Βγάζουν στην σέντρα τις τράπεζες

Βγάζουν στην σέντρα τις τράπεζες

«Η ένταξη στο σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας) είναι εθελοντική αλλά κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μετακυλήσει στους δανειολήπτες τις επιπτώσεις των δικών του αποφάσεων».

Με αυτήν την φράση του από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ο πρωθυπουργός κ. Κώστα Καραμανλής απηύθυνε κι αυτός αυστηρό μήνυμα προς τις τράπεζες, εκφράζοντας  παράλληλα την πεποίθηση ότι οι τραπεζικοί παράγ

«Η ένταξη στο σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας) είναι εθελοντική αλλά κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μετακυλήσει στους δανειολήπτες τις επιπτώσεις των δικών του αποφάσεων».

Με αυτήν την φράση του από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ο πρωθυπουργός κ. Κώστα Καραμανλής απηύθυνε κι αυτός αυστηρό μήνυμα προς τις τράπεζες, εκφράζοντας  παράλληλα την πεποίθηση ότι οι τραπεζικοί παράγοντες θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

«Η ρευστότητα αφορά τους πολίτες και όχι της τράπεζες, οι τράπεζες είναι το όχημα να μεταφερθεί η ρευστότητα. Αυτούς στηρίζουμε κι όχι τους τράπεζες. Το σχέδιο δεν πηγαίνει στους τραπεζίτες όπως κάποιοι ισχυρίζονται. Απόδειξη αυτού είναι ότι δεν σπεύδουν να το εκμεταλλευθούν οι τράπεζες. Αν δεν διοχετευθούν τα κεφάλαια που προβλέπουμε με το σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας αυτό θα είναι σε βάρος του τόπου, δεν μπορεί να μετακυλιστεί το κόστος στους πολίτες», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα την Παρασκευή ανάλογο στίγμα είχαν δώσει τόσο ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας.

Χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε το πρωί ότι οι τράπεζες πρέπει να βάλουν το κοινωνικό συμφέρον πάνω από το ιδιωτικό και εάν δεν το κάνουν από μόνες τους η κυβέρνηση έχει τον τρόπο να το εξασφαλίσει.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι το σχέδιο των 28 δισ. ευρώ που προτείνει η κυβέρνηση στόχο έχει να στηρίξει ολόκληρη την οικονομία, τους δανειολήπτες και τις επιχειρήσεις.

Λίγο μετά, ήταν η σειρά του υπουργού Ανάπτυξης κ. Χρήστου Φώλια να «δείξει» την Εθνική Τράπεζα καθώς, όπως ανέφερε, «από καταγγελίες καταναλωτών μας έγινε γνωστό  ότι η Εθνική Τράπεζα γνωστοποιεί μονομερώς και εξατομικευμένα στους χρήστες πιστωτικών καρτών διάφορες αναπροσαρμογές  στα τιμολόγιά της»,

Ο υπουργός επεσήμανε ότι το θεσμικό πλαίσιο απαγορεύει την μονομερή τροποποίηση όρων στις συμβάσεις των τραπεζών με το κοινό, εφόσον δεν πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια. Και γνωστοποίησε ότι ήδη εστάλησαν επιστολές τόσο στην διοίκηση της Εθνικής όσο και στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και ότι διερευνώνται τυχόν ανάλογες συμπεριφορές και σε άλλες τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Σαλάτα ψητών λαχανικών

Αν ετοιμάζετε BBQ πρέπει σίγουρα να φτιάξετε και αυτή την πολύ νόστιμη σαλάτα με καλοκαιρινά λαχανικά, που συνοδεύει εξαιρετικά ψητό κρέας και ψάρι.