Μια ανάσα από θερμό επεισόδιο από σύγκρουση της τουρκικής φρεγάτας Κεμάλ Ρέις με τη φρεγάτα Λήμνος

Μια ανάσα από θερμό επεισόδιο από σύγκρουση της τουρκικής φρεγάτας Κεμάλ Ρέις με τη φρεγάτα Λήμνος

Η ατζαμοσύνη του κυβερνήτη της τουρκικής φρεγάτας και η επακούμβηση με την ελληνική φρεγάτα - Πώς σημειώθηκε το περιστατικό - Τι σχεδιάζει η ελληνική πλευρά - Τι θα πει ο Νίκος Δένδιας στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ

fregata-limnos
Μια ανάσα από την πρόκληση θερμού επεισοδίου έφτασαν τις πρωινές ώρες της Τετάρτης η Ελλάδα και η Τουρκία όταν μια τουρκική φρεγάτα που συνόδευε το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis προσέκρουσε σε ελληνική φρεγάτα που παρακολουθούσε τις κινήσεις του τουρκικού στολίσκου σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
 
Η ελληνική φρεγάτα Λήμνος παρακολουθούσε το Oruc Reis από ασφαλή απόσταση. Η φρεγάτα Κεμάλ Ρέις, ένα από τα τουρκικά πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το τουρκικό ερευνητικό, βρέθηκε κοντά στην ελληνική φρεγάτα, θεωρώντας ότι το ελληνικό πολεμικό πλοίο σχεδιάζει να παρεμποδίσει τον πλου του Oruc Reis.
 
Ο κυβερνήτης της ελληνικής φρεγάτας Λήμνος αντιπλοίαρχος Ιωάννης Σαλιάρης ακολουθούσε σταθερή πορεία και συνέχιζε τον πλου για την παρακολούθηση του τουρκικού ερευνητικού χωρίς να αλλάξει κατεύθυνση. Η τουρκική φρεγάτα Κεμάλ Ρέις συνέχισε να προσεγγίζει το ελληνικό πολεμικό. Όταν απείχε περίπου 450 γιάρδες από το ελληνικό πολεμικό, ο κυβερνήτης της τουρκικής φρεγάτας που είχε την Λήμνο στα δεξιά του - άρα σύμφωνα με τους κανόνες της διεθνούς ναυσιπλοϊας έπρεπε να παραχωρήσει προτεραιότητα στην ελληνική φρεγάτα- άλλαξε πορεία. Το αποτέλεσμα ήταν η ελληνική φρεγάτα με το πρωραίο τμήμα να συγκρουστεί με το πίσω μέρος της τουρκικής φρεγάτας.
 
Κλείσιμο
Η επακούμβηση δεν προκάλεσε ζημιές στο Λήμνος, αντιθέτως το Κεμάλ Ρέις υπέστη τρύπα στο πρυμναίο τμήμα.
 
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν θέλησε να δώσει έκταση στο περιστατικό. Το protothema.gr παρ' ότι γνώριζε από την πρώτη στιγμή τις λεπτομέρειες της υπόθεσης για την επακούμβηση των δύο φρεγατών και τις ζημίες στο τουρκικό πολεμικό, για λόγους εθνικής ασφάλειας επέλεξε να μην δημοσιοποιήσει το επεισόδιο.

Λίγες ώρες μετά το παρ' ολίγον θερμό επεισόδιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ευθεία αναφορά στον κίνδυνο ατυχήματος και κλιμάκωσης της κρίσης. «Ας το γνωρίζουν όλοι» τόνιζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επισήμανε: «Ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί, όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση. Και την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα την έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές».
 
Την Πέμπτη, ο Τούρκος πρόεδρος υπαινίχθηκε ότι η επακούμβηση ήταν επιλογή της Άγκυρας για να τρομοκρατήσει την Αθήνα. «Είπαμε, μην τυχόν επιτεθείτε στο oruc Reis αλλιώς θα πληρώσετε βαρύ τίμημα. Και έλαβαν την πρώτη απάντηση» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν ισχυριζόμενος εμμέσως ότι ήταν η ελληνική φρεγάτα που υπέστη ζημιές από την πρόσκρουση. Παραλλήλως, τουρκικές ιστοσελίδες αναφέρονταν ονομαστικά στη φρεγάτα Λήμνος υποστηρίζοντας ότι ηταν η ελληνική φρεγάτα που είχε αβαρίες ως αποτέλεσμα της επακούμβησης.
 
Ωστόσο, οι φωτογραφίες από την συμμετοχή της φρεγάτας Λήμνος στην ελληνογαλλική αεροναυτική άσκηση που διεξήχθη την Πέμπτη 13 Αυγούστου νότια του Καστελόριζου είναι αδιάψευστος μάρτυρας ότι το ελληνικό πολεμικό πλοίο δεν υπέστη ζημίες από την σύγκρουση με το τουρκικό πολεμικό Κεμάλ Ρέις.


fregata_limnos
 
Ο Δένδιας ενημέρωσε τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ
 
O Νίκος Δένδιας στο πλαίσιο της συνεδρίασης του συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ενημέρωσε τους 26 ομολόγους του για όλες τις πτυχές της τουρκικής επιθετικότητας αλλά και για το περιστατικό της σύγκρουσης των δύο φρεγατών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά έχει στην κατοχή της και οπτικοακουστικό υλικό το οποίο επιβεβαιώνει ότι το ελληνικό πολεμικό Λήμνος δεν είχε ζημίες, αντιθέτως η τουρκική φρεγάτα Κεμάλ Ρέις είχε σοβαρές ζημίες στην πρύμνη της λόγω της επακούμβησης.

ΥΓ: Η είδηση αυτή είναι γνωστή από την Τετάρτη το πρωί αλλά το protothema.gr (όπως και πολλά άλλα υπεύθυνα media της χώρας) επέλεξε για λόγους εθνικής ασφαλείας να μην την δημοσιοποιήσει, αφήνοντας την πρωτοβουλία χειρισμών στις αρμόδιες αρχές, λόγω της κρισιμότητας των στιγμών. Η διευκρίνιση αυτή κρίνεται απαραίτητη, γιατί μας ρωτούν από προχθές οι αναγνώστες μας όταν έγινε γνωστό το συμβάν στα social media.

Η ελληνική φρεγάτα «Λήμνος»

fregata-limnos


Η τουρκική φρεγάτα F-247 «Kemal Reis»

toyrkiki-fregata


Ειδήσεις σήμερα:

Κι άλλη πρόκληση από Ερντογάν: «Δεν θα αφήσουμε καμία επίθεση σε πλοίο μας αναπάντητη»

Σε ύφεση η φωτιά στα Χανιά

Νέα μέτρα σήμερα - Μοντέλο Πόρου σε Σπέτσες, Πάρο, Αντίπαρο, όριο 50 ατόμων στις συγκεντρώσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης