Η νέα γρίπη πλήττει τους νέους
Έρευνα που διεξήχθη σε δείγμα ανθρώπων που νόσησαν βαριά και πέθαναν από την επιδημία της νέας γρίπης Α επιβεβαιώνει ότι η αποκαλούμενη γρίπη των χοίρων πλήττει το νεαρότερο πληθυσμό σε σχέση με την εποχική γρίπη και συχνά προκαλεί διαφορετικά συμπτώματα.
Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 272 ασθενών που νοσηλεύονταν κι έδειξε ότι το 40% από αυτούς είχαν διάρροια και εμετούς -- συμπτώματα συνήθως σπάνια στους πάσχοντες από εποχική γρίπη -- ενώ επιβεβαίωσε ότι η άμεση θεραπεία με αντι-ιικά
Έρευνα που διεξήχθη σε δείγμα ανθρώπων που νόσησαν βαριά και πέθαναν από την επιδημία της νέας γρίπης Α επιβεβαιώνει ότι η αποκαλούμενη γρίπη των χοίρων πλήττει το νεαρότερο πληθυσμό σε σχέση με την εποχική γρίπη και συχνά προκαλεί διαφορετικά συμπτώματα.
Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 272 ασθενών που νοσηλεύονταν κι έδειξε ότι το 40% από αυτούς είχαν διάρροια και εμετούς -- συμπτώματα συνήθως σπάνια στους πάσχοντες από εποχική γρίπη -- ενώ επιβεβαίωσε ότι η άμεση θεραπεία με αντι-ιικά φάρμακα μπορεί να σώσει ζωές.
Η δρ Σίμα Τζέιν των αμερικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC), η οποία ηγήθηκε της έρευνας και οι συνεργάτες της έγραψαν στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine ότι από τους 272 ασθενείς που μελετήσαμε, το 25% εισήχθη στη μονάδα εντατικής θεραπείας και το 7% κατέληξε.
Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι το 45% από αυτούς ήταν παιδιά, ηλικίας κάτω των 18, μόλις το 5% ήταν ενήλικες άνω των 65 και το 73% έπασχαν τουλάχιστον από ένα χρόνιο νόσημα όπως άσθμα, διαβήτης, καρδιακά νοσήματα ή ήταν έγκυες.
Το συντομότερο που είχε χορηγηθεί το αντι-ιικό φάρμακο στους ασθενείς που τελικά κατέληξαν, ήταν τρεις μέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Όλοι όσοι είχαν λάβει φαρμακευτική αγωγή νωρίτερα επέζησαν.
Το Tamiflu της Roche AG ή το Relenza της GlaxoSmithKline πρέπει να χορηγηθούν μέσα σε 48 ώρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων για να είναι αποτελεσματικά.
Αλλά η Τζέιν είπε ότι ποτέ δεν είναι αργά για να προσπαθήσει κανείς.
Ειλικρινά πιστεύουμε ότι τα αντι-ιικά θα πρέπει να χορηγούνται όσο πιο σύντομα γίνεται σε ασθενείς που νοσηλεύονται, είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη η Τζέιν.
Ακόμη και αν οι ασθενείς δεν έχουν τον ίδιο παράγοντα επικινδυνότητας για σοβαρή πάθηση, θα πρέπει να θεραπεύονται με αντι-ιικά φάρμακα, αν έχουν νοσήσει τόσο βαριά, ώστε να νοσηλευτούν, είπε η Τζέιν.
Οι περιπτώσεις που εξέτασε η ομάδα της αντιπροσώπευαν περίπου το ένα τέταρτο των ασθενών που είχαν νοσηλευτεί με Η1Ν1 στις ΗΠΑ, στο διάστημα 1 Μαϊου έως 9 Ιουνίου φέτος, προτού η επιδημία χαρακτηριστεί πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Όλοι οι ασθενείς εμφάνισαν πυρετό και βήχα, το 42% των παιδιών διάρροια και εμετό και όλοι οι ασθενείς άνω των 65 ετών έπασχαν και από κάποιο χρόνιο νόσημα.
Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι οι γεννηθέντες πριν από το 1952 έχουν ένα είδος ανοσίας στον ιό Η1Ν1.
Από εκείνους για τους οποίους υπήρχαν στοιχεία για το βάρος και το ύψος τους, το 29% ήταν παχύσαρκοι και το 26% νοσηρά παχύσαρκοι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr