Μητσοτάκης για πακέτο €32 δισ.: Δεν θα τα σκορπίσουμε στους τέσσερις ανέμους με την ανεμελιά του νεόπλουτου

mhtsotakhs-arthrou

«Είναι μία μεγάλη ευκαιρία να μεταμορφώσουμε την πατρίδα μας και να τα χρησιμοποιήσουμε για να μετασχηματίσουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο, όπως ακριβώς έχουμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο

«Δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα στους τέσσερις ανέμους με την ανεμελιά του νεόπλουτου», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο. 

Η χρηματοδότηση της Ελλάδας με 32 δισ. ευρώ (22 δισ. σε άμεσες επιχορηγήσεις και 9,5 δισεκατομμύρια σε δανεισμό με ευνοϊκούς όρους) σύμφωνα με την αρχική πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης  είναι αποτέλεσμα της αθόρυβης αλλά παραγωγικής και συνεπούς δουλειάς που έκανε η κυβέρνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπουργικό Teleconference

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις «προνομιούχες χώρες» στην κατανομή των ποσών του Ταμείου Ανάκαμψης σημείωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι  41 χρόνια μετά την ένταξη προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, ανακοινώνεται μία μεγάλη, εμβληματική πρωτοβουλία της Ευρώπης, μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

«Η διαχείριση αυτών των μεγάλων ποσών θα πρέπει να γίνει με σχέδιο, θα πρέπει να γίνει με σύνεση. Είναι κεφάλαια τα οποία θα διατίθενται σε βάθος τριετίας. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία να μεταμορφώσουμε την πατρίδα μας και να τα χρησιμοποιήσουμε για να μετασχηματίσουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο, όπως ακριβώς έχουμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε. Το Ταμείο είναι δίκαιο, καθώς στηρίζεται σε κοινό δανεισμό και εισάγει την έννοια της αμοιβαιοποίησης του ευρωπαϊκού χρέους», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
mhtsotakis_8
mhtsotakis_10

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μία σύμπτωση, η οποία έχει τον δικό της ξεχωριστό συμβολισμό και νομίζω ότι ειδικά σήμερα αξίζει να αναδειχθεί, καθώς πριν από ακριβώς 41 χρόνια, το 1979, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραφε την πράξη προσχώρησης της Ελλάδας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

Και τώρα, 41 χρόνια μετά, ανακοινώνεται μία μεγάλη, εμβληματική πρωτοβουλία της Ευρώπης, μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το ενιαίο Ταμείο Ανάκαμψης. Έναν μηχανισμό που θα ενισχύσει όλα τα κράτη-μέλη, να αντιμετωπίσουν τις πρωτοφανείς οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία.

Τότε, πριν από 41 χρόνια, η χώρα μας ξεκινούσε τη μεγάλη της ευρωπαϊκή πορεία μαζί με μόλις εννέα εταίρους. Σήμερα οι εταίροι έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί και όλη η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο σταυροδρόμι, αλλά δείχνει ότι ξέρει να προχώρα μπροστά με μεγάλα άλματα οπότε αυτό είναι απαραίτητο.

Και βέβαια καλό είναι να θυμόμαστε και στην χώρα μας ότι η Ένωση, ειδικά για την Ελλάδα, υπήρξε πάντα πολύτιμη. Κάτι που η δική μας χώρα λίγο έλειψε να το διαπιστώσει τραυματικά το 2015. Το πρόγραμμα ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων, όπως ανακοινώθηκε χθες από την Πρόεδρο της Επιτροπής, την κυρία von der Leyen, είναι ένα πρόγραμμα πολύ φιλόδοξο, είναι όμως ταυτόχρονα κι ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει χαρακτηριστικά τα οποία εξαρχής διεκδικούσε η χώρα μας. Είναι πολύ μεγάλο, είναι ευθυγραμμισμένο με το μέγεθος των δυσκολιών που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Είναι όμως ταυτόχρονα και ευέλικτο. Είναι δίκαιο, καθώς στηρίζεται σε κοινό δανεισμό και εισάγει την έννοια της αμοιβαιοποίησης του ευρωπαϊκού χρέους. Κινείται πολύ περισσότερο στη λογική των επιδοτήσεων και λιγότερο στη λογική των δανείων, κάτι το οποίο υπήρξε εξαρχής κεντρικό ελληνικό αίτημα.
mhtsotakis_9
mhtsotakis_3

Και βέβαια δίνει προτεραιότητα σε τομείς που αποτελούν μέρος και του δικού μας κεντρικού αναπτυξιακού σχεδίου. Πράσινη ανάπτυξη, υγεία, ψηφιακός εκσυγχρονισμός, αγροτική πολιτική, κατάρτιση, στήριξη του κόσμου της εργασίας. Το πρόγραμμα αυτό -όπως είπα- είναι φιλόδοξο και η Επιτροπή έθεσε τον πήχη πολύ ψηλά. Τώρα ήρθε η ώρα το Συμβούλιο να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, αλλά να αδράξει και την ευκαιρία που ανοίγεται συνολικά για την Ευρώπη, να ξαναπάρει τον ρόλο που της αξίζει στην παγκόσμια σκακιέρα.

Η Ελλάδα θα λάβει από αυτό το πρόγραμμα μία χρηματοδότηση δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Η αρχική πρόταση της Επιτροπής μιλάει για περίπου 32 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων τα 22,5 δισεκατομμύρια θα είναι άμεσες επιχορηγήσεις και τα 9,5 δισεκατομμύρια θα είναι δανεισμός με πολύ ευνοϊκούς όρους. Είναι σαφές, ασχέτως της τελικής κατάληξης των ποσών, ότι θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες που θα επωφεληθούν περισσότερο από αυτό το πακέτο. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα και της αθόρυβης αλλά παραγωγικής και συνεπούς δουλειάς που έκανε η κυβέρνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πιστεύω ότι είναι, επίσης, και το απότοκο της εμπιστοσύνης που δείχνει πια η Ευρώπη προς την Ελλάδα. Προς την Ελλάδα της νέας εποχής, και είναι και η απτή αναγνώριση της μεγάλης αξιοπιστίας που η χώρα μας ανέκτησε τον τελευταίο χρόνο.

Η διαχείριση αυτών των μεγάλων ποσών θα πρέπει να γίνει με σχέδιο, θα πρέπει να γίνει με σύνεση. Είναι κεφάλαια τα οποία θα διατίθενται σε βάθος τριετίας. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία να μεταμορφώσουμε την πατρίδα μας και να τα χρησιμοποιήσουμε για να μετασχηματίσουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο, όπως ακριβώς έχουμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε.

Το νέο ταμείο, όμως, αυξάνει και τις δικές μας ευθύνες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό τα κεφαλαία αυτά να πιάσουν τόπο. Είναι απολύτως επιβεβλημένο να μην κολλήσουν στη γραφειοκρατία. Ούτε να περάσουν τις δυσκολίες που διαχρονικά πέρασαν προγράμματα ΕΣΠΑ. Για αυτό θα χρειαστεί προσεκτικός κεντρικός σχεδιασμός, για να μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σε ένα άρθρο που διάβαζα σήμερα το πρωί, διάβασα μία ενδιαφέρουσα φράση, και την αναφέρω γιατί νομίζω ότι περιγράφει σε μία πρόταση αυτό το οποίο δεν πρέπει να κάνουμε με αυτό το μεγάλο πακέτο: Δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα στους τέσσερις ανέμους με την ανεμελιά του νεόπλουτου. Αυτή, νομίζω, η φράση θα πρέπει να περιγράφει τον τρόπο και την ευθύνη την οποία πρέπει όλοι να δείξουμε για την αξιοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού ευρωπαϊκού κεφαλαίου, το οποίο τίθεται στη διάθεση της χώρας μας.

mhtsotakis

Ξέρετε καλά ότι στην ιστορία της η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προχωρούσε πάντα γραμμικά, ούτε με τους ίδιους ρυθμούς. Περιόδους στασιμότητας ή και οριακής οπισθοχώρησης τις ακολουθούσαν πυκνά χρονικά διαστήματα, όπου η Ευρώπη κατάφερνε και έκανε μεγάλα άλματα προς τα εμπρός. Νομίζω και τώρα είναι μία τέτοια ευκαιρία.

Και κάποιοι εταίροι μας, που αντιμετωπίζουν ακόμα και σήμερα με σκεπτικισμό αυτή την πρόταση, νομίζω ότι θα πρέπει να αναγνωρίσουν τελικά ότι και η δική τους ευημερία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κοινή αγορά, από την ενιαία αγορά, η οποία πρέπει να μείνει όρθια και ευημερούσα.

Πρόκειται, λοιπόν, για μία μεγάλη ευκαιρία και για την Ευρώπη αλλά και για την χώρα μας. Και ήρθε η ώρα, η Ευρώπη να αφήσει πίσω της τα μικρά βήματα και να τολμήσει ένα μεγάλο άλμα. Όπως και εμείς πάντα ζητούσαμε ότι έπρεπε να κάνει. Αλλά είναι νομίζω μία ευκαιρία και για την πατρίδα μας να κάνει ένα μεγάλο εθνικό άλμα προς τα εμπρός.

Θα έχουμε την ευκαιρία τους επόμενους μήνες και όταν οριστικοποιηθεί το πλαίσιο χρηματοδότησης -εύχομαι αυτό να γίνει σύντομα, γιατί όχι και στο επόμενο Συμβούλιο- να συζητήσουμε αναλυτικά και να σχεδιάσουμε τον τρόπο αξιοποίησης αυτού του μεγάλου επενδυτικού εργαλείου που τίθεται στη διάθεση της χώρας μας.

Ειδήσεις σήμερα

Αίγυπτος: Ρεκόρ με 910 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε μία ημέρα - 19 νέοι θάνατοι

Ξεπέρασαν τους 350.000 οι θάνατοι από κορωνοϊό σε όλον τον κόσμο

Χαρδαλιάς: Με τον Σωτήρη Τσιόδρα θα συνεχίσουμε την εξαιρετική συνεργασία πίσω από τις κάμερες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (34)

planet

Τα μισά χρήματα να δοθούν σε εξοπλιστικά γιατί με τους Τούρκους τα πράγματα δεν πάνε καλά.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΑΞΗ

ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ. ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΑΣΤΕ ΗΔΗ ΠΛΟΥΣΙΟΙ. ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΒΙΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟ. ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ. ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΕΙ ΚΑΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ.

kyriakos

Απαράδεκτος!!! Θα υπάρχουν και όροι για το πως θα γίνει η χρήση των χρημάτων!!! Ντροπή!!! Πρέπει να διώξουμε αυτή την κυβέρνηση ΤΩΡΑ!!! Να έρθει ο αλβανοτσαμης με τους γενιτσαρους. Αυτοί θα απειλήσουν με έξοδο και η ΕΕ θα χεστει πάνω της. Δεν θα μπορούν να πατήσουν το πόδι τους στην Ελλάδα!!! Κι ο αλβανοτσαμης θα τους διατάξει να κάνουν ρίψεις χρημάτων από ελικόπτερα για να νιώσει επιτέλους πιο άνετα ο πιο έξυπνος και παραγωγικός λαός του κόσμου!!! Θα πω κι ένα μυστικό για τους κόκκινους και μαύρους φασίστες: τα λεφτά θα τα ρίξουν στον κάμπο της Θεσσαλίας στις 16 Ιουνίου. Να πάτε όλοι εκεί, να χορέψετε αγωνιστικά τσιφτετελια, να σφιχταγκαλιαστειτε και να καπνισετε τα πούρα που θα μοιράσει δωρεάν ο αλβανοτσαμης. Μετά θα γίνει η ρίψη χρημάτων από τους εντρομους Ευρωπαίους!!! Το χορό να συρουν ο αγυριγος εκχριστιανισμενος οθωμανος, ο κιτσος, ο κοινός νους, ο θεριστής, ο γκαρσονας ο Βρασίδας και όλη η ελίτ των βλακων. Η ασουλουπωτη βλαχαρα, η καθαρίστρια που έγινε υπουργός θα βαράει τα νταούλια!!!

Γιώργος

Ξύδι στους αριστερούς όλων των αποχρώσεων. Αυτοί το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να τρώνε τα έτοιμα, να μοιράζουν χρήματα σε συμφέροντα, να ζητάνε μίζες από εξοπλιστικά και προμήθειες και τον λαό να τον έχουν στο παραμύθι ότι κόπτονται για χάρη του μοιράζοντας τα ψίχουλα που περισσεύουν. Κυριάκο προχώρα και προσπέρασε τους αριστερούς μην τους συνερίζεσαι.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΑΞΗ

ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΟ "ΕΛΛΗΝΙΚΟ" ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ. Η ΤΟ ΑΛΛΟ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΒΡΟΥΤΣΗ. ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΝΑ ΚΛΑΙΜΕ ΟΧΙ ΝΑ ΓΕΛΑΜΕ.

γιαννος

τι λυσσα εχει πιασει τον συριζοκοσμο ακομα δεν μπορουν να το χωνεψουν οτι αποτελουν παρελθον, δεν πειραζει ξυδακι. Αν τωρα κυβερνουσε ο ακατανομαστος να μην πω......Α..... τι θα του εδινε η ευρωπη .

Εφυγες νωρις....

ρε Αλ6. Με αυτους τους ξενερωτους που εχουμε μπλεξει, ουτε αντιπροσωπειες της BMW σε καθε χωριουδακι των Τρικαλων ουτε σκυλαδικα με βουλγαρες στις εθνικες θα ξαναδουμε. Η μιση Βουλγαρια ζουσε με τα πακετα Ντελορ του Ανδρεα. Κριμα. Αλ6 γυρνα πισω να δουμε ασπρη μερα!

Πρωθύστερος

Μητσοτάκης για πακέτο €32 δισ.: Δεν θα τα σκορπίσουμε στους τέσσερις ανέμους με την ανεμελιά του νεόπλουτου,.......... θα τα δώσουμε στα προσφυγόπουλα !!

Δασκαλος

Για πες μας ρε κούλη γκαντεμη που είναι η ΝΟΤΙΟΣ ΖΗΛΑΝΔΙΑ;;;;;; Αυτή γεωγραφία σου έμαθαν δύο Χάρβαρντ ρε άχρηστο;;;; Άντε να σε κυβερνήσει αυτό το ατομο

Αναστάσης

Απο την Μυτιλήνη είσαι ή την Λέσβο?

ΑΝΤΙΣΚΑΡΙΟΣ

Τσιπροδασκαλε,7 λαθη εκανες σε 2 γραμμες,Ασε,καλυτερα πες μας για τα γκαζακια, δεν πειθεις για δασκαλος!

Δεν κάνει το παιδί

Εδώ έφαγε τα 37 δις του Τσίπρα που του άφησε σε 3 μήνες, τα 32 δις θα τα φάει χαλαρά μέσα στο καλοκαίρι σε επιδόματα και δανεικά και αγύριστα σε μπαταχτσήδες. Το νέο μνημόνιο και οι εκλογές είναι κοντά...

ΑΝΤΙΣΚΑΡΙΟΣ

Ο Τσιπρας μας ''εχωσε'' μεσα 200 δις, και οταν διαπιστωσαν οι Ευρωπαιοι οτι δεν ηθελε να βγει εξω απο τα μνημονια,ουτε και υστερα απο τα 5 χρονια,(οι νορμαλ πολιτικοι βγαινανε απο τα μνημονια το πολυ σε 2 χρονια), τοτε,πηραν τα''μαξιλαρια'' απο την Ελλαδα, και τα φυλαξαν στην ΕΕ,για χαρη του εληνικου λαου, για να μην τα φαει και αυτα ο αχαιρευτος,ο Τσιπρας!...

Nikos

Να τα δώσουν στους εργαζόμενους και να πείτε στον βρουτση και στον Γεωργιάδη να δουλέψουν αυτοί εκ περιτροπής με μείωση μισθού και όλα τα άχρηστα μέτρα που περνούν για τους μισθωτούς. Ντροπή θα έπρεπε να ντρέπονται. Να μειωθούν οι μισθοί όλον τον βουλευτών και υπουργών για να σωθεί το κράτος όχι να την πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Έλεος. Εγώ προσωπικά αν εφαρμοστούν όλα αυτά στους μισθο τους θα αυτοκτονισω και θα αφήσω σημείωμα.ο θεός βλέπει.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης