Μητσοτάκης από Ρόδο: Εθνική επιτυχία η συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου

Μητσοτάκης από Ρόδο: Εθνική επιτυχία η συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου

«Δεν θα αφήσουμε απροστάτευτους τους εργαζόμενους στον τουρισμό» είπε σήμερα ο πρωθυπουργός από τη Ρόδο - Συναντήθηκε με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων

mitsotakis-rodos
Εθνική επιτυχία, που κλείνει εκκρεμότητα δεκαπέντε ετών, χαρακτήρισε τη συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωση του, στην διάρκεια της σύσκεψης που είχε με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων σήμερα το πρωί στα γραφεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία στέλνει ένα πολύ απλό μήνυμα σε όλες τις χώρες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολική Μεσογείου.

«Η διπλωματία, όταν λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο, μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Και μόνο το διεθνές δίκαιο είναι αυτό που εγγυάται τελικά την αρμονική συνύπαρξη των λαών και την ειρηνική επίλυση των όποιων διαφορών», σημείωσε. «Και θέλω να πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα θα το ακούσουν όλες οι χώρες στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

Κ.Μητσοτάκης | Δήλωση για τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου | 07/08/2020 | ΕΡΤ

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η «χθεσινή σημαντική εξέλιξη αναμφισβήτητα θέτει μία σφραγίδα ειρήνης, σταθερότητας αλλά και νομιμότητας στην ευρύτερη περιοχή».

«Ταυτόχρονα υπηρετεί τις πάγιες εθνικές μας επιδιώξεις. Γιατί στηρίζεται αυτή η συμφωνία, όπως και η συμφωνία που υπογράψαμε πριν από λίγες εβδομάδες με την Ιταλία, στο δίκαιο της θάλασσας. Υπογράφεται ανάμεσα σε δύο νόμιμες κυβερνήσεις χωρών. Αναγνωρίζει στα νησιά μας υφαλοκρηπίδα και κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες. Και βέβαια ακυρώνει στην πράξη παράνομες συμφωνίες, όπως αυτή μεταξύ της Τουρκίας και της διοίκησης της Τρίπολης», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Δεν θα αφήσουμε απροστάτευτους τους εργαζόμενους στον τουρισμό

Αναφορικά με την στήριξη του ελληνικού τουρισμού, ο Πρωθυπουργός, αφού άκουσε πρώτα όλους των εκπροσώπων των φορέων που πήραν μέρος στη σύσκεψη και κατέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, υπογράμμισε πως «απαιτείται να περιορίσουμε τώρα εν τη γενέσει του τη νέα έξαρση την οποία έχουμε δει στα κρούσματα του κορωνοϊού, η οποία θέλω να τονίσω ότι δεν είναι κατά βάση μία εισαγόμενη έξαρση. Το λέω αυτό μετά λόγου γνώσης γιατί γνωρίζουμε τα στοιχεία. Δυστυχώς προέκυψε από κάποιες αμέλειες και από προκλητική αδιαφορία την οποία έδειξαν πολύ λίγοι στις υποδείξεις των ειδικών εντός της χώρας. Και για αυτό και θα επιμείνουμε ότι τώρα πια που καταλάβαμε αυτό το οποίο λέγαμε από την αρχή αλλά ίσως κάποιοι δεν ήθελα να το ακούνε, ότι ο κορωνοϊός δεν εξαφανίστηκε, είναι ακόμα μαζί μας».

«Αποτελεί προσωπική μου δέσμευση ότι δεν θα αφήσουμε τους εργαζόμενους στον τουρισμό ειδικά τους εποχικά εργαζόμενους απροστάτευτους στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Για να μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο να διαφυλάξουμε όσες περισσότερες θέσεις εργασίας γίνεται, να προστατεύσουμε το εισόδημα και να πάρουμε μια βαθιά ανάσα μέχρι την επόμενη τουριστική περίοδο η οποία θέλω να πιστεύω, είμαι σχεδόν σίγουρος, ότι θα είναι μια πολύ διαφορετική περίοδος από την σημερινή».

