Κόντρα Μακρόν - Ερντογάν: Ο Τούρκος πρόεδρος ρίχνει λάδι στη φωτιά και η Ευρώπη «απαντά»

Κόντρα Μακρόν - Ερντογάν: Ο Τούρκος πρόεδρος ρίχνει λάδι στη φωτιά και η Ευρώπη «απαντά»

Ακόμοι και όσοι εργάστηκαν για να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία αναδιπλώνονται λόγω της προκλητικής στάσης του Ερντογάν - Δηλώσεις στήριξης του Γάλλου προέδρου από Μπορέλ, Μισέλ, Μητσοτάκη

erdogan_macron
Νέες διαστάσεις λαμβάνει η αντιπαράθεση Μακρόν-Ερντογάν, η οποία μοιάζει να υπερβαίνει τους δύο ηγέτες. Ο αποκεφαλισμός του καθηγητή απλά και μόνο επειδή δίδασκε την ελευθερία του λόγου θεωρήθηκε «κήρυξη πολέμου» από τον Γάλλο πρόεδρο. Σ’ αυτό τον πόλεμο έχει απέναντί του και τον Τούρκο ομόλογό του, ο οποίος μοιάζει αποφασισμένος να συνεχίσει την στοχοποίηση του Μακρόν, διεκδικώντας τον τίτλο του προστάτη και ηγέτη των απανταχού μουσουλμάνων, ακόμα και των πλέον ακραίων.

Δεν είναι μόνο η Άγκυρα που προωθεί το μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων. Αρκετές χώρες στον Αραβικό Κόσμο ακολούθησαν το παράδειγμα της Τουρκίας. Στο Κατάρ οι δύο μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής πώλησης Al Meera και Souq al Baladi απέσυραν τα γαλλικά προϊόντα. Επίσης, το πανεπιστήμιο του Κατάρ ανακοίνωσε ότι αναβάλλει, μέχρι νεωτέρας, την γαλλική Πολιτιστική Εβδομάδα. Στο Κουβέιτ 60 συνεταιρισμοί ανακοίνωσαν το μποϊκοτάζ με δηλώσεις του προέδρου της συνομοσπονδίας τους, Καλέντ Αλ Οταϊμπί.

Turkey's Erdoğan questions Macron's mental state


Ο Ερντογάν συνεχίζει να τροφοδοτεί την σφοδρή κόντρα. Σε ομιλία του στην επαρχία της Μαλάτειας, στα ανατολικά της Τουρκίας χαρακτήρισε «κρούσμα» τον Μακρόν. «Το άτομο που διοικεί τη Γαλλία έχασε το δρόμο του. Μιλάει για τον Ερντογάν όλη την ημέρα. Κοίταξε πρώτα τον εαυτό σου και που πηγαίνεις και μετά κοίτα εμάς. Είπα στην Καισάρεια χθες, ότι ο αυτός [ο Μακρόν] είναι περιστατικό και ότι πρέπει πραγματικά να εξεταστεί [ιατρικά]», είπε σε προσβλητικό ύφος.

Στη νέα αυτή προσβολή απάντησε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Υβ Λε Ντριάν. «Μετά από από την παντελή απουσία οποιασδήποτε επίσημης καταδίκης ή έκφρασης συμπαράστασης από τις τουρκικές αρχές για την τρομοκρατική επίθεση στο Conflans Sainte-Honorine, τις τελευταίες ημέρες ήρθε να προστεθεί μια συκοφαντική και γεμάτη μίσος προπαγάνδα κατά της Γαλλίας, η οποία αποτελεί ομολογία μιας προσπάθειας να προκαλέσει μίσος εναντίον μας και εντός μας».

Απαράδεκτα χαρακτήρισε με τη σειρά του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική τα λόγια του Ερντογάν για τον Γάλλο πρόεδρο. «Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την επικίνδυνη αντιπαράθεση» τονίζει ο Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας ότι «τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιέχουν μια πραγματική προσφορά για την επανέναρξη της σχέσης μας, αλλά απαιτείται η πολιτική βούληση των τουρκικών αρχών σε αυτήν τη θετική ατζέντα. Διαφορετικά, η Τουρκία θα είναι ακόμη πιο απομονωμένη».

Κλείσιμο
France calls on Arab countries to stop boycott of French products


Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επίσης απομακρύνθηκε από τη μέχρι τώρα στάση του έναντι της Άγκυρας. Σε ανάρτησή του στο τουίτερ γράφει: «Αντί για θετική ατζέντα, η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο και τώρα τις προσβολές. Είναι απαράδεκτο. Σεβασμό προς την Ευρώπη και στα κράτη μέλη της».

Την πλήρη υποστήριξή του στον πρόεδρο Μακρόν εξέφρασε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στα αγγλικά, στο twitter γράφοντας τα εξής:

“Οι προσωπικές προσβολές κατά του Προέδρου Μακρόν και η ρητορική μίσους που στοχεύει τη Γαλλία από την τουρκική ηγεσία είναι απαράδεκτη, τροφοδοτεί το θρησκευτικό μίσος και υπονομεύει την ειρηνική συνύπαρξη” Πλήρης υποστήριξη και αλληλεγγύη προς@EmmanuelMacron και τον γαλλικό λαό, που εξακολουθεί να θρηνεί μετά από ένα στυγερό έγκλημα”.



Η μετωπική επίθεση του Ερντογάν εναντίον του Γάλλου προέδρου υποχρεώνει ακόμα και όσους εργάστηκαν για να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, επιλέγοντας να την ρίξουν στα μαλακά, να αναδιπλωθούν. Η Γαλλία έχει άλλο ειδικό βάρος στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια ακόμα και στο Βερολίνο. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την στάση που η γερμανική διπλωματία θα τηρήσει το επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι όλα δείχνουν πως η ρητορική σύγκρουση μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας θα συνεχιστεί και πιθανόν θα κλιμακωθεί.

Πάντως, η κυβέρνηση Μακρόν φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει δυναμικά στον δρόμο που άνοιξε με την ανάρτηση στα δημόσια κτήρια αφισών με τα σκίτσα του Charlie Hebdo. Αναμένεται, λοιπόν, τις επόμενες ημέρες να ληφθούν δραστικά μέτρα και να κατατεθούν νομοσχέδια με σκοπό την καταστολή του ακραίου ισλαμικού φονταμενταλισμού.

Η επιλογή του προέδρου Μακρόν υπαγορεύεται από το γεγονός ότι η γαλλική κοινή γνώμη έχει φτάσει στα όριά της, γεγονός που έχει φουσκώσει και τα εκλογικά πανιά της Μαρίν Λεπέν. Πέρα, όμως, από τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες της Γαλλίας, η εκστρατεία κατά του ακραίου ισλαμικού φονταμενταλισμού κατά κάποιον τρόπο σπάει ένα ταμπού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τροφοδοτώντας μία αντίστοιχη πολιτική δυναμική.

Ακόμα και κυβερνήσεις, που δεν τολμούσαν να λάβουν δραστικά μέτρα, επειδή ήταν δέσμιες της «πολιτικής ορθότητας», είναι πολύ πιθανόν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, να ακολουθήσουν τον δρόμο του Μακρόν. Κι αν δεν τον ακολουθήσουν θα βρεθούν υπό την πίεση της κοινής γνώμης. Εξαίρεση δεν αναμένεται να αποτελέσει ούτε η Γερμανία ως χώρα, ούτε προσωπικά η καγκελάριος Μέρκελ.


Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Τέταρτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε στη Βουλή

ΗΠΑ-Εκλογές 2020: Έχουν ήδη ψηφίσει 59 εκατομμύρια Αμερικανοί


Σε αναστολή αστυνομικός επειδή είπε «Τραμπ 2020» από τα μεγάφωνα του περιπολικού! (βίντεο)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης