Ελληνοτουρκικά: Παρατείνεται η NAVTEX για το Oruc Reis μέχρι 1η Σεπτεμβρίου

Ελληνοτουρκικά: Παρατείνεται η NAVTEX για το Oruc Reis μέχρι 1η Σεπτεμβρίου

Σε νέα περιοχή θα διεξαχθούν οι έρευνες της νέας NAVTEX, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας - Απάντησε με αντι-NAVTEX η Αθήνα - Ελληνικές διπλωματικές πηγές: «Για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται ποιος επιθυμεί την αποκλιμάκωση και ποιος όχι, ποιος καλεί προσχηματικά σε διάλογο και ποιος τον εννοεί πραγματικά»

navtex_main
Νέα παράταση στον πλου του Oruc Reis, έδωσαν οι Τούρκοι με την έκδοση νέας NAVTEX, φτάνοντας την τουρκική προκλητικότητα στα άκρα, την ώρα που τα ελληνοτουρκικά κρέμονται από μια κλωστή.

Η πρώτη NAVTEX που εξέδωσαν οι Τούρκοι έληγε τα μεσάνυχτα της Κυριακής, η οποία πήρε παράταση μέχρι σήμερα. Λίγο πριν εκπνεύσει, λοιπόν, η πρώτη παράταση, οι Τούρκοι εκδίδουν και πάλι NAVTEX μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, δεσμεύοντας αυτή τη φορά διαφορετική περιοχή, η οποία όμως περιλαμβάνει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας τη νέα παράνομη τουρκική Navtex, υπογράμμιζαν: «Για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται ποιος επιθυμεί την αποκλιμάκωση και ποιος όχι. Ποιος καλεί προσχηματικά σε διάλογο και ποιος τον εννοεί πραγματικά».

Οι συντεταγμένες που έχουν δώσει για τη νέα NAVTEX:

SEYHİDDA DENİZCİLERE BİLDİRİ NUMARASI : 1085/20 (Antalya) (Yayınlanma: 27-08-2020 13:34)

SEYHİDDA DENİZCİLERE BİLDİRİ NUMARASI : 1085/20
AKDENİZ

1.SİSMİK ÇALIŞMALAR, R/V ORUÇ REİS, ATAMAN VE CENGİZHAN İSİMLİ GEMİLER İLE 27 AĞU-01 EYL 20 TARİHLERİ ARASINDA AŞAĞIDAKİ SAHADA YAPILACAKTIR.
33 55.00 K – 027 59.77 D
34 12.28 K – 028 00.12 D
35 12.12 K – 030 22.15 D
34 58.25 K – 030 31.50 D
34 18.58 K – 028 55.57 D
6 DENİZ MİLİ AÇIK GEÇİLMESİ.
2. BU BİLDİRİ 01 EYL 20 SAAT 2059Z’DA YÜRÜRLÜLÜKTEN KALDIRILACAKTIR.

Δείτε σε χάρτη την περιοχή που δέσμευσε η Τουρκία με τη νέα NAVTEX:
xartis

Παράλληλα, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu έδωσε στη δημοσιότητα νέο βίντεο στο οποίο φαίνεται το Oruc Reis συνοδευόμενο από τον τουρκικό στολίσκο να πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο, με το πρακτορείο να σχολιάζει ότι «συνεχίζει την πορεία του»
Κλείσιμο

Απάντησε με αντι-NAVTEX η Αθήνα

Με μια νέα NAVTEX που εκδόθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, η Αθήνα ακυρώει αυτή που είχαν εκδώσει από το πρωί της Πέμπτης οι Τούρκοι, διά της οποία παρατείνεται η παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis έως την 1η Σεπτεμβρίου.

Η έκδοση της αντι-Navtex συνιστά πάγια τακτική που εφαρμόζεται, όταν η τουρκική πλευρά προβαίνει σε τέτοιου είδους κινήσεις.

Ειδικότερα, με αναγγελία που εξέδωσε ο σταθμός Ηρακλείου της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού σημειώνεται από τη μία πως η τουρκική Navtex έχει εκδοθεί σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας (σε περιοχή που έχουν αρμοδιότητα οι σταθμοί της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας) και από την άλλη πως αναφέρεται σε παράνομη και μη εγκεκριμένη δραστηριότητα που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Και για ακόμη μία φορά καλεί τους ναυτιλλομένους να αγνοήσουν την τουρκική Navtex.

Το κείμενο της ελληνικής αντι-Navtex στα αγγλικά όπως εκδόθηκε από το σταθμό Ηρακλείου

ZCZC HA79
271150 AUG 20
IRAKLEIO STATION NAVWARN 502/20
SOUTHEAST CRETAN SEA
1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA54-1085/20 IN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE GREEK CONTINENTAL SHELF. IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX MESSAGE NUMBER FA54-1085/20.
3. CANCEL THIS MESSAGE 012059 UTC SEP 20. NNNN

Το Συμβούλιο της Ευρώπης συζητά κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία 

Το πρώτο δύσκολο τεστ για τη στάση των Ευρωπαίων που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τις επόμενες τουρκικές κινήσεις είναι το διήμερο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που ξεκινά σήμερα στο Βερολίνο. Σε αυτό θα συζητηθεί διεξοδικά η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και η παρατηρούμενη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εκτροπή της σε κράτος ταραξία όλων των γειτόνων της που αρνούνται να καταστούν δορυφόροι της Άγκυρας.

Ο Νίκος Δένδιας αναλαμβάνει την πολύ δύσκολη προσπάθεια να μετακινήσει τις ευρωπαϊκές χώρες που παραμένουν απαθείς μπροστά στην τουρκική επιθετικότητα, προειδοποιώντας ότι μόνο η συντονισμένη αποτροπή σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο μπορούν να οδηγήσουν τον Ερντογάν να επανεξετάσει την στάση του. Υπ' αυτή την έννοια, η συμφωνία για προετοιμασία κυρώσεων που θα πλήξουν την τουρκική οικονομία, είναι ίσως το μοναδικό βήμα που τρομάζει και μπορεί να αλλάξει τους σχεδιασμούς Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ προσανατολίζονται στην υιοθέτηση μιας λίστας κυρώσεων που θα «δαγκώνει» πιο πολύ σε σχέση με όσα μέτρα έχουν ληφθεί μέχρι τώρα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ληφθεί απόφαση για επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων και θα ανατεθεί στις υπηρεσίες της Κομισιόν να συντάξουν τον κατάλογο. Στη συνέχεια η λίστα αυτή θα πάει προς έγκριση στους Ευρωπαίους ηγέτες στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στην Ειδικη Σύνοδο για την Αν. Μεσόγειο.  Υπάρχει πάντως σκεπτικισμός μήπως οι πιο σκληρές κυρώσεις οδηγήσουν τον Ερντογάν σε εκτροχιασμό...

Η συζήτηση για Τουρκία έχει προγραμματιστεί για απόψε στις 18:00 ώρα Ελλάδος με διάρκεια έως τις 20:15. Θα ακολουθήσει το δείπνο των 27, όπου και εκεί αναμένεται να συνεχιστεί η συζήτηση για το θέμα. Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θα ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή.

Ειδήσεις σήμερα: 

Η Ευρώπη έτοιμη για πιο σκληρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας

NAVTEX από Τουρκία για ασκήσεις ανατολικά της Κύπρου: Τι λέει για Oruc Reis

Το Oruc Reis θα συνεχίσει προς Καστελόριζο - «Casus belli» η επέκταση των χωρικών υδάτων, λέει η Yeni Safak
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης