H μεγάλη κόντρα των πετρελαιάδων

H μεγάλη κόντρα των πετρελαιάδων

Με το αργό να ακροβατεί στα επίπεδα των 50 δολαρίων το βαρέλι, τις προβλέψεις των ειδικών για τις επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας τους επόμενους μήνες να είναι το λιγότερο ζοφερές και τους φόβους των επενδυτών για πιθανή – ή μήπως σίγουρη ; - δραματική μείωση της ζήτησης για ενεργειακά προϊόντα από τις μεγάλες δυτικές οικονομίες, οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες – μέλη του ΟΠΕΚ συναντώνται αύριο στο Κάιρο της Αιγύπτου

H μεγάλη κόντρα των πετρελαιάδων

Με το αργό να ακροβατεί στα επίπεδα των 50 δολαρίων το βαρέλι, τις προβλέψεις των ειδικών για τις επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας τους επόμενους μήνες να είναι το λιγότερο ζοφερές και τους φόβους των επενδυτών για πιθανή – ή μήπως σίγουρη ; - δραματική μείωση της ζήτησης για ενεργειακά προϊόντα από τις μεγάλες δυτικές οικονομίες, οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες – μέλη του ΟΠΕΚ συναντώνται αύριο στο Κάιρο της Αιγύπτου με ζητούμενο την περαιτέρω μείωση της παραγωγής για να διασφαλιστούν «ικανοποιητικές» τιμές, αλλά και με πλείστα όσα προβλήματα ... συνοχής του Οργανισμού.  

Τον τελευταίο μήνα η μέση τιμή του μαύρου χρυσού έχει υποχωρήσει κατά 20%, απέχει πλέον περισσότερο από το ήμισυ σε σχέση με την τιμή ρεκόρ των 147 δολαρίων του περασμένου Ιουλίου και κυρίως έχουν ψαλιδίσει κατά εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια τα συνολικά έσοδα των χωρών – μελών του ΟΠΕΚ που πλέον καλούνται να διαχειριστούν μια ... εισαγόμενη κρίση που τους χτυπά δυνατά την πόρτα! 

Το ζητούμενο για τον ΟΠΕΚ είναι φυσικά η διασφάλιση των εσόδων του και ο μόνος «γνωστός» τρόπος για κάτι τέτοιο είναι η περαιτέρω μείωση της παραγωγής για να πιεστούν ανοδικά οι τιμές. Η ειδοποιός διαφορά στη δεδομένη χρονική συγκυρία είναι ακριβώς η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα και απειλεί να τινάξει στον αέρα την αγοραστική δυνατότητα των μεγάλων δυτικών οικονομιών. Νο money, no pay για τους δυτικούς και μέγα πρόβλημα για τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες που ίσως – με μια ενδεχόμενη νέα μείωση της παραγωγής – εξωθήσουν τα πράγματα στα άκρα. 

Στους κόλπους του Οργανισμού υπάρχουν δύο βασικές αντίρροπες δυνάμεις. Από την μία υπάρχει η Σαουδική Αραβία, συνεπικουρούμενη από τις περισσότερες χώρες του Κόλπου, που αντιδρά σε μιαν απόφαση μείωσης της παραγωγής. Δεν θέλει να διαταράξει τις ισορροπίες στη διεθνή αγορά, έχει το χαμηλότερο κόστος εξόρυξης άρα «αντέχει» ακόμα και χαμηλότερες τιμές και πιέζει για ... μη απόφαση. 

Ο έτερος άξονας όμως που εκφράζεται από το Ιράν και δευτερευόντως τη Βενεζουέλα, πιέζει για συνεχείς μειώσεις ώστε να εξασφαλιστεί μια μίνιμουμ τιμή της τάξης των 100 δολαρίων ανά βαρέλι.  

Και ο προεδρεύων του ΟΠΕΚ υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας Χακίμπ Χαλίλ, καλείται να διαχειριστεί τώρα τις ευαίσθητες ισορροπίες στο εσωτερικό του Οργανισμού. Στις τελευταίες δηλώσεις του περιορίστηκε να δηλώσει πως στην αυριανή συνάντηση των μελών δεν θα ληφθεί κάποια απόφαση και τονίζει πως όποια νέα κίνηση στο μέτωπο της παραγωγής ίσως ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, στις 17 Δεκεμβρίου στο Οράν της Αλγερίας. Μένει να δούμε εάν έχει την «πειθώ» για να συγκρατήσει τις αντιμαχόμενες παρατάξεις !

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης