Πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για τις τρομοκρατικές επιθέσεις;

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για τις τρομοκρατικές επιθέσεις;

Βεβαιωθείτε ότι ακούτε χωρίς να κρίνετε και μην απορρίπτετε σε καμία περίπτωση τις ανησυχίες του παιδιού σας

Το επίπεδο απειλής της τρομοκρατίας στον κόσμο, έχει αυξηθεί, ενώ δεν είναι λίγες οι χώρες που βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό, έπειτα και από το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ του Ηνωμένου Βασιλείου, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 22 άτομα μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί στο μέλλον να υπάρξουν και άλλες παρόμοιες επιθέσεις  γι' αυτό η επισήμανση και η εξήγηση των κινδύνων που παρουσιάζονται εξαιτίας της τρομοκρατίας, κρίνεται πιο αναγκαία από ποτέ, ειδικά όταν πρόκειται για μικρά παιδιά.

Ο Dr. Andrea Danese, παιδοψυχίατρος στο King's College του Λονδίνου, δηλώνει χαρακτηριστικά: «Τα παιδιά μπορεί να επηρεαστούν από αυτά τα γεγονότα με συναισθηματικά, συμπεριφορικά και σωματικά συμπτώματα» και συμπληρώνει «δεν είναι ασυνήθιστο για τα παιδιά να αισθάνονται φοβισμένα, προσκολλημένα... Να ανησυχούν για το ίδιο τραυματικό πράγμα που συμβαίνει ξανά και ξανά. Να γίνονται πολύ εύκολα κακόκεφα ή αναστατωμένα... Ή ακόμα και να παρουσιάσουν πονοκεφάλους και πόνους στο στομάχι».

Μπορεί στη χώρα μας να μην έχει συμβεί κάποια τρομοκρατική επίθεση, η επισήμανση των κινδύνων και η εξήγηση της απειλής που προκύπτει από την τρομοκρατία, όμως, κρίνεται πιο απαραίτητη και σημαντική από ποτέ, καθώς το Ισλαμικό Κράτος υποστηρίζει ότι τα τρομοκρατικά χτυπήματα που έχουν ήδη γίνει, είναι μόνο η αρχή.

Το NSPCC (φιλανθρωπική οργάνωση για παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο) εξέδωσε συμβουλές για να βοηθήσει τους γονείς να μιλήσουν στα παιδιά τους σχετικά με την τρομοκρατία. Ποιες είναι αυτές;

1. Να είστε «ανοιχτοί» στις απορίες των παιδιών σας 

Αν το παιδί σας έρχεται σε σας, με απορίες, βεβαιωθείτε ότι ακούτε χωρίς να κρίνετε και μην απορρίπτετε σε καμία περίπτωση τις ανησυχίες του. Ο Dr. Danese υποστηρίζει: «Τα παιδιά δεν πρέπει να αναγκάζονται να μιλάνε για την επίθεση εάν δεν το θέλουν. Ωστόσο, οι γονείς πρέπει να είναι ανοιχτοί και υποστηρικτικοί εάν τα παιδιά τους θέτουν ερωτήσεις ή θέλουν να μιλήσουν. Οι γονείς πρέπει να παρέχουν ειλικρινείς και ακριβείς πληροφορίες ή απαντήσεις για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να κατανοήσουν τι συνέβη και να διευκρινίσουν τυχόν παρεξηγήσεις σχετικά με το συμβάν» και καταλήγει «οι γονείς μπορούν να εξηγήσουν στα παιδιά τους ότι είναι φυσιολογικό να είναι λυπημένος κάποιος και αναστατωμένος μετά από τέτοια τρομακτικά γεγονότα». 

2. Να τους καθησυχάζετε και να τους κάνετε να αισθάνονται άνετα


Καλό είναι οι γονείς να αποθαρρύνουν τα παιδιά τους από το να βλέπουν ξανά και ξανά σκηνές τρομοκρατικών χτυπημάτων είτε στην τηλεόραση είτε στο διαδίκτυο, ενώ παράλληλα οφείλουν να διατηρήσουν τη ψυχραιμία τους και να συνεχίζουν τη ζωή τους όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά. Ο Dr. Danese, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους στο να ανακτήσουν την αίσθηση του ελέγχου της ζωής τους» και προσθέτει «είναι σημαντικό να διατηρήσετε τις καθημερινές σας συνήθειες και τις καθημερινές δραστηριότητες για να ελαχιστοποιήσετε την αίσθηση της απώλειας και της μη προβλεψιμότητας».

3. Προσέξτε για σημάδια bulling

Μερικά παιδιά μπορεί να αισθάνονται στοχοποιημένα λόγω της πίστης ή της εμφάνισής τους. Αυτό πολλές φορές τους κάνει να φαίνονται αμήχανα ή φοβισμένα. Καθησυχάστε τους ότι δεν είναι δικό τους λάθος και ότι η εμφάνιση ή οι πεποιθήσεις τους δεν τους κάνει τρομοκράτες.


4. Ζητήστε βοήθεια

Αν το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια έντονης ανησυχίας και αυτό τον αναγκάζει να περιορίσει τις καθημερινές τους δραστηριότητες, τότε καλό είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό. Για να υποστηρίξουν καλύτερα το παιδί τους, οι γονείς πρέπει επίσης να φροντίζουν για τη δική τους ευημερία και να αναζητούν επαγγελματικές συμβουλές, αν χρειαστεί, προσθέτει ο Dr. Danese.
 

ΣΧΟΛΙΑ (6)

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

στα παιδια να λεμε αληθεια. Αν ειμαστε Χριστιανοι Ορθοδοξοι να τους λεμε για τους Αγιους. Ο Αγιος Κηρυκος, ομολογησε Χριστο, 3 ετων....απο μονο του το παιδακι, εδινε κουραγιο στν μαμα του, Αγια Ιουλιτα. ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΒΙΟΥΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ- ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΛΟΓΟΥ

ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΜΕΡΑ, ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΤΑ ΤΖΙΧΑΝΤΙΑ : ή γινεσαι μουσουλμάνος ή σου κοβουμε το κεφαλι. Όσοι ειμαστε Χριστιανοι , καλο ειναι να θυμομαστε ,ποσους Αγιους εχουμε, οι οποιοι αποκεφαλισθηκαν απο τους τουρκους...(πχ σαν σημερα, 28 Μαιου 1794). Ο Άγιος Μήτρος (ή Δημήτριος), καταγόταν από ευσεβή και ενάρετη οικογένεια της Πελοποννήσου. Εξισλαμίσθηκε όμως σε νεαρή ηλικία μαζί με άλλους νέους της περιοχής του, πιθανώς μετά την κατάπνιξη της επανάστασης της Πελοποννήσου, το 1769 μ.Χ. Το Χριστιανικό του όνομα ήταν Δημήτριος, όταν δε, έγινε μωαμεθανός,μουσουλμάνος δηλαδή, ονομάστηκε Μουσταφάς. Προικισμένος με ευφυα και σοφία, αλλά και άλλα χαρίσματα, δραστήριος και δημιουργικός αναδείχθηκε γρήγορα μεταξύ των επιφανών Τούρκων της Πελοποννήσου και κατέλαβε το αξίωμα του Έπαρχου (ιμπροχώραγα), απέκτησε δε πολλά χρήματα και δούλους. Τίποτε όμως απ' όλα αυτά δεν ικανοποιούσε την ευγενή ψυχή του. Ο Μουσταφά κατατρωγόταν από τον πόθο να επιστρέψει στην πίστη των πατέρων του γι' αυτό και η δόξα και ο πλούτος δεν άγγιξαν ούτε αλλοίωσαν το χαρακτήρα του. Έλαβε λοιπόν την απόφαση να επιστρέψει στο Χριστιανισμό και προσήλθε σε κάποιο πνευματικό στην Τρίπολη, όπου με δάκρυα εξομολογήθηκε, έλαβε τη συμβουλή του και την ευλογία του, και ζούσε κρυφά χριστιανικά. Η Χριστιανική του όμως ζωή, δεν άργησε να γίνει αντιληπτή από τούς Τούρκους, οι οποίοι τον κατήγγειλαν στον πασά της Τρίπολης. Ο Δημήτριος τότε συνελήφθη στο Μιστρά και οδηγήθηκε δέσμιος στο πασά της Τρίπολης, όπου με θάρρος ομολόγησε την πίστη του και την διακαή επιθυμία του να μαρτυρήσει για την Χριστιανικη πίστη του. Παρά τις συμβουλές και τις υποσχέσεις του πασά, την υπόμνηση, τι χρωστά στους Τούρκους για τα αξιώματα πού του χάρισαν, ο Άγιος μάρτυς παρέμεινε ακλόνητος στην πίστη του. Αμέσως τον φυλάκισαν και υστερα από λίγες ημέρες τον αποκεφάλισαν στις 28 Μαου 1794 μ.Χ., Κυριακή της Πεντηκοστής, στην Τρίπολη, προσθέτοντας στο περικείμενον νέφος των Αγίων μαρτύρων, ένα ακόμη περίσεμνο Αγιο μάρτυρα. Το ιερο λείψανο του Αγίου, παρέλαβαν οι Χριστιανοί και το έθαψαν στον Ιερο ναό του Αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου στην Τρίπολη. Μαρτύριο του Αγίου συνέγραψε ο 'Αγιος, Κορινθίας +Μακάριος.

άλλο θέλει να πει

το άρθρο, εννοείς πώς θα εξηγήσεις στο παιδί τις ανατινάξεις χωρίς να νομίζει ότι φταίει το Ισλάμ και η λαθρομετανάστευση ούτε ο δύσμοιρος τζιχαντιστής και ότι αυτό είναι μια καθημερινότητα που πρέπει να την συνηθίσουμε όπως είπε και ο Μακρόν. Μην να αρχίσει το παιδί να σκέφτεται "έξω οι ξένοι εισβολείς" και το χειρότερο......μην ψηφίσει και καμμιά Χρυσή Αυγή όταν μεγαλώσει......

Κυνικός

Eγώ τους λέω απλά την αλήθεια. Τους έχω πει ότι το Ισλάμ είναι μία θρησκεία που διδάσκει το μίσος, ότι δεν έχει καμία σχέση με τον Χριστιανισμό, ότι ασφαλώς όλοι οι μουσουλμάνοι δεν είναι κακοί, στον βαθμό που ΔΕΝ τηρούν όλα όσα τους λέει το Κοράνι. Αλλά ότι όσοι μουσουλμάνοι τηρούν το Κοράνι, αυτοί μαθαίνουν να μισούν όλους όσους δεν είναι μουσουλμάνοι. ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ, αυτά που βίωσαν οι πρόγονοί μας 400 και 500 χρόνια κάτω από το Ισλάμ. Η πολιτική ορθότητα είναι ολοκληρωτισμός.

Ll

Μπράβο, το λουκούμι στον κύριο για αυτή την επιστημονική ανάλυση...

Μπουμ

Ηρθαν κατι κακοι και εκαναν "μπουμ".

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

halloween

Για δεύτερη χρονιά τα Αηδονάκια στο Μαρούσι υποδέχονται το παιδικό Halloween, και νέες φανταστικές περιπέτειες