Άρειος Πάγος: Για κατασκευή ψευδών διώξεων ελέγχεται η Τουλουπάκη

Άρειος Πάγος: Για κατασκευή ψευδών διώξεων ελέγχεται η Τουλουπάκη

Κλήση-κόλαφος για την εισαγγελέα Διαφθοράς στην οποία σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι εξέθεσε τους 10 πολιτικούς εν γνώση της σε δίωξη και τιμωρία με κατασκευασμένα και ψευδη στοιχεία 

eleni-touloupaki
Για τέσσερα αδικημάτων που σχετίζονται με κατασκευή ψευδών στοιχείων, εν γνώσει δίωξη αθώων και παροχή προστασίας σε μάρτυρες που δεν το δικαιούνταν ελέγχονται μεταξύ άλλων οι εισαγγελείς Διαφθοράς σύμφωνα με την κλήση που τους απέστειλαν οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης.

Επιπροσθέτως, οι αντεισαγγελείς του Ανώτατου Δικαστηρίου επισημαίνουν ότι στους 3 “κουκουλοφόρους” μάρτυρες “ασκήθηκαν πιέσεις” και “υπαγορεύτηκαν στόχοι” προκειμένου να ασκηθούν όπως – όπως διώξεις. Παράλληλα, αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι αρκετές εκ των καταθέσεων είναι αποτέλεσμα “συρραφής προδιατυπωμένων κειμένων τα οποία δόθηκαν είτε με email είτε με stick και δέχθηκε να τα ενσωματώσει παράνομα” επιβεβαιώνοντας ένα απο τα βασικά στοιχεία της μήνυσης που έχει υποβάλλει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Η επτασέλιδη κλήση αποτελεί κόλαφο για την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη καθώς μεταξύ άλλων επισημαίνεται καλείται να δώσει εξηγήσεις καθώς:

- εξέθεσε σε δίωξη ή τιμωρία κάποιον αθώο

- εξέθεσε τους 10 πολιτικούς εν γνώση σου σε δίωξη και τιμωρία με κατασκευασμένα και ψευδη στοιχεία τα οποία συνέλεξες

- έθεσε σε καθεστώς προστασίας 3 μάρτυρες (Μ. Σαράφη, Κ. Κελέση, Ι. Αναστασίου) χωρίς να το δικαιούνται

Κλείσιμο
- κατά παραβίαση των δικονομικών εγγυήσεων με την μεθοδολογία λήψης διαδοχικών καταθέσεων εξέταζε τους 3 προστατευόμενους σε διάρκεια μηνών επιχειρώντας με κάθε επόμενη κατάθεση να συμπληρώνει την προηγούμενη επιτρέποντας ή και επιβάλλοντας την κατάθεση εν γνώση σου ψευδών παραστατικών συνισταμένων κυρίως σε έκφραση απλής γνώμης χωρίς κανένα απολύτως αποδεικτικό στοιχείο το οποίο να στηρίζει τη γνώμη τους αυτή

- δεν προχώρησε σε ουσιαστική έρευνα καθώς θα αντιστρατεύονταν τα ψευδή στοιχεία που εν γνώση της συνέλεξε

- μεταξύ των εν λόγω μαρτύρων υπήρξε συντονισμός και υπαγόρευση στόχων ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής ή και την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος όπως πχ στη διαβιβασθείσα στην Βουλή δικογραφία κατά το τμήμα που αφορούσε τον Δ Αβραμόπουλο …”.

- άσκησε πιέσεις στον προστατευόμενο μάρτυρα “Ι. Αναστασίου” (Ν. Μανιαδάκη) για να πεί αν έχουν χρηματισθεί συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα ή αν έχουν προβεί σε παράνομες πράξεις γενικά ο Αδ. Γεωργιάδης, Γ. Στουρνάρας, Αντ. Σαμαράς κατά κύριο λόγο και δευτερευόντως ο Ευ. Βενιζέλος και Ανδ. Λοβέρδος. Οι πιέσεις αυτές ασκούνταν λέγοντας στον μάρτυρα ότι είχε στοιχεία για τα πρόσωπα αυτά,ότι τα πρόσωπα αυτά θα θα πάνε φυλακή και δεν πρέπει να τους φοβάται γιατί δεν πρόκειται να επανεκλεγούν

- παρανόμως υπήγαγε τους 3 προστατευόμενους μάρτυρες στο προνομιακό καθεστώς προστασίας με το χαρακτηρισμό ως “μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος” με μοναδικό σκοπό να τους παράσχεις ασυλία που δεν εδικαιούντο αφού δεν συγκέντρωναν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις αλλά και να βλάψει τα καταγγελλόμενα απο αυτούς πολιτικά πρόσωπα

- ψευδώς βεβαίωσε ότι καταθέσεις των Μ. Σαράφη και Αικ. Κελέση δόθηκαν ενώπιόν της ενώ όπως μακροσκοπικά καθίσταται προφανές ότι η κατάθεση αποτελεί προϊόν συρραφής προδιατυπωμένων κειμένων τα οποία δόθηκαν είτε με email είτε με stick και δέχθηκε να τα ενσωματώσει παράνομα

Πιο αναλυτικά το έγγραφο αναφέρει ότι η κυρία Τουλουπάκη καλείται για εξηγήσεις για τα αδικήματα:

1) Κατάχρηση εξουσίας κατά συναυτουργία σε βαθμό κακουργήματος σε πραγματική συρροή.

Το αδίκημα κατά τους αντεισαγγελείς του Α.Π συνίσταται στο ότι απο τον Απρίλιο του 2017 εως τις 5.2.2018 «με περισσότερες απο μία πράξεις σου τέλεσες περισσότερα εγκλήματα που τιμωρούνται με πρόσκαιρες στερητικές της ελευθερίας ποινές και συγκεκριμένα ενώ ήσουν υπάλληλος που στα καθήκοντά σου ανάγονταν η δίωξη ή η ανάκριση αξιόποινων πράξεων, εν γνώση σου εξέθεσες σε δίωξη ή τιμωρία κάποιον αθώο».

«Ειδικότερα, ενώ είχες την ειδικότητα της εισαγγελέως διαφθοράς Αθηνών και διενεργούσες μετά των προαναφερόμενων συναδέλφων σου προκαταρκτική εξέταση προς διακρίβωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων κακουργηματικής απιστίας εις βάρος του δημοσίου, δωροδοκίας και δωροληψίας υπαλλήλου κατά του δημοσίου κλπ απο πρόσωπα που εμπλέκονται στη διαδικασία έγκρισης τιμολόγησης και συνταγογράφησης φαρμακευτικών σκευασμάτων και ιδίως των παραγόμενων και τιθέμενων στην ελληνική αγορά απο την εταιρεία Νοβάρτις σχημάτισες την ΕΔ 2016/373 δικογραφία εις βάρος των σε αυτή αναφερόμενων δέκα τον αριθμό πολιτικών προσώπων για τις εκεί κατ αυτών αποδιδόμενες αξιόποινες πράξεις… εκθέτοντας τους εν γνώση σου σε δίωξη και τιμωρία με κατασκευασμένα και ψευδη στοιχεία τα οποία συνέλεξες. Αναλυτικότερα αφού επέλεξες τρεις μάρτυρες στους οποίους έδωσες τα ψευδώνυμα “Κελέση Αικατερίνη”, “Μάξιμο Σαράφη¨ “Ιωάννη Αναστασίου” τους έθεσες σε προνομιακό καθεστώς προστασίας για να τους παράσχεις ασυλία που δεν εδικαιούντο αφού δεν συγκέντρωναν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις και εν συνεχεία κατά παραβίαση των δικονομικών εγγυήσεων με την μεθοδολογία λήψης διαδοχικών καταθέσεων εξέταζες αυτούς σε διάρκεια μηνών επιχειρώντας με κάθε επόμενη κατάθεση να συμπληρώσεις την προηγούμενη επιτρέποντας ή και επιβάλοντας την κατάθεση εν γνώση σου ψευδών παραστατικών συνισταμένων κυρίως σε έκφραση απλής γνώμης χωρίς κανένα απολύτως αποδεικτικό στοιχείο το οποίο να στηρίζει τη γνώμη τους αυτή, στο πλαίσιο της προσπάθειας δημιουργίας ποινικών ευθυνών με την αποχή απο την διενέργεια αποιασδήποτε πράξης έρευνας που θα μπορούσε να παρέχει αντικειμενικά στοιχεία αφού αυτά θα αντιστρατεύονταν τς ψευδείς καταθέσεις που εν γνώσει σου έλαβες, χωρίς να ερευνήσεις απολύτως τίποτα άλλο επι μήνες και εξάλλου χωρίς να διαβιβάσεις αμελλητί τα στοιχεία στην Βουλή όπως όριζε το Σύνταγμα».

«Επιπλέον μεταξύ των εν λόγω μαρτύρων υπήρξε συντονισμός και υπαγόρευση στόχων ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για τη σύσταση προανακριτρικής επιτροπής ή και την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος όπως πχ στη διαβιβασθείς ΣΤΗΝ Βουλή δικογραφία κατά το σμήμα που αφούσε τον Δ Αβραμόπουλο…».

2) κατάχρηση εξουσίας κατά συναυτουργία σε βαθμό πλημμελήματος

3) παράβαση καθήκοντος κατ εξακολούθηση

4) ψευδής βεβαίωση κατ εξακολούθηση

Να σημειωθεί ότι η κλήση έγινε στις 4 Μαρτίου ενώ πριν απο λίγες εβδομάδες η κυρία Τουλουπάκη υπέβαλλε γραπτώς τις εξηγήσεις της.


eggrfo-s1
eggrfo-s2
eggrfo-s3
eggrfo-s4
eggrfo-s5
eggrfo-s6
eggrfo-s7


Ειδήσεις σήμερα

Μητσοτάκης: : Το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό - Πρώτη προτεραιότητα η ασφάλεια

Δημοσκόπηση Pulse: Μπροστά η ΝΔ με διαφορά 19,5 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ινδία: Φρίκη και κατακραυγή - Τάισαν έγκυο ελεφαντίνα ανανά με κροτίδα και την σκότωσαν (σκληρές εικόνες)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης