Ρωσία: Είμαστε υπέρ των 12 μιλίων και της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου σε στενότερες θάλασσες

Ρωσία: Είμαστε υπέρ των 12 μιλίων και της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου σε στενότερες θάλασσες

«Η ηγεσία της Ελληνικής Δημοκρατίας γνωρίζει καλά τη γνώμη της Ρωσίας σχετικά με αυτό το θέμα» αναφέρει η δήλωση της Μαρίας Ζαχάροβα, εκπροσώπου τύπου του υπουργείου Εξωτερικών

zacharova_sfd
Την επίσημη θέση της Μόσχας για τα χωρικά ύδατα εξέφρασε η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα, την οποία δημοσίευσε η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα στην επίσημη σελίδα της.

Η Ζαχάροβα υπενθυμίζει ότι η Ρωσία υπέγραψε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, το άρθρο 3 του οποίου προβλέπει ότι «κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίζει το εύρος των χωρικών του υδάτων έως όριο που δεν υπερβαίνει τα 12 ναυτικά μίλια».

Ωστόσο, αναφέρει η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου « σε ορισμένες περιπτώσεις, χώρες, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, καθορίζουν μια στενότερη χωρική θάλασσα», ενώ όταν μια χωρική θάλασσα πρέπει να οριοθετηθεί μεταξύ γειτονικών κρατών, αυτό το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Μάλιστα, η Ζαχάροβα αναφέρει ότι «η ηγεσία της Ελληνικής Δημοκρατίας γνωρίζει καλά τη γνώμη της Ρωσίας σχετικά με αυτό το θέμα».

Russia's Foreign Ministry Spokeswoman Maria Zakharova: Russia has signed the UN Convention on the Law of the Sea and...

Δημοσιεύτηκε από Russian Embassy in Greece στις Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου 2020
Κλείσιμο


Αναλυτικά, η Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε:

«Η Ρωσία υπέγραψε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και η θέση της βασίζεται σε διεθνή νομικά πρότυπα που περιλαμβάνονται σε αυτό το έγγραφο. Συγκεκριμένα, το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίζει το εύρος των χωρικών του υδάτων έως όριο που δεν υπερβαίνει τα 12 ναυτικά μίλια, μετρούμενο από γραμμές βάσης που καθορίζονται σύμφωνα με την παρούσα σύμβαση.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, χώρες, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, καθορίζουν μια στενότερη χωρική θάλασσα. Προχωρούμε με την υπόθεση ότι σε αυτό το ζήτημα τα κράτη καθοδηγούνται από την κοινή λογική και λαμβάνουν υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες μιας περιοχής. Σε περιπτώσεις όπου μια χωρική θάλασσα πρέπει να οριοθετηθεί μεταξύ γειτονικών κρατών, αυτό το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η ηγεσία της Ελληνικής Δημοκρατίας γνωρίζει καλά τη γνώμη της Ρωσίας σχετικά με αυτό το θέμα. Όταν πρόκειται για καταστάσεις όπου επηρεάζονται άμεσα τα ρωσικά συμφέροντα, θα το αντιμετωπίσουμε κατά περίπτωση. Μέχρι στιγμής όμως, δεν βλέπουμε να υπάρχει λόγος για αυτό».

Ειδήσεις σήμερα:

Νέες πολεμικές απειλές Ερντογάν: Αν δεν το καταλάβουν πολιτικά, θα το βιώσουν στο πεδίο της μάχης

Εθελοντικές αιμοδοσίες στον Δήμο Αθηναίων από 7 έως 24 Σεπτεμβρίου


Επίσκεψη Κικίλια στο «Σωτηρία» για επίβλεψη του έργου κατασκευής 50 κλινών ΜΕΘ  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης