Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για ΑΟΖ: Αιφνιδιασμός στην Τουρκία - Σιγή ασυρμάτου στα social media

Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για ΑΟΖ: Αιφνιδιασμός στην Τουρκία - Σιγή ασυρμάτου στα social media

Στη Λιβύη ο Τσαβούσογλου, πανηγυρίζει ο Χαφτάρ

Cavusoglu_aR
«Ανύπαρκτη» για όλη την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας και τον Τύπο της γειτονικής χώρας είναι η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Η εκτεταμένη αμηχανία φάνηκε και από την τοποθέτηση αποκλειστικά και μόνο μέσω γραπτής ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, έχοντας πέσει σιγή ασυρμάτου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κορυφαίων τούρκων αξιωματούχων και αναλυτών.

Στον αντίποδα, το Τουρκικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι «η συμφωνία είναι για εμάς ανύπαρκτη. Θα το αποδείξουμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας μας. Δεν θα επιτρέψουμε καμία δραστηριότητα μέσα στην περιοχή αυτή» και προσθέτει πως «δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο. Για την Τουρκία είναι ανύπαρκτη η δήθεν συμφωνία καθορισμού περιοχών θαλάσσιας ευθύνης που ανακοινώθηκε πως υπεγράφη σήμερα. Αυτή η άποψη μας να γίνει γνωστή και στο μέτωπο και στο τραπέζι».

Επιπρόσθετα, η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι η περιοχή ευθύνης βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη και σημειώνει ότι η «Αίγυπτος που απεμπόλησε περιοχή 11.500 τετρ. Χιλιομέτρων με τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ελληνοκυπριακή Δικοίκηση το 2003 τώρα με την δήθεν συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα χάνει περιοχές θαλάσσιες ευθύνης. Με τη συμφωνία αυτή επιχειρείται να σφετεριστούν και τα δικαιώματα της Λιβύης».

Η Τουρκία στην συγκεκριμένη περιοχή δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα, και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα υποστηρίξει με αποφασιστικότητα τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο όπως κι αυτά των Τουρκοκυπρίων, καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Εν τω μεταξύ, στη Λιβύη βρίσκεται από χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου, την ώρα που συνάντηση με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων θα έχει τις επόμενες ημέρες ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια κίνηση περαιτέρω ενίσχυσης του ψευδοκράτους.

Εκτός από το διπλωματικό, στο στρατιωτικό πεδίο την είδηση της συμφωνίας υποδέχτηκε η τουρκική πλευρά με έκδοση NAVTEX λίγο μετά την ανακοίνωση της υπογραφής συμφωνίας ανάμεσα σε Κάιρο και Αθήνα.

Κλείσιμο
Η υδρογραφική και ωκεανογραφική υπηρεσία της Αττάλειας εξέδωσε NAVTEX με την οποία γνωστοποιείται η διεξαγωγή ασκήσεων με χρήση πραγματικών πυρών σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο, ενώ η άσκηση θα πραγματοποιηθεί 10-11 Αυγούστου.

Παρά τον… αντιπερισπασμό, με υποθετικά αν και τον επιθετικό προσδιορισμό «ανύπαρκτη» ή «η αποκαλούμενη» σχολιάζεται η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου στα περισσότερα τουρκικά ΜΜΕ, με την Yenisafak να επιλέγει τον τίτλο «δεν υπάρχει», καθώς οι κ. Δένδιας και Σούκρι υπογράφουν το τελικό κείμενο.

Παρά την πικρή γεύση που άφησε το Κάιρο στην τουρκική πλευρά, με διθυραμβικό τρόπο υποδέχτηκε τη συμφωνία η Λιβύη. Συγκεκριμένα, την ανάρτηση λογαριασμού προσκείμενου στον Χαφτάρ συνοδεύει φωτογραφία από τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Λιβύης

Με μήνυμα, γραμμένο μάλιστα σε άπταιστα ελληνικά, υποστηρικτές του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ χαιρέτισαν την υπογραφή της συμφωνίας για οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.



Όπως έγραψε λογαριασμός προσκείμενος στον LNA σε ανάρτηση στο Τwitter, το επόμενο βήμα είναι η Ελλάδα να καθορίσει ΑΟΖ με το μόνο δημοκρατικά εκλεγμένο σώμα στην Λιβύη, ενώ συνεχίζει την ανάρτηση του, εκφράζοντας τα συγχαρητήρια του στην Ελλάδα. «Συγχαρητήρια στους Έλληνες αδελφούς μας, είμαστε χαρούμενοι για εσάς», γράφει συγκεκριμένα στα ελληνικά ο λογαριασμός που απηχεί τις θέσεις του LNA του στρατάρχη Χαφτάρ.

Αξίζει να σημειωθεί πως την ανάρτηση συνοδεύει μια φωτογραφία από την συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Λιβύης.

Αναλυτικά η ανάρτηση: «Επόμενο βήμα είναι η Ελλάδα να καθορίσει ΑΟΖ με το μόνο δημοκρατικά εκλεγμένο σώμα στην Λιβύη (το λιβυκό κοινοβούλιο) και να λήξει αυτό μια και καλή. Συγχαρητήρια στους Έλληνες αδελφούς μας, είμαστε χαρούμενοι για εσάς».


Ειδήσεις σήμερα

Πόρος: Πού και πότε έρχονται μέτρα μετά τα 13 κρούσματα

Δεκαέξι συλλήψεις στη Βηρυτό - Οργή των πολιτών που ζητούν δικαιοσύνη

Το State Department για τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου: Υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης