ΣΥΡΙΖΑ: Εκεχειρία με αναδίπλωση Τσίπρα στο Πολιτικό Συμβούλιο

ΣΥΡΙΖΑ: Εκεχειρία με αναδίπλωση Τσίπρα στο Πολιτικό Συμβούλιο

Γεροβασίλη και Τζανακόπουλος αναλαμβάνουν την επιβολή της τάξης

tsipras-koumoundourou-21-12-2019
Στη γνωστή του οδό των ισορροπιών -καίτοι εύθραυστων- βάδισε χθες για άλλη μια φορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, ρίχνοντας από την αρχική του εισήγηση κιόλας τους τόνους, μαζί με γέφυρες συνεννόησης με την άλλη πλευρά.

Η πολιτική χειρονομία Τσίπρα να τείνει χείρα φιλίας προς τους 53+ και την ιστορική ηγεσία, αμβλύνοντας προσώρας τις εσωκομματικές εντάσεις, συνοδεύτηκε από την τροποποίηση της αρχικής του πρότασης για την ανασύσταση της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος, η οποία προβλεπόταν να λειτουργήσει ως πειθαρχικό όργανο και με τετραμελή μάλιστα σύνθεση. Αντί αυτού επικράτησαν τελικά δεύτερες σκέψεις στα ηγετικά κλιμάκια, με αποτέλεσμα το ρόλο του κριτή της εσωκομματικής τάξης πραγμάτων να αναλάβουν οι δύο Γραμματείς της ΚΟ και του κόμματος αντίστοιχα, δηλαδή οι Όλγα Γεροβασίλη και Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Μολονότι όλες οι πλευρές περιγράφουν ως «πολύ καλό» το κλίμα της χθεσινής συνεδρίασης, η αναδίπλωση της ηγεσίας ως προς το αρχικά τετραμελές σχήμα (Ηλιόπουλος, Τζανακόπουλος, Γεροβασίλη, Θεοχαρόπουλος) απηχεί τις ενστάσεις των 53+ και άλλων, ιστορικών στελεχών, επιμένοντας πως οι παραδόσεις της Αριστεράς αντιβαίνουν «τη λογική των πειθαρχικών μέτρων και της προληπτικής λογοκρισίας». Στην τελική απόφαση του κ. Τσίπρα όμως φαίνεται πως βάρυναν ακόμη η αυξημένη ένταση ανάμεσα στα εσωκομματικά στρατόπεδα -η οποία αποτυπώθηκε και στην ανάρτηση της κ. Ζανέτ Τσίπρα-, οι αντιδράσεις από την μεταφορά «πρακτικών του ΠΑΣΟΚ» στην Αριστερά μέσα από τις διαδικασίες πειθαρχικού, αλλά και η ροπή σε ένα μοντέλο προσωποπαγούς κόμματος, για το οποίο μεγάλο μέρος των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται ανοίκεια και αμήχανα.

Υπό αυτό το πρίσμα, το δίδυμο Γερoβασίλη – Τζανακόπουλου αποτελεί τη σολομώντεια λύση για την επαναφορά στη γραμμή, όσων στο εξής θα αποκλίνουν, ρόλο που επιτελούν διαχρονικά, άλλωστε, οι Γραμματείς του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας. Με αυτά τα δεδομένα, την ικανοποίησή τους από τη χθεσινή εξέλιξη δεν κρύβουν τόσο οι «προεδρικοί», που θεωρούν ότι οριοθετήθηκαν θεσμικά οι τυχόν κυρώσεις για τους διαφωνούντες στο μέλλον, αλλά και η αριστερή μειοψηφία, αφού απέτρεψε μια πειθαρχικού τύπου δομή, στελεχωμένη και με πρόσωπα όχι κοινής αποδοχής στο σύνολό τους.

Πάσες Τσίπρα - Τσακαλώτου

Μοναδικό κρεσέντο στη χθεσινή συνεδρίαση υπήρξε η στιχομυθία που αντάλλαξαν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρώην «τσάρο» και πρόσωπο των ημερών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως ο πρώην υπουργός έσφαλε, όπως και η κ. Τζάκρη, μόνο που στην περίπτωση Τσακαλώτου, η παρέμβασή του ήταν άλλης πολιτικής βαρύτητας. Σηκώνοντας το γάντι, ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να αποδέχτηκε ότι ήταν λάθος ο τρόπος και η χρονική στιγμή της δήλωσής του, αλλά επισήμανε πως αυτή είχε αναδειχθεί ήδη από… κέντρα, πριν την αναδείξει η ΝΔ.

Χωρίς να επιμείνουν περισσότερο «κανονιστικά» σε αυτή τη φάση, τουλάχιστον τρία μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου «φωτογράφισαν» χθες (χωρίς να τον κατονομάσουν) και τη διπλή πλέον επαγγελματική ενασχόληση του Ευρωβουλευτή, του κόμματος, Αλέξη Γεωργούλη, ο οποίος παρουσιάζει στο εξής τηλεπαιχνίδι σε καθημερινή βάση.

Παρά τις εσωκομματικές ενστάσεις, ως συγκολλητική ουσία της εκεχειρίας αναδεικνύεται η «νέα συγκυρία», καθώς «οι οικονομικές και υγειονομικές εξελίξεις της τελευταίας περιόδου όπως και οι εξελίξεις στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής σηματοδοτούν το πέρασμα σε μια νέα συγκυρία» εκτίμησε χθες το ανώτατο κομματικό όργανο, στην πολιτική απόφασή του.

Επένδυση στη φθορά

Συγκεκριμένα, «η πανδημική και οικονομική κρίση βαθαίνουν εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης, ενώ στην εξωτερική πολιτική η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς σχέδιο και στρατηγική μειώνοντας κάθε μέρα που περνά τη διαπραγματευτική δύναμη της χώρας» επισημαίνει η Κουμουνδούρου, επενδύοντας στη «στρατηγική της φθοράς», παρόλο που «ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι η φθορά της κυβέρνησης και η διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια να πάρει προοδευτικό και αριστερό πρόσημο, το οποίο προϋποθέτει την δική μας πολιτική και κοινωνική εγρήγορση», όπως εξηγεί – πρώτη φορά τόσο αυτοκριτικά- β

Ενιαία έκφραση

Κλείσιμο
Με τον ΣΥΡΙΖΑ να επενδύει στο εξής στη «λαϊκή δυσαρέσκεια», η «φθορά της κυβέρνησης, η διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια και οι κοινωνικοί αγώνες που αναπτύσσονται αποτελούν επιπρόσθετους λόγους για να διαφυλάξουμε την ενιαία έκφραση και υποστήριξη των συλλογικών μας αποφάσεων» αναφέρεται σχετικά στο κείμενο της απόφασης, προειδοποιώντας και γραπτά τους θιασώτες της απόκλισης από την επίσημη κομματική γραμμή. Επιπλέον, «οι κοινοί κανόνες και οι σαφείς διαδικασίες αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις προς αυτό το σκοπό. Αυτό το πλαίσιο που ορίζουν οι συλλογικές μας αποφάσεις πρέπει να τηρείται από όλους/ες, ενώ τη σχετική ευθύνη για την εφαρμογή των σχετικών κανόνων αναλαμβάνουν ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής και η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» γνωστοποιεί στην απόφασή του το Πολιτικό Συμβούλιο.

Ζωτικός χώρος η εξωτερική πολιτική

Εκτός από τη χθεσινή συνεδρίαση, το Πολιτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη εβδομάδα έχοντας τα ελληνοτουρκικά και θέματα εξωτερικής πολιτικής στην ατζέντα, στα οποία η αξιωματική αντιπολίτευση διαβλέπει να διανοίγεται υπέρ της ζωτικός, αντιπολιτευτικός χώρος. Δράττοντας την ευκαιρία, η Κουμουνδούρου έκανε χθες λόγο για «εξαπάτηση στην εξωτερική πολιτική με αποκορύφωμα το εξευτελιστικό χθεσινό περιστατικό, όπου το Υπουργείο Εξωτερικών με μια πρωτοφανή στα χρονικά ενέργεια απάλειψε από την επίσημη ανακοίνωσή του τον προσδιορισμό ιστορική για την «Συμφωνία των Πρεσπών, από πλευράς της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «κρίσιμη» την μαζική παρουσία στο «αντιφασιστικό κίνημα και ιδιαίτερα στην κινητοποίηση της 7ης Οκτώβρη, ημέρα έκδοσης της απόφασης της δίκης της Χρυσής Αυγής».


Ειδήσεις σήμερα

Μπάιντεν: «Είσαι ο χειρότερος Προέδρος των ΗΠΑ» - Τραμπ: «Είσαι...χαζός»

Απολογείται σήμερα ο Ψινάκης για τη φωτιά στο Μάτι

Βελτιώνεται ο καιρός - Από την Παρασκευή ξεκινά το κύμα ζέστης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης