Προανακριτική - Ξένη Δημητρίου: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες είχαν συμφέροντα από την Novartis

Προανακριτική - Ξένη Δημητρίου: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες είχαν συμφέροντα από την Novartis

Η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου «άδειασε» την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για την συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές η οποία όπως είπε δεν έγινε στο πλαίσιο της επίσημης δικαστικής συνδρομής - «Αποστάσεις» και για τους χειρισμούς της με τον Νίκο Μανιαδάκη - «Οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων έχουν μειωμένη αποδεικτική ικανότητα» σημείωσε

5074237
Προβληματισμό για τις συνθήκες, τους λόγους και την τήρηση των κανόνων παροχής καθεστώτος προστασίας στους τρεις “κουκουλοφόρους” μάρτυρες της υπόθεσης Novartis εξέφρασε η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου κατά την κατάθεσή της στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

Παράλληλα, η πρώην ανώτατη εισαγγελική λειτουργός “άδειασε” την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη λέγοντας ότι κατέστησε τον Ν. Μανιαδάκη προστατευόμενο μάρτυρα αντί να του ασκήσει δίωξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Δημητρίου υποστήριξε γενικά πως οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων έχουν μειωμένη αποδεικτική ικανότητα σύμφωνα με εθνικό δίκαιο. Το γεγονός αυτό ωστόσο δεν εμπόδισε την εισαγγελία Διαφθοράς και στην συνέχεια την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να διώξει τους πολιτικούς της αντιπάλους με καταγγελίες που προέρχονταν μόνο απο τους συγκεκριμένους μάρτυρες.

Εκτός αυτού η κυρία Δημητρίου φέρεται να υποστήριξε πως οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες εξέφρασαν την επιθυμία να ενταχθούν σε καθεστώς προστασίας υποστηρίζοντας ότι “είχαν συμφέροντα απο την εταιρεία Novartis”.

Η ίδια φέρεται να είπε ότι η συνεργασία της εισαγγελίας Διαφθοράς με τις αμερικανικές αρχές δεν έγινε στο πλαίσιο της επίσημης δικαστικής συνδρομής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η κυρία Δημητρίου αν και υποστήριξε αρχικά ότι δεν γνώριζε την πραγματική ταυτότητα των τριών μαρτύρων, ήταν η ίδια που διέταξε την σύλληψη του κ. Νίκου Μανιαδάκη

Κλείσιμο
Ο διάλογος που κατά πληροφορίες διημείφθη έχει ως εξής:

Ξ.Δημητρίου: Δώσαμε εντολή να σταματήσουν τον Μανιαδάκη στην οικία του γιατί πληροφορηθήκαμε οτι ηθελε να φύγει για εξωτερικο

Βουλευτής: Πώς ξέρατε που μένει; Γνωρίζατε ποιος είναι προστατευόμενος μαρτύρας;

Ξ.Δημητρίου: Ήξερα τη διεύθυνση όλων των προστατευόμενων για να στείλω αστυνομική προστασία. Το βράδυ της 31/12/18 μετά τις υποψίες που είχα ότι θα φύγει στο εξωτερικό γιατί αρνήθηκε αστυνομική προστασία -και ειδοποίησα τους εισαγγελείς-, ο Αναστασίου (Μανιαδάκης) κατέστη από προστατευμένος μάρτυρας, κατηγορούμενος με στοιχεία που κατείχε ήδη η κ Τουλουπάκη.

Ι.Μπούγας: Η κ Τουλουπάκη δηλαδή είχε τα στοιχεία με βάσει τα οποία δεν μπορούσε να είναι προστατευόμενος αλλά αντιθέτως κατηγορούμενος;

Ξ.Δημητρίου: Αυτό είναι θέμα της κυρίας Τουλουπάκη. Εγώ ασχολήθηκα μόνο με τις πληροφορίες που είχα ότι θα φύγει στο εξωτερικό.

Ι.Μπούγας: Και γιατί να μην φύγει; Απαγορεύεται ο προστατευόμενος μάρτυρας να ταξιδέψει στην ΕΕ;

Ξ.Δημητρίου: Όχι δεν απαγορεύεται. Γι αυτό μετετράπη από προστατευόμενος μάρτυρας σε κατηγορούμενο.

Ειδήσεις σήμερα:

Στη «φάκα» οι Αλβανοί ληστές της Πολυτεχνειούπολης - Ρήμαζαν εργαστήρια και απήγαγαν 17χρονο

«Ξέσπασμα» Τσιόδρα για τους ψευδοεπιστήμονες: «Εμείς δεν έχουμε αγωνία;»

Μητσοτάκης: To νέο πακέτο στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων - Παράταση της προστασίας πρώτης κατοικίας

Χαρδαλιάς: Απαιτείται έντυπο και sms μέχρι τη Δευτέρα

Τσιόδρας: Αισιόδοξα μηνύματα από δύο νέα φάρμακα - Σταθερή η καμπύλη στην Ελλάδα




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης