Μητσοτάκης από το Ισραήλ: Θα κάνω διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση

Μητσοτάκης από το Ισραήλ: Θα κάνω διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση

Τι είπε ο πρωθυπουργός σε συνομιλία του με δημοσιογράφους  στο Ισραήλ - Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις επί τάπητος στη συνάντησή του με τον Νετανιάχου- «Έχουμε κοινά συμφέροντα και αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις»  είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και σημείωσε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος θα είναι οι πρώτοι προορισμοί  για τους τουρίστες από τη χώρα του φέτος

netaniaxou_mitsotakis_main_2
Στα σενάρια ανασχηματισμού της κυβέρνησης απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνομιλία που είχε το μεσημέρι της Τρίτης με τους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο  Ισραήλ«Εγώ, όπως ξέρετε, τις αποφάσεις μου τις παίρνω στο βουνό, αλλά τώρα είναι καλοκαίρι…», απάντησε με χιούμορ ο πρωθυπουργός κληθείς να σχολιάσει σενάρια περί ανασχηματισμού. Όταν δε οι δημοσιογράφοι επέμεναν, πρόσθεσε: «Χρησιμοποιείτε λάθος λέξη, η σωστή είναι: διορθωτικές κινήσεις».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη στρατηγική σχέση Ελλάδας - Ισραήλ, λέγοντας ότι αυτή η σχέση είναι δεδομένη.  «Η σχέση Ελλάδας - Ισραήλ είναι μια σχέση με βάθος και περιεχόμενο. Επιδιώκουμε να τη διευρύνουμε και σε νέα πεδία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για τομείς όπως η αμυντική βιομηχανία, ο τουρισμός και ο ξενοδοχειακός κλάδος, η πράσινη οικονομία και η διαχείριση των υδάτων, η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες».

Ειδικότερα, ανέφερε: «βλέπω τεράστιο ενδιαφέρον και στο κομμάτι της υψηλής τεχνολογίας για τον απλούστατο λόγο ότι η πλευρά του Ισραήλ έχει σημαντικές επιχειρήσεις κι εμείς έχουμε τους μηχανικούς, το ανθρώπινο κεφάλαιο αλλά και την πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή αγορά».

Όμως, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους ότι συζητήθηκε το θέμα της Τουρκίας στη συνάντηση με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό σημειώνοντας: «Έθεσα τη μεγάλη εικόνα του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις της Τουρκίας για τη Συμφωνία Οριοθέτησης Θαλάσσιων Ζωνών Ελλάδας-Ιταλίας, τόνισε: «Διαβάζω με ενδιαφέρον τις αντιδράσεις Τούρκων αξιωματούχων για τη Συμφωνία, οι οποίες είναι αντικρουόμενες».


Tο θέμα της επιθετικής στάσης της Τουρκίας για την οποία είπε ότι αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου όπως τόνισε στις κοινές τους δηλώσεις μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αφηγήθηκε στον Ισραηλινό ομόλογό του την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας για την οποία είπε ότι αποτελούν «αποσταθεροποιητικό παράγοντα» τονίζοντας το άκυρο της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης. «Εμείς πάντα θέλουμε την ειρήνη, εμείς αυτό επιδιώκουμε» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στις ευκαιρίες για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα της τριμερούς συνεργασίας, μαζί με την Κύπρο, «που αποτυπώνει το όραμα μιας ειρηνικής ανατολικής Μεσογείου».



Κλείσιμο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για άλλη μια φορά τόνισε ότι «για εμάς είναι σημαντικό η Ελλάδα να ανοίξει στους τουρίστες αλλά η ασφάλεια και η υγεία τους είναι πρώτη προτεραιότητα» προσθέτοντας ότι «από 1η Αυγούστου οι Ισραηλινοί τουρίστες θα μπορούν να έρχονται χωρίς περιορισμούς» σημειώνοντας ότι η σεζόν μπορεί να παραταθεί έως τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.

«Ανυπονομονούμε να σας δεχθούμε. Έχουμε αυστηρά πρωτόκολλα υγείας, έχουμε στηρίξει το σύστημα υγείας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Υπενθύμισε, δε, ότι Ελλάδα και Ισραήλ συμμετείχαν από κοινού σε ομάδα χωρών για την εξυπνη διαχείριση του Covid-19 προσθέτοντας ότι «αμφότεροι τα καταφέραμε καλά στην αντιμετώπιη του πρώτου κύματος. Παρόλα αυτά γνωρίζοπυμε οτι μετά την επιτυχή αντιμετώπιση της 1ης φάσης δεν θα μπορέσουμε να χαλαρώσουμε. Είναι σημαντικό να στείλουμε το μήνυμα ότι επαγρυπνούμε ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίσαμε ότι πρέπει να υπάρχει restart στην οικονομία».

Ισραήλ κοινές δηλώσεις και υπογραφές συμφωνιών


Νετανιάχου: Λαμπρότερο το μέλλον της συνεργασίας μας

Από την πλευρά του ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου τόνισε ότι Ελλάδα και Ισραήλ «έχουμε κοινά συμφέροντα και αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις» κάνοντας λόγο για «πολύ μεγάλες προκλήσεις στην περιοχή» και σημειώνοντας ότι «ευημερία υπάρχει μόνο αν διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας αλλά και για τα κοιτάσματα αερίου στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. «Το πιο μεγάλο πρότζεκτ είναι το μήκος του αγωγού EastMed  μιλάμε για τον μεγαλύτερο υποθαλάσσιο αγωγό. Θα το συζητήσουμε και θα τα καταφέρουμε».

Όσον αφορά τον τουρισμό ο κ. Νετανιάχου αφού υπενθύμισε ότι «πέρσι είχαμε 1,2 εκατ. Ισραηλινούς τουρίστες στην Ελλάδα» στη συνέχεια τόνισε ότι στόχος είναι η 1η Αυγούστου «αλλά αυτό σχετίζεται με το τι θα συμβεί σε επίπεδο πανδημίας» υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα και η Κύπρος θα είναι η πρώτοι προορισμοί για τους ισραηλινούς τουρίστες φέτος.

«Το γεγονός ότι είστε με τους υπουργούς σας εδώ μας δείχνει ότι Ελλάδα και Ισραήλ έχουν ένα λαμπρότερο μέλλον» κατέληξε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.


Ειδήσεις σήμερα: 

Επίθεση με βιτριόλι: Ακούστε την 35χρονη να κλείνει ταξί μια ημέρα πριν την επίθεση

ΗΠΑ: Έδωσαν μιλκσέικ με χλωρίνη σε τρεις αστυνομικούς στη Νέα Υόρκη

Διαμαρτύρεται και πάλι ο Τσοβόλας για μεθοδεύσεις σε βάρος του Παπαγγελόπουλου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης