Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Αισιόδοξα μηνύματα από δύο νέα φάρμακα

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Αισιόδοξα μηνύματα από δύο νέα φάρμακα

«Ξέσπασμα» Τσιόδρα για τους ψευδοεπιστήμονες: «Εμείς δεν ξέρουμε; Δεν αγωνιούμε;» - «Δεν μπορώ να φανταστώ χρήση μάσκας, χωρίς σωστή υγιεινή των χεριών, είναι σούπερ απαραίτητο» - Στους 140 οι νεκροί, καθώς καταγράφηκε ένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο - 15 νέα κρούσματα - 2.591 συνολικά - 38 διασωληνωμένοι

tsiodras01-mesa
Στα 2.591 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε άλλα 15 επιβεβαιωμένα το τελευταίο 24ωρο. 

Ανακοινώσεις Τσιόδρα 30/04/2020


Ο αριθμός των νεκρών συμπολιτών μας ανέρχεται στους 140, καθώς τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκε άλλος ένας θάνατος. 38 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, με μέση ηλικία τα 67 έτη. Από αυτούς, οι δέκα είναι γυναίκες, με το 87% να έχει υποκείμενο νόσγημα ή να είναι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών.

74 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι η καμπύλη στη χώρα μας παραμένει σταθερή, ενώ έκανε λόγο για αισιόδοξα μηνύματα από δύο νέα φάρμακα. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως θα γίνονται τεστ σε όσους έχουν σοβαρά συμπτώματα, ηλικιωμένους και υγειονομικούς. Παράλληλα, επισήμανε πως τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι για διάγνωση, αλλά μόνο για επιδημιολογικούς λόγους.

Κλείσιμο
Ειδικότερα, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι «χθες ανακοινώθηκαν τα προκαταρκτικά θετικά αποτελέσματα για ένα από τα φάρμακα που δοκιμάζονται στη θεραπεία της νόσου σε μία μελέτη με πάνω από 100 ασθενείς, η οποία έδειξε πως οι ασθενείς ανέρρωσαν γρηγορότερα. Επίσης, άλλο φάρμακο που δοκιμάστηκε σε τρεις εργαστηριακές μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και αφορά τους υποδοχείς, δηλαδή την πόρτα που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό, εμπόδισε την είσοδο του ιού και τον πολλαπλασιασμό του στα κύτταρα».

«Ξέσπασμα» για τους ψευδοεπιστήμονες

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας εξέφρασε, ταυτόχρονα, την οργή του για όσους δήθεν γνωρίζουν περισσότερα για την πανδημία.

«Θέλω να βλέπω το πεδίο της πανδημίας ως μια μεγάλη νίκη, ως μια νίκη για να πάμε μπροστά. Δεν πρέπει να μετατρέπεται αυτή η ευκαιρία σε ευκαιρία για αντιπαράθεση. Χάρη στη θυσία όλων και όλων σας είμαστε όλοι μαζί. Αναγνωρίζουμε τις θυσίες και την αγωνία για το οικονομικό μέλλον. Η δική μας είναι να έχουμε επάρκεια στα επιστημονικά ζητήματα. Όλη αυτή η εμπειρία αποτελεί ευκαιρία, για να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας. Όλα θα γίνονται με διαφάνεια και κανόνες εποπτείας» ανέφερε αρχικά ο κ. Τσιόδρας.

Και συνέχισε σε έντονο ύφος: «Προσπαθούν κάποιοι κύκλοι να τονίσουν υπέρμετρα τις επιστημονικές αβεβαιότητες. Δεν τις ξέρουμε δηλαδή εμείς; Και να βγάλουν αντιφάσεις προς τα έξω, προς τον κόσμο. Να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου με ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα. Εμείς δεν έχουμε αγωνία;».

«Πιστέψτε με, αντίθετα με την επιθυμία μας, είναι πιστός σύντροφος όλων μας στην κοινή προσπάθεια. Ελπίζω πως δεν είναι στην πρόθεση όσων τα χρησιμοποιούν να λειτουργήσουν με διαλυτικό σκοπό. Να κλονίσουν την προσέγγιση και την στρατηγική μας. Δεν νομίζω πως θα μπορούσα να το πω πιο καθαρά. Είμαστε συμμέτοχοι σε μια κοινή προσπάθεια, για την οποία από τα βάθη της καρδιάς μου σας ευχαριστώ» συμπλήρωσε.

«Δεν είπα ποτέ ότι τα παιδιά είναι υγειονομικές βόμβες»

Σε ερώτηση για τα παιδιά, ο κ. Τσιόδρας απέρριψε τις αιτιάσεις ότι τα είχε χαρακτηρίσει «υγειονομικές βόμβες». Αν είχα πει κάτι τέτοιο, ανέφερε χαρακτηριστικά, θα έπρεπε να με είχατε καθαιρέσει την ίδια στιγμή. Κάνουμε το άνοιγμα αυτό (σ.σ. των σχολείων), εξήγησε, γιατί τα παιδιά μεταδίδουν λιγότερο τον ιό. «Το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει με προσοχή, με συνεχή παρακολούθηση του Ρ» σημείωσε, ενώ ζήτησε επαγρύπνηση, σε περίπτωση που υπάρχει στην οικογένεια του παιδιού άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα.

Γιατί τώρα λέμε «ναι» στις μάσκες

Ερωτηθείς για τα πρόστιμα σε περίπτωση μη χρήσης της μάσκας, ο κ. Τσιόδρας αντιπαρήλθε τα περί ποινών και επέμεινε ότι η χρήση της μάσκας πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα με σωστή χρήση του αντισηπτικού. Παράλληλα, εξήγησε εκ νέου γιατί η Επιτροπή των ειδικών λέει τώρα «ναι» στην χρήση της μάσκας.

Η ιατρική μάσκα είναι κρίσιμης σημασίας για τους υγειονομικούς χώρους, εξήγησε, ενώ είπε ότι την υφασμάτινη ή χάρτινη μάσκα δεν χρειάζεται κανείς να την βρει στο εμπόριο, αλλά να την φτιάξει μόνος του στο σπίτι, προαναγγέλλοντας ότι θα υπάρξει σχετικό βίντεο με οδηγίες από τον ΕΟΔΥ.

Ακόμη, εξήγησε γιατί το άνοιγμα των καταστημάτων του λιανεμπορίου θα γίνει σταδιακά, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του ιού. όπως ανέφερε, τα καταστήματα που θ' ανοίξουν από τη Δευτέρα 4 Μαΐου είναι μόλις το 10% του συνόλου και αυτά επελέγησαν από το υπουργείο Ανάπτυξης. «Οι καφετέριες και οι χώροι εστίασης είναι χώροι όπου παρατηρείται μεγάλος συγχρωτισμός» εξήγησε, αιτιολογώντας γιατί δεν θα ανοίξουν άμεσα.

«Παρακολουθώ με αγωνία την ιστορία στη Γερμανία» είπε ακόμη ο κ. Τσιόδρας, επισημαίνοντας την χαλάρωση των περιορισμών που συμβαίνει εκεί και την ανοδική τάση που εμφανίζει ο δείκτης «Ρ». Εμείς έχουμε τη δυνατότητα να το παρακολουθούμε, εξήγησε.


Ειδήσεις σήμερα:

Στη «φάκα» οι Αλβανοί ληστές της Πολυτεχνειούπολης - Ρήμαζαν εργαστήρια και απήγαγαν 17χρονο

Remdesivir: Τι δείχνουν οι μελέτες για το φάρμακο - Γιατί οι ΗΠΑ έδωσαν εύσημα σε Ελλάδα

Ιερά Σύνοδος: Αποδεχόμαστε τις αποφάσεις της Πολιτείας - Αδιαπραγμάτευτη η Θεία Κοινωνία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