Κίνα : 59 συλλήψεις στο Θιβέτ για ενθάρρυνση αυτονομιστικής βίας
Οι κινεζικές αρχές προέβησαν στη σύλληψη 59 ανθρώπων στο Θιβέτ που φέρονται ως ύποπτοι για διασπορά φημών, προσπάθεια ανακίνησης φυλετικού μίσους και πρόκλησης βίας, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.
Οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι έδρασαν βάσει εντολών ή υπό την επιρροή του εξόριστου θιβετιανού πνευματικού ηγέτη Δαλάι Λάμα, κι ότι κατέβασαν στους υπολογιστές τους από το Διαδίκτυο αντιδραστικά τραγούδια για διανομή στην ορεινή Κινεζική επαρχία, ανέφερε η ημιεπίσημη ειδησεογραφική υπηρ
Οι κινεζικές αρχές προέβησαν στη σύλληψη 59 ανθρώπων στο Θιβέτ που φέρονται ως ύποπτοι για διασπορά φημών, προσπάθεια ανακίνησης φυλετικού μίσους και πρόκλησης βίας, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.
Οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι έδρασαν βάσει εντολών ή υπό την επιρροή του εξόριστου θιβετιανού πνευματικού ηγέτη Δαλάι Λάμα, κι ότι κατέβασαν στους υπολογιστές τους από το Διαδίκτυο αντιδραστικά τραγούδια για διανομή στην ορεινή Κινεζική επαρχία, ανέφερε η ημιεπίσημη ειδησεογραφική υπηρεσία China News Service.
Το Θιβέτ συγκλονίσθηκε τον Μάρτιο από βίαιες αντικινεζικές διαδηλώσεις, την ευθύνη για τις οποίες το Πεκίνο επέρριψε στον Δαλάι Λάμα, που έχει επανειλημμένως χαρακτηρίσει ως αυτονομιστή. Ο ίδιος απορρίπτει τις αιτιάσεις της κινεζικής ηγεσίας.
Μετά τα βίαια επεισόδια του Μαρτίου, ορισμένοι άνθρωποι με κατώτερα κίνητρα υπό τους σχεδιασμούς και την ενθάρρυνση της αποσχιστικής κλίκας του Δαλάι Λάμα διασπείρουν εκ προθέσεως φήμες και ανακινούν εθνικιστικά αισθήματα, απειλώντας την ασφάλεια του έθνους και πολιτών, ανέφερε η υπηρεσία.
Αστυνομικοί έκαναν έρευνες σε αγορές στη Λάσα, πρωτεύουσα της κινεζικής επαρχίας, η οποία διαθέτει αξιοσημείωτα αποθέματα νερού, σε αντίθεση με άλλα τμήματα της ασιατικής χώρας, αναζητώντας ανθρώπους που κατηγορούνται ότι πωλούν παράνομα τραγούδια που υμνούν τις αποσχιστικές τάσεις στο Θιβέτ, αντίγραφα των οποίων κατέβασαν από το Διαδίκτυο. Η κατηγορία σε βάρος τους είναι ότι επιχειρούν, με τον τρόπο αυτό, να προκαλέσουν βία. . . να καταστρέψουν την πολιτική σταθερότητα στη Λάσα.
Κινεζικά στρατεύματα κατέλαβαν το Θιβέτ το 1950. Ο Δαλάι Λάμα διέφυγε στην Ινδία το 1959, μετά από μια αποτυχημένη εξέγερση εναντίον της κινεζικής επικυριαρχίας.
Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι πολλοί θιβετιανοί παραμένουν στις φυλακές μετά τις διαδηλώσεις κι υποβάλλονται σε απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση, περιλαμβανομένων και βασανισμών. Το Πεκίνο διαψεύδει.
Το αυτονομιστικό κίνημα του Θιβέτ έχει ευρεία, αν και κυρίως ανεπίσημη, στήριξη στην Δύση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr