Το πανεπιστήμιο Αθηνών εμπιστεύτηκαν οι πολίτες στην περίοδο της καραντίνας - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Το πανεπιστήμιο Αθηνών εμπιστεύτηκαν οι πολίτες στην περίοδο της καραντίνας - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Έρευνα κατέγραψε άνοδο της επισκεψιμότητας της ιστοσελίδας του ΕΚΠΑ την περίοδο εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του COVID-19

universit-athens
Σημαντική άνοδο στην επισκεψιμότητα κατέγραψε η ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών σύμφωνα με έρευνα για την περίοδο από 19 Μαρτίου έως τις 23 Απριλίου 2020 με την χρήση των εργαλείων του ιστότοπου Alexa.Com της Amazon.

Μέσω των συγκεκριμένων εργαλείων μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να πραγματοποιήσει μετρήσεις για την επισκεψιμότητα ιστοσελίδων παγκοσμίως και να συγκεντρώσει μια σειρά από ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία. Τα στοιχεία αυτά που αφορούν μεταξύ των άλλων τη θέση της ιστοσελίδας του κάθε Πανεπιστημίου στη χώρα στην οποία ανήκει, αλλά και τη θέση παγκοσμίως, τον μέσο ημερήσιο χρόνο παραμονής στην σελίδα, το μέσο αριθμό επισκέψεων στην ιστοσελίδα ημερησίως, το ποσοστό «μοναδικών» επισκεπτών, τις λέξεις κλειδιά που αναζητούν οι χρήστες, τις μηχανές αναζήτησης από τις οποίες συνδέονται με την ιστοσελίδα του κάθε ιδρύματος.

Η λήψη των δεδομένων πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαρτίου 2020 όταν βρισκόμασταν σε πρώτες μέρες εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων και στις 23 Απριλίου 2020, περίπου ένα μήνα μετά. Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν επιμέρους μετρήσεις, συλλογή και επεξεργασία ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ανάλυσης:

· Το 87% των ελληνικών πανεπιστημίων είχαν σημαντική αύξηση της επισκεψιμότητας των ιστοσελίδων τους, η οποία αποτυπώθηκε στην άνοδο της θέσης της κάθε ιστοσελίδας στην Ελλάδα όσο και στην θέση της παγκοσμίως.

Κλείσιμο
· Παράλληλα μειώθηκε στο 70% των περιπτώσεων, το ποσοστό των «μοναδικών» επισκεπτών, δηλαδή των επισκεπτών που επισκέφθηκαν μόνο μία φορά την ιστοσελίδα του κάθε ιδρύματος για να λάβουν πληροφόρηση και υλικό.

· Η άνοδος της επισκεψιμότητας συνδέεται με την εκτεταμένη χρήση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης από τους φοιτητές και το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό των Ιδρυμάτων. Όμως σε κάποιες περιπτώσεις όπως του Πανεπιστημίου μας, φαίνεται ότι επισκεψιμότητα βελτιώθηκε από την αναζήτηση άρθρων, δημοσιευμάτων και γενικότερα χρήσιμου υλικού για τον COVID -19 και την αντιμετώπιση του.

· Ειδικότερα η ιστοσελίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών βρίσκεται στην 1η θέση σε επισκεψιμότητα μεταξύ των ιστότοπων όλων των Ελληνικών Πανεπιστημίων (βλέπε πίνακα 1). Πιο συγκεκριμένα βρίσκεται στα τέλη Απριλίου στην 154ηη θέση στην Ελλάδα από την 177η θέση που κατείχε στις 19 Μαρτίου 2020 (βελτίωση κατά 13%).

· Επιπροσθέτως η ιστοσελίδα του Ιδρύματος ανέβηκε στο εν λόγω χρονικό διάστημα 1.861 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη των ιστοσελίδων, και πιο συγκεκριμένα στην θέση 11.778από την θέση 13.639(βελτίωση κατά 13,6%).

· Η ιστοσελίδα του ιδρύματος επιτυγχάνει έναν από τους υψηλότερους μέσους χρόνους παραμονής. Φαίνεται ότι ο επισκέπτης των ιστότοπων του ΕΚΠΑ, παραμένει σε αυτές κατά μέσο όρο5 λεπτά και 8 δευτερόλεπταέναντι 4 λεπτών και 18 δευτερόλεπτων τον Μάρτιο.

· Ο κάθε χρήστης επισκέφθηκε την ιστοσελίδα και γενικότερα τους ιστότοπους του ΕΚΠΑ κατά μέσο όρο 5,12 φορές την ημέρα έναντι 4,62 επισκέψεων την ημέρα τον Μάρτιο.

· Το ποσοστό μοναδικών επισκεπτών διαμορφώθηκε σε 39,7%, στοιχείο που δεικνύει ότι περίπου το 60% των επισκεπτών της ιστοσελίδας και των ιστότοπων του ΕΚΠΑ επισκέφθηκαν και επισκέπτονται ξανά τους διαδικτυακούς μας τόπους.

· Οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποίησαν περισσότερο οι χρήστες μηχανών αναζήτησης ήταν η-τάξη, eclass, ΕΚΠΑ, ΕΛΚΕ, COVID-19 ΕΚΠΑ.

Όπως φαίνεται στον που ακολουθεί μετά την ιστοσελίδα του ΕΚΠΑ ακολουθεί σε επισκεψιμότητα η ιστοσελίδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου η οποία βρίσκεται στην 211η θέση στην Ελλάδα, και στη θέση 13.973 παγκοσμίως, η ιστοσελίδα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στην 253η θέση στην Ελλάδα και στη θέση 19.013 παγκοσμίως. Την πρώτη πεντάδα κλείνουν το Πανεπιστήμιο Πατρών στην 310η θέση και στη θέση 24.910 παγκοσμίως και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου το οποίο βρίσκεται στην 371η θέση και στη θέση 34.700 παγκοσμίως.

APOKOMA


Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Αθηνών «οι ανωτέρω υψηλές επιδόσεις επισκεψιμότητας αποδεικνύουν το πλούσιο περιεχόμενο, τις υπηρεσίες και τη διαδραστικότητα της ιστοσελίδας του ΕΚΠΑ, η οποία φαίνεται ότι έχει κερδίσει το ενδιαφέρον των χρηστών καιγενικότερα του κοινού ιδιαίτερα την δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Παράλληλα αποδεικνύει και την εμπιστοσύνη του κοινού, το οποίο αναζήτησε έγκυρο επιστημονικό περιεχόμενο, πληροφορίες και οδηγίες για την κατανόηση και αντιμετώπιση του COVID -19.

Επιπροσθέτως αποτελεί μία ακόμη ένδειξη ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΕΚΠΑ παρέμεινε διασυνδεδεμένη και λειτουργική την περίοδο Μαρτίου –Απριλίου 2020. Οι φοιτητές επισκέπτονταν συνεχώς τους ιστότοπους και τις διαδικτυακές εφαρμογές για να συμμετάσχουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ενώ τα μέλη του διδακτικού και ερευνητικού δυναμικού του ιδρύματος ανέπτυξαν και διένειμαν μέσω των δικτυακών τόπων του ιδρύματος χρήσιμο περιεχόμενο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης