Προανακριτική για Novartis: Ανατροπή από την κλήτευση Τουλουπάκη ως ύποπτη από τον Άρειο Πάγο

Προανακριτική για Novartis: Ανατροπή από την κλήτευση Τουλουπάκη ως ύποπτη από τον Άρειο Πάγο

Η κλήτευση της Ελένης Τουλουπάκι για ανωμοτί (ως ύποπτη) κατάθεση έγινε μετά και την διαβίβαση από την προανακριτική των πρακτικών από τις καταθέσεις Αθανασίου, Τσατάνη, Ράικου, Αγγελή, Μιωνή και των δύο προστατευόμενων μαρτύρων

toloupaki-eleni-eisaggeleas
Ανατροπή στους σχεδιασμούς της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που ερευνά την σκευωρία Novartis για τον τρόπο που θα προσεγγίσει την εισαγγελία του Αρείου Πάγου φέρνει η ενέργεια των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου να καλέσει ως ύποπτη για εξηγήσεις την Ελένη Τουλουπάκη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που έχουν φθάσει στην προανακριτική, οι αντεισαγγελείς του ανώτατου δικαστηρίου Ευάγγελος Ζάχαρης και Λάμπρος Σοφουλάκης έστειλαν κλήτευση στην κυρία Τουλουπάκη στις 4 Μαρτίου 2020 προκειμένου να καταθέσει ενώπιόν τους. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο αντεισαγγελείς διεξάγουν παράλληλη έρευνα που εστιάζει στους χειρισμούς της εισαγγελίας Διαφθοράς προκειμένου να διαπιστωθεί εαν συνέργησαν στο στήσιμο της σκευωρίας ή σε άλλες κρίσιμες δικαστικές υποθέσεις για τις οποίες υπάρχει καταγγελία εμπλοκής του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Η προθεσμία της αρχικής κλήτευσης έληξε σήμερα στις 10 το πρωί με την Ελένη Τουλουπάκη να παίρνει εκ νέου προθεσμία για να καταθέσει ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή. Να σημειωθεί ότι εκτός απο την κυρία Τουλουπάκη, κλήση για ανωμοτί κατάθεση έλαβαν και οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς ΧρήστοςΝτζούρας και Στέλιος Μανώλης. Τα αδικήματα για τα οποία καλούνται για εξηγήσεις είναι κατάχρηση εξουσίας, (κακούργημα) παράβαση καθήκοντος,παράβαση υπηρεσιακού απορρήτου, σύσταση συμμορίας (πλημμελήματα) που είχαν περιγραφεί και στις μηνύσεις των πολιτικών, οι οποίοι είχαν στραφεί εναντίον τους για την ενοχοποίησή τους χωρίς στοιχεία

Πάντως, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η κλήτευση της κυρίας Τουλουπάκη για ανωμοτί (ως ύποπτη) κατάθεση έγινε μετά και την διαβίβαση από την προανακριτική των πρακτικών από τις καταθέσεις των: Παναγιώτη Αθανασίου, Γεωργίας Τσατάνη, Ελένης Ράικου, Ιωάννη Αγγελή, Σάμπυ Μιωνή και των δύο προστατευόμενων μαρτύρων. Να σημειωθεί πως από το σύνολο των παραπάνω καταθέσεων η κυρία Τουλουπάκη ελέγχεται μεταξύ άλλων για κατασκευή ενοχοποιητικών στοιχείων, παράτυπη ή παράνομη απονομή καθεστώτος προστασίας, απόκρυψη εγγράφων κ.α.

Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη απο την τακτική δικαιοσύνη έρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τις εργασίες της προανακριτικής. Υπενθυμίζεται ότι εντός των επόμενων ημερών η επιτροπή σχεδιάζει να κλητεύσει την κυρία Τουλουπάκη. Πιθανότατα θα επανέλθει το ζήτημα για το αν θα κληθεί ως κανονική μάρτυρας ή ως ύποπτη για την ερευνώμενη υπόθεση.

Παράλληλα, τα μέλη της επιτροπής ετοιμάζουν νέα συμπληρωματική πρόταση προς την Ολομέλεια που θα αφορά την διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον κ. Παπαγγελόπουλο. Ενδεχομένως, η επίμαχη εξέλιξη να ενισχύσει την άποψη ότι εκτός απο το αδίκημα της εκβίασης και ίσως της δωροληψίας, πρέπει να προστεθεί και αυτό της εγκληματικής οργάνωσης που είχε ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς.

Κλείσιμο
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πρόσφατη γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, η προανακριτική έχει αρμοδιότητα να παραπέμψει σε Ειδικό Δικαστήριο όχι μόνο πολιτικά πρόσωπα αλλά και τυχόν συνεργούς - συμμέτοχους.

Διαβάστε επίσης:

Προανακριτική Novartis: Προς διεύρυνση το κατηγορητήριο για Παπαγγελόπουλο μετά και τις βόμβες Μιωνή

Η μήνυση-«φωτιά» του Σάμπυ Μιωνή για τον Παπαγγελόπουλο: Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι - Δείτε έγγραφα

Προανακριτική Novartis - Τουλουπάκη: Δεν αποστέλλω τα έγγραφα εκτός αν υπάρξει άδεια από το FBI
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης