Μουντιάλ 2018 - Γαλλία-Βέλγιο 1-0: Ο Ουμτιτί έστειλε τους Γάλλους στον τελικό!

Μουντιάλ 2018 - Γαλλία-Βέλγιο 1-0: Ο Ουμτιτί έστειλε τους Γάλλους στον τελικό!

Με γκολ του κεντρικού αμυντικού της Μπαρτσελόνα στο 51' οι «τρικολόρ» λύγισαν την αντίσταση των Βέλγων και προκρίθηκαν στον τελικό του Μουντιάλ 2018 

belgium_gallia_mundial_arthro_new4
Μέχρι το 1998 οι Γάλλοι μετρούσαν τρεις χαμένους ημιτελικούς σε Μουντιάλ... Από τότε όμως έχουν κάνει το 3 στα 3 με την τελευταία τους επιτυχία να καταγράφεται σήμερα το βράδυ στην Αγία Πετρούπολη εκεί όπου χάρις στο γκολ του Ουμτιτί στο 51' πέρασε στον τελικό της Κυριακής.

Κι αυτό το γκολ άφησε για μια ακόμη φορά τους Βέλγους με το όνειρο της συμμετοχής σε έναν τελικό, παρόλο που στο ξεκίνημα του αγώνα η ομάδα του Μαρτίνεθ ήταν καλύτερη... Ειδικά στο πρώτο ημίωρο το Βέλγιο κυριάρχησε πλήρως όμως είτε λόγω αστοχίας είτε λόγω Γιορίς (τεράστια επέμβαση στο 21') το γκολ δεν ήρθε...

Η Γαλλία από το 35' και μετά αντέδρασε, ο Εμπαπέ μπήκε στο πνεύμα του αγώνα κι άρχισε να μαγεύει μοιράζοντας απίθανες ασίστ, με τους Παβάρ, Ζιρού να αστοχούν και τελικά τη λύση έδωσε ο... Ουμτιτί!

Από κόρνερ, ο αμυντικός της Μπαρτσελόνα νίκησε τον Φελαϊνί και τον Κουρτουά πετυχαίνοντας το γκολ που όπως αποδείχθηκε ήταν και το καθοριστικό. Βλέπετε η Γαλλία δεν είναι Ιαπωνία κι οι Βέλγοι δεν μπορούσαν να βρουν διαδρόμους.

Η περιγραφή

Χωρίς να εντυπωσιάσει η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν βρήκε το γκολ που χρειαζόταν και αφού ήταν εκπληκτικά σταθερή και συμπαγής, επικράτησε με 1-0 του Βελγίου και προκρίθηκε στον τελικό όπου θα βρει μια εκ των Αγγλίας / Κροατίας. Σε ένα ματς που οι keepers είχαν πολλή δουλειά, το τέρμα του Ουμτιτί έκανε τη διαφορά για την Γαλλία, η οποία επιστρέφει στη διεκδίκηση τίτλου μετά τον χαμένο τελικό του Euro στην έδρα της και φτάνοντας τους τρεις στις έξι τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις.

Από νωρίς έδωσε χώρο και μπάλα στο Βέλγιο η Γαλλία. Οι Βέλγοι πήραν διαδοχικά κόρνερ στο πρώτο 20λεπτό, πίεσαν και έχασαν μεγάλη ευκαιρία στο 16' όταν ο Ντε Μπρόινε έδωσε στον Αζάρ αλλά το διαγώνιο αριστερό του σταρ της Τσέλσι πέρασε έξω. Το σκηνικό συνεχίστηκε και τρία λεπτά μετά ο - εκπληκτικός σε όλο το ματς - Βαράν έκοψε καθοριστικά με κεφαλιά και στο 22' ο Γιορίς πραγματοποίησε μαγική επέμβαση στο αριστερό του Αλντερβάιρελντ. Με το Βέλγιο να έχει σταθερά την κατοχή και να χτίζει επιθέσεις με υπομονή, συνεχίστηκε το πρώτο μέρος στο οποίο η Γαλλία έκανε την πρώτη φάση στο 39' όταν ο Παβάρ βρέθηκε μόνος από πλάγια μέσα στην περιοχή αλλά νικήθηκε με τα πόδια από τον Κουρτουά.

Αν η Γαλλία είχε σχέδιο να αντέξει στο πρώτο και να χτυπήσει στο δεύτερο μέρος, το έκανε τέλεια. Στο 51' ο Γκριεζμάν εκτέλεσε το κόρνερ, ο Ουμτιτί νίκησε τον Φελαϊνί στον αέρα και έκανε με κεφαλιά το 1-0. Η φιναλίστ του Euro πήρε τα πάνω της και στο 56' μετά την ρουλέτα-τακουνάκι από τον Μπαπέ ο Ζιρού δεν μπόρεσε και στο 60' ο Μαρτίνεθ έκανε πιο επιθετική την ομάδα του βάζοντας τον Μέρτενς αντί του Ντεμπελέ. Οι Βέλγοι - που είχαν ξανά την κατοχή - βάσισαν πολλά στις σέντρες για τα ψηλά κορμιά και στο 65' μια τέτοια του Ντε Μπρόινε βρήκε τον Φελαϊνί αλλά ο τελευταίος όχι τον στόχο. Με ταχήτητα, δυναμισμό και πειθαρχία στο πλάνο, οι Τρικολόρ δεν επέτρεψαν πολλά στους Κόκκινους Διαβόλους, ο οποίοι δεν κατάφεραν ποτέ να πετύχουν το πολυπόθητο γκολ στο υπόλοιπο του αγώνα και το 1-0 έστειλε την ομάδα του Ντεσάν στον τελικό.

Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάν): Γιορίς, Βαράν, Ουμτιτί, Παβάρ, Ερναντές, Καντέ, Ματουιντί (86' Τολισό), Πογκμπά, Μπαπέ, Γκριεζμάν, Ζιρού (85' Ν' Ζονζί).

Βέλγιο (Ρομπέρτο Μαρτίνεθ): Κουρτουά, Κομπανί, Βερτόνγκεν, Αλντερβαϊρελντ, Ντεμπελέ (60' Μέρτενς), Βίτσελ, Φελαϊνί (80' Καράσκο), Τσαντλί (91' Μπατσουαγί), Ντε Μπρόινε, Αζάρ, Λουκάκου.

Κλείσιμο
Πηγή: gazzetta.gr

Θυμηθείτε την εξέλιξη του αγώνα μέσα από το www.protothema.gr

90'+7': Τέλος του αγώνα

90'+6': Νέα εκπληκτική επέμβαση του Κουρτουά στο τετ α τετ με τον Τολισό 

90'+3': Ο Πογκμπά δίνει την ασίστ στον Γκριεζμάν που πλασάρει για να μπλοκάρει ο Κουρτουά.

90': Έξι τα λεπτά των καθυστερήσεων

88': Φάουλ για το Βέλγιο με τον Ντε Μπρόινε... Ο Ενζονζί αντί να διώξει στρώνει στον Λουκάκου που αιφνιδιάζεται και χάνει την ευκαιρία ενώ στη συνέχεια της φάσης για εκατοστά δεν προλαβαίνει τη μπάλα!

85': Ο Ενζονζί στη θέση του Ζιρού για να βοηθήσει στα γεμίσματα των Βέλγων...

81': Τρομερή επέμβαση του Γιορίς στη βολίδα του Βίτσελ!

79': Ο Αζάρ ανατρέπεται από τον Ζιρού στο ένα μέτρο έξω από την περιοχή, αλλά ο διαιτητής προς έκπληξη όλων δείχνει... παίζεται! Πεντακάθαρο φάουλ

75': Ατελείωτες σέντρες των Βέλγων χωρίς στόχο...

69': Ωραία σέντρα του Μέρτενς κανείς παίκτης του Βελγίου στην περιοχή

65': Ο Μέρτενς βγάζει την σέντρα ο Φελαϊνί υπό την πίεση του Πογκμπά πιάνει την κεφαλιά κι η μπάλα δίπλα από το δοκάρι!

61': Ο Ντέ Μπρόινε έχει την ευκαιρία να σουτάρει όμως βρίσκει αδύναμα τη μπάλα και μπλοκάρει ο Γιορίς.



60': Μέρτενς αντί Ντεμπελέ η πρώτη αλλαγή του Βελγίου

56': Στην κόντρα η Γαλλία με τον Ματουϊντί να σουτάρει και η μπάλα να κοντράρει αλλά στη συνέχεια της φάσης ο Εμπαπέ με μαγικό τακουνάκι βγάζει τον Ζιρού σε τετ α τετ κι ο Κομπανί με σωτήρια προβολή διώχνει το σουτ του Γάλλου φορ.

Ο κεντρικός αμυντικός της Γαλλίας νίκησε στον αέρα τον Φελαΐνί κι ο Κουρτουά δεν μπορούσε να αντιδράσει!


51' ΓΚΟΟΟΟΛ: Από το κόρνερ ο Ουμτιτί στο πρώτο δοκάρι παίρνει την κεφαλιά κι ανοίγει το σκορ για τη Γαλλία!

51': Κίνηση πίβοτ του Ζιρού που κερδίζει το κόρνερ

48': Ο Λουκάκου πιάνει την κεφαλιά παρόλο που ο Βαράν είναι κρεμασμένος πάνω του και στέλνει τη μπάλα πάνω από το δοκάρι.

46': Ξεκίνησε το β' ημίχρονο



Τέλος του πρώτου ημιχρόνου...

45'+1': Σέντρα του Ντε Μπρόινε, ο Ουμτιτί πιάνει αέρα κι ο Λουκάκου αιφνιδιάζεται χάνοντας την ευκαιρία!

45': Το εκτελεί ο Γκριεζμάν, όμως σημαδεύει το τείχος...

44': Τακουνάκι του Γκριεζμάν στον Πογκμπά τον οποίο γκρεμίζει ο Ντεμπελέ και έχουμε φάουλ σε καλή θέση για τους Βέλγους.

38': Νέα τρομερή ευκαιρία για τη Γαλλία με δημιουργό τον Εμπαπέ! Ο νεαρός με φοβερό τρόπο έδωσε την ασίστ στον Παβάρ ο οποίος από τα δύο μέτρα πλάσαρε, όμως ο Κουρτουά άπλωσε το πόδι κι έδιωξε σε κόρνερ!

36': Αντεπίθεση για τους Γάλλους που φαίνεται να ξυπνούν, όμως ο Γκριεζμάν κάνει ένα εντελώς άστοχο σουτ, ενώ ο Ζιρού έχει πέσει στο χορτάρι δείχνοντας να έχει πρόβλημα στη γάμπα...

34': Μεγάλη φάση για τη Γαλλία, καθώς μετά το λάθος των Βέλγων και την βαθιά μπαλιά στον Εμπαπέ, ο τελευταίος έκανε το γύρισμα στον Ζιρού που πιεζόμενος από τον Βερτόνχεν πλάσαρα άτσαλά με τη... φτέρνα!

33': Ο Γκριεζμάν έξω από την περιοχή, κάνει την προσποίηση όμως το σουτ με το αριστερό στέλνει τη μπάλα στην κερκίδα.

31': Φάουλ στον άξονα για την Γαλλία. Ο Παβάρ κάνει την σέντρα, γυριστή κεφαλιά του Ζιρού, η μπάλα δίπλα από το δοκάρι!

30': Το Βέλγιο εξακολουθεί να πατά καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο, να έχει καλύτερη κυκλοφορία και τις πιο σημαντικές φάσεις.

27': Επικίνδυνη σέντρα του Ντε Μπρόινε, ο Ουμτιτί διώχνει με δυσκολία.

25': Κόρνερ για την Γαλλία, απομακρύνει ο Φελαΐνί.

23': Βαθιά μπαλιά για τον Ζιρού ο οποίος κάνει την προβολή και στέλνει τη μπάλα άουτ...

21': Κόρνερ για το Βέλγιο. Η μπάλα φτάνει στον Αλντερβάιλερντ ο οποίος σουτάρει κι ο συμπαίκτης του στην Τότεναμ Γιορίς κάνει εκπληκτική επέμβαση!

20': Σέντρα στην περιοχή της Γαλλίας, ο Γιορίς προλαβαίνει τον Φελαΐνί.

19': Ο Αζάρ ελίσσεται από τα αριστερά, αποφεύγει τον Παβάρ και σουτάρει με τον Βαράν να βάζει το κεφάλι και η μπάλα να... γλείφει το δοκάρι και να περνά κόρνερ.

18': Ξαφνικό σουτ του Ματουϊντί, μπλοκάρει ο Κουρτουά.

15': Λάθος των Γάλλων ο Ντε Μπρόινε πασάρει στον Αζάρ που σουτάρει με δύναμη αλλά η μπάλα περνάει δίπλα από το δοκάρι.

12': Κάθετη του Πογκμπά στον Εμπαπέ ο οποίος κινείται με τρομερή ταχύτητα αλλά ο Κουρτουά βγαίνει γρήγορα και μπλοκάρει...

10': Καλύτερο το Βέλγιο στην εκκίνηση του αγώνα...

6': Ο Αζάρ επιταχύνει από τα αριστερά, βγάζει την σέντρα κι ο Βαράν παραχωρεί το κόρνερ! Κακή εκτέλεση από τον Τσαντλί.

4': Νέα προσπάθεια του Τσαντλί, διώχνει ο Καντέ...

3': Πρώτη επίθεση για το Βέλγιο με την σέντρα του Τσαντλί να απομακρύνεται.

1': Στα 15 δευτερόλεπτα ο Εμπαμπέ περνάει όποιον βρίσκει μπροστά του από τα δεξιά και κάνει την σέντρα με τον Βερτόνχεν να προλαβαίνει τον Ζιρού!

1': Σέντρα στον αγώνα

Οι συνθέσεις:
ΓΑΛΛΙΑ: Λορίς, Παβάρ. Βαράν, Ουμτιτί, Ερναντές, Καντέ, Πογκμπά, Ματουϊντί, Εμπαπέ, Γκριεζμάν, Ζιρού.
ΒΕΛΓΙΟ: Κουρτουά, Αλντερβάιρελντ, Κομπανί, Βερτόνχεν, Βιτσέλ, Φελαϊνί, Ντεμπελέ, Τσαντλί, Ντε Μπράινε, Αζάρ, Λουκακού.




BELFRA
BEL3
BEL2
BEL1


Όσο περίεργο κι αν ακουστεί σε κάποιους στη γενικότερη προϊστορία των δύο ομάδων το πάνω χέρι έχουν οι Βέλγοι καθώς σε 73 αγώνες έχουν 30 αγώνες, άλλοι 19 έληξαν ισόπαλοι και η Γαλλία έχει νικήσει 24 φορές, ενώ οι Βέλγοι δεν έχουν χάσει την τελευταία δεκαετία (1 νίκη, 2 ισοπαλίες).
Ωστόσο οι Γάλλοι έχουν το απόλυτο στις αναμετρήσεις που έχουν γίνει σε Μουντιάλ, μετρώντας 2 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, με το πρώτο να είναι το μακρινό 1938 (3-1) και το δεύτερο το 1986 όταν είχαν επικρατήσει στην παράταση του μικρού τελικού με 4-2.
Για τους Γάλλους είναι ο 6ος ημιτελικός σε Μουντιάλ (1958, 1982, 1986,1998 και 2006), έχοντας κερδίσει τους δύο τελευταίους, ενώ oι Βέλγοι συμμετέχουν για δεύτερη φορά σε ημιτελικό μετά το 1986 (Πφαφ, Βερκότερεν, Κέλεμανς, Γκέρετς, Σίφο), αλλά μετά τον αποκλεισμό της Βραζιλίας φαίνεται ότι έχει αποτινάξει τη στάμπα της «ταλαντούχας ομάδας» καθώς λογίζεται πλέον ως μεγάλη δύναμη και δικαιολογημένα ονειρεύεται τον τελικό.
Ένα από τα πρόσωπα του αγώνα φυσικά είναι κι ο Τιερί Ανρί ο οποίος το 1998 πανηγύρισε την κατάκτηση του Μουντιάλ με την Εθνική Γαλλίας και 20 χρόνια αργότερα είναι ο βοηθός προπονητή στην Εθνική Βελγίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε επίσης