά μόνο πήραμε πιο αυστηρά μέτρα και αφορά το πρώτο 15ημερο Ιανουαρίου. Σχολιάσατε ότι απευθύνθηκα στον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα με το μικρό του όνομα αλλά ποτέ δεν παραβίασα τις εισηγήσεις τους. Όμως η επιστημονική επιτροπή ξεπερνά τους 30 ειδικούς όλων των τομέων. Δεν συμφωνούν πάντα όλοι με όλους. Αρθρώνουν δημόσιο λόγο και δεσμεύονται από τα αποτελέσματα ψηφοφοριών που γίνονται εντός της επιτροπής. Η τελική εισήγηση επιτροπής έχει ληφθεί πάντα υπόψη κυβέρνησης. Το λέω για να σταματήσει η παραφιλολογία που προσβάλλει το επιστημονικό μας δυναμικό. Σε αντίθεση με άλλες χώρες Ισπανία, Βραζιλία, ΗΠΑ, ουδέποτε υπήρξε σύγκρουση μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων», είπε.

Στην συνέχεια σημείωσε: «Μαζί με το 2021 ανέτειλε και η ελπίδα που είναι το εμβόλιο το οποίο θα βάλει οριστικό τέλος στον εφιάλτη της πανδημίας. Φέρνοντας την ελευθερία. Να κερδίσουμε και πάλι πίσω τις ζωές μας. Θα το πετύχουμε; Ναι είναι στο χέρι μας. Η χώρα μας μέσω της αναλογικής προαγοράς της ΕΕ έχει σήμερα εξασφαλίσει ποσότητες για 15.300.000 εμβολιασμούς. Αν είστε διατεθειμένοι να ασκήσετε κριτική γι αυτό να απαντήσετε αν καλώς κάναμε και ενταχθήκαμε στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και εξαντλήσαμε την δυνατότητα μας να αγοράσουμε τον διπλάσιο αριθμό εμβολίων από ότι δυνητικά θα χρειαστούμε ως χώρα. Αν καταφέρουμε να εμβολιάσουμε περί 8 εκάτ. συμπολίτες θα μας περισσέψουν 7 εκάτ. δόσεις. Να μας πείτε αν κακώς αγοράσαμε περισσότερα. Κάναμε ακριβώς ότι έκαναν οι ευρωπαϊκές χώρες. Αν μπορεί να ασκηθεί κριτική στην ΕΕ σε ένα βαθμό δικαιολογημένη που δεν ενέκρινε εμβόλιο σε ρυθμούς άλλων χωρών, ας αναλογιστεί κανείς και την άλλη όψη νομίσματος. Τι θα είχε συμβεί αν η ΕΕ δεν έκανε την επιλογή αυτή. Οι μικρότερες χώρες θα ήταν σε καλύτερη ή χειρότερη μοίρα αν διαπραγματευόταν μόνη της με τις φαρμακοβιομηχανίες.

Παρά τις δυσκολίες και καθυστερήσεις η τακτική της ΕΕ αποτέλεσε παράδειγμα έμπρακτης αλληλεγγύης. Δεν έγιναν διακρίσεις σε χώρες βορά και νότου. Όλοι λαμβάνουν εμβόλια με την ίδια σειρά. Από τον Απρίλιο και μετά όταν θα έχουν εγκριθεί και άλλα εμβόλια εκτιμώ ότι θα έχουμε περισσότερα εμβόλια από όσα χρειαζόμαστε για να καλύψουμε ζήτηση της στιγμής. Τώρα είμαστε σε αντίθετη θέση. Κατά συνέπεια πρέπει να είμαστε αυστηροί στην προτεραιοποίηση εμβολιασμών. Ο τρόπος που επιλέξαμε να κινηθούμε είναι καινοτόμος με ηλεκτρονική διαδικασία που πηγαίνει το κράτος στον πολίτη τον οποίο προσεγγίζει με βάση ηλικία του και του προτείνει ραντεβού. Όλα γίνονται χωρίς ταλαιπωρία και απόλυτη διαφάνεια. Ολοκληρώνουμε θωράκιση υγειονομικών και προχωρά σε συμπολίτες άνω 85 ετών και στην συνέχεια θα πάμε σε συμπολίτες 80 – 84 ετών.

Οι συμπολίτες υποδέχθηκαν θετικά αυτή την πρωτοβουλία. Είναι διαδικασία που τρέχει όπως την έχουμε δρομολογήσει και κάθε ημέρα υπόκειται στην βάσανο διαφάνειας και λογοδοσίας».

Για τις πατέντες των εμβολίων

Για την αγορά της πατέντας για τα εμβόλια προκειμένου αυτά να κατασκευαστούν στην Ελλάδα, μία πρόταση που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τις προηγούμενες ημέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά πως «πάλι καλά που που δεν ζητήσατε να κρατικοποιηθούν Pfizer και AstraZeneca με ένα νόμο και ένα άρθρο». «Μετά τα λεφτόδεντρα ανακαλύψατε και τα εμβολιόδεντρα. Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα. Ανεξήγητη αφέλεια ή διάθεση παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης. Όμως πρέπει να δίνονται απαντήσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Επαναλαμβάνω για μια ακόμα φορά. Είναι σημαντικό από όλα τα κόμματα να εκπέμπονται το μήνυμα ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Γνωρίζουμε ότι εκατομμύρια πολίτες σε όλο κόσμο εμβολιάζονται χωρίς προβλήματα και αποτελεσματικά όπως δείχνουν οι μελέτες»,
είπε.

Σχετικά με την πορεία του εμβολιασμού, ο πρωθυπουργός είπε πως «θέλουμε να τρέχουμε την διαδικασία ανάλογα με την διάθεση εμβολίων. Είμαι ικανοποιημένος από τον τρόπο που η κρατική διοίκηση δρομολογεί το σύνθετο εγχείρημα».

Στην συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Μια ακόμα ελληνική καινοτομία είναι το ψηφιακό πιστοποιητικό που λαμβάνει ο εμβολιασμένος. Πρότεινα στην ΕΕ να πάρει ευρωπαϊκή διάσταση για να υπερβαίνονται οι μετακινήσεις. Είναι σημαντικό για την πατρίδα μας ενόψει της τουριστικής περιόδου ώστε οι μεταφορές μετακινήσεις να γίνονται πιο απρόσκοπτα. Αυτό το πιστοποιητικό να αποκτήσει ευρωπαϊκό χαρακτήρα και να μοιραζόσαστε όλοι την πληροφορία με τον ίδιο τρόπο».

«Όπως σας είπα η δυνατότητα καθημερινού εμβολιασμού θα αυξάνεται ανάλογα με διαθεσιμότητα εμβολίου. Εντός του επόμενου μήνα θα τεθούν σε λειτουργία 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που θα μπορούν να κάνουν 20.000 εμβολιασμούς ημερησίως. Στόχος να έχουμε 4,6 εμβόλια εντός του πρώτου 3μηνου, στόχος για 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς μέχρι τέλος Μαρτίου».

Ο εθνικός στόχος αρχές καλοκαιριού ο πληθυσμός να είναι ασφαλής. Όλα αυτά προέκυψαν τυχαία;

«Τονίζω ανάγκη να πορευτούμε ενωμένοι και συστρατευμένοι. Λένε ότι δήθεν η επίκληση ατομικής ευθύνης αποτελεί άλλοθι. Είναι αδύνατο να πετύχουμε αν ο καθένας δεν αναλογιστεί και κάνει αυτό που του αναλογεί. Γι αυτό και μιλώ για ατομική υπευθυνότητα και όχι ευθύνη.

Η ατομική στάση είναι η αδελφή της ελευθερίας. Επιμένουμε και τώρα που μαπίνουμε σε ένα φάση για μια σταδιακή χαλάρωση μέτρων, αυτή η ατομική υπευθυνότητα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Κάθε μήνας lockdown στοιχίζει πάνω από 3 δισ. ευρώ. Γι αυτό και είναι η ώρα σύμφωνα με υποδείξεις ειδικών να ξεκινήσει σταδιακό άνοιγμα με λιανεμπόριο με στοχευμένους τρόπους», είπε ο πρωθυπουργός.

Τσίπρας: Είστε υπεύθυνος για όσα έγιναν και όσα έρχονται

Λίγο πριν τις 12:00 ανέβηκε στο βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό για τον αριθμό των θανάτων στην χώρα μας. Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τις εξελίξεις στο ζήτημα της πανδημίας μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια «εξαιρετικά δύσκολη» κατάσταση, που απαιτεί από όλους, «μια νέα συνείδηση συλλογικότητας, μια νέα συνείδηση αλληλεγγύης».

«Είναι κατώτερος των περιστάσεων όποιος μέσα σε μια τέτοια κατάσταση, συμπεριφέρεται και πολιτεύεται με όρους ιδιοτέλειας κάθε είδους. Πολιτικής, ή και οικονομικής», είπε, τονίζοντας ότι «η ειλικρίνεια, και η αφοσίωση, χωρίς κομματικούς και μικροκομματικούς λογαριασμούς, στην προσπάθεια να σωθούν όσο γίνεται περισσότερες ανθρώπινες ζωές, πρέπει να είναι η προτεραιότητά όλων μας».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο που συνομολογούν οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, ότι «έρχεται τρίτο, ίσως χειρότερο κύμα, πανδημίας». «Δεν το λέμε για να φοβηθούμε, ή να φοβίσουμε. Το λέμε για να προετοιμαστούμε, και να προετοιμάσουμε. Τη χώρα, την κοινωνία, το ΕΣΥ, τον εαυτό μας», υπογράμμισε.

Σύγκρουση για την πανδημία

Η αντιπαράθεση διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση διατηρεί την μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, λαμβάνει μέτρα ενίσχυσης της εθνικής κυριαρχίας (επέκταση χωρικών υδάτων, απόκτηση Rafale), προωθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις (ΑΣΕΠ, ΑΕΙ κ.α.) ενώ την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από την σύγκρουση των εσωκομματικών συνιστωσών και ιδεολογικών τάσεων.

Κριτική στην κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας αναμένεται αν ασκήσει και η κυρία Φώφη Γεννηματά ενώ για τα εθνικά θα επαναφέρει την πρόταση για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Να σημειωθεί ότι η επιθετική στρατηγική της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στοχεύει πλέον πιο αυστηρά προς την κυβέρνηση καθώς όπως φάνηκε από την τελευταία της τοποθέτηση στην Βουλή για το νομοσχέδιο του ΑΣΕΠ απέφυγε την παράλληλή κριτική στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ειδήσεις σήμερα

549 οι νεκροί τις πρώτες 14 μέρες του Ιανουαρίου - Παραμένει «εύθραυστη» η Αττική

«Fort Capitol» η Ουάσινγκτον για την ορκωμοσία Μπάιντεν: 21.000 στρατιώτες στους δρόμους

Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για πυρκαγιά σε ισόγειο στην Αθήνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης