Πώς θα γίνει η καταγραφή στην Οικονομία

Πώς θα γίνει η καταγραφή στην Οικονομία

Σε … Καταγραφή (αντί για «Απογραφή») των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας, προχωρά η κυβέρνηση, προκειμένου να αποκατασταθεί η διεθνής αξιοπιστία της χώρας μας.  

Το σχέδιο του  Γιώργου Παπακωνσταντίνου προβλέπει  τη δημιουργία μίας Επιτροπής με την συμμετοχή ανεξάρτητων φορέων όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΙΟΒΕ, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, το ΚΕΠΕ, ακόμα και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Η Ανεξάρτητη αυτή Επιτροπή θα αναλάβει να καταγράψει κα

Πώς θα γίνει η  καταγραφή στην Οικονομία

Σε … Καταγραφή (αντί για «Απογραφή») των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας, προχωρά η κυβέρνηση, προκειμένου να αποκατασταθεί η διεθνής αξιοπιστία της χώρας μας.  

Το σχέδιο του  Γιώργου Παπακωνσταντίνου προβλέπει  τη δημιουργία μίας Επιτροπής με την συμμετοχή ανεξάρτητων φορέων όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΙΟΒΕ, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, το ΚΕΠΕ, ακόμα και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Η Ανεξάρτητη αυτή Επιτροπή θα αναλάβει να καταγράψει και να αποτυπώσει μέσα σε ένα δίμηνο, ποια είναι η πραγματική κατάσταση στα δημόσια οικονομικά. 

Η σκέψη αυτή βρισκόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, από την πρώτη στιγμή στο μυαλό του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, πριν καν αναλάβει επισήμως τα νέα του καθήκοντα.  Και όχι άδικα, αφού έχει πολλά πλεονεκτήματα: 

  • κάνοντας  «καταγραφή» αποφεύγει την «απογραφή». Αναθεωρεί τα νούμερα, χωρίς να ανατρέπει τους λογιστικούς κανόνες της Eurostat και «κρατά μακριά» την Κομισιόν από τις υποθέσεις μας αυτές.
  • η «καταγραφή» θα εποπτεύεται και θα διενεργείται υπό το βλέμμα και με τη συμμετοχή των ανεξάρτητων φορέων. Άρα δεν μπορεί να αμφισβητείται εκ των υστέρων, ούτε στο εσωτερικό, ούτε από το εξωτερικό.
  • οι φορείς που θα μετάσχουν στην Επιτροπή θα διαμορφώσουν και ένα νέο σύστημα κατάρτισης και ελέγχου της πορείας εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού. Με τον τρόπο αυτό, στο εξής το υπουργείο Οικονομικών θα βρίσκει όλους αυτούς τους φορείς «συμμάχους» και όχι «απέναντι». Οι «συνεργάτες» αυτοί της Κυβέρνησης μάλιστα, δημοσιεύουν σε σχεδόν μηνιαία βάση, εκθέσεις για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας.

Όπως τόνισε και ο ίδιος ο κύριος Παπακωνσταντίνου, η πρωτοβουλία αυτή έχει στόχο «να δώσει στα στοιχεία ακριβώς αυτή την εγκυρότητα που χρειαζόμαστε, για να μπορούμε να κάνουμε σωστές επιλογές οικονομικής πολιτικής», κάτι βεβαίως που είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τους Ευρωπαίους εταίρους και τις διεθνείς αγορές. 

Στην κυβέρνηση  πάντως δίνουν αγώνα για να πείσουν τους διεθνείς αξιολογητές πως έχουν σχέδιο για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ελληνικής Οικονομίας. Μετά τη Φιτς, και ο διεθνής οίκος Moody’s «κτυπάει καμπανάκι» για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας - ανεβάζοντας στα ύψη και πάλι τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται το ελληνικό κράτος.  

Ο υπουργός Οικονομικών  θα επιδιώξει να έχει επαφές με οίκους αξιολόγησης για να καθησυχάσει τις διεθνείς αγορές. Άμεσα, με επιστολή που στέλνει στις Βρυξέλλες θα δώσει εξηγήσεις γιατί δεν απέδωσαν τα εισπρακτικά μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης. Η χώρα βρίσκεται ήδη πάντως στον προθάλαμο πιο σκληρής επιτήρησης, αφού την ερχόμενη Τρίτη 3 Νοεμβρίου, η Κομισιόν θα παρουσιάσει δυσοίωνες προβλέψεις για την ελληνική Οικονομία. Σαφές δείγμα της δικής της πολιτικής, η κυβέρνηση θα δώσει την ερχόμενη Πέμπτη, με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης