Κορωνοϊός: «Ξέσπασμα» Τσιόδρα για τους ψευδοεπιστήμονες: «Εμείς δεν έχουμε αγωνία;»

Κορωνοϊός: «Ξέσπασμα» Τσιόδρα για τους ψευδοεπιστήμονες: «Εμείς δεν έχουμε αγωνία;»

Ο καθηγητής μίλησε για κύκλους που προσπαθούν «να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου με ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα» - «Ελπίζω πως δεν είναι στην πρόθεσή τους να λειτουργήσουν με διαλυτικό σκοπό» - «Δεν είπα ποτέ ότι τα παιδιά είναι "υγειονομικές βόμβες"» - Εξήγησε ότι η μάσκα κρίνεται πλέον απαραίτηση, καθώς «τότε είχαμε απαγορευτικό, τώρα ανοίγει ο περιορισμός στη μετακίνηση» - «Γιατί στέλνουμε τους παππούδες στα χωριά»

Κορωνοϊός: «Ξέσπασμα» Τσιόδρα για τους ψευδοεπιστήμονες: «Εμείς δεν έχουμε αγωνία;»
Οργή για τις επικρίσεις και για όσους εμφανίζονται δήθεν να γνωρίζουν περισσότερα για τον νέο κορωνοϊό, εξέφρασε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου.

«Θέλω να βλέπω το πεδίο της πανδημίας ως μια μεγάλη νίκη, ως μια νίκη για να πάμε μπροστά. Δεν πρέπει να μετατρέπεται αυτή η ευκαιρία σε ευκαιρία για αντιπαράθεση. Χάρη στη θυσία όλων και όλων σας είμαστε όλοι μαζί. Αναγνωρίζουμε τις θυσίες και την αγωνία για το οικονομικό μέλλον. Η δική μας είναι να έχουμε επάρκεια στα επιστημονικά ζητήματα. Όλη αυτή η εμπειρία αποτελεί ευκαιρία, για να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας. Όλα θα γίνονται με διαφάνεια και κανόνες εποπτείας» ανέφερε αρχικά ο κ. Τσιόδρας.

Και συνέχισε σε έντονο ύφος, χωρίς πάντως να κατονομάσει κάποιον συγκεκριμένα: «Προσπαθούν κάποιοι κύκλοι να τονίσουν υπέρμετρα τις επιστημονικές αβεβαιότητες. Δεν τις ξέρουμε δηλαδή εμείς; Και να βγάλουν αντιφάσεις προς τα έξω, προς τον κόσμο. Να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου με ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα. Εμείς δεν έχουμε αγωνία;».

«Πιστέψτε με, αντίθετα με την επιθυμία μας, είναι πιστός σύντροφος όλων μας στην κοινή προσπάθεια. Ελπίζω πως δεν είναι στην πρόθεση όσων τα χρησιμοποιούν να λειτουργήσουν με διαλυτικό σκοπό. Να κλονίσουν την προσέγγιση και την στρατηγική μας. Δεν νομίζω πως θα μπορούσα να το πω πιο καθαρά. Είμαστε συμμέτοχοι σε μια κοινή προσπάθεια, για την οποία από τα βάθη της καρδιάς μου σας ευχαριστώ» συμπλήρωσε.

Η διατύπωσή του, πάντως, ανοίγει νέους... κύκλους, προβληματισμού στην προκειμένη περίπτωση. Πρόκειται για κύκλους επιστημονικούς, θα μπορούσε να είναι μία ερμηνεία. Να εννοεί δηλαδή ο κ. Τσιόδρας άλλους επιστήμονες, άλλους συναδέλφους του, οι οποίοι με τα επιχειρήματά τους -που στερούνται κατ' αυτόν επιστημονικής τεκμηρίωσης- επηρεάζουν και κλονίζουν τελικά την εμπιστοσύνη του κόσμου στις εισηγήσεις της αρμόδιας Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, της οποίας είναι επικεφαλής ο ίδιος.

Θα μπορούσε να υποτεθεί επίσης ότι αναφέρεται σε κύκλους πολιτικούς, οι οποίοι με ψευδοεπιστημονικά όπως τα χαρακτηρίζει επιχειρήματα στοχεύουν στο να κλονίσουν και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Ουδείς θα μπορούσε να γνωρίζει τι κινητοποίησε την αντίδραση του κ. Τσιόδρα, τι ή ποιος προκάλεσε τον καθηγητή ώστε να αναφερθεί αόριστα σε κύκλους, δίδοντας τους ταυτόχρονα τόση βαρύτητα και αναγνωρίζοντάς τους τόση επιρροή.

Είναι δεδομένο πως η επιστήμη αποτελεί πεδίο δόξης λαμπρό για τις επιστημονικές αντιπαραθέσεις, διαφωνίες και αβεβαιότητες. Ωστόσο, το πρόβλημα που έχει ανακύψει πλέον και όπως φαίνεται επηρεάζει και τους ίδιους τους επιστήμονες είναι ότι η πανδημία φαίνεται ότι υπερτονίζει αυτές τις αντιφάσεις και αβεβαιότητες -πρόκειται για αντιφάσεις και αβεβαιότητες που πιθανότατα μέχρι πριν από λίγο καιρό θα χαρακτηρίζονταν γόνιμες και δημιουργικές και που πλέον μοιάζουν να γεννούν κυρίως προβλήματα, καθώς συνδέονται ευθέως και αμέσως με τις ζωές μας.

«Δεν είπα ποτέ ότι τα παιδιά είναι υγειονομικές βόμβες»

Σε ερώτηση για τα παιδιά, ο κ. Τσιόδρας απέρριψε τις αιτιάσεις ότι τα είχε χαρακτηρίσει «υγειονομικές βόμβες». Αν είχα πει κάτι τέτοιο, ανέφερε χαρακτηριστικά, θα έπρεπε να με είχατε καθαιρέσει την ίδια στιγμή. Κάνουμε το άνοιγμα αυτό (σ.σ. των σχολείων), εξήγησε, γιατί τα παιδιά μεταδίδουν λιγότερο τον ιό. «Το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει με προσοχή, με συνεχή παρακολούθηση του Ρ» σημείωσε, ενώ ζήτησε επαγρύπνηση, σε περίπτωση που υπάρχει στην οικογένεια του παιδιού άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα.

Γιατί τώρα λέμε «ναι» στις μάσκες

Ερωτηθείς για τα πρόστιμα σε περίπτωση μη χρήσης της μάσκας, ο κ. Τσιόδρας αντιπαρήλθε τα περί ποινών και επέμεινε ότι η χρήση της μάσκας πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα με σωστή χρήση του αντισηπτικού. Παράλληλα, εξήγησε εκ νέου γιατί η Επιτροπή των ειδικών λέει τώρα «ναι» στην χρήση της μάσκας.

Η ιατρική μάσκα είναι κρίσιμης σημασίας για τους υγειονομικούς χώρους, εξήγησε, ενώ είπε ότι την υφασμάτινη ή χάρτινη μάσκα δεν χρειάζεται κανείς να την βρει στο εμπόριο, αλλά να την φτιάξει μόνος του στο σπίτι, προαναγγέλλοντας ότι θα υπάρξει σχετικό βίντεο με οδηγίες από τον ΕΟΔΥ.

Κλείσιμο
Ακόμη, εξήγησε γιατί το άνοιγμα των καταστημάτων του λιανεμπορίου θα γίνει σταδιακά, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του ιού. όπως ανέφερε, τα καταστήματα που θ' ανοίξουν από τη Δευτέρα 4 Μαΐου είναι μόλις το 10% του συνόλου και αυτά επελέγησαν από το υπουργείο Ανάπτυξης. «Οι καφετέριες και οι χώροι εστίασης είναι χώροι όπου παρατηρείται μεγάλος συγχρωτισμός» εξήγησε, αιτιολογώντας γιατί δεν θα ανοίξουν άμεσα.

«Τότε είχαμε μέτρα περιορισμού, απαγορευτικό» είπε για τη μάσκα. «Τώρα ανοίγει ο περιορισμός στη μετακίνηση και θα υπάρχει μεγαλύτερος συγχρωτισμός στα ΜΜΜ. Άρα, εκεί έχει σημασία η χρήση μάσκας, για να προστατεύσει κάποιος τον συνάνθρωπό του. Τώρα ανοίγει η κοινωνία και γι' αυτό τοποθετηθήκαμε υπέρ της χρήσης, παρότι υπάρχουν αντιρρήσεις και αντεπιχειρήματα».

«Γιατί στέλνουμε τους παππούδες στα χωριά»

«Δεν στέλνουμε τους ανθρώπους στα χωριά για να κολλήσουν τον ιό» σχολίασε ακόμη ο κ. Τσιόδρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Και συνέχισε: «Μακάρι να μπορέσουν να πάνε στα χωριά, για να μην κινδυνεύουν τόσο από την κυκλοφορία του ιού στα μεγάλα αστικά κέντρα, τα οποία λειτούργησαν κατά κάποιο τρόπο και σαν επίκεντρα της επιδημίας στη χώρα μας. Αυτή ήταν η στρατηγική».

«Δεν νομίζω ότι θα τα καταφέρουν όλοι, αλλά όσοι τα καταφέρουν και επιλέξουν να ζήσουν το καλοκαιρινό διάστημα στο χωριό, σε συνθήκες πολύ καλύτερες, μεγαλύτερης ευκαιρίας για έξοδο στην ύπαιθρο, για αραίωση, όχι για συνωστισμό στο καφενείο, προς Θεού. Δεν πάνε στο χωριό για να κολλήσουν, πάνε στο χωριό για να μην κολλήσουν τον ιό. Φυσικά και πρέπει να υπάρχει επάρκεια στο σύστημα υγείας στην περιφέρεια και αυτό είναι από τις πρώτες μας προτεραιότητες» σημείωσε.

Ο καθηγητής τόνισε ότι «ούτε εμείς, όταν φύγουμε από τα αστικά κέντρα, θα πάμε στο χωριό για να κολλήσουμε τους ηλικιωμένους. Οι διακοπές, όταν γίνουν, θα πρέπει να γίνουν με βασικό γνώμονα την προστασία των ηλικιωμένων. Να μην σας πω ότι όταν πάμε εμείς εκεί, αυτοί θα πρέπει να έρθουν εδώ».

Το «καμπανάκι» για επαναφορά των μέτρων

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας ρωτήθηκε ποιο είναι το όριο που θα σημάνει «καμπανάκι» για επαναφορά κάποιων από αυτά και ποια μέτρα θα επιλεγούν πρώτα και εάν το κριτήριο θα είναι η επάρκεια ανταπόκρισης του συστήματος υγείας ή και κάποιος άλλος παράγοντας.

«Νομίζω είναι το πιο δύσκολο ερώτημα από τα σημερινά αυτό. Παρακολουθώ με αγωνία την ιστορία στη Γερμανία. Επανέρχεται σταδιακά το Ρ τους προς τα επάνω. Αυτοί πήραν κάποια μέτρα χαλάρωσης, ήραν κάποια μέτρα πριν λίγες ημέρες και λένε ότι θα περιμένουν δύο εβδομάδες για να δούνε προς τα πού θα πάει το πράγμα. Εμείς έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε το Ρ. Εάν δεν δούμε τέτοια σταδιακή άνοδο του Ρ, φυσικά και τα πρώτα μέτρα που θα επανέλθουν θα είναι τα μέτρα που αφορούν τις μαζικές συγκεντρώσεις ή το λιανεμπόριο» τόνισε.

Ο κ. Τσιόδρας παραδέχθηκε πως «δεν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο πλάνο αυτή τη στιγμή, αλλά οπωσδήποτε το Ρ0 θα μας καθοδηγήσει. Όπως επίσης και τα στοιχεία των τοπικών επιδημιών, τα οποία ήταν πάρα πολύ σημαντικά σε αυτή τη φάση». Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι η απόκριση στην επιδημία δεν είναι συνολική, είναι σε πολλές της διαστάσεις τοπική. «Άρα μια τοπική διασπορά άνω του αναμενομένου σε μια περιοχή της πατρίδας μας, θα οδηγήσει πιθανώς σε ένα lockdown σε αυτή την περιοχή και μόνο. Άρα θέλει προσοχή» επισήμανε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται πάρα πολύ ειδικά με το θέμα της άρσης των μέτρων, πείραμα είναι και εξακολουθεί να είναι, μιλάνε για πράσινες ζώνες. Κάποιες χώρες οι οποίες έχουν προηγμένη φιλοσοφία στο πώς αντιμετωπίζονται αυτά τα πράγματα, στρατιωτικού τύπου φιλοσοφία».

Για την Ελλάδα, εκτίμησε ότι «θα υπάρχουν ζώνες οι οποίες θα είναι πιο ελεύθερες από τη νόσο και ζώνες στις οποίες θα υπάρχει η ανάγκη να υπάρξει μια επαγρύπνηση, μια περεταίρω παρέμβαση. Αυτό νομίζω θα γίνει περισσότερο, παρά μια καθολική επαναφορά κάποιων μέτρων».



Ειδήσεις σήμερα:

Μάσκες: Εδώ δεν υπάρχει «γιατί να τη φοράω» και «δεν αγοράζω», λέει Ελληνίδα που ζει στη Γερμανία

Remdesivir: Ίσως και σήμερα επείγουσα έγκριση από τον FDA

Από σήμερα: 25% επιστροφή φόρων, επιστρεπτέα προκαταβολή και νέα 800άρια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης