Μέλοντι Χόμπσον, η γκουρού αφροαμερικάνα της Wall Street

Μέλοντι Χόμπσον, η γκουρού αφροαμερικάνα της Wall Street

Σε δύσκολους καιρούς, όπως αυτούς που περνάει τις τελευταίες εβδομάδες η αμερικανική και κατ’ επέκταση η παγκόσμια οικονομία, όλοι στρέφονται σε μεγάλα ονόματα του χώρου. Ενα από τα πρόσωπα αυτά είναι και η αφροαμερικανίδα πρόεδρος της επενδυτικής «Ariel Investments», της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων αφροαμερικανικού ιδιοκτησιακού καθεστώτος στον κόσμο.

Το τηλέφωνο της Μέλοντι Χόμπσον τον τελευταίο καιρό

Σε δύσκολους καιρούς, όπως αυτούς που περνάει τις τελευταίες εβδομάδες η αμερικανική και κατ’ επέκταση η παγκόσμια οικονομία, όλοι στρέφονται σε μεγάλα ονόματα του χώρου. Ενα από τα πρόσωπα αυτά είναι και η αφροαμερικανίδα πρόεδρος της επενδυτικής «Ariel Investments», της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων αφροαμερικανικού ιδιοκτησιακού καθεστώτος στον κόσμο.

Το τηλέφωνο της Μέλοντι Χόμπσον τον τελευταίο καιρό έχει πάρει φωτιά. Πανικόβλητοι πελάτες προσπαθούν να καταλάβουν τι έχει συμβεί και να σώσουν όσα περισσότερα μπορούν. Η Χόμπσον, από την πλευρά της, υπόδειγμα ψυχραιμίας, παραδέχεται ότι η καταστροφή είναι μεγάλη, αλλά τους διαβεβαιώνει ότι δεν χάθηκαν όλα.

Με την ίδια ψυχραιμία απευθύνεται και στο ευρύ κοινό από τη δημοφιλή ενημερωτική εκπομπή του ABC «Good morning America», στην οποία εμφανίζεται ως οικονομική αναλύτρια. Οι συμβουλές της 39χρονης Χόμπσον αφορούν τόσο στην απλή νοικοκυρά όσο και στα μεγαλοστελέχη πολυεθνικών και αποτελεί μια όαση εν μέσω της κρίσης.

Η σχέση της μις Χόμπσον όμως με τον χώρο του θεάματος δεν σταματά εδώ, καθώς ένας άλλος λόγος για τον οποίο είναι γνωστή στους κοινωνικούς κύκλους είναι και ο δεσμός της με τον σκηνοθέτη του «Πολέμου των άστρων» Τζορτζ Λούκας.

Η υπερδραστήρια Χόμπσον, όταν δεν συνοδεύει τον Τζορτζ Λούκας σε κάποιο event και δεν καταπιάνεται με τις τηλεοπτικές της υποχρεώσεις ή την «Ariel Investments», συμμετείχε στην καμπάνια του Μπαράκ Ομπάμα και στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών όπως η «DreamWorks Animation SKG», η «Estee Lauder» και η «Starbucks».

Εκλεισε super deal με το «τέχνασμα του μπέικον»!

Οπως φαίνεται, μάλλον έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η μικρή Μέλοντι μεγάλωνε μαζί με τα έξι αδέλφια της στα γκέτο των αμερικανικών μεγαλουπόλεων. Η μητέρα της αγωνιζόταν να τα βγάλει πέρα και η οικογένεια αναγκάστηκε να μετακομίσει πολλές φορές, αλλά πάντα σε περιοχές με καλά σχολεία, καθώς η μόρφωση αποτελούσε αδιαμφισβήτητη προτεραιότητα. 

Η Μέλοντι, παρά τις δυσκολίες, κατάφερε να γίνει δεκτή από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και στη συνέχεια στο Πρίνστον, στο οποίο τελικά και φοίτησε. Η ζωή της, όμως, άρχισε να αλλάζει θεαματικά όταν έγινε δεκτή ως δόκιμη στην εταιρεία «Ariel» του Τζον Ρότζερς το 1987.

Οταν πήρε το πτυχίο της το 1991 άρχισε να δουλεύει εκεί κανονικά. Η συνεργασία αποδείχτηκε εξαιρετικά επιτυχής και για τις δύο πλευρές. Ο Ρότζερς εξελίχθηκε σε μέντορα της Χόμπσον, την οποία και σύστησε σε πολλά στελέχη επιχειρήσεων, αλλά και πολιτικά πρόσωπα. Εκείνο όμως που τον έπεισε για την αξία της προστατευομένης του είχε να κάνει με... μερικές φέτες μπέικον.

Συγκεκριμένα, της ζήτησε να κλείσει ραντεβού με τον πρόεδρο της «Time Warner» Ντικ Πάρσον, τον οποίο η «Ariel» προσπαθούσε από καιρό να κάνει πελάτη της. Η Χόμπσον διάβασε κάπου ότι το αγαπημένο φαγητό του Πάρσον ήταν το μπέικον και αποφάσισε να του γράψει υποσχόμενη ότι θα είχε μαζί της μερικές φέτες από το καλύτερο μπέικον που είχε δοκιμάσει ποτέ, αν δεχόταν να τη συναντήσει. Η συνάντηση τελικά πραγματοποιήθηκε και ο Πάρσον έγινε πελάτης της «Ariel».

Σαφώς και δεν ήταν μόνο το... μπέικον χάρη στο οποίο η «Ariel» έκλεισε τον πολυπόθητο πελάτη, αλλά γεγονός είναι ότι από τότε οι προσωπικές μετοχές της Χόμπσον ανέβηκαν και η ίδια έγινε το πρόσωπο της εταιρείας. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή.

Θα μπει στο τιμ του Ομπάμα;

Στα 25 της χρόνια η Μέλοντι Χόμπσον δεν δίστασε να κάνει μια τολμηρή πρόταση στον Ρότζερς: την ανεξαρτητοποίηση της «Ariel» από την κοινοπραξία που είχε συστήσει με την επενδυτική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων «Calvert Group».

Η νεαρά Χόμπσον πίστευε ότι οι στόχοι των δύο εταιρειών διέφεραν και ότι η «Ariel» θα τα πήγαινε καλύτερα μόνη της. Για να αποδείξει μάλιστα πόσο σίγουρη ήταν γι’ αυτή την επιλογή δανείστηκε η ίδια ένα εκατομμύριο δολάρια με το οποίο αγόρασε μετοχές της «Ariel».

Η πρότασή της έγινε δεκτή και από τότε η σχέση της με την «Ariel» άλλαξε ριζικά. Μέχρι το 2000, στα 31 της χρόνια, είχε φτάσει στη θέση της προέδρου της εταιρείας, στην οποία σήμερα κατέχει και το 10% του μετοχικού κεφαλαίου (η αξία του ποσοστού μεταφράζεται σε 25 εκατ. δολάρια).

Ο ίδιος ο Τζον Ρότζερς, νυν διευθύνων σύμβουλος της «Ariel», δηλώνει ότι παρά τον τίτλο του ουσιαστικά μοιράζεται ισότιμα την ηγεσία της εταιρείας με τη Χόμπσον. 

Γεγονός είναι ότι όλοι περιμένουν πολύ περισσότερα από τη Μέλοντι Χόμπσον, ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι λόγω των στενών δεσμών της με το περιβάλλον του Μπαράκ Ομπάμα, δεν αποκλείεται να τη δούμε σύντομα στο οικονομικό επιτελείο του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Το who is who

  • Το 1983 ο Τζον Ρότζερς ιδρύει στο Σικάγο την εταιρεία διαχειρίσεως κεφαλαίων «Ariel Investments».
  • Πριν από 25 χρόνια η επιχείρηση είχε ξεκινήσει με δύο υπαλλήλους. Σήμερα ξεπερνάει τους 100, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2008 διαχειρίζεται περισσότερα από 20 δισ. δολάρια.
  • Εκτός από τη διαχείριση λογαριασμών (εταιρικών, δημόσιων αλλά και μη κερδοσκοπικών οργανισμών), η «Ariel» ασχολείται με Αμοιβαία Κεφάλαια και ομόλογα.
  • Το μεγαλύτερο ποσοστό της εταιρείας ελέγχει η οικογένεια Ρότζερς, ενώ το 84% είναι διανεμημένο στους υπαλλήλους της.
  • Σήμα κατατεθέν της εταιρείας είναι η χελώνα, από τον γνωστό μύθο του Αισώπου, η οποία εκπροσωπεί και τη φιλοσοφία της. Οτι δηλαδή αργά και σταθερά φτάνει κανείς στη νίκη.    

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Σαλάτα ψητών λαχανικών

Αν ετοιμάζετε BBQ πρέπει σίγουρα να φτιάξετε και αυτή την πολύ νόστιμη σαλάτα με καλοκαιρινά λαχανικά, που συνοδεύει εξαιρετικά ψητό κρέας και ψάρι.