«Για πρώτη φορά η Κυβέρνηση αυτή έκανε ένα ορισμό εποχικότητας για να μπορέσει να δώσει πρόσθετες οικονομικές παροχές. Είπε πολύ απλά ότι όποιος έχει το 50% του τζίρου του τους τρεις μήνες του καλοκαιριού ορίζεται ως εποχική επιχείρηση. Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει προφανώς και για επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται πιο πολύ το χειμώνα. Κάναμε, όμως, ένα πρώτο βήμα για να μπορέσουμε να οριοθετήσουμε αυτό το πρόβλημα με ένα τρόπο που να είναι οικονομικά συνεπής»
, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.
22990852
22990860
22992999




«Εγρήγορση και υγειονομική, αλλά και οικονομική»

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης και για το πρόγραμμα “Γέφυρα”. Συγκεκριμένα, «πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία για τους δανειολήπτες να βάλουμε σε εφαρμογή το πρόγραμμα “Γέφυρα” το οποίο είχε πάρα πολύ μεγάλη ανταπόκριση. Για πρώτη φορά θεσμοθετήσαμε ένα πρόγραμμα και για τους συνεπείς δανειολήπτες για να αποτρέψουμε τη δημιουργία “κόκκινων” δανείων στο μέλλον. Ακούω το επιχείρημα το οποίο αναφέρατε ότι ίσως μπορεί να επεκταθεί και πέραν των περιπτώσεων όπου έχουμε προσημείωση την πρώτη κατοικία. Πάντως, θεωρώ εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά έχουμε ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να καλύψει συμπολίτες μας οι οποίοι είχαν ως προσημείωση την πρώτη κατοικία τους και οι οποίοι είδαν αποδεδειγμένα το εισόδημά τους να μειώνεται πολύ σημαντικά ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που συνδέεται με τον κορωνοϊό. Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο θέλω να σας ξαναπώ είναι ότι μέχρι που να περάσει αυτή η κρίση θα είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση. Εγρήγορση και υγειονομική, αλλά και εγρήγορση οικονομική», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Κλείσιμο
Από τη Ρόδο ο Πρωθυπουργός έστειλε ενθαρρυντικά μηνύματα και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με όχημα το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Όταν κάνουμε το Ταμείο -θα μπορούμε να το κάνουμε σε ένα δύο μήνες από τώρα- θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα της πραγματικής απώλειας του εισοδήματος, θα είμαστε έτοιμοι να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να παρέχουμε και πρόσθετα εργαλεία στήριξης σε όσους έχουν πραγματικά πληγεί από αυτή την πρωτοφανή για τα παγκόσμια δεδομένα κρίση. Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι αντίστοιχο τα τελευταία 100 χρόνια και εύχομαι πραγματικά να μην βρεθούμε στη θέση να ξαναδιαχειριστούμε μία τέτοια κρίση».

«Όπως ασχολούμαστε αυτή την εποχή με τα τρέχοντα ζητήματα της καθημερινότητας αφιερώνουμε τον ίδιο χρόνο να σχεδιάζουμε το μέλλον. Θα ξαναπώ ότι τα χρήματα τα οποία έχουμε εξασφαλίσει από την Ευρώπη είναι πάρα πολλά και είναι ίσως η τελευταία μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία που έχουμε να αλλάξουμε συνολικά τη χώρα, να εκσυγχρονίσουμε τις υποδομές μας, να δώσουμε ένα πράσινο και τεχνολογικό πρόσημο στην ελληνική οικονομία. Και προφανώς αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά πρωτίστως και τον κλάδο του τουρισμού σε όλες του τις εκφάνσεις. Είχαμε συζητήσει στο παρελθόν για τη δυνατότητα, παραδείγματος χάριν, να δώσουμε στα ξενοδοχεία μας πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσουν να κάνουν σημαντικούς εκσυγχρονισμούς ώστε να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Τώρα θα έχουμε πολλούς περισσότερους πόρους για τέτοιου είδους δράσεις […] Και είναι ίσως μια ευκαιρία -το συζητάμε και κεντρικά με τον ΣΕΤΕ- ξενοδοχεία τα οποία ήθελαν να προβούν σε μεγάλες επισκευές να το κάνουν τώρα που ούτως ή αλλιώς η ζήτηση είναι μειωμένη. Και ταυτόχρονα εμείς θα έρθουμε με κάποιο τρόπο να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους οι οποίοι προφανώς δεν μπορούν να εργάζονται σε ένα ξενοδοχείο το οποίο είναι κλειστό και επισκευάζεται».

Στη σύσκεψη με τους θεσμικούς φορείς του τουρισμού συμμετείχαν ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο Υφυπουργός Τουρισμού Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Περιφέρεια Δωδεκανήσου, Μάνος Κόνσολας, οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Περιφέρεια Δωδεκανήσου, Υψηλάντης Βασίλειος, Ιατρίδη Μίκα, Παππάς Ιωάννης, καθώς και ο Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης.


Ειδήσεις σήμερα: 

Χάος επί της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας - Γέμισε ασβέστη ο δρόμος από φορτηγό

Πλημμύρες στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης - Εγκλωβίστηκαν κάτοικοι σε σπίτια και αυτοκίνητα

Θρίλερ με τα δύο πτώματα στην Ευκαρπία: Έσφαξαν και έβαλαν φωτιά στον ένα, μυστήριο ο θάνατος του δεύτερου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης