Τραυματισμένη η ΝΔ από την υπόθεση Παυλίδη
Το προσωπικό και κομματικό συμφέρον των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας υπερίσχυσε κατά την ψηφοφορία στην Βουλή για την υπόθεση Παυλίδη που κατάληξε στην απόρριψη του αιτήματος για παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο.
Οι βουλευτές της ΝΔ προτίμησαν να ψηφίσουν «όχι» στην παραπομπή έτσι ώστε να μην οδηγηθούν σε εκλογές που θα χάσει το κόμμα τους και οι ίδιοι να διατηρήσουν για λίγους ακόμη μήνες την βουλευτική έδρα. Ο
Το προσωπικό και κομματικό συμφέρον των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας υπερίσχυσε κατά την ψηφοφορία στην Βουλή για την υπόθεση Παυλίδη που κατάληξε στην απόρριψη του αιτήματος για παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο.
Οι βουλευτές της ΝΔ προτίμησαν να ψηφίσουν «όχι» στην παραπομπή έτσι ώστε να μην οδηγηθούν σε εκλογές που θα χάσει το κόμμα τους και οι ίδιοι να διατηρήσουν για λίγους ακόμη μήνες την βουλευτική έδρα. Ο κ. Παυλίδης στην ομιλία του απευθύνθηκε στο συναίσθημα των βουλευτών και ζήτησε «δικαιοσύνη» αλλά κανείς δεν τον άκουγε. Η απόφαση είχε ληφθεί πριν αρχίσει η συνεδρίαση της Βουλής. «Δεν ψηφίζουμε για τον Παυλίδη, ψηφίζουμε αν θα πάμε ή όχι σε πρόωρες εκλογές» έλεγαν οι περισσότεροι βουλευτές στο καφενείο και στο περιστύλιο της Βουλής και πρόσθεταν ότι «κανείς δεν θέλει εκλογές από τις οποίες θα βγει χαμένος».
Τα έξι λευκά ψηφοδέλτια που έσπασαν την άτυπη κομματική γραμμή εκλαμβάνονται ως προειδοποίηση προς την ηγεσία και από αυτή την άποψη απασχολούν την Ρηγίλλης. Φυσικά δεν σώζουν την τιμή της κυβερνητικής παράταξης που με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας χρεώνεται συνολικά πια την ευθύνη για το κουκούλωμα της υπόθεσης Παυλίδη. Καθώς μάλιστα οι μετρήσεις δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού (σε ποσοστά 70% και 80%) τασσόταν υπέρ της παραπομπής οι βουλευτές της ΝΔ βρίσκονται σε αντίθεση με τους ψηφοφόρους τους. Η κυβερνητική παράταξη βγαίνει συνολικά τραυματισμένη από την υπόθεση Παυλίδη, χρεώνεται πολιτικό κόστος που θα την βαραίνει στο μέλλον. Γι αυτό άλλωστε η Ρηγίλλης αλλά και οι βουλευτές του κόμματος εξακολουθούν να ζητούν την παραίτηση του κ. Παυλίδη.
Το σύστημα εξουσίας Καραμανλή εμφανίζεται σε δυσαρμονία με την κοινωνία και βασίζεται σε μία σειρά βουλευτών όπως ο κ. Παυλίδης και οι λεγόμενοι Βατοπεδινοί που έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα. Το ερώτημα που κυριαρχούσε στα πηγαδάκια της Βουλής ακόμη και μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ την Δευτέρα το βράδυ ήταν για πόσο καιρό ακόμη ο κ. Καραμανλής θα μπορεί να στηρίζεται σε μία οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία με απαξιωμένους βουλευτές. Η εξέλιξη της υπόθεσης δείχνει την αδυναμία του πρωθυπουργού που δεν έχει την δυνατότητα να απομακρύνει ούτε καν τους «λερωμένους» βουλευτές του και εξαρτάται από αυτούς στις κρίσιμες ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν. «Πόσο ισχυρός είναι ο κ. Καραμανλής;» αναρωτιούνται οι βουλευτές και προσθέτουν: «μπορεί σε αυτή την κατάσταση να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και να προχωρήσει στην λήψη δύσκολων μέτρων για την οικονομία που θα έχουν επιπτώσεις στον γενικό πληθυσμό;».
Προς το παρόν πάντως ο κ. Καραμανλής θεωρεί ότι το κρίσιμο που έχει μπροστά του είναι οι ευρωεκλογές και καταφεύγει στην πολιτική πόλωση με έντονες και προσωπικές επιθέσεις στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου έτσι ώστε να προβάλλει παράλληλα την δική του «υπεροχή». Ο στόχος είναι να συσπειρώσει την κομματική του βάση και να απευθυνθεί στον κομματικό πατριωτισμό των οπαδών του. Στις πολιτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του τόσο με τα σκάνδαλα όσο και κυρίως με την επιδείνωση της οικονομίας ο κ. Καραμανλής απαντά με κομματική αντιπαράθεση. Εν ολίγοις δεν έχει σημασία αν αντιμετωπίσει τα προβλήματα φθάνει να βάλλει την αντιπαράθεση σε ένα πλαίσιο ΠΑΣΟΚ εναντίον ΝΔ και Καραμανλής εναντίον Παπανδρέου με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Πάντως την αισιοδοξία του κυβερνητικού περιβάλλοντος δεν συμμερίζονται οι κορυφαίοι του κόμματος οι οποίοι λένε ότι «όσο κι αν μοιράσει την απαξίωση συνολικά στο πολιτικό σύστημα ο κ. Καραμανλής δεν σώζεται».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr