Γ. Παπανδρέου: «Η πολιτική της κυβέρνησης έχει τελειώσει»
Όσο νωρίτερα γίνουν εκλογές τόσο καλύτερα για τη χώρα, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ. «Είναι εθνική ανάγκη για να σταματήσει ο κατήφορος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση είναι σε ομηρία, είναι αιχμάλωτη συμφερόντων και ξεπερασμένων πρακτικών και δεν μπορεί να προχωρήσει».
Ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να επιτεθεί προσω
Όσο νωρίτερα γίνουν εκλογές τόσο καλύτερα για τη χώρα, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ. «Είναι εθνική ανάγκη για να σταματήσει ο κατήφορος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση είναι σε ομηρία, είναι αιχμάλωτη συμφερόντων και ξεπερασμένων πρακτικών και δεν μπορεί να προχωρήσει».
Ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να επιτεθεί προσωπικά στον κ. Καραμανλή, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί σε προσωπικές αντιπαραθέσεις, ούτε έχει προσωπικά με κανέναν. Σημείωσε ωστόσο, με αφορμή τις δημοσκοπήσεις, που τον φέρνουν να υστερεί έναντι του πρωθυπουργού, ότι ο ίδιος δεν θέλει απλά να είναι «καταλληλότερος, αλλά καλύτερος».
Απαντώντας σχετικά με τα σενάρια περί μετεκλογικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, σημείωσε ότι ο ίδιος προσπάθησε σε ορισμένα θέματα να πετύχει συνεργασία, όμως δεν υπήρξε ανταπόκριση, παρά μόνο στο θέμα των Σκοπίων. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για συνεργασίες και συμβιβασμούς με τους συμβιβασμένους» ανέφερε.
Αναφερόμενος σε μία σειρά υποθέσεων (πώληση ΟΤΕ, υπόθεση Παυλίδη, υποκλοπές, υπόθεση Βατοπαιδίου) ο κ. Παπανδρέου είπε: «Τα δεχόμαστε αυτά; Τα θεωρούμε φυσιολογικά; Εγώ τα απορρίπτω και τα απορρίπτει και ο ελληνικός λαός. Ακόμα κι όταν αποκαλύπτονται τα αίσχη, αδυνατεί η κυβέρνηση να τα διαχειριστεί με τρόπο αποτελεσματικό και δίκαιο».
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν αποτελεί επιθυμία του να ασχολείται με τα σκάνδαλα. Όμως «μας έχει βάλει η κυβέρνηση να το κάνουμε. Είναι δέσμευσή μου, να μπει τάξη σε αυτόν τον τρόπο διακυβέρνησης. Δεν μπορεί να κυβερνάται αυτή η χώρα από φιλίες, κουμπάρους, συγγενείς».
Ειδικά για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ενεπλάκη ποτέ και δεν επέτρεψε να μεταβιβαστεί δημόσια περιουσία, ενώ σημείωσε ότι απέρριψε την πρόταση Αλαβάνου για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, επειδή αφορούσε μία ιστορική αναδρομή και όχι το συγκεκριμένο θέμα, που αποκαλύφθηκε. «Δίνουμε χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση, όταν δεν επικεντρώνουμε στα συγκεκριμένα» σημείωσε.
Ο κ. Παπανδρέου έριξε και την αιχμή του για τις δραστηριότητες της κυρίας Μάρας Ζαχαρέα στον εκδοτικό χώρο, με δεδομένο ότι ο σύζυγός της υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος είναι υπουργός Επικρατείας. «δεν γίνεται να ταυτίζεται ο ελέγχων με τον ελεγχόμενο και αυτή η άποψη δεν είναι αντιφεμινιστική, το ίδιο θα έλεγα κι αν οι ρόλοι ήταν αντίστροφοι» είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφιέρωσε πολύ χρόνο για να αναπτύξει τα προγραμματικά στοιχεία της πολιτικής του.
«Αποτελούμε αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση. Και αυτό θα το αξιολογήσει ο ελληνικός λαός στις επόμενες εκλογές» είπε ο κ. Παπανδρέου, που επιχείρησε πολλές φορές να συγκεκριμενοποιήσει προτάσεις, σχετικά με την εξεύρεση των πόρων, που απαιτούν οι εξαγγελίες του. Υποσχέθηκε φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, της αξιοποιήσιμης εκκλησιαστικής περιουσίας (η εκκλησία θα θέλει να συνδράμει στην κοινωνική δικαιοσύνη είπε), των υπεράκτιων εταιριών, που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, τον περιορισμό των αμυντικών δαπανών, καθώς και τερματισμό των χαριστικών πράξεων του υπουργού Οικονομίας κ. Γιώργου Αλογοσκούφη, με τις οποίες μεγάλες εταιρίες γλίτωσαν 4 δις ευρώ. Διαβεβαίωσε επίσης ότι θα καταργήσει τα τεκμήρια, που θεσμοθετεί η κυβέρνηση.
Μικρό μόνο μέρος της συνέντευξης αφιερώθηκε στα εσωκομματικά προβλήματα. Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι οι ευρωεκλογές θα είναι δημοψήφισμα για την κυβέρνηση, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι δημοψήφισμα και για τον ίδιο προσωπικά. Για τις δημοσκοπήσεις ήταν υπαινικτικά αισιόδοξος, ενώ διαμήνυσε ότι ο ίδιος θα είναι αυστηρός σε τυχόν συμπεριφορές, που δεν συνάδουν με το ύφος της εξουσίας, που θέλει να καθιερώσει.
Επιχείρησε άνοιγμα στον Κώστα Σημίτη, αναγνωρίζοντας το θετικό έργο των κυβερνήσεών του και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι και ο πρώην πρωθυπουργός εργάζεται για να φύγει η σημερινή κυβέρνηση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr