Μουντιάλ 2018: Πώς έφτασαν Γαλλία και Κροατία στο σημερινό τελικό

Μουντιάλ 2018: Πώς έφτασαν Γαλλία και Κροατία στο σημερινό τελικό

Γαλλία και Κροατία διεκδικούν σήμερα (18:00) τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης στον τελικό του Μουντιάλ 2018

telikos_mundial_2018_arthro
Το ποδόσφαιρο γενικά δεν είναι ένα δίκαιο άθλημα. Στο ποδόσφαιρο εν κερδίζει πάντα ο καλύτερος και υπάρχουν πλείστα παραδείγματα που μια ομάδα σφυροκοπούσε την εστία της άλλης, κι όμως αρκούσε μία στιγμή για να δεχθεί ένα γκολ από το πουθενά.

Μόνο που στο Μουντιάλ 2018, ο Θεός του ποδοσφαίρου απέδωσε δικαιοσύνη και στον σημερινό τελικό του 21ου Παγκοσμίου Κυπέλλου έφτασαν οι δύο καλύτερες ομάδες. Η Γαλλία και η Κροατία.

Ένα ζευγάρι το οποίο ελάχιστοι πίστευαν στις 14 Ιουνίου, όταν ξεκινούσε η διοργάνωση (όχι τόσο για την Γαλλία, αλλά κυρίως για την Κροατία), ότι θα έφτανε ως το τέλος του δρόμου, όμως η αλήθεια είναι ότι όσο περνούσαν οι μέρες και οι αγώνες κι έχοντας κατά νου τις διασταυρώσεις, αυτή η πιθανότητα μεγάλωνε.

Βέβαια για να προκύψουν οι δύο συγκεκριμένοι φιναλίστ, πέραν της δικής τους εξαιρετικής πορείας, χρειάστηκε να συμβούν και ορισμένα... παράδοξα που δεν είχαμε συνηθίσει στις προηγούμενες διοργανώσεις. Ο αποκλεισμός της Γερμανίας από τη φάση των ομίλων, η δεύτερη θέση (με κόπο και άγχος) που πήρε η Αργεντινή στο δικό της όμιλο (πίσω από την Κροατία) ο αποκλεισμός της Ισπανίας στους «16» από την Ρωσία και της Βραζιλίας στους «8» από το Βέλγιο ήταν τα πιο σημαντικά, ωστόσο όλα τα παραπάνω δικαιώνουν αυτό που γράψαμε λίγες γραμμές πιο πάνω: Στον τελικό έφτασαν οι δύο καλύτερες, οι δύο πιο σταθερές ομάδες του τουρνουά κι αυτές που έπαιξαν ίσως και το καλύτερο ποδόσφαιρο.

Όχι ότι δεν είχαν κι αυτές τις κακές στιγμές τους... Για παράδειγμα η Γαλλία στη φάση των ομίλων δεν έβγαλε μάτια και κατάφερε να κερδίσει την Αυστραλία και το Περού με δύο... κόντρες, ενώ είχε και το μοναδικό 0-0 της διοργάνωσης (το τρίτο ματς με την Δανία), την ίδια ώρα που η Κροατία έκανε το 3χ3 επικρατώντας εύκολα της Νιγηρίας, συντρίβοντας την Αργεντινή με 3-0 κι αποκλείοντας την Ισλανδία στο τελευταία αγωνιστική του δικού της ομίλου (ένα αποτέλεσμα που ήταν και η ρεβάνς για την ταλαιπωρία που πέρασαν με τα μπαράζ καθώς οι Ισλανδοί είχαν πάρει την πρώτη θέση στον προκριματικό όμιλο).

Στα νοκ άουτ όμως οι Γάλλοι ανέβασαν ταχύτητα και με το άστρο του Εμπαπέ να λάμπει εκτυφλωτικά (ειδικά στο ματς κόντρα στην Αργεντινή) έμοιαζαν αχτύπητοι αποκλείοντας διαδοχικά Αργεντινή, Ουρουγουάη, Βέλγιο την ίδια ώρα που η Κροατία μέσα σε 10 ημέρες χρειάστηκε να ανατρέψει τρεις φορές το σκορ (με Δανία στους «16», Ρωσία στους «8» και Αγγλία στον ημιτελικό), να πάρει δύο προκρίσεις στα πέναλτι και άλλη μια στην παράταση.

Хорватия – Англия 2:1. Обзор матча. ЧМ-2018. 1/2 финала от - на Rutube




Κλείσιμο

Франция - Бельгия 1:0. Обзор матча. ЧМ-2018 от - на Rutube.


«Θυμηθείτε που βρισκόμασταν Οκτώβριο μήνα και ποια ήταν η κατάσταση της ομάδας και τώρα παίζουμε στον τελικό του Μουντιάλ», υπενθύμισε χθες ο Ζλάτκο Ντάλιτς με τον τεχνικό της Κροατίας να είναι μία από τις αποκαλύψεις αυτού του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στα 51 του χρόνια, με σημαντικότερο προπονητικό παράσημο τη δουλειά του στην Αλ Αχλί των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κλήθηκε εσπευσμένα μια αγωνιστική πριν το τέλος του προκριματικού ομίλου για να σώσει την κατάσταση καθώς η ανέλπιστη εντός έδρας ισοπαλία που παραχώρησε η Κροατία στην Φινλανδία την είχε φέρει ένα βήμα πριν τον αποκλεισμό.

Ο Ντάλιτς ανέλαβε την ομάδα δύο ημέρες πριν το ταξίδι στο Κίεβο, όπου αν κέρδισε η Ουκρανία οι «Vaterni» θα έμεναν εκτός, είδε την ομάδα του να επικρατεί με 2-0, στη συνέχεια απέκλεισε την Ελλάδα στα μπαράζ και λίγους μήνες αργότερα την έχει φέρει ένα βήμα πριν την κορυφή του κόσμου, βάζοντας μια και καλή στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τη χρυσή γενιά της δεκαετίας του '90. Γιατί μέχρι και το Μουντιάλ της Ρωσίας οι Κροάτες ζούσαν με το χρυσό παρελθόν της ομάδας των Σούκερ (νυν πρόεδρος), Προσινέτσκι, Μπόμπαν, Ασάνοβιτς, Μπίλιτς, η οποία είχε φτάσει το 1998 στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου για να αποκλειστεί από τη... Γαλλία. Κι εκείνη η γενιά σίγουρα νιώθει περηφάνια για τους διαδόχους τους και θα ήθελε να πάρουν για λογαριασμό τους την ρεβάνς δύο δεκαετίες αργότερα, γράφοντας με χρυσά γράμματα τα ονόματα τους στην ιστορία του Κροατικού ποδοσφαίρου.

Ιστορία όμως θέλει να γράψει κι ο Ντιντιέ Ντεσάν, ο προπονητής της Γαλλίας, μπαίνοντας σ' αυτό το ιδιαίτερο κλαμπ των ανθρώπων που έχουν κατακτήσει το τρόπαιο τόσο ως παίκτες όσο και ως προπονητές... Ο ίδιος είχε σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο στον ουρανό του Σταντ Ντε Φρανς το 1998 και τώρα θέλει να μιμηθεί τον Μάριο Ζαγκάλο (Βραζιλία) και τον Φραντς Μπεκενμπάουερ (Γερμανία), αποτινάζοντας και την ταμπέλα του... λούζερ μετά τον χαμένο τελικό του Euro 2016...

Όσον αφορά το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι στη Γαλλία δεν υπάρχει κανένα ερωτηματικό κι από τη στιγμή που ο Ντεσάν δεν είναι ο προπονητής που ρισκάρει θα παρατάξει την κλασική ενδεκάδα, την ίδια ώρα που ο Ντάλιτς έχει τον πονοκέφαλο του Πέρισιτς. Ο άσος της Ίντερ έχει ένα πρόβλημα από τον αγώνα με την Αγγλία, προπονήθηκε πιο χαλαρά χθες, αλλά θα είναι στον πάγκο μόνο αν δεν μπορεί να περπατήσει…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε επίσης