Δένδιας: Άμεσα στη Βουλή η συμφωνία με την Αίγυπτο - Καλούμε την Τουρκία να μην αποχωρήσει από το διάλογο

Δένδιας: Άμεσα στη Βουλή η συμφωνία με την Αίγυπτο - Καλούμε την Τουρκία να μην αποχωρήσει από το διάλογο

«Δεν ήξερα ότι θα υπέγραφα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών αποκαλύπτοντας το δραματικό παρασκήνιο πριν τις υπογραφές στο Κάιρο - Εθνικά συμφέρουσα η συμφωνία, τα κόμματα θα ενημερωθούν αναλυτικά, είπε - Τηλεφώνημα Πομπέο στον Σούκρι την ώρα των υπογραφών

dendias-aoz-arthro
Η κύρωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο από τη βουλή αλλά και η αναλυτική ενημέρωση των κομμάτων για το περιεχόμενό της είναι τα επόμενα βήματα μετά τη χθεσινή υπογραφή στο Κάιρο. Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, η «λυσσώδης αντίδραση» της Τουρκίας δείχνει ότι η συμφωνία που υπεγράφη χθες υπηρετεί τα εθνική συμφέροντα της Ελλάδα και μάλιστα κάλεσε τη γειτονική χώρα να αλλάξει στάση και να μην αποχωρήσει από τις διερευνητικές επαφές με τη χώρα μας. Παράλληλα, ο κ. Δένδιας αποκάλυψε το δραματικό παρασκήνιο κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο πριν από την υπογραφή στο Κάιρο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όταν μπήκε στο αεροπλάνο για την πρωτεύουσα της Αιγύπτου δεν ήταν βέβαιος- «δεν ήξερε» ότι θα έπεφταν οι υπογραφές. 


Δένδιας ΣΚΑΙ

«Δεν ήξερα ότι θα υπογράφαμε, υπήρξαν τέσσερις συνομιλίες, η τελευταία στη μία παρά τέταρτο το βράδυ της Τετάρτης προς την Πέμπτη», αποκάλυψε ο κ.Δένδιας και πρόσθεσε: «Υπήρξε και σύσκεψη με τον κ. Μητσοτάκη στις 6.30 το απόγευμα της Τετάρτης. Είναι μεγάλη επιτυχία. Επελέγη η τμηματική οριοθέτηση, σ' αυτή τη συγκυρία εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Είναι προϊόν πολλής προεργασίας η συμφωνία, σενάριο συνέχισης με την Αίγυπτο για επιπλέον οριοθέτηση, πρόβλεψη για διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη, ακόμη και με την Τουρκία. Εξυπηρετεί πλήρως το εθνικό συμφέρον. Το σύνολο της κοινωνίας την αντιμετώπισε έτσι».

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις, ο υπουργός Εξωτερικών είπε: 

Ποιά είναι η επήρρεια των νησιών μετά τη συμωνία:  Η αντιπολίτευση θα πάρει πλήρη γνώση. Τον φάκελο με τα έγγραφα θα τον αποστείλω στα κόμματα και θα συναντηθώ με τους εκπροσώπους των κομμάτων. Η αντίληψη της χώρας ήταν γνωστή. Εχω απόλυτη γνώση του φακέλου των διαπραγματεύσεων των προηγούμενων γύρων. Η συμφωνία που κατακήξαμε είναι μια συμφέρουσα εθνική συμφωνία. Η συμφωνία περιέχει επακριβώς το ορθό ποσοστό επήρειας που περιλαμβάνει το διεθνές δίκαιο. Είναι μια συμφωνία δίκαιη και νόμιμη. Αυτό είναι το σημαντικό και καταδεικνύει πόσο παράνομο και εξωπραγματικό ήταν το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Βρισκόμαστε μπροστά σε ενδεχόμενο προσφυγής σε εθνική διαιτησία: Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τις θέσεις μας σε οποιοδήποτε διεθνές όργανο. Είναι δύσκολο να αντιπαραβάλλεις νόμιμη συμφωνία με ανύπαρκτο νομικό κατασκεύασμα. Δεν υπάρχει καμία χώρα που να υποστηρίζει αυτό που λέει η Τουρκία. Είναι η απόλυτη μειοψηφία του ενός. Η διαπραγμάτευση με την Τουρκία μόνο υπό όρους διεθνούς δικαίου. Βλέπετε τη λυσσώδη αντίδραση της Τουρκίας, αν ήταν αλλιώς τα πράγματα δεν θα αντιδρούσε έτσι.

Εχετε πληροφορία ότι η Τουρκία θα αποχωρήσει από τις διερευνητικές επαφές: Υπάρχει αυτή η πρόθεση, ελπίζω η Τουρκία να αλλάξει θέση. Η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο για θαλάσσιες ζώνες και υφαλοκρηπίδα. Με αφήνει έκπληκτο η αποχώρηση της Τουρκίας, πιστεύω ότι θα επανέλθει.

Επόμενο βήμα η επικύρωση από τα κοινοβούλια: Η Αίγυπτος έχει εκλογές, θα καθυστερήσει κάποιο δίμηνο, θα παρακαλέσω στο ελληνικό κοινοβούλιο τον κ.Τασούλα να δώσει προτεταιότητα. Ακολουθεί, κατάθεση στα Ηνωμένα Εθνη.

Για τις αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών σχολίασε: Οι αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς είναι υπό το κράτος έκπληξης. Μια νόμιμη συμφωνία που συμβάλλει στην ειρήνη στην περιοχή δεν μπορεί να προκαλεί τέτοιες 3  αντιδράσεις, η Τουρκία επιλέγει το ρόλο του ταραχοποιού. Θα της έλεγα να διαβάσει την ανακοίνωση του στέητ ντιπάρτμεντ. Την ώρα της υπογραφής τηλεφώνησε και ο αμερικανός ΥΠΕΞ, ο κ. Πομπέο. Ηταν ενήμερη η αμερικανική πλευρά. Μίλησε ο κ.Σούκρι, εγώ ήμουν φιλοξενούμενος, η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τα καλύπτει όλα.

Δημιουργεί πρόβλημα η μερική οριοθέτηση;  Η μερική οριοθέτηση δεν δυσκολεύει καθόλου μελλοντική οριοθέτηση με την Κύπρο, επιλύει ένα πρόβλημα σε μια περιοχή και συνεχίζεται η συζήτηση προς το μέλλον. Εχουμε όλα τα στοιχεία ότι το εξαιρετικό παράδειγμα που έχουμε με την Ιταλία και την Αίγυπτο, θα έχει συνέχεια. Ως προς την Αλβανία υπάρχουν νομικά ζητήματα εσωτερικά δικά τους. Είναι γειτονική χώρα, θέλουμε να λυθούν τα ζητήματα. Καταλήξαμε στη συμφωνία χθες μετά από προσπάθειες πολλών ετών και πολλών κυβερνήσεων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει την ευθύνη αυτής της συμφωνίας. Παρακαλώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης για υπεύθυνη στάση. Βρισκόμαστε σε επικίνδυνη φάση. Να μην παριστάνουν δημοσίως ότι δεν γνωρίζουν πράγματα που τα γνωρίζουν. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς εδώ και μία εβδομάδα και για αυτό το θέμα. Ενημερώνουμε και δεχόμαστε συμβουλές και υποδείξεις των άλλων κομμάτων.

Η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα και αυτό είναι διαχρονικά υποχρέωση κάθε κυβέρνησης.

Ειδήσεις σήμερα:

Αχαρνές: 40χρονος που εξαπατούσε ηλικιωμένους - Είχε αποκομίσει πάνω από 130.000 ευρώ

Συνεχίζεται η κίνηση στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας - Γέμισε ασβέστη ο δρόμος από φορτηγό

Ξεσήκωσε το Twitter η Όπρα Γουίνφρεϊ με τις δηλώσεις της για το «λευκό προνόμιο»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης