LIVE

Κορωνοϊός

Αλλαγές Βορίδη στο νομοσχέδιο για προσλήψεις: Μοριοδότηση για ξένες γλώσσες - Εργασιακή εμπειρία και στον ιδιωτικό τομέα

makis-voridis

Δείτε αναλυτικά τα επιπλέον μόρια που μπορεί να πάρει κάποιος ανά έτος εργασιακής εμπειρίας και για τις ξένες γλώσσες

Σε σημαντικές νομοτεχνικές αλλαγές για την βελτίωση της λίστας των προσόντων που λαμβάνουν έξτρα μόρια στους διαγωνισμού προσλήψεων  στο Δημόσιο προχώρησε ο νέος υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο ΑΣΕΠ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Πλέον, εκτός από τους ακαδημαϊκούς τίτλους θα μοριοδοτηθεί και η γνώση ξένης γλώσσας καθώς και η εργασιακή εμπειρία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ενώ διευκρινίζεται ότι οι υποψήφιοι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος θα λαμβάνουν 5 μονάδες μόνο όταν το διδακτορικό αφορά «επιστημονικό πεδίο που αναφέρεται ως αποδεκτό στην προκήρυξη σύμφωνα με την ταξινόμηση του Εθνικού Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών».

Πιο αναλυτικά, στην λίστα με τα τυπικά προσόντα και την εργασιακή εμπειρία που μοριοδοτούνται προστίθενται και τα εξής:

-Κατά μία (1) μονάδα για τους κατόχους τίτλου άριστης γνώσης της αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής, ισπανικής ή ιταλικής γλώσσας. Η άριστη γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας από τις ανωτέρω, καθώς και η άριστη γνώση οποιοσδήποτε άλλης ξένης γλώσσας σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο παράρτημα γλωσσομάθειας του Α.Σ.Ε.Π., βαθμολογείται με μισή (0,5) μονάδα. Η άριστη γνώση της ξένης γλώσσας που ορίζεται στην προκήρυξη ως απαιτούμενο πρόσθετο προσόν δεν μοριοδοτείται.

- Βάσει εμπειρίας ως εξής:

Κατά μία (1) μονάδα λόγω εμπειρίας ενός (1) τουλάχιστον έτους.

Κατά δύο (2) μονάδες λόγω εμπειρίας δύο (2) τουλάχιστον ετών.

Κατά τρεις (3) μονάδες λόγω εμπειρίας τριών (3) τουλάχιστον ετών.

Κατά τέσσερις (4) μονάδες λόγω εμπειρίας τεσσάρων (4) τουλάχιστον ετών.

Κατά πέντε (5) μονάδες λόγω εμπειρίας πέντε (5) τουλάχιστον ετών.

Διευκρινίζεται δε ότι «Ως εμπειρία νοείται η απασχόληση με σχέση εργασίας ή σύμβαση έργου στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα ή η άσκηση επαγγέλματος σε καθήκοντα ή έργα ανεξαρτήτως αντικειμένου, μετά την απόκτηση του βασικού τίτλου σπουδών με τον οποίο ο υποψήφιος μετέχει στη διαγωνιστική διαδικασία και ως προς τις περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος, μετά τη λήψη της σχετικής άδειας. Για την απόδειξη του χρόνου της εμπειρίας ο υποψήφιος προσκομίζει βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα».

Επιπλέον, για τους μόνιμους κάτοικους δυσπρόσιτων περιοχών, όπως μικροί νησιωτικοί ή ορεινοί Δήμοι,  οι οποίοι λαμβάνουν έξτρα μόρια διευκρινίζεται ότι θα «δηλώνουν ότι επιθυμούν τον διορισμό τους δεσμευόμενοι να υπηρετήσουν επί μία τουλάχιστον δεκαετία σε θέσεις που προκηρύσσονται στις ως άνω περιοχές».

Σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις η πρόβλεψη για ατομική συνέντευξη γίνεται «δομημένη συνέντευξη». Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την πρόσληψη Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού γραπτός διαγωνισμός αλλά και συνέντευξη ενώ για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες προσωπικού προβλέπεται μόνο πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός.

Ειδήσεις σήμερα: 

Επίδομα 534 ευρώ: Ξεκινούν οι πληρωμές για τις αναστολές Δεκεμβρίου

Κατρίνης: Mε το σταγονόμετρο ο τραπεζικός δανεισμός προς παραγωγικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Ελευθερώθηκαν οι ναυτικοί που έπεσαν όμηροι πειρατών ανοιχτά του Τόγκο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (21)

Αντώνης

Ύπαρξη προσωπικής συνέντευξης στο δημόσιο συνεπάγεται κομματική παρέμβαση. Τα τυπικά προσόντα και η προϋπηρεσία θα πρέπει να έχουν τη μεγαλύτερη βαρύτητα. Τέστ προσωπικότητας είναι για μπαίνουν...οι κουμπάροι...

Ο μαδουρΑλέξης έφερε και υπέγραψε την Συμφωνία των Πρεσπών και o Koύλης την τιμά

Έτσι ακριβώς!

Πειραιώτης μαουνιέρης.

@21:20: Mαλώvoυv στα σχόλια τα γαλάζια και τα ροζ τρoλάκια ενώ οι πoλιτικές τους είναι ίδιες! Ένα σας λέω: Στόμα λαρύγγι οισoφάγος… Μέχρι τοv πάτο του βαρελιoύ και πιο κάτω θα σας πάvε οι τσιπρoκoύληδες τoξοτάκια μου!

Chris

+1.000

παπαριες!

Που θα την βρει την εμπειρία ρε μάστορα αν δεν τον παίρνει κανείς για δουλεια και θέλει ένα χρόνο και πάνω εμπειρία για να προσληφθεί?

Βαρβάρα

Μοριοδότηση για ένα παιδί που έχει γονεα άτομο με αναπηρία δεν προβλέπεται μοριοδότηση;;;

Ά

Και αν το παιδί δεν κάνει να τον φάμε στη μάπα για όλη του τη ζωή να δημιουργήσει προϋποθέσεις για παιδιά με αναπηρία εάν είναι εκπαιδευτικός.

Αληθεια;

Και που θα την βρουν οι αριστεροι την προυπηρεσια στον ιδιωτικο τομεα,

Κι όμως

Εκεί που θα τη βρουν και οι δεξιοί. Ως γνωστόν αλωνιζουν αρκετές δεκαετίες

....

Τι να πρωτοσχολιασει κάνεις... Την... συνέντευξη;;;; Το μπαχαλο με τις γλώσσες που δημιουργείτε... Επίτηδες??? και αφού όλοι έχουν δώσει ένα σωρό λεφτά μέχρι και για δεύτερη, τρίτη γλωσσα??? Τα διδακτορικά που είναι προνόμιο για λίγους και εκλεκτούς (είτε γόνοι είτε γλειφτρονια των καθηγητών??), τα μεταπτυχιακά που πλέον είναι οικονομικό καθαρα θέμα και τα μοιράζουν με το κιλό (μη μιλήσω για "πρωτοκλασσατες" δήθεν σχολές).. αλλά ο βαθμός πτυχίου όχι.. εκεί δημιουργούσε στρεβλές καταστασεις, γιατί κάποιος που πηρε πτυχίο με 9 σίγουρα δεν αξίζει περισσότερο από κάποιον με 6!!!!... Μη ξεχάσω και τα σεμινάρια... Πληρώνατε μ@λ@κες 500αρια για να πάρετε ένα δύο μόρια και αυτά τα έκοψαν... Αλήθεια, το καποδιστριακό γιατί ακόμη τα διαφημίζει;;;; Με λίγα λόγια.. οι αδιάβλητες εξετάσεις που διαφημίζετε είναι στάχτη στα μάτια.... Μη παίζετε με τη νοημοσύνη μας..

Οκ μην τα ακυρώνουμε όλα.

Ο βαθμός πτυχίου πάντα παίζει ρόλο και μοριοδοτειται αντίστοιχα. Επομένως, το πτυχίο με 9 ναι ειχε, έχει και θα έχει μεγαλύτερη βαρύτητα στον πίνακα μορίων (σε δεύτερη συζήτηση μπορεί να μπει η συζήτηση για τα ίδια τμήματα, διαφορετικών πανεπιστημίων γιατί το 7 πχ σε σχολή του ΕΚΠΑ είναι αντίστοιχο με το 8 του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πάει λέγοντας... βέβαια αυτό ποτέ κανείς δεν θα το αναλύσει). Οι γλώσσες επίσης μοριοδοτουνταν και είναι χρήσιμο να υπάρχουν. Νομίζω πέραν της αγγλικής κανείς δεν κάθησε να μάθει άριστα 2-3 ακόμα γλώσσες για να μπει στο δημόσιο. Αν το έκανε οκ μαγκιά του. Τα μεταπτυχιακά πάλι, τα περισσότερα με δίδακτρα, οικονομικής φύσης και πάλι αφορούν ανταγωνιστικότητα σε εργασία ιδιωτικού τομέα. Ναι υπάρχουν δωρεάν ( ΕΚΠΑ, Πάντειο και αλλού) που κάποιος μπαίνει με εξετάσεις και ακαδημαϊκό υπόβαθρο, αλλά είναι εκτός αγοράς εργασίας. Πχ κάποια κοινωνιολογίας, φιλολογίας, ιστορίας που μια χαρά είναι αλλά δεν βοηθούν στην αγορά εργασίας πέραν δημοσίου που και αυτό από το 2010 έχει κλείσει τις πόρτες του (εξυπακούεται πως δεν αναφερόμαστε σε 8μηνα). Όσον αφορά το διδακτορικό, σας διαβεβαιώνω πως δεν είναι προνόμιο λίγων. Είναι αυτών που το γουστάρουν, μπορούν να το συνδυάσουν με τη δουλειά τους (ή έχουν οικογενειακό back up) και έκαναν την επιλογή να συνεχίσουν το διάβασμα τους και την έρευνα τους σε πρωτογενές ερευνητικό πλαίσιο. Δεν είναι για όλους, γιατί δεν ενδιαφέρει τους περισσότερους. Τώρα για τα σεμινάρια δεν ξέρω τι παίζει. Όλα όμως τα παραπάνω αφορούν προσόντα ανταγωνιστικά για την εύρεση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Ή περιπτώσεις διά βίου μάθησης και απόκτησης κάποιας επιμόρφωσης αναγκαίας για την εργασία. Χαίρομαι που θα προσμετρηθούν χρόνια εργασίας και είναι καλό βήμα. Ένα σωρό κόσμος φτύνει αίμα με ρυθμούς εργασίας σε γκάζια και δεν μπορούσε να το αποδείξει.

Σωστος

Δυστυχώς έχεις απόλυτο δίκιο σε όσα λες. Το κερασάκι είναι η συνέντευξη!

προχώρα Βορίδη

ρυθμίσεις προς τη σωστή κατεύθυνση κόντρα στα μονίμως "διαμαρτυρόμενα" συμφέροντα.

Παντόφλα με κάλτσες

Τώρα με τα ισάξια κολέγια δεν μας πιάνει κάνεις.

Άσε μας ρε καημένε ΠΕ

Μα να θέλεις να καταντήσεις δημόσιος; Σοβαρά τώρα; Πόσο καμμένοι της Μεταπολίτευσης είστε;

κιτσος

Ωραιες αλλαγες οι οποιες βεβαια ισχυουν εδω και 20 χρονια.....ακου μοριοδοτηση ξενων γλωσσων...γιατι τωρα δεν υπαρχει;

Δε διαβάζεις καλα

Ένα μόριο η ΑΡΙΣΤΗ γνώση, 0,5 μόριο η δεύτερη γλώσσα σε ΑΡΙΣΤΗ γνώση (μέχρι τώρα 70 η άριστη γνώση, 50 η καλή, 30 η μέτρια)... Αυτά αφού έχουν πρόσθεσει ενδιάμεσο επίπεδο (το γ1 κάποτε δεν υπήρχε).. αυτό θα έχει ως συνέπεια, όσοι επαναπαυτηκαν στο γ1 να τρέχουν να πάρουν το γ2, επίσης οι περισσότεροι που έχουν δεύτερη γλώσσα είναι του επιπέδου β2 το πολύ γ1... Κοινώς.. όλα γίνονται για τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και τα ξενα ινστιτούτα..κυριως του γερμανικου, του Θερβάντες, του ιταλικού και του γαλλικού που πλέον θα δουν τα έσοδα τους να αυξάνονται...είναι απλά τραγικοι

Τα έκανε μαντάρα πάλι

Δηλαδή ρε μάκη ένας πολιτικός μηχανικός του εργοταξίου και ένας που εργάζεται ως γραμματεία θα έχουν την ίδια προϋπηρεσία για το δημόσιο, αφού το μόνο κριτήριο είναι να έχει αποκτηθεί μετά την απόκτηση του βασικού τίτλου σπουδών. Τι τομή ειναι αυτή ρε μάκη, πως τους πετσόκοψες έτσι πάλι?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης