Πομπέο: Ισχυρή η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας - Άμεση ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Πομπέο: Ισχυρή η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας - Άμεση ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο

«Η Τουρκία στρατιωτικοποιεί την κατάσταση, είναι η μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας - Πλήρης η αλληλεγγύη των Ευρωπαίων σε Ελλάδα και Κύπρο στο έκτακτο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ - Μπορέλ: Απόλυτη αλληλεγγύη σε Ελλάδα - Κύπρο, η Τουρκία να προχωρήσει άμεσα σε αποκλιμάκωση

dendias-pompeo23
Η επείγουσα ανάγκη για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια στη Βιέννη, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και προστίθεται: οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης την ισχυρή διμερή σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας.

Στην ανάγκη αποκλιμάκωσης αναφέρθηκε και ο  Μάικ Πομπέο,  που σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση τόνισε ότι η σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας είναι ισχυρή και αναφέρθηκε στην ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης.


H δήλωση Πομπέο όπως την μετέδωσε δημοσιογράφος του CNN:



«Η σαφής τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία» είπε  από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του.

«Του ανέπτυξα την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία κλιμακώνει την κατάσταση και επιδιώκει την δημιουργία τετελεσμένων. Εκθέτει έτσι με τον πιο προφανή τρόπο την έλλειψη επιχειρημάτων. Η Τουρκία είναι η μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης» πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.




Κλείσιμο
«Συζητήσαμε για την εταιρική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική παραβατικότητα» ανακοίνωσε ο κ. Δένδιας μέσω twitter.



Σύμφωνα με το Reuters ο  Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αποφυγή της σύγκρουσης.

Ωστόσο, διεμήνυσε ότι προϋπόθεση για την αποκλιμάκωση της κρίσης είναι η αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την υφαλοκρηπίδα.

Παράλληλα, κατηγόρησε την Τουρκία ότι «στρατιωτικοποιεί την κατάσταση και είναι μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης». «Ο κατάλογος των κυρώσεων που έχουμε ζητήσει από την ΕΕ θα είναι ένα εργαλείο στα χέρια μας. Η Ελλάδα επιλύει τα όποια ζητήματα βάσει του διαλόγου», πρόσθεσε.

Δήλωση Ν. Δένδια


Αναλυτικά, ο κ. Δένδιας δήλωσε:

Η σημερινή ημέρα υπήρξε ιδιαίτερα πυκνή και παραγωγική. Συναντήθηκα πριν από λίγη ώρα με τον Αμερικανό συνάδελφό μου, τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Mike Pompeo. Η σαφής τοποθέτηση του State Department δεν επιτρέπει την παραμικρή παρερμηνεία. Είχα, λοιπόν, την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω για αυτή την σαφή θέση του Υπουργείου του και της αμερικανικής πλευράς.

Του ανέπτυξα την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Ως γνωστόν, η Τουρκία κλιμακώνει την παραβατική της συμπεριφορά. Επιδιώκει έτσι την επιβολή τετελεσμένων. Η Τουρκία στρατιωτικοποιεί την κατάσταση, εκθέτει με τον πιο προφανή τρόπο την έλλειψη νομικών επιχειρημάτων από την πλευρά της.

Τόνισα στον κ. Pompeo, όπως και στους Ευρωπαίους συνομιλητές μου, ότι η Τουρκία είναι η μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι οφείλει να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αυτό είναι απαρέγκλιτη προϋπόθεση ώστε να μπορέσουμε να έχουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης. Αυτή τη θέση άλλωστε συμμερίζονται όλοι οι συνομιλητές μου και η θέση αυτή επιβεβαιώθηκε από το σημερινό έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών.

Θέλω να πω ότι είμαι ικανοποιημένος από την καταδίκη της παράνομης τουρκικής συμπεριφοράς, είμαι ικανοποιημένος από τη συμπαράσταση που εξέφρασαν και πάλι οι εταίροι μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο κατάλογος κυρώσεων που έχουμε ζητήσει από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταρτίζεται. Θα αποτελέσει αντικείμενο της προσεχούς συζήτησής μας στο Βερολίνο στο τέλος του μήνα. Στόχος μας είναι να υπάρχει ένα έτοιμο εργαλείο στα χέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν χρειαστεί. Ένα εργαλείο που θα ωθήσει την Τουρκία να επανέλθει στο δρόμο της νομιμότητας και του Διεθνούς Δικαίου. Θέλω να πω ότι οι προσχηματικές εκκλήσεις της τουρκικής ηγεσίας για διάλογο καταρρίπτονται συνεχώς από τις απροκάλυπτες απειλές που πάντα τις συνοδεύουν.

Στο Συμβούλιο παρουσίασα με στοιχεία την ακριβή εικόνα της επιχειρησιακής κατάστασης στην περιοχή. Ώστε να διαπιστώσουν οι φίλοι και εταίροι μας τι αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Η Ελλάδα είναι μία χώρα φιλειρηνική. Επιλύει τα όποια ζητήματα μέσω του διαλόγου και με βάση το διεθνές δίκαιο. Οι πρόσφατες συμφωνίες με την Ιταλία και με την Αίγυπτο το αποδεικνύουν.

Παραμένουμε ανοιχτοί σε διάλογο και με την Τουρκία. Βεβαίως, όμως, όχι υπό το κράτος πίεσης και εκβιασμού. Διάλογος διεξάγεται υπό τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Και επί της μόνης πραγματικής μεταξύ μας διαφοράς. Όχι επί παντός του επιστητού.

Θέλω τέλος να ευχαριστήσω από εδώ από τη Βιέννη θερμά, ολόθερμα πρέπει να πω, το συνάδελφό μου, Αυστριακό Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Alexander Schallenberg. Βρήκα στη Βιέννη ευήκοον ους για τις ελληνικές απόψεις. Η άποψή μας εκφράστηκε με τον πιο καθαρό τρόπο και από την Αυστρία κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών που μόλις τελείωσε.

Πλήρης αλληλεγγύη από την ΕΕ

Την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα διατύπωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο έκτακτο συμβούλιο ευρωπαϊκών υποθέσεων της Παρασκευής.

Η ελληνική πλευρά είχε ανακοινώσει από την Πέμπτη ότι θα παρουσίαζε τα πραγματικά δεδομένα για όσα συνέβησαν τα προηγούμενα 24ωρα στην περιοχή που έχει δεσμεύσει παρανόμως η Τουρκία με NAVTEX.

Εκτενέστερη συζήτηση, σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη κράτους - μέλους της ΕΕ για το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο θα γίνει στην άτυπη μεν αλλά με διάσταση μίνι- συνόδου κορυφής σύνοδο του Γκίμνιχ.

Στην ίδια σύνοδο, κατά την ίδια πηγή, θα παρουσιαστεί στους αρμόδιους υπουργούς η λίστα με τις πιθανές κυρώσεις είτε κατά προσώπων είτε κατά της ίδιας της Τουρκίας.

Το Άτυπο Συμβούλιο του Γκίμνιχ, το οποίο έλαβε χώρα για πρώτη φορά το 1974 στο ομώνυμο κάστρο στη Βόρεια Ρηνανία – Βεφστφαλία, διεξάγεται κάθε έξι μήνες από το κράτος - μέλος της ΕΕ που ασκεί την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και παρευρίσκονται οι αρμόδιοι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, χωρίς συμβούλους και βοηθούς, με σκοπό ο διάλογος ανάμεσα στους "27" να είναι άμεσος και πιο ειλικρινής, ώστε να ληφθούν οι απαραίτητες και δύσκολες αποφάσεις.

Το επόμενο Άτυπο Συμβούλιο του Γκίμνιχ αναμένεται να λάβει χώρα το διήμερο 27 - 28 Αυγούστου.

Αναφορικά με την κατάσταση στη Λευκορωσία, οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 κρατών – μελών της ΕΕ φαίνεται να βρίσκονται πολύ κοντά σε μια κοινή θέση.

H τηλεδιάσκεψη των «27» ολοκληρώθηκε μετά από 4,5 ώρες και το θέμα που τέθηκε πρώτο ήταν αυτό της τουρκικής παραβατικότητας με τη σύζητηση επ' αυτού να διαρκεί περίπου μια ώρα.

Μπορέλ: Απόλυτη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο, η Τουρκία να προχωρήσει άμεσα σε αποκλιμάκωση

«Απόλυτη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ και προσθέτει: «Καλούμε την Τουρκία να προχωρήσει άμεσα σε αποκλιμάκωση και να επιστρέψει στο διάλογο».



Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο: Απίστευτο περιστατικό στο Αντίρριο - Παρασύρθηκε από ρεύματα και τον έσωσε το ferry boat

Μοντέλο Πόρου σε Πάρο και Αντίπαρο - Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους για τα μέτρα

Με μάσκα και αποστάσεις ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης